Kedvenc idézetek (beszélgetés)
A kijelentett igazságok elvileg soha nem bizonyíthatók vagy cáfolhatók, csak elfogadni vagy elutasítani lehet őket.
Popper Péter
Harmóniát csak olyan lélek tud maga körül teremteni, aki magában már megteremtette.
Müller Péter
Az álmokat hagyjuk meg álmoknak. Még oly gyengédek, hogy kézzel nem lehet nyúlni hozzájuk. Csak fújni lehet ez álmot a levegőben, mint a gyerekek a réten a vadvirág szálló csillagát.
Krúdy Gyula
Agatha Christie
Néha a múlt nem múlik el, nem hajlandó feledésbe süllyedni.
Mellettünk marad, mintha azt mondaná: még nem végeztél velem.
Paulo Coelho
A harcos tudja, hogy bizonyos pillanatok megismétlődnek.
Gyakran találkozik ugyanazokkal a helyzetekkel és nehézségekkel. Ilyenkor elkeseredik, mert úgy érzi, hogy nem fejlődött semmit, hiszen az élet kellemetlenségei újra meg újra visszatérnek.
- Ezen egyszer már keresztülmentem - panaszolja a szívének.
- Valóban, ezen már keresztülmentél - válaszolja a szíve.
- De nem léptél túl rajta.
És a fény harcosa megérti az ismétlődő leckék értelmét: általuk tanulja meg, amit korábban nem volt hajlandó megtanulni.
(A fény harcosának kézikönyve)
Paulo Coelho
A fény harcosa alaposan átgondolja, mit akar elérni. Bármilyen távolinak látszik is a cél, mindig van rá mód, hogy legyőzze az akadályokat. Fontolóra veszi a lehetőségeket, megélezi kardját, megtölti szívét a szükséges állhatatossággal, hogy szembe tudjon nézni a kihívásokkal. De ahogy halad előre, rádöbben, hogy vannak olyan akadályok, amelyekre nem számított. Ha mindig a legkedvezőbb pillanatra várna, soha nem tudna továbbmenni: szüksége van egy kis őrültségre, hogy megtegye a következő lépést.
A harcos nem fél egy kicsit őrültnek lenni, ha kell. Mert sem a harcban, sem a szerelemben nem láthat mindent előre.
Paulo Coelho
Ahhoz, hogy a fény harcosa megvalósíthassa az álmát, erős akaratra és óriási odaadásra van szüksége, mert nem mindig az az út vezet a célhoz, amit elképzelt.
Márai Sándor :Jelmez
Elmenni a farsang utolsó báljára, jelmezbe, mondjuk egy
író jelmezébe öltözve. A Szakács, a Márki, a Csillagjós kö-
zött egyszerre feltűnne az Író.
"Aha" - mondanák csalódva a táncolók.
- "Olyan, mint egy ember."
Tornay András:Ötlet dalokhoz # 3 - Gyere velem
nem akarok tanácsokat
csak őszinte barátokat
ne adj nekem útravalót
inkább te is gyere velem.
Frank Herbert
Tükör vagy, amiben az univerzum verődik vissza.
Te csak a tükörképet tapasztalod. Képek pattannak le az érzékeidről. Hipotézisek merülnek fel. Ezek fontosak, még ha rosszak is.
"Kicsit Romantikus wagyok, mert szeretek álmodozni... Kicsit őrült, mert walóra is wáltom őket...
Szerelmes, mert nagyon tudok szeretni...Kicsit szomorú, mert csalódtam is már, és kicsit erős, mert talpra tudok állni. "
Tatiosz
A szem, amelyikkel a világot látod, a te szemed. Külső szemeddel az emberekre figyelsz, belső szemedet megőrzöd önmagadnak.Amikor visszatekintesz, nem magadat látod, mert nem tükörbe nézel, hanem az embereket.Hogyan vélekedsz a többiekről? Amikor másokra figyelsz, amikor másokat ítélsz meg, úgy véled, szemed csalhatatlan.Milyennek látod önmagad? Amikor tükröt tartasz magad elé, egy számodra kedves lényt pillantasz meg. Ismert vonásait szereted, mert biztonságot nyújtanak neked; ismeretlen arcát, melyek olykor téged is meglepnek, megértéssel fogadod.Vajon ugyanígy teszel a többiekkel is?
Ancsel Éva
Az ember olyan lény, aki csak a másik kezéből, szeméből, öléből kaphat kenyeret, poharat, tudást, örömöt - mindent.Ki mondja meg, hogy mért megyünk ölre mégis és annyiszor?
