Kedvenc idézetek (beszélgetés)
Nem érdekel, ki vagy, csak mit szemedben látok.
Nem érdekel az sem, mit mondanak mások.
Nem érdekel semmi, hisz látom, amit látok,
Te vagy, ki elűzi szememből az álmot.
Nem érdekel semmi, csak mit belül érzek.
Hisz a szemem csalhat, de sohasem a lélek.
Mondhatnak akármit, a szív sohasem téved,
Te vagy az, ki rám várt, s én vártalak Téged.
Amikor Te ölelsz, nem érdekel semmi.
Nincsen múlt, se jövő, csak most veled lenni.
Bárhová visz az út, veled együtt menni,
Bármit is csinálok, veled együtt tenni.
Karjaidban érzem: végre otthon vagyok.
Nincsenek kételyek, megszűnnek a bajok.
Kikről sokat hittem, eltűnnek az arcok,
Mindig veled lenni, csak ennyit akarok.
Nem érdekel, ki vagy, csak ahogy rám nézel.
Nem érdekel, ki vagy, mert boldoggá tesz léted.
Nem érdekel semmi, mit tettél vagy tettem,
Mert mindig is itt éltél, s most is itt élsz bennem.
Ismeretlen
Tornay András
A jelenünk csodáit veszítjük el
a holnap aggodalmaiban és a
tegnap értelmezgetésében.
Pillanatok hagynak cserben, mert
nem köszönünk rájuk.
Sok tétlen, üres napon gyötört a bánat, hogy csak elvesztegettem időmet. Pedig soha nincs az elvesztegetve, Uram; Te saját kezedbe vetted életem minden pillanatát.
Belerejtőzve a dolgok szívébe, te csírává táplálod és fejleszted a magot, virággá a bimbót, a virágot pedig gyümölccsé érleled.
Fáradtan, tétlen álomban feküdtem bágyasztó ágyamon, s azt hittem, minden munkám szünetel.
Reggel felébredtem, s azt láttam, hogy kertem tele van virágcsodákkal.
Rabindranath Tagore: Áldozati énekek
Nehézkes, szórakozott, gyermekes, boldog, lusta - s egy kissé rád támaszkodik.
Mennyi bűbáj van a gyöngeségében!
S a te erődben mennyi szerelem.
Erősnek lenni, hogy szerethessünk. Még erősebbnek, hogy jobban szerethessünk.
Paul Géraldy
Nem vettem észre, hogy mely pillanatban léptem át az élet küszöbét.
Micsoda hatalom volt az, amelynek parancsára kibontottam szirmaimat ebbe a hatalmas és félelmes misztériumba, mint ahogyan a bimbó felpattan az erdőben éjszaka!
Mikor azon a reggelen a napvilágot megláttam, egy pillantás alatt éreztem, hogy nem vagyok idegen ebben a világban, s hogy az a nagy kifürkészhetetlen, amelynek sem nevet, sem alakot adni nem tudunk, karjaiba vett engem saját anyám képében.
Éppen úgy halálomkor is megjelenik majd ugyanaz az ismeretlen, és éppen úgy kezdettől fogva ismert valakinek fog feltűnni. És mivel szeretem ezt az életet, tudom, szeretni fogom a halált is.
A gyermek felsír, mikor anyja elveszi a jobb melléről, hogy rögtön a másik pillanatban a bal mellen vigasztalást találjon.
Előző nap még nélküle is volt értelme az életemnek. Most viszont szükségem volt arra, hogy mellettem legyen, hogy meglássam a dolgok valódi fényét.
Paulo Coelho
Csak szeretetre várok, hogy aztán végre kezébe adjam magam. Ezért lett oly késő, s ezért terhel ilyen mulasztásoknak bűne.
Az emberek jönnek írásaikkal, törvénykönyveikkel, hogy szorosan megkössenek, én azonban mindig kisiklom kezeik közül, mert csak szeretetem ébredésére várok, hogy aztán végre kezébe adjam magam.
