Kedvenc idézetek (beszélgetés)
Biztos vagyok abban, hogy sem térbeli távolság, sem halál vagy távollét szét nem... választhatja azokat, akiket egy lélek éltet, egy szeretet fűz össze.
/Szt. Bernát/
Aki az álmait követi, az nem tétlenkedhet.
Paulo Coelho
A világ visszhangos hely. Ha haragot indítunk útjára, harag jön vissza; ha szeretetet adunk, szeretet jön vissza.
Osho
“Csak a lelkiismeret lehet bírád, hóhérod vagy pártfogód, senki más! Ha írsz, csak a lelkiismeretnek tartozol számadással, senki másnak. Mindegy, mit várnak tőled, mindegy az is, mivel büntetnek, ha nem azt adod nekik, amit remélnek tőled, vagy amit hallani szeretnek! A börtön és a szégyen, a pellengér és a meghurcoltatás, a hamis vád és a nyelvelő megalázás, a szegénység és a nyomorúság, mindez nem érint igazán. Csak lelkiismereted tud büntetni, csak ez a titkos hang mondhatja: „Vétkeztél.” Vagy: „Jól van.” A többi köd, füst, semmiség.”
(Márai Sándor: Füves könyv – A lelkiismeretről)
“Maradj a jelenben. Semmit sem tehetsz, hogy megváltoztasd a múltat, a jövő pedig soha nem lesz pontosan olyan, amilyennek tervezed vagy reméled. Fájdalmad, félelmed és dühöd, sajnálkozásod és bűntudatod, irigységed és terveid és sóvárgásaid csak a múltban vagy a jövőben élnek.”
(Dan Millman – A békés harcos útja)
Az ember legérzékenyebb szerve a szív. Egy szótól képes összetörni. Egy pillantástól megremegni, egy érintéstől megállni.
Egy sóhajtástól újra verni.
Mosolyt nem lehet kölcsön adni,
hisz visszavenni sem tudod.
Ajándék az, mely szívhez szóló,
ha már a szádon szétfutott!
Biztasd inkább, aki megkapta,
ne tartsa meg, adja tovább!
Hagy menjen, s térjen vissza hozzád,
megkapd a mások mosolyát!
A mosoly szívben gyújthat lángot,
amitől minden szem ragyog.
Jelképezi a szabadságot,
amitől érzed: – Több vagyok!
Mosoly a derű és a napfény,
éltető víz, és tisztaság.
Küldd szét tehát a nagy világba,
s onnan ömöljön vissza RÁD! (ARANYOSI ERVIN)
Ann Landers: Változó apakép
Négyévesen: Az én apukám mindent tud.
Ötévesen: Az én apukám nagyon sokat tud.
Hatévesen: Az én apukám okosabb, mint a tiéd.
Nyolcévesen: Apu nem mindent tud jól.
Tízévesen: Apu gyerekkorában biztos minden másképp volt.
Tizenkét évesen: Á, apunak erről fogalma sincs! Olyan öreg, hogy már nem is emlékszik a gyerekkorára.
Tizennégy évesen: Ne is törődj a faterommal, olyan régimódi.
Huszonegy évesen: Hogy ő? Ugyan már, képtelen haladni a korral.
Huszonöt évesen: Na igen, tud ezt-azt, de hát ennyi idő alatt nem is csoda, ha ragadt rá valami.
Harmincévesen: Talán kérdezzük meg apa véleményét is! Elvégre ő a legtapasztaltabb.
Harmincöt évesen: Egy lépést sem teszek, amíg apámmal nem beszéltem.
Negyvenévesen: Kíváncsi vagyok, apám hogy csinálta volna ezt. Olyan okos volt, és elképesztően tapasztalt.
Ötvenévesen: Bármit odaadnék, ha most itt lehetne apám, és megbeszélhetném vele ezt a dolgot. Kár hogy annakidején nem értékeltem az eszét. Sokat tanulhattam volna tőle.
Wass Albert
´A barátság oka nem lehet véletlen, sem egymásra utaltság.
Még kevésbé az azonos világnézeti beállítottság vagy politikai célkitűzés.
A barátság oka,egyedül a barátság maga.´
A férfiak (...) különösen nagy örömüket lelik abban, ha felsőbbrendűnek érezhetik magukat - s közben észre sem veszik, hogy az esetek többségében tökéletesen kiszámítható a viselkedésük.
Paulo Coelho
“Az alaptörvény kimondja, hogy a hasonló, hasonlót vonz. A negatív gondolkodás biztosan negatív eredményt hoz. Ennek megfelelően ha valaki rendszeresen optimistán és pozitívan gondolkozik, akkor ezen gondolatai kreatív erőket hoznak mozgásba – és a siker, ahelyett, hogