Kérdések és válaszok a 90 napossal kapcsolatban (beszélgetés)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Nyugodtan használhattok a krémleveshez, főzelékhez tejet, joghurtot, tejfölt.
Én is 90 naposoztam már kb 2 éve és a keményítőnapon általában salátát ettem !joghurtos! öntettel, szénhidrátnapon pedig sütöttem valamilyen sütikét, muffint amiben szintén volt joghurt vagy tejföl és tojás.
Mégis fogytam 2 hét alatt 4,5 kg-ot.
Ha belegondoltok, akkor a legtöbb tésztában van tojás (kivéve a durum tésztát).
A 90 napos nem arról szól, hogy adott napokon csak ezt vagy csak azt szabad megenni, hanem, hogy nagyrészt az adott napnak megfelelő táplálékot vigyük be. Nem baj, ha kiegészítitek egy kis fehérjével, attól még fog működni.
Zárójelesen megjegyezném, hogy ha megnézitek bármelyik joghurt tápanyagtartalmát, akkor inkább szénhidrát, mint fehérje (több bennük a CH, mint a fehérje).
Ezt a hozzászólást csak tanácsnak szántam, és senkit sem akartam kioktatni. Mindenki úgy csinálja, ahogy neki jól esik.
Kezdek kedvet kapni én is a 90 naposhoz, lehet, hoy megint belevágok!? :)
Mindenkinek szép jó reggelt!
Örömmel látom milyen sokan lettünk!
Én is ma gyümölcsözöm,megyünk is délelőtt a kisfiammal,és veszünk valami friss barackot!
A tegnapi süti nagyon jó lett,és képzeljétek nem volt már zabarohamom sem,annyit ettem belőle amennyi elő van írva,és tessék ma reggel meglepetés ért a mérlegen is szénhidrát nap után!Vagyok ám nagyon boldoságos!
Loni kérdezted,hogy milyen tészta volt tegnap:megpirítottam a hagymát,fokhagymát,rázutty a paradicsom,és a leve,fűszereztem pizza fűszer,bors,só,és rengeteg petrezselyem.
Gombát lehet tenni a pizzára szénhidrát-napon?
Azt hittem az fehérjének számit... :)
Szerintem ha nagyon kívánod a zellerkrémlevest, akkor vegyél egy zacskós levest. Tudom, hogy hülyén hangzik. Tudod, azt az egyszemélyes tasakos levest. Abban ugyan van némi cukor, de ahogyan néztem, nincs benne sok fehérja. És akkor az keményítőnapra jó.
Sajnos, én nem tudok olyan receptet, amibe ne kellene tej vagy tejföl.
Szegény jó öreg cukkinilevesemet sem tudom megenni. :(
Hát ezzel nagyonis egyetértek...:)
Még csak most lett vége az előző gyümölcsnapomnak és máris gyűröm a következőt.
Én viszont a főtt zöldségekkel vagyok bajban. Pl zellerkrémlevest lehet-e enni fehérjenapon? Vagy a levesben főtt zöldséget? Vagy más napokon lehet-e zöldséglevest?
Minden gyümölcsnaposnak kitartást!
Sziasztok!
En nem vagyok bajban a kenyerrel, mert egyaltalan nem eszek :) De szerintem szenhidrat napon is lehet enni!
Ma pizzat ettem delben gombas feltettel, most pedig sutom a bananos-csokis sutimet :) Nagyon fincsi lesz :)
Holnap megint gyumolcs nap, a fene erti, hogy johet ilyen gyorsan megint, mikor csak most heverem ki a legutobbit :)
Én meg pont a keményitő napon kerültem eddig :):)
Talán egy szelet nem árt meg egyik nap sem (kivéve a gyüm.)
Milyen tésztát ettél?
Annyit mondtátok ezt a süti dolgot, hogy ma végül is süti lesz a vacsi. Az eredeti 90 naposban ugye csokitorta szerepel. Na, én Sacher tortaszeletet vettem. Olyat nem akartam, amiben vajas krém van. Így erre esett a választásom. Most ott dekkol a hűtőben. Én meg eszem a kefét, hogy mikor ehetem már meg. Eddig eszembe sem jutott az édesség. Most meg.... Biluxolok a hűtő felé ezerrel. :)
Hajrá-hajrá a víznaphoz! Szerintem menni fog! Egyébként ha nem bírod, akkor mit ajánlanak arra a napra. Teszem azt, mondjuk délután kettőig, háromig bírod. De azután már nem. Gyümölcslevet ajánlanak? Vagy gyümölcsöt? Esetleg tégy úgy, mintha nem is lett volna víznap, és tarts fehérjenapot?
