Kedvenc idézetek (beszélgetés)
"A boldogsághoz a következők feltétlenül kellenek:legyen kit szeretnünk,legyen mit csinálnunk, és legyen miben reménykednünk."
-Tom Bodett-
"Te vagy a világ legszebb, legbájosabb hercegnője.
- És te ki vagy? Hogy hívnak? - kérdezte szívdobogva a kis hercegnő.
- Szeretőnek hívnak - mondta az idegen.
- Szerető.... milyen szép neved van....
Az idegen lehajolt és megcsókolta őt.
- Mi volt ez? - a kis hercegnő pirulva rezzent össze: Hiszen az ajkad most mondta a legszebbet, most mikor nem beszélt.
- Csak egy csók volt, amit mondtam.
- Nem értelek, beszélj, mi az a csók?
- A csók a szótalan szó, a mondhatatlan megmondása - felelte az idegen.
- Szeretem a mondhatatlant - suttogta a kis hercegnő - mondd meg még egyszer nekem."
Tudod arra gondoltam..
..., hogy valakit elfelejthetünk..és élhetünk a jelennek és a jövőnek..de az emléke örökre a szívünkbe vésődik. Próbálunk nem gondolni rá, de fogva tartja lelkünket..Szabadulnánk..de az emléke nem ereszt, fogva tart..és valahol jól is van ez így..Hisz mit érne az élet, emlékek nélkül?
Mindennap írj nekem két-három sort, olyan lesz, meglátod, mint egy telefonbeszélgetés, és így nem szakadunk el egymástól, mert örökre a feleségem vagy. Egymástól távol is együtt leszünk, ugyanúgy éljük majd a napokat, noha nem ugyanazt fogjuk látni magunk körül. (...) Az én otthonom a szívedben, az én forrásom a szemedben van!
Consuelo de Saint-Exupéry
Mondjam? Vagy hallgassak? A szomorú az, hogy így sincs mód a megismerésre. A megértetésre. A megértésre. Hiába minden, átalakulnak a gondolataink. Én ugyan ki akarom fejezni magam, szavakat közlök, megérted... de máris mást jelentenek. Neked is, másoknak is.
Holnap már nekem is...
/Pálnagy László/
Valami hajszol engem. Mintha mindig elszalasztanék valamit. Utánakapok, megszerzem, és akkor kiderül, hogy nem volt semmi. És én megint másvalami után kapkodok. Előre tudom, hogy ugyanúgy végződik majd az is, mint a másik, de nem bírom kihagyni. Hajszol, üldöz, aztán egy ideig elfoglal, de megint csak elhagy, és marad az üresség; olyan ez, mint az éhség, mindig újra elfog.
Erich Maria Remarque
Akárhányszor meghal egy ember, az univerzum egy része elpusztul. Mindaz, amit ez az ember érzett, átélt, megcsodált eltűnik vele együtt, valahogy úgy, mint a könnyek az esőben.
Paulo Coelho
„Az ember ott szép, ahol törött.
Ott a legemberibb.
Ott tudom megszeretni.”
"..ha kérhetnék az Istentől magam számára valami szépet és nagyot, azt kérném, hogy adjon nekem is egy egyszerű kicsi házat, négy szobával, vadszőlős tornáccal, öreg körtefával. Mohos legyen a teteje, s olyan kicsi legyen, hogy ne férjen el benne izgalom, perpatvar, békétlenség. Csak én s az, akit szeretek..."
Wass Albert
Miért van az, ha elveszítem azt, akit nagyon szeretek, épúgy kicsordul a könnyem, mintha szívből nevetek? A fájdalom, az önfeledt, boldog kacagás kicsalaja szememből a könnyet.
Müller Péter
Párbeszéd
- Miért Ö a múzsád?
Ha te nem vagy neki a világ?
- Mert szükségem van Rá.
- Miért szereted hiába?
ha tudod, hogy Ö nem szeret már?
- Mert szeretni tudni kell,
Mert hinni kell, hogy valaki vár.
- Miért futsz még mindig utána?
ha tudod, hogy a szíve másért dobog?
- Mert az álmokat kergetni kell.
Hogy túléljem a tegnapot.
- Miért nem mondasz le róla?
Miért vársz még rá?
- Mert az álmokról nem lehet lemondani.
- Tudnia kell róla?
- Nem. Szeretni kell tudni.
Szeretni valakit, hogy ne felejtsem el soha,
hogy megtanuljak igazán érezni
És bízni kell, és várni és örökké remélni
és tudni kell és sírni.
És boldogan meghalni.
B. Radó Lili
Fogócska
Egy pillanatra, Uram, Isten,
egy pillanatra engedj pihennem!
Minek e hajszás, szívszorító,
véres játékban benne lennem?
Elfáradtam e nagy fogócskán,
Uram, úgy únok felnőtt lenni,
engedj egy kicsit visszamenni
húsz év előttre, kisgyereknek,
sírni, amin a többi sírhat,
s nevetni, amin ők nevetnek.