Az emberek gáncsolnak, nemtörődömséggel vádolnak; s kétségtelenül igazuk is van, ha pirongatnak.
A vasárnapnak vége van, s a szorgos üzletemberek számára vége minden munkának. Azok, kik hiába hívtak, nagy bosszúsan már visszamentek. Csak szeretetem ébredésére várok, hogy magamat aztán végleg kezébe adjam.
Az ének, melynek eléneklésére idejöttem, mindmáig elénekeletlen.
Napjaimat eltöltém azzal, hogy a húrokat ráfeszítettem hangszeremre, aztán megint leszedtem róla.
Az idő még nem jött el, megfelelő szavakra még nem leltem, csak a vágy kínozza szívemet.
A bimbó még nem pattant fel; csak a szél sóhajt el mellette.
Nem láttam arcát, nem hallgattam figyelve szavát, csak halk lépteinek neszét hallottam meg az úton a házam előtt.
Az egész áldott nap eltelt azzal, hogy pihenőhelyét készítettem el a földön, de a lámpa még nincs meggyújtva, s így nem kérhetem, hogy betérjen házamba.
Életemet a remény táplálja, hogy találkozom majd vele, de e találkozás ideje még nem érkezett el.
Tökéletes bűntény: soha nem tudjuk kideríteni, ki ölte meg az örömünket, hol vannak a bűnösök, és miféle okok vezérelték őket. De ezek a bűnösök, akik nem fedik fel a kilétüket, vajon tudatában vannak-e egyáltalán a tettük súlyának? Szerintem nem, mert ők is a saját maguk által teremtett valóság foglyai - legyenek bár depressziósak vagy arrogánsak, kisemberek vagy nagyhatalmúak
Paulo Coelho
Minél többet gondolkodom rajta, annál inkább érzem, hogy semmi sincs,
amiben több művészet lenne, mint szeretni az embereket.
Vincent van Gogh
A szeretet olyan, mint...de nem,nincs hasonlat a szeretetre. Nincs oka, nincs magyarázat reá.
A szeretet, úgy látszik, önmagáért való. Néha felgyülemlik egy emberben és kiárad .
Márai Sándor
Szeress egészen mellékesen és szelíden, kissé szórakozottan is, csak úgy, ahogy lélegzik, vagy ahogy egy keddi napon, mikor "nem történik semmi", él az ember. Már nem szeretem, amikor úgy szeretnek, mint egy operaelőadás második felvonásában, mikor az összes kürtök üvöltenek, a reflektorok a szivárvány minden színében játszanak, s a főszereplők ezer pengőt kapnak a mutatványért esténként. Szeress úgy, mint egy nem nagyon fontos magánügyet, figyelem nélkül. Akkor talán majd én is odafigyelek.
Márai Sándor
Talán egy kutató érez hasonlót, mikor elhatározza, hogy elmegy Afrikába vagy az északi sarköv hazájába, s nem törődik a fenevadakkal és az éghajlattal, s felfedez valamit, amit előtte még nem tudott ember, nem fedezett fel kutató… Igen, ez lehet hasonló feladat, mint mikor egy nő elhatározza, hogy felfedezi egy férfi titkát.
Márai Sándor
Néha megsajnáljuk az olyan embert is,
aki még sohasem sajnálta sem magát, sem mást.
Charlotte Bronte
Csak azok az emberek érezhetnek nagy szomorúságot,
akik nagyon tudnak szeretni is;
de az a nagy szükség, hogy szeressenek, szolgál egyetlen ellenszerül bánatukra,
és ez gyógyítja meg őket.
Lev Tolsztoj
És valaki megint csodát tudott művelni bennem,
És van, újra van világ,
És van benne hová lennem.
Vas István
“Egy építkezésen, amikor megszólalt a jelződuda, a mukások egy kupacba letelepedtek, hogy megebédeljenek. Sam minden alkalommal kinyitotta az ételhordóját és panaszkodni kezdett.