Csak azért, mert hamarosan nekem is be kell iktatnom egy víznapot. Brrrrrrrrrrrrrrrrr.
Kaják: valóban nagyon macerásak. Azért is írtam, hogy van, amit érdemes készen megvenni. Pl a dolmadest. Nagyon gondolkodom azon, hogy a zakuszkát majd ősszel megcsinálom. Kérdés, hogy majd mennyiért vesztegetik a paradicsompaprikát.
De lehet, hogy lust leszek hozzá. :)
Sziasztok! En holnap viznapozom! Kicsit tartok azert tole , de remelem menni fog!
Ti, hogy birtatok ki?
Szep reggelt nektek!
Azok az etelek valoban nagyon jol hangzanak, de nekem is kicsit macerasak!
Sutit azt en is sutok holnap, de nem magamnak, a Ferjem jon meg es Raffaello szeletet csinlalok! ISmeritek?
Szisztok! Ma nekem is szénhidrát nap lesz :)
Ebédre mákos-mézes tésztát gondoltam, a vacsit még nem tudom...
Olvadó kilókat mindenkinek :)
Arra gondoltam, hogy én csinálom a szószt. (Lusta vagyok lemenni a boltba ...:)) )
Olajon megpirítok fokhagymát (2-3 gerezd), beleteszem a leforrázott, összekockázott paradicsomot, fűszerezem, és átpárolom. Ebbe forgatom bele a kifőtt tésztát. Majd meglátjuk. :)
Zöldséget ma csak nyersen lehet enni, salátának.
Tényleg! Én is csinálok salátát! :)
Jó reggelt!
Te készíted a tésztára a szószt,vagy úgy vásárolod?
Én paradicsomos tésztát gondoltam,valamilyen zöldséggel,de nem tudom ezen a napon egyáltalán ehető-e zöldség!
A sütit megsütöm,biztos kisfiamnak is ízlene,meg már a párom mondta,hogy reméli marad estére belőle mire hazajön!
Én is így vagyok vele. Párom nem hajlanó még csak megkóstolni sem ezeket a nyunyókákat - ahogy ő mondja. :) De ettől függetlenül lehet, hogy rászánom magam egy nagyobb adag elkészítésére. Meglátom.
Hmmm ... Ez a süti nem hangzik rosszul. De én még mindig nem merek szénhidrátnapon sütizni. Ma egy kis fokhagymás-paradicsomos tésztát ebédelek. Vacsi meg... Hát... Nem mondom, elcsábulnék egy kis csokitortára. De egyrészt félek, hogy megáll a fogyás. (Már így is jól belassult.)Másrészt félek, hogy nem tudom abbahagyni egy szeletnél.
Nem volt egesz nap netem, most sincs, csak a lakotarsaimnal, ez a fogep, talan ezert :) Remelem holnapra lesz netem!
Mindenkinek szep almokat!
Ezt a széleskörű tájékoztatást,köszönöm!
Mostmár teljesen felvagyok világosítva!
Az az igazság,hogy a leírtak alapján mindegyik tetszene,de én nem hiszem,hogy nekiállnék ilyeneket csinálni,a párom meg biztos nem enné meg semelyiket!
Holnap én sütök sütit találtam a gyerek kaják között egy receptet,hátha érdekel valakit leírom:
Hozzávalók:
50 dkg liszt,10 dkg margarin,1 cs.porélesztő,3-4 evőkanál cukor,4-5 dl víz,csipet só,búzadara.
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk,a margarint elmorzsoljuk a liszttel,hozzáadjuk az élesztőt,a cukrot,sót,és a langyos vizet,összegyúrjuk,úgy,hogy ne túl lágy tészta legyen!
Fél órát kelesztjük.
Az almát lereszeljük,kis cukorral lehet ízesíteni.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk,ráterítjük az almát,megszórjuk búzadarával,és feltekerjük,mint a bejglit.2 cm-es darabokra vágjuk,és szorosan egymás mellé tortaformába helyezzük.180-200 fokon,nem előmelegített sütőben sütjük!