Uram lásd, sohse voltam boldog,
nézz le egyszer ezer sebemre,
amit szivem helyében hordok.
Simogass engem síma kézzel
s mert hangom halk s az űrbe vész el,
Te szólj helyettem a fogóknak:
ó Kínom, Könnyem, Kétkedésem,
hajszás Harc és ezernyi Verseny,
gyötrött Dalom, sok véres Versem,
Féltés, Gond, ájult Szerelem,
ne játsszatok többé velem,
nem ér a nevem.
Kiállok a sorból.
Baranyi Ferenc:
Mi mit nyom?
Mostanában
ha balra fordulok az ágyban
derekán az éjszakának,
nem tudom, mi mit nyom jobban:
a szívemet az ágy - vagy
a szívem az ágyat?
Ha szeretsz, megszűnik az idő. Minden igaz ölelés örökké akar tartani, s akit szeretek, nem tudom elereszteni, mert akkor újra kizuhanok a paradicsomból, és megint üres lesz az életem.
Müller Péter
Harcos Katalin:
Ne mondd!
Ne mondd, hogy nem kell
semmi tőlem! Adj reményt,
mert belehalok...
Györe Imre:
Holtomig hordalak
Holtomig hordalak,
el sosem ejtelek,
csontomba rejtelek,
őrizlek, mint a vak
szemében őrzi még
alkonyi ég színét,
s amit még látott,
az utolsó sugarat.
" Tudod mi a szerelem? Valaki, akivel együtt szeretnénk megöregedni.
- Ezt nem ismerem. Nálam a szerelem mást jelent. Valakit, aki nélkül nem tudok élni."
(Erich Maria Remarque: A diadalív árnyékában)
Nadányi Zoltán:
Tanács
Ne gondolkozz a szíveddel,
Mert úgy ezer tüske vár;
És ne szeress az eszeddel,
Mert az élet úgy sivár.
Tóth Zsuzsanna:
Eldobható vagyok
Valahogy mindig az kell, aki eldobhat. Akivel bizonytalan lehet minden. Az életem. A fájdalmam. Aki nem jön sokszor, s így megunni sem tudom. Aki nem ad sokat, s ezért mindig többre vágyom. Így szenvedek.
A biztos valahogy elutasít magától. Biztossága nem érdekel. Mert elfojtana. Megváltoztatna. És még azt is tudom takarni, hogy mennyire félek. Mert a biztos is lehet majd bizonytalan. És azt nem tudom kiszámítani. Bekövetkeztekor pedig még jobban fájna.
Azt akarom, hogy egy bizonytalan váljon biztossá. Néha képtelenség megmagyarázni engem.
Van, hogy nem tudok hinni. Mint most.
És létezik olyan pillanat, amikor elhiszem, változhatnak érzések irántam. Szeret. Csak nem tudja még.
Akkor kéne felpofozni magam, és üvölteni, hogy ne álmodozz! Eldobhat. Meg is fogja tenni. Ne hidd, hogy biztossá válik! Ne hidd, hogy érezhet irántad olyat, amire vágysz, mert te érzed!
"Könnyű azért szenvedni, mert szeretünk valamit, vagy mert küldetésünk van: az ilyen szenvedés csak jobbá tesz minket."
Paulo Coelho
"Gyűjts erőt, dolgozd fel a múltad emlékeit, és jól figyelj, mert ahol eltörtél, ott leszel erős, ahol vesztettél, ott leszel legyőzhetetlen. Az Igaz Ember nem menekül a múltjától, bármilyen sötét volt is, mert kudarcaiból lesz hatóanyag, vereségeiből diadal - tragédiái érlelik naggyá."
/ Müller Péter /
A szeretet lényege az együtt. A veled. A velünk.
Müller Péter
Kegyelmet hogy remélsz, ha nem gyakorlod?
William Shakespeare
A SZÍV PARADOXONJA
mennél üresebb:annál nehezebb
Fodor Ákos
Gyurkovics Tibor
Örök
A semmi is lehet minden
a minden is lehet semmi
ahogy az első percben
csak úgy szabad szeretni.
"Amikor súlyos érzelmi válságon vagy túl, ne a nehéz pillanatokra emlékezz, hanem arra gondolj, milyen jó, hogy ezt az akadályt is legyőzted. (...) Örök életedre vésd az eszedbe a jó dolgokat, amik a nehézségekből születtek. Ezek bizonyítják, hogy erős vagy, és önbizalmat adnak, hogy ezután bármilyen akadályt át tudj ugrani. "
Paulo Coelho
Az utcában azt mondták róla, hogy ennek a nőnek nincs szíve, és ami igaz, senkije se volt, aki utánanézett volna a szívének.
(Émile Ajar)
De hol van a másik felem? Miért nem találom? Nem született a földre? Vagy ott rejtőzik valahol egy másik népben, elveszve, mint tű a kazalban, sokmilliárd idegen között? A válasz pedig ez: lehet, hogy ott áll melletted, és észre sem veszed!
Müller Péter