Koronavírus - Politikamentesen! (beszélgetés)
Elmegyek a boltba, felveszem a maszkot, elmegyek színházba,moziba, sporteseményre, szintén.
De! Van 5 közvetlen kollégám, akikkel 12 órát együtt töltök, nagyrészt egy autóban, irodában maszk nélkül. Ha naív vagyok, és azt gondolom én nem találkoztam még vírusos személlyel, akkor is ott vannak a kollégáim, akik közül legalább 1 biztosan. / De szerintem már mindnyájunknak volt vírusos kontaktja./ Azt gondolom nem csak én vagyok így, akik több személlyel dolgoznak egy légtérben, vagy naponta mindig más kollégával együtt.
Húúú, ne haragudjatok, hogy mindenről ennyit írok.
Nem tudom, hogy én vagyok e az első itt a csapatban, aki koronás lett, de valamiért úgy érzem, hogy be kell számolnom mindenről, mert ha más volt is, nem tette meg. Ez a "kényszerem" amúgy is meg van;)
Ráadásul, én három emberről tudok egyszerre közvetlen információt adni, és mind a hárman más tünetekkel éljük meg.
Hátha hasznos lesz bárkinek a beszámolóm.
Persze, ha nem érdekel senkit, akkor szóljatok!
Nálunk is úgy van, hogy az sztk épületének az egyik oldalán lehetett eddig bemenni gyerek egészséges rendelésre, az a rész lett most a tesztállomás. Ez a bejárat a szakrendelői bejárattól úgy 10 méterre van.
Nem mehetünk be, hanem kint várakozunk.
Elvileg időpontra megyünk, kint sorba állunk, kijön egy eüs dolgozó, összeszedi a beutalókat és utána név szerint behív minket.
A 21-i tesztnél, még be kellett menni az épületbe, a mostaninál, pedig azt csinálták, hogy a bejárat melletti ajtót kinyitották és ott veszik a mintát.
Mi állunk a folyóson, a mintavevő pedig a rendelőbe, plexi függöny mögött, amin van 2 lyuk a kezeinek. Tehát a bejárat mellett 2 méterre veszik a mintát.
Gondolom az időpont mindkét alkalommal csak néhányan voltunk ott. Az első alkalommal mi voltunk hárman az elsőt, és jött utánunk még 3 ember, most előttünk voltak hárman...
Én amúgy is home oficceba vagyok, így dolgozok. Annyi a különbség, hogy nem megyek be hetente egyszer az irodába, mert nálunk úgy van, hogy heti egy alkalommal, minden nap másnak be kell menni. Együtt nem mehetünk be a közvetlen főnökünk utasítására, egyébként a vezérigazgató úgy rendelkezett, hogy 50%-os jelenlét kell, ha nem rendelkeznek máshogy a közvetlen felettesek.
Persze, hogy nem biztos.
Így, hogy a gyerek kollégája pozitív lett, azt gondoljuk, hogy tőle kaptuk meg, de ha pl. nem tudnánk róla, akkor fogalmunk sem lenne.
És még az is hozzátartozik, hogy ha nem tudtunk volna erről a fiúról, akkor pl. el sem megyünk tesztelni magunkat, mert a gyerekünknek nincs különösebb baja, az sem egyértelmű, hogy nem érzi az ízeket és szagokat. A férjem lázas megfázására azt mondtuk volna, hogy megfázott, ahogy a szokott, én magamra meg azt mondtam volna ma, hogy elkaptam a férjemtől.
Nem, nem vagyok lázas, csak tegnap este, amíg BK-nak írtam, akkor kezdtem érezni a torokfájást, ami most így reggel is meg van még. Nem is igazi torokfájás, hanem a szájpadlásom fáj.
Tehát, az is lehet, hogy teljesen máshonnan szedtük össze...
Elolvastam, és abszolút hitelesnek tűnik.Bár ez politika mentes fórum, ugye:-) Én már leírtam ide, hogy amíg az országok politikusai döntenek a járványkezelésről, addig egyszerűen nem lehet úgy beszélni erről a témáról, hogy a politikát kihagyjuk belőle.Ezért lehet, ezt a hozzászólásomat majd törli a jóságos admin:-)
Szóval, mégsem állhatnak ki a nép elé és mondhatják, hogy az a lényeg, hogy a gazdaság működjön, és törődjetek bele, hogy emiatt többen fognak meghalni.