Én még egy kis fahéjjal megbolondítanám az almát!
Remélem valakinek tetszik,és megsütitek!
És akkor a zakuszka, amit mi mondjuk erdélyi ételként ismerünk, de valójában örmény étel. Nagyon hasonlít az ajvárra, de macerásabb elkészíteni.
Alap zakuszka
Kell hozzá: Bab (nagy szemű vagy fejtett bab) Pritamin paprika, fehér paprika, paradicsom, étolaj, és fűszer (só, bors, fokhagyma, babérlevél) tetszés szerint. Sajnos, mennyiséget nem találtam hozzá....
Tetszés szerinti mennyiségű babot egy külön edénybe tegyünk fel főni. A pritaminpaprikát, és a fehér paprikát húsdarálóval darájuk össze, majd egy kevés paradicsommal egy igen nagy lábosban tegyük fel főni. A kellemetlen az, hogy az étel készítése szinte állandó keverést igényel. Lassú tűzön főzzük.
Amikor a paradicsomos levét elfőtte, akkor utána már csak olajjal engedjük fel, hogy mindig egy kicsi olaj legyen a tetején. Amikor már kezd krémszerűvé válni, akkor daráljuk meg a főtt babot, és azt is keverjük bele. Olajjal felöntve, amikor az elpárolog, mindig utána kell önteni.
Amikor jó alaposan krémszerűvé válik, akkor lesz kész kb. 5-6 óra. Ha ügyes vagy akkor közben egyszer kétszer áthajthatod a masszát paradicsom-paszirozón, és így gyorsabban fő.
A fűszerezése tetszőleges, de fontos a babérlevél megléte 10-15 levél az egész lábosban, ám a mi gyakorlatunk szerint érdemes, egy-két gulyásleves kockával és vegetával is megbolondítani.
Készítsünk elő zárfedeles, de kicsi üvegeket. Ezekbe töltsük, úgy, hogy egy kis olaj a tetejét ellepje. A lezárás után az üvegeket dunsztolni kell, de nem kell hozzá semmilyen tartósító szer. Körülbelül egy hónap múlva fogyasztható, általában kenyérre kenve.
Dúsított zakuszka
Az előző masszát ki lehet egészíteni padlizsánnal is. Ám a padlizsánt nem egyszerű elkészíteni, ugyanis sütni kell. Szenesre. Majd fa villával a belsejét kikaparni, és azalapmasszához darálni.
Havvak olyan helyek is, ahol babot egyáltalán nem tesznek bele, csak padlizsánt. De az már majdnem ajvár.
Nem egy kalóriaszegény étel, de sült/főtt krumplihoz, rizshez, párolt zöldséghez szerintem jól passzol a keményítőnapokon.
Emellett ha a gyerekek szeretik, ők kenyérre kenve uzsonnára is megkaphatják. Vagy akár sült hús mellé - főleg az ajvárt.
És itt van két ajvár recept is.
Ajvar, azaz szerb sültpaprika saláta
Legfontosabb összetevői: a sült majd ledarált paprika (sötétpiros, ún. "roga") (szerintem ez nálunk a paradicsompaprika vagy az ún kápia paprika), paradicsom, fokhagyma és néhol padlizsán. Mondhatnánk, ahány ház, annyiféle ajvár kóstolható déli szomszédainknál, minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül, és spájzban tárolják. Hivatalosan az ajvár köretként funkcionál (értsd: húsételhez), leggyakrabban mégis kenyérre (természetesen fehér kenyérre) kenve eszik.
Ajvár, ahogy Szabadkán csináljuk
Hozzávalók:
100 db piros húsos paprika,
5 kg paradicsom,
7 dl olaj,
só,
20 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A paprikákat megsütjük a platnin. A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk. Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is. Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük. Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvár. Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.
Megjegyzés:
Szerb paprikasaláta, amihez sem kaliforniai húsosat, sem másféle paprikát nem használnak, kivéve a hosszú húsos elefántfül paprikát, ami erre való. A sültpaprikasaláta is kizárólag ebből az igazi!
Ajvar, szerb paprika-padlizsán mártás
Hozzávalók:
2 kg vastaghúsú paradicsompaprika
1 kg padlizsán
4 dl olaj
1 fej fokhagyma
só, törött bors, csípős paprika, cukor, és ecet ízlés szerint.