- Hogy a ménkű verje meg! Ez nem lehet igaz, már megint mogyoróvajas-lekváros kenyér. Utálom a mogyoróvajas-lekváros kenyeret!
Sam minden nap siránkozott a szendvicse miatt. Teltek a hetek, és a többi munkást már kezdte idegesíteni ez a nyafogás. Végül az egyik társa így szólt:
- Az ég szerelmére, Sam! Ha utálod a mogyoróvajat és a lekvárt, miért nem mondod meg az asszonynak, hogy valami mást készítsen?
- Milyen asszonynak? – felelte Sam. – Nincs feleségem, magam készítem a szendvicseimet.”
Mindannyian magunknak készítjük a szendvicseinket ebben az életben.”
(Dan Millman – A békés harcos útja)
Boldogok, akik tudják, miért élnek, mert akkor azt is megtudják majd, hogyan éljenek.
Boldogok, akik összhangban vannak önmagukkal, mert nem kell szüntelen azt tenniük, amit mindenki tesz.
Boldogok, akik csodálkoznak ott is, ahol mások közömbösek, mert örömes lesz az életük.
Boldogok, akik tudják, hogy másoknak is lehet igaza, mert békesség lesz körülöttük.
Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak.
Boldogok, akik meg tudják különböztetni a hegyet a vakondtúrástól, mert sok zavartól kímélik meg magukat.
Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is.
Boldogok, akik lenni is tudnak, nemcsak tenni, mert megcsendül a csöndjük és titkok tudóivá válnak. Leborulók és nem kiborulók többé.
Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.
Boldogok, akik tudnak elhallgatni és meghallgatni, mert sok barátot kapnak ajándékba és nem lesznek magányosak.
Boldogok, akik figyelnek mások hívására anélkül, hogy nélkülözhetetlennek hinnék magukat, mert ők az öröm magvetői.
Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben.
Boldogok, akik megbecsülik a mosolyt és elfelejtik a fintort, mert útjuk napfényes lesz.
Boldogok, akik jóindulattal értelmezik mások botlásait, akkor is, ha naivnak tartják őket, mert ez a szeretet ára.
Boldogok, akik el tudnak hallgatni, ha szavukba vágnak, ha megbántják őket, és szelíden szólnak, mert Jézus nyomában járnak.
Boldogok, akik mindebből meg is tudnak valósítani valamit, mert életesebb lesz az életük.
(Dr. Gyökössy Endre)
Verseim piciny csillagvirágok,
S én egy olyan hulló csillag vagyok,
Ezer darabra tépve lelkemet
Keresem azt a testvér csillagot...
Wass Albert
Annyira megszoktuk, hogy mások előtt álarcot hordunk,
hogy a végén magunk elől is álarc mögé bújunk.
Francois de Larusmuco.
Nem alkottunk sem éginek, sem földinek, sem halandónak, sem halhatatlannak, hogy önmagadat amilyennek csak akarod, döntésed és rangod értelmében magad alakítsd ki, s mint a fazekas, abba a formába gyúrd át, amelyik tetszik. Lelked végzéséből lesüllyedhetsz az alacsony, állati világba, és újjászülethetsz a felsőbb, az Isten világába.
Giovanni Pico della Mirandola
“Megvallhatjuk titkunkat egy másik embernek, de lehetetlen, hogy áttöltsük lelkébe saját benső világunkat, ami az elbeszélt tényeket, szavakat, cselekedeteket alakította; így e lényeges ismeret hiányában, még bizalmasaink is egészen másként fogják vallomásunkat értelmezni, mint ahogyan mi megéltük. Nyíltságunk csak annak értékes, aki beéri a puszta tények ismeretével, de aki a legmélyebb értelmünkbe akar behatolni, annak a legigazabb titok is csaknem annyira megtévesztő, mint a hazugság.”
(Gustave Thibon: Jákob lajtorjája)
Bár bánat a szívnek távoli dolgok után vágyódni, vágyaidat ne tekintsd hiábavalónak:
ami mára megvalósult, tegnap még képzelet volt.
Tatiosz