Azt sem értem, hogy a kereskedelemben miért nem hallunk bezárásokról.Óvoda, iskola, rendelò, kórházi osztály bezár, mert van egy Covidos óvónéni, diák, doktornő.Nem hiszem el, hogy a hiper- és szupermarketekben, diszkontokban nincsenek Covidos dolgozók.Mégsem halljuk, hogy bezárt ez. T..co vagy az a P..ny.Vajon miért nem?Ok, tudom, valahol váltott műszakban dolgozik az állomány, gond esetén elég az egyik csapatot karanténba vágni.De vajon a maszk mellett gumikesztyùt is visel minden dolgozó?Azzal rakja az árut, azzal veri a kasszát?
Érdekes ez.Ha valaki tudja, miért nincs Covidos lezárás egy kereskedelmi egységben, vagy pont tud olyan boltot, ami ez miatt bezárt, ne tartsa vissza.
Bár engem nem teszteltek, azért leírom a tüneteimet, mert elég sanszos, hogy korona volt.
Tüsszögéssel, torok kaparással, náthával kezdődött,aztán harmadik napon kb. totálisan elment a szaglásom.Fájt a fejem, mintha a homloküregem lett volna megtelve, rázott a hideg, fájtak az izmaim, mintha sokat tornáztam volna.Nagyon letargikus voltam.Egyik nap ebéd közben egyik pillanatról a másikra elment az étvágyam, és szédülni kezdtem-de ez elmúlt, és egyébként tudtam enni, de a szaglásvesztés miatt csak a 4 alapízt éreztem.
2,5 hétig volt szó szerint nulla a szagásom, még az ecet vagy Domestos szagát sem éreztem, csak azt, hogy marja az orrom.
Illoolaj tréninget csináltam napi szinten, a szokásos vitaminjaim kiegészítettem Milgammával, és 2,5 hét után kezdtem szagokat érezni.Ennek több hete, de a mai napig sokkal, de sokkal gyöngébb a szaglásom, mint a betegség előtt.Távolról nem érzek szagokat.Nemcsak az utcai füstöt nem érzem séte közben, de pl. a reggeli főtt virsli illatát sem a konyhában.Közelről szagolva a dolgokat érzem, de pl. a nagyon erős CK Euphoria parfümöt is halványan.
Home office-ban dolgozok március óta, kb nulla kontakttal, így nem kezdtem be,e a teszt mizériába.Gondoltam a piros cetlin kívül úgysincs semmi, az orvos bottal sem piszkál meg, max ha haldoklom, próbálhatok mentőt hívni,
A négy falon belül kell túlélni mindenkinek, erre kell felkészülni sajnos.
Itt van. Helyi újságban le is fotózták, 15-20 ember az utcán.
Igaz, most jóval többet tesztelnek, tavasszal a legtisztább megye voltunk, teszt nélkül 🙂 Most a legfertőzöttebbek egyike.
Nem félek, ha elkapom, itthon maradok, idén úgysem voltam szabin, kihasználom...😁
Egyébként nagyon bízok benne, hogy így volt, mert, ha nem akkor a fogorvost is megfertőztem. Szerdán voltam nála, a férjem meg a kardiológust.
Tényleg, szegény kardiológus lehet, hogy szoros kontakt? Pénteken volt nála a férjem és vasárnap jelentkeztek a tünetei...
Ez egyébként nagyon megvisel, mármint az, hogy átadhattuk valakinek:((
Igen, tudjuk.
A fiam egyik kollégája lett koronás.
2 napot együtt dolgoztak múlt héten. Kedden és szerdán. Csütörtökre a srác belázasodott és elment tesztre. Péntekre kiderült, hogy koronás, ekkor hívtam fel a háziorvost, hogy teszteljük le a fiamat. Hétfőn kellett újra felhívnom, de eddigre már a férjem is lázas lett, így kértünk magunknak is tesztet. Szerdán voltunk, csütörtökön tudtuk meg az eredményt.
Tehát, szerintem az volt a gond, hogy a kocsiban maszk nélkül voltak. A munkaterületen már volt rajtuk maszk és kesztyű is, de az autózás elegendő volt az átadásra.
Azért gondoljuk, hogy tőle szedte össze a fiam, mert utána jelentkeztek a tünetei.
21-én is voltunk tesztelni, azaz 10 nappal a pozitív tesztünk előtt még negatív volt.
Én nem szedhettem össze, mert nem találkoztam senkivel, a férjem is összeszedhette, de azért gyanakszunk inkább a fiúnk kollégájára, mert nála jelentkeztek előbb a tünetek, majd a férjemnél..., de ugye az sem biztos, hogy így történt...
Ezekszerint hiába fertőtlenítünk meg hordjuk a maszkot, nem véd meg a vírustól. Mondjuk ezt eddig is tudtuk.