A megmosott padlizsánt előmelegített, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg láthatóan megég a héja. Ezután fa vagy műanyag késsel meghámozzuk. A zöldpaprikát ugyancsak megsütjük és meghámozzuk. A darabokra vágott padlizsánnal együtt favillával összetörjük. Lábosba rakjuk, ráöntünk 3,5 dl olajat, majd folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg az egészből pép lesz. Közben megsózzuk, megcukrozzuk, és annyi ecetet töltünk bele, hogy kellemesen pikáns legyen, de ne túl savanyú. Végül belekeverjük a zúzott fokhagymát, és még egyszer fölforraljuk. Jól kiforrázott kicsi üvegekbe töltjük, tetejére rácsorgatunk egy teáskanálnyit a maradék olajból, és azonnal lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés: Az ajvar kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel összekeverve sültek mellé is tálalható. A felbontott üveg tartalma kizárólag a hűtőszekrényben tárolható.
Kerestem neked egy dolmades receptet:
Dolmadakia jalantzi (Töltött szőlőlevelek)
50-60 szőlőlevél, 2 dl olaj, 2 csészényi finomra vágott hagyma, fél csésze finomra vágott kapor, 1 csésze rizs, 2 citrom leve, só, bors.
A szőlőleveleket forró vízzel leforrázom, lecsepegtetem és hűlni hagyom. A citromlé kivételével az összes hozzávalót összekeverem és ebből egy-egy evőkanálnyit egy-egy levélre téve azt feltekerem, a végeit begyűröm. A fazék alját kibélelem néhány szőlőlevéllel, majd rétegenként szorosan rápakolom a szőlőleveles tekercseket. Az egészet lefedem egy lefordított nehéz tányérral - hogy fel ne tudjanak jönni a főzés során. Ráöntöm a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön addig főzöm, míg fel nem itta a levet, azaz a rizs meg nem főtt. Hűlni hagyom és lapos tálon egymás mellé helyezve tálalom.
Én egyszer próbáltam. Hát.... Inkább hagyjuk.
Egyszerűbb megvenni készen. Főleg, ha nincs a kertben egy megtéphető szőlőtőke. :) Egyébként csak szőlőleveleket is lehet kapni. Ezek már elő vannak készíve, csak tölteni kell. Meg tekergetni... Na, én már itt elbuktam. (Jlzem, nálunk a töltött káposzta is úgy készül, hogy a gombócokat nem töltöm bele a levelekbe, mert sohasem sikerül...)
Na, akkor ebéd előtt még gyorsan írok. :)
A dolmades főtt rizzsel töltött szőlőlevél. Picit savanykás. Nagyon finom. Akár hidegen, akár melegen. Szerintem ezt nagyobb áruházakban lehet kapni. Van, amikor kimérve is. Már próbálkoztam a házi előállítással is, de nem az igazi....
Az ajvár - az sültpaprika saláta. Illetve inkább krém. Na, ilyet végképp nem tudok csinálni. De ezt már kisebb boltokban is lehet kapni. A konzervek között nézz körül.
Ha nem találsz, majd adsz egy címet, és küldök. :)
A zakuszka is mediterrán étel, de Erdélyben is szívesen fogyasztják és készítik. A volt barátom édesanyja isteni zakuszkát tud készíteni. Padlizsánt, paprikát, paradicsomot, talán cukkinit, hagymát, fűszereket jó sűrűre összefűzi és így tesz el. Isteni. Van gombás verziója is. Majd előkerítem a receptet. Én anno eknyérre kenve ettem, sok zöldpaprikával. Ezt is lehet ma már boltban kapni, de iszonyú drága.
További ajánlott fórumok:
- Egy topic, ahol segítünk egymásnak öltözködéssel, sminkkel kapcsolatos kérdésekben.
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Állásinterjúval kapcsolatos kérdések, tapasztalatok
- Leszázalékolás, rehabilitáció, munkaképesség csökkenés.. Kérdések és válaszok ezzel kapcsolatban
- Hipofízis Mikroadenómával kapcsolatos kérdések, válaszok és tapasztalatok
- Könyveléssel kapcsolatos kérdések és válaszok.