Márai Sándor: Kérdés, nagyon hangosan
Miért követsz, te mocskos bánat, miért lépsz be előttem a szobába, miért fekszel be előttem az ágyba, ahol az öröm vagy a nyugalom várna nélküled, miért érzem nyomodat minden tárgyon, melyet megérintek, minden poháron, melyből inni akarok, minden szájon, amely fölé hajolok? Nem ápollak bánat, nem melengetlek, nem ünneplem árnyaidat. Ordítva tagadlak, kiabálva követelem az önfeledt és könnyű örömet, nem cifrázlak szép, nemes szavakkal, nem hiszem, hogy te vagy az igazság. Csak azt tudom, hogy vagy. Utállak.
Féltő gonddal kell őrködnünk az emberek felett, akiket szeretünk, sosem elég azt mondani, szeretlek, hanem minden áldott nap ki is kell mutatnunk azt a szeretetet, még olyankor is, amikor akadályokat gördít elénk az élet."
(Jane Green)
Fodor Ákos
a csend... a csendet a hang szüli meg
és észre talán csak úgy veszed, ha hozzásimulsz, s vele tart szíved.
Paulo Coelho: Az alkimista
A Szerelem nem azt jelenti, hogy egy helyen maradni, mint a sivatag,sem azt, hogy járni a világot, mint a szél,sem azt, hogy mindent messziről figyelni, mint te.A Szerelem erő, amely megváltoztatja és jobbá teszi a Világlelket.Amikor először merültem el benne, azt hittem, hogy tökéletes.De aztán láttam, hogy nem más, mint minden teremtmény tükörképe,és benne vannak az ő harcaik és szenvedélyeik.Hogy mi éltetjük a Világlelket, s a Föld, amin élünk,aszerint lesz jobb vagy rosszabb,hogy mi milyenek leszünk.És ez a Szerelem erejétől függ,mert amikor szeretünk,mindig jobbak szeretnénk lenni,mint amilyenek vagyunk.”
Osho
A világ egy visszhangos hely. Ha haragot indítunk útjára, harag jön vissza; ha szeretetet adunk, szeretet jön vissza.
Márai Sándor
Minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is! Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal. Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázsos elemet, megajándékozhatod magad egy könyv igazságának negyedórás élményével, környezeted vigasztalásával vagy felderítésével. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel.
Reményik Sándor :Lélekvesztő
Sok kis hajó közt, nagy hajó közt
Láttam egy ladikot:
Lélekvesztőt, egy-embernek valót.
Ily lélekvesztőn indultam el én
Az élet tengerére.
Mert nem adott az Isten más hajót.
Sri Chinmoy
Minden reggel
Ki kell ürítened szívedből
A végtelen és haszontalan
Aggodalmakat és nyugtalanságot.
Wass Albert: Átoksori kísértetek
Amikor a világ annyira megváltozik, hogy már élni sem lehet benne többet, az embernek csak egy menedéke marad. Hogy megalkossa a maga külön világát, és bekerítse azt az érzéketlenség láthatatlan kerítésével.
Márai Sándor: Pillangó
Egy pillanatra megvillant az értelem fénysugarában a gondolat, mint a pillangó - de te éppen másra figyeltél.Valaki beszélt, valamire vágytál, valami kínzott vagy elfoglalt. S mikor utánanéztél, már elröppent a gondolat, mint a pillangó. Ezért tanuld meg, hogy gondolkozni nem is lehet elég figyelmesen. Nem élhetsz eléggé készenlétben, ha gondolkozni akarsz. Mert néha megvillan az a kis ötlet, mely nem éppen világraszóló; talán csak tetszetős, valami, amit érdemes óvatos ujjakkal megragadni, gombostűre fűzni és üveg alá állítani, örökre; s ha nem figyelsz oda, továbbrepül ez a színes semmiség, s nem tér vissza soha többé, s üresebb és szegényebb lesz a világ. Te csak figyelj, akármit beszélnek is körülötted. Figyelj a pillangóra, amint átlebeg az értelem fénysugarán, villogva, himbálva és táncolva, s ne légy soha lusta, fáradt vagy közömbös, kinyújtani utána kezed.
Nem vagyok különleges, egy hétköznapi ember hétköznapi gondokkal. Egyszerű életet éltem. Nem állítottak nekem szobrot, a nevem hamarosan a feledés homályába vész, de egy tekintetben sokkal szerencsésebbnek mondhatom magam, mint bárki más: egész szívemmel és lelkemmel szerettem valakit, és ez nekem bőven elég.
Szerelmünk lapjai c. film
Lévai Katalin
Akinek szenvedélyes a lelke, az nem éri be a hétköznapi élet történéseivel, annak több kell, sokkal több. Van, akinek nagy térre van szüksége ahhoz, hogy éljen, én inkább a saját világomban létezem, amelynek az ajtaját olyan szélesre tárhatom, amilyenre akarom.