Ti tudjátok, hogy hol szedhettétek össze?
Tényleg! A szemeim. Azok is furák.
Igen, a fejfájás sem olyan egyértelmű, hanem olyan kellemetlen.
Én ha belegondolok jobban, akkor talán pénteken fájt először a szemem, csak arra gondoltam, hogy sokat néztem a monitort, és azt vettem észre, hogy a bal szememet letakarom. Azóta viszont a homlokom fáj.
A derekam vasárnap fájt, a torkom hétfőn kezdett fura lenni, mert nem is az az igazi torok kaparás, ami van a megfázásnál, hanem inkább olyan érzés, mintha valami rátapadt volna a manduláimra és a szájpadlásomra. És a menés itt lakáson belül is elég fárasztó.
Lázas én sem vagyok.
A férjem lázas, azaz 38,5 körüli a láza.
Simán lehet, hogy koronás voltál vagy az vagy. De ezt azért mondom, mert én az vagyok és ilyeneket érzek...
Ha most nem lenne pozitív a tesztem, akkor azt mondanám, hogy a frontok, illetve elszoktam a mozgástól, most per pillanat pedig azt mondanám, hogy elkaptam a férjemtől a megfázást, mert most kicsit fáj a torkom...
Az etikai kódex nagyon jól leírja, hogy milyen szempontok szerint kell majd dönteni.
Csak más lesz a gyakorlat. Etikus vagy sem, vajon kinek a javára fog dönteni egy orvos, ha a saját hozzátartozója vagy egy idegen között kell választania? Nem kétséges. Meg egy csomó más kérdés is felvetődik bennem, bár próbálom elhessegetni a negatív érzéseket, de most valahogy nem sikerül.
Azért nem hagyom eluralkodni magamon ezt az érzést, mert nem lehet rettegésben élni a mindennapokat.
Nekem az elmúlt hetekben a lázon kívül minden megvolt, amiről te írtál. Kezdődött azzal, hogy egy vasárnap reggel kakaszóra ébredtem, mint Besenyő Anti bácsi. :))
Aztán pár napig sok probléma nem volt, majd jött a fáradtság. Két napon keresztül bevásárolni sem nagyon volt kedvem elmenni, harmadik nap pedig, mikor egy hosszabb sétára rávette magam, a szokott tempóhoz képest csak vonszoltam magam. Feleségem mindig szól, hogy kicsit lassítsak, akkor örültem, hogy én tudom a tempóját tartani. Közben majd leszakadt a derekam és a fejemet is éreztem. Nem akart szétrobbanni, de olyan idegesítően fájd. Majd ehhez jött, hogy kissé kapart a torkom és égett mindkét szemem. Ezek a tünetek 3-4 napig tartottak, majd elmúlt minden.
Csak a fene tudja, hogy ez front, a vírus, vagy az öregedés első jelei lehettek.
Igen. Tudom.
De akkor is szörnyű olvasni. És sajnos nagyon hamar be fog következni, hogy életekről kell dönteni.
Már az első hullám idején is beszélgettem erről a férjemmel, hogy eljön az idő, amikor el kell dönteniük az orvosoknak, hogy kinek az életét mentik meg. De hála égnek, nem égett belénk, nem volt napi téma. Hisz közel sem volt akkora baj, mint most.
Az biztos, hogy most megérintett, amit olvastam.
Az egészségügy már most sem bírja. Mi lesz heteken belül? Belegondolni is rossz.
Nem lennék a döntéshozók helyében.
Nálunk nincs sorbaállás.
Amikor mentünk tesztre, akkor voltak előttünk ketten, de kb. 1 perc 1 ember...
Tuti, hogy nem volt tünete?
Nem lehet, hogy nem tudja, hogy ez is tünet?
Én is azt gondolom, hogy tünetmentes vagyok, de rájöttem, hogy még sem.
Fáj a fejem szinte naponta. Az első napokban, csak baloldalon a szemem és környéke, azóta nem így, de fáj, minden nap. Azt gondoltam, hogy a frontok.
Fájdogált a derekam. Itt is a frontra gondoltam.
Tegnap jöttem rá, hogy a hányingeremet sem az epém okozza, hanem tuti, hogy ez...
És a fáradtság.
Érzek egy fura szagot is, de az ízekkel azt hiszem nincs gond...
Sokan nem jönnek rá, hogy ennek a tüneteit érzi.
A tesóm is azt mondta, hogy nincs tünete, de majd kifaggatom újra...
Remélem, hogy ezt nem teszi!
Igyekszünk pihenni, bár én azért dolgozok itthonról, csak ülve;)