Kedvenc idézetek (beszélgetés)
Néha felelni kell az élet kiszámíthatatlanul bekövetkező, s elodázhatatlanul végzetes pillanataiban: felelni kell, az egész- re. Ki vagyok? Mit akarok? Ki ellen, kinek érdekében akarok élni? Miért? Milyen képességekkel, eszközökkel, felkészültséggel? Ami fontosabb mindennél: milyen szándékkal?... És, felelni az egészre: hol tartok? Van-e még tartalékom áldozatkészségből, önzetlenségből, vagy már csak megóvni és megmenteni akarok maradék készleteket? Ez a pillanat az életben, amikor felelni kell. Várják a választ, a csend nagy, drámai. De ilyenkor megtudod és észreveszed, hogy e kérdésekre szavakkal nem, csak az élettel lehet felelni.
Márai Sándor
Ne csak vegyülj! Ki is kell válnod egy napon. S ne félj, ne restelkedj! Nem minden piszkolódik el, ami keveredik!
Popper Péter
Ahhoz, hogy valakit képesek legyünk úgy szeretni, amilyen, arra is törekednünk kell, hogy saját magunkat mindenestül elfogadjuk.
Stephanie Dowrick
Egyetlen pillanat alatt el lehet jutni a gyermekkorból az érett felnőttkorba - mindössze azt kell felismerned, hogy más emberek érzései éppoly fontosak, mint a sajátjaid.
Stephanie Dowrick
A szeretet akkor szárnyal szabadon, ha nem terheljük meg kívánságokkal.
Stephanie Dowrick
Néha jóindulattal kell arra tekintenünk, amit nem tudunk megváltoztatni.
Stephanie Dowrick
A boldogsághoz nem feltétlenül tartozik hozzá, hogy mindig megkapjuk, amire vágyakozunk.
Stephanie Dowrick
A lélekben nincsenek jó erők és nincsenek gonosz erők. Csak Erő van. (...) A nagy kérdés az, hogy mire használod az erődet? Vagyis jó ember vagy-e, vagy gonosz? Tulajdonképpen az öregkor egyik legfontosabb kérdése: elpazaroltad-e butaságokra a kapott erődet, vagy értékes dolgokra fordítottad? Romboltál vele, vagy építettél? Vigasztaltál, vagy bánatot okoztál? Gyógyítottál, vagy megbetegítettél? (...) Ezt jelenti az ember lelki szabadsága: egyedül tőled függ, hogy mire használod az erődet.
Popper Péter
Az élettől közösen kapott és közösen elviselt pofonok ellenére is mindegyikünkben megőrzött hűség az egykori álmokkal feldíszített, később illúzióktól mentes eszmények: ebből fakadt és tart össze ma is bennünket ez a barátság.
Szilvási Lajos
A pillanatok, amelyeket valaha átéltünk, azokkal, akiket valaha ismertünk. Ezek összege vagyunk mi mindannyian, ezekből áll majd össze a történetünk. Ez lesz az emlékeink slágerlistája, amelyet újra és újra és újra lejátszunk magunkban.
Fogadom c. film
Ebből nem kétszínűséget akartam kihozni, hanem hogy hogyan ne legyen rosszindalatúság az emberi kapcsolatokban. Ahol hazugság és átverés van, ott nincs és nem is lehet szeretet, annak még az árnyéka sem, egyáltalán: semmiféle kapcsolat.
A szeretet, ki mit ért alatta, sokféle. Lehet szülő-gyermek kapcsolat, barátság, szerelem...stb. és kölcsönösségen alapul.
Az őszinteség nem egyenlő a durva tapintatlansággal, kötözködéssel, nem akar mindenáron szavakkal a másik fölébe kerekedni, valamint kárörvendeni, illetve a szavakat teljesen kifordítani. Nehéz úgy igazat mondani, hogy meg ne bántódjon valaki, de tapintatosan megoldható. Az az őszinte, aki úgy mond igazat:
az elejétől fogva kimutatja igazi érzéseit, nem a VÉGÉN.
