Középiskolai felvételi (beszélgetés)
Kütyünyomkodás közben/által is lehet tanulni....mert én is csak azt látom a hatodikos gyerekem kezében a tablet, de múltkor mikor szóltam neki, hogy nem akar inább olvasni, mondta, hogy éppen a pestisről néz videót a YT-on.
Őt ilyenek érdeklik, emberekkel és állatokkal kapcsolatos betegségek, fertőzések.
De kívülről csak az látszik, hogy tabletezik.
És lehet nem kellene annyit jétszani, de pl. nekem a nagyobbbik rohadt sok szót tanult meg azáltal, hogy játszott, vagy angolul beszélgetett közben.
Nem a tanulással van a baj, hanem egy középiskolás kamasz élete másról is kell szóljon.
És nem kell okvetlenül kitűnőnek lenni szerintem.
Meg ha középsüliban ennyit kell tanulnia, hogy bírja majd az egyetemet/főiskolát?
Először is a legfontosabb: van túrórudi automata az Apiban! :D
Én is ledöbbenek az Apáczai mint mentősuli beosztásától. :) Bizonyára azért is, mert az én gyerekemet két éve felvették mindenfelé, többek között az E5-be is két osztályba, és az Apáczait választotta. Abban pedig teljesen igazad van, hogy a top sulik nagyon egyformák. Vagy legalábbis sokkal egyformábbak, mint különbözőek. Tanulni mindenhol kell, egy-egy kellemetlenebb tanár mindenhol lesz, nyitottság, okosság, kultúra, klassz plusz programok és jó osztályközösségek szintén mindenhol vannak.
Volt szó korábban az ofőkről. Nekünk is szempont volt két éve az iskolaválasztásnál az ofő személye, még úgy is, hogy tudtam, nincs semmi bebiztosítva, bármikor változhat ez is. De ehhez kellett egy traumatikus élmény az aktuális gyerek felsős ofőjével kapcsolatban, aki félkézzel szétverte az áltisis osztályt.
Fazékban fiam sosem írt egy nap 2 TZ-nél többet. Benne van a szabályzatban. A gyerekek szólnak és igenis betartják. Sőt, a hiányzás esetén is szoktak haladékot adni. HA a gyerek szól. Én okos nyolcadikosom nem szólt... és a hiányzás utáni héten megírt hatot (abból csak 4 TZ).
De tudom - másoktól és a nagyobbiktól is -, hogy ha szólsz a tanárnak, korrekt módon kapsz másik időpontot. Sőt van olyan osztálytárs is, aki előre szólt (szülő), hogy du. fővárosi verseny, és hadd ne írja meg a lánya zanap a TZ-t. Főváris verseny napján ui. mennek iskolába, csak 2 órával a verseny előtt szabadok. (az országos döntő napját megkapják azért szabadnak).
Nincs messze. Hamarosan minden regisztrált sorra kerül. Inkább az a baj, hogy nem regisztrálnak.
Amúgy szerintem, ha valaki szeret tanulni, miért baj, ha sok időt fordít rá kütyünyomkodás meg piálás helyett? Más meg a sportjával tölti sok idejét. Mindenkinek más a preferenciája. Mindenesetre a tanulásból több haszna lesz hosszútávon, mint a lébecolásból bárkinek is.
kollégám és a felesége az ovis gyerekétől kapta el :-(
az oviban csak akkor zártak, amikor az óvónő hivatalosan koronás lett, mert "gyereket nem tesznek ki a tesztelésnek"
A TOP suliban meg kell barátkozni a gyereknek azzal, hogy nem lesz kítűnő, vagy rámegy az egész fiatalsága a tanulásra.
István tájékoztatón megkérdeztek egy lányt (12.-es), hogy élik meg, hogy ált.-ban kítűnők voltak, most meg nem. Azt mondta, hogy eleinte rosszul, de megszokták, hogy nagyjából 4,5-ösök.
Kolleganőm lánya E5-ben végig kítűnő volt 9-től, mert ez izgatta. Az egész élete 4 évig a tanulás volt. Estig, pénteken is, és hétvégén is 2 nap. Én megdöbbentem, amikor mesélte.
Az eredeti 2 millió regisztráltat húsvétig ígérte. Akkor még nem tudta, hogy regisztrált még 1,3 millió 60 feletti idős.
Szerintem a 3,3-3,5 millióig nem lesz nyitás. És nincs is értelme, ők mind idősek vagy krónikusok.
Köszönöm! Igen ez az abszolút cél:) 2 éve ide vágyik, remélem sikerül!
Hajrá Nektek is!
Nekem is felszökik az ilyesmitől a szemöldököm. Konkrétan tényleg az Apáczaival kapcsolatban olvastam ezt többször is, mintha valami másodvonalbeli iskola lenne.
Konkrétan a HVG rangsorban a 4., egy hellyel a Fazekas mögött. Bizonyos területeken ők a legjobbak szerintem.
Legyen büszke magára a gyereked minden DE nélkül!
E kettő közül bármelyik jó (és még vannak másik iskolák is amik jók).
Lányomék osztályából 6. után két lány ment el.
Az egyik lány az Apiba ment. Ő egy kicsit introvertált, picit zárkózott, de nem vészesen. Eredményorientált, motivált volt általánosban. Kitűnő tanuló akinek számított az is, hogy hány %-kal lett ötös a dolgozata. Általánosban kitűnő volt. Szereti nagyon a suliját.
A másik lány az E5-be ment. Ő extrovertált, motivált de mellette laza is. Persze ő is ötösöket szeretett kapni, de nem hajtott a %-okra. Kitűnő tanuló volt általánosban és szereti az E5-öt.
Szóval mindkét lány jól megállja a helyét és biztos vagyok benne, hogy gimi után is sikeresek lesznek.
A vezető most mondott egy olyat, hogy 2,5 millió beoltottnál indulhat meg a nyitás. Ez a becslések szerint, ha az első oltásra vonatkozik kb. április vége, ha a másodikra, akkor május vége-június (attól most tekintsünk el, hogy kell 2-3 hét, amire kialakul az immunitás).
Persze semmi sem biztos, amit mondanak, de ez alapján az érettségizők már aligha fognak "élőben" suliba menni, és a többiek se sokat.
Az ilyen jellegű tapasztalatokat is jó volna betenni az iskola tapasztalati oldára!
Ez is információ egy suliról.
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?