Kedvenc idézetek (beszélgetés)
"Semmi sem gyógyítja a lelket úgy,mint az érzékek,az érzékeket pedig a lélek."
Oscar Wilde
"A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás."
Márai Sándor
Assisi Szent Ferenc imája:
Uram!
Tégy engem a Te békéd eszközévé,
Hogy ahol gyűlölet van, oda szeretetet vigyek,
Ahol sérelem, oda megbocsájtást,
Ahol széthúzás, oda egyetértést,
Ahol tévedés, oda igazságot,
Ahol kétség, oda hitet,
Ahol kétségbeesés, oda reményt,
Ahol sötétség, oda világosságot,
Ahol szomorúság, oda örömet.
Hogy ne vigaszt keressek,
Hanem vigasztaljak,
Hogy ne megértést keressek,
Hanem másokat értsek meg,
Hogy ne engem szeressenek,
Hanem szeretetet nyújtsak.
Mert amikor adunk, akkor kapunk,
mikor megbocsájtunk, nyerünk bocsánatot,
mikor meghalunk, születünk meg az örökkévalóságra! Ámen.
Mindig van másnap, és az élet lehetőséget ad nekünk arra, hogy jóvátegyük a dolgokat, de ha tévedek, és csak a mai nap van nekünk, szeretném elmondani neked, mennyire szeretlek, és hogy sosem felejtelek el.
Gabriel García Márquez
"Egyszer a Szerelem azt kérdezte a Barátságtól:
- Mi szükség egyáltalán Rád, ha Én vagyok?
- Hogy mosolyt vigyek oda, ahol utánad csak könnyek maradtak - jött a válasz csendesen."
"...A borongó feketében
Látom gyászos múltamat,
Újra látom földerűlni
Semmivé lett álmomat.
Ott éjfél küzd nap delével,
Egymást győző hatalom,
S mely szép látni harciak közt,
Mint mosolyg a fájdalom...."
/V.M./
Farkas István
Isten ölel
Langyos déli szél
békés naplementében.
Isten átölel.
Mindannyian keresők vagyunk, és a célunk ugyanaz: belső békét, fényt és örömöt elérni, elválaszthatatlanul eggyé válni Forrásunkkal, és valódi elégedettséggel teli életet élni.
Sri Chinmoy
Meg vagyok győződve arról, hogy a világ bennünk van, valamint a minket körülvevő emberekben, akiket ugyanúgy betöltenek a csodák és a titkok, mint magunkat.
Philippe Petit
…aranyhajad van. Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne! Akkor az aranyos
búzáról rád gondolhatnék. És hogy szeretném a búzában a szél susogását...
A Kis Herceg
Nincs szükség formális imádságra vagy segélykérésre, hogy magadhoz hívd az angyalokat. Csak gondolatban kérd: Angyalok, vegyetek körül-és már ott is teremnek.
Doreen Virtue
Te is tudod, hogyha mi sírunk,
ha arcunk fényét pár könnycsepp kócolja,
akkor szívünkben zuhatagok vannak,
de erősebbek vagyunk gyönge életünknél,
mert a fűszálak sose csorbulnak ki....
József Attila
A szerelemről megtudtam, hogy van egyfajta új árnyalata számomra, valami, amit eddig nem ismertem, ami érdekesebb, mint a kaland, izgalmasabb, mint a szöktetés a szerájból. Ez a valami a gyöngédség.
Márai Sándor
Néha már úgy hiszem, nagyon sok, talán minden a szavakon múlik, melyeket idejében kimond, vagy elhallgat, vagy éppen leír az ember…
Márai Sándor
…az igazi szavaknak van valamilyen alakító és tisztító erejük…
Márai Sándor
Meg kell tanulni hallgatni, s talán ez a legnehezebb.
Az ember mindig többet beszél egy szóval
Márai Sándor
A nagy kérdés nem az, mit hoz a holnap. Az igazi kérdés, mit hoz a tegnap.
Márai Sándor
Olvasni azt jelenti, hogy egy lángelme társaságába kerülsz, Shakespeare, Tolsztoj, Dosztojevszkij, Madách és Mikszáth Kálmán vendége lehetsz: meghívnak magukhoz, s együtt érezhetsz, együtt gondolkodhatsz velük; láthatsz a szemükkel, hallhatsz a fülükkel, fölébresztik benned azokat az alvó sejtéseidet, amelyek nélkülük sohasem jutottak volna a tudomásodra; rádöbbent arra, hogy a lelked mélyén te is zseni vagy (…) azáltal, hogy átéled az ő világukat, s otthont teremtesz magadnak benne. Amíg olvasol, te leszel Ők, s bár a könyv,a „kotta” előtted van, de a zene a te fejedben szól.
Müller Péter
"A boldogtalanságot sem adják ingyen. Az írói munka - akármilyen minősége - megköveteli, hogy a szívet, az ideget és az eszméletet valamilyen, az átlagos életérzésnél perzselőbb hőfokon tartsuk. Nincs alku, és nincs az, hogy "megéri"-e - az ember nem alkudozhat rögeszméjével, melyet mások tarthatnak "elhívatásnak", s címkézhetnek tetszetős jelképekkel; meztelen és durva neve, úgy hiszem, mégis a rögeszme... "Boldog" ember nem alkot; a boldog ember egyszerűen boldog. "
Márai Sándor
"Olvasni nem azért érdemes, hogy "műveltek", hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is."
Müller Péter
"Az egyik elmeséli a másiknak, a titokzatos lánc egyre hosszabb lesz, és az, amiről az író azt hitte, hogy magányos munka, egyszer csak átalakul: híd lesz belőle, csónak, amelynek segítségével a lelkek közlekednek és kapcsolatba kerülnek egymással. "
Paulo Coelho
Megszületünk hülyécskeformán, aztán felragyog bennünk az értelem, és a végén visszabutulunk a kezdetekhez.
Popper Péter
Csak akkor kapsz a könyvektől valamit, ha tudsz is adni olvasmányaidnak valamit. Úgy értem, ha olyan lelket viszel feléjük, amely az olvasás párharcában hajlandó sebeket kapni és adni, hajlandó vitatkozni, meggyőzni és meggyőződni.
Márai Sándor