A konfliktuskezelést szerettem volna az idézetből kihozni, hogy lehet másképp is igazat mondani, tapintatosan, nem az "Én" szempontjából, hanem a "Te" érzéseire tekintettel.
Valami ilyesmire gondoltam, nem tudom, jól fogalmaztam-e?
"Szükséged van a boldogságra?
Akkor csak három dolgot kell tenned:
Meditálj rendszeresen,
Mosolyogj lélek teljesen,
Szeress fáradhatatlanul." Sri Chinmoy
Ne félj a világtól. Csak az ismeri önmagát, aki a világ fölé hajolt egyszer. Látott mélységet, magasságot és nem szédült el.
Márai Sándor
A pozitív érzések nem a sors ajándékai, az embernek meg kell dolgoznia értük.
Stefan Klein
Ne kérdőjelezze meg a pozitív sorsfordulókat! Tekintse úgy, mint a napsütést! Fogadja el és örüljön neki!
Stephen White
Bármilyen távolinak látszik is a cél, mindig van rá mód, hogy legyőzze az akadályokat. Fontolóra veszi a lehetőségeket, megélezi a kardját, megtölti szívét szükséges állhatatossággal, hogy szembe tudjon nézni a kihívásokkal.
Paulo Coelho
Akármilyen komor, örvénylő viharba kerülünk, ahol már nem látni senkit, egymást sem; akármilyen földrengésen, tornádón, cunamin, hurrikánon repülünk át - tudjunk egymásról! Hogy jövünk s hogy együtt vagyunk.
Müller Péter
Vonalat kell húznod önmagad és a világ közt. Mások csak zűrbe kevernek. Minden a vonalakról szól. Vonalakat húzgálunk mindenütt, és imádkozunk, hogy senki ne lépje át őket. De van egy pár vonal, amelyeket túlságosan is veszélyes átlépni. Egy dolgot tudok: ha vállalod a kockázatot, a kilátás a túloldalról káprázatos.
Grace klinika c. film
Amint a szimfóniának szüksége van minden egyes hangjegyre, amint a könyvnek szüksége van minden egyes szóra, amint a háznak szüksége van minden egyes kőre, amint az óceánnak szüksége van minden egyes vízcseppre, amint az aratásnak szüksége van minden egyes gabonaszemre, az egész emberiségnek szüksége van terád, ott, ahol te vagy, egyetlen, s így helyettesíthetetlen.
Michel Quoist
Neked is akarnod kell, hogy a dolgok megváltozzanak. Csak akkor lesz jobb valami, ha te is akarod. És ha igazán akarod, akkor nem szabad feladnod!
Lauren Brooke
"Tudod, az ember szeret visszafizetni az isteneknek a boldogságból valamit. Mert az istenek közismerten irigyek, s mikor adnak a földi halandónak egy évre való boldogságot, rögtön felírják ezt a tartozást, s az élet végén uzsoraáron követelik vissza."
Márai Sándor
Néha el is felejtem, milyen csodákat tud tenni a nevetés.
Ken Kesey
Carl R. Rogers
Minden ember egy sziget,amelyet csak akkor köthet össze híd más szigetekkel,
ha akar és tud önmaga lenni....
Hol a boldogság mostanába'?
Barátságos, meleg szobába'
Petőfi
Észrevetted, mennyivel többet hallasz, ha ítélkezés nélkül figyelsz a dolgaidra?
Stephanie Dowrick
" Azt mondod, szereted az esőt,
De mégis kinyitod az ernyőd ha esik...
Azt mondod, szereted a napsütést,
De az árnyékot keresed a napfényben,
Azt mondod szereted a szelet,
... De bezárod az ablakod, ha fúj,
Ezért félek, mikor azt mondod, hogy szeretsz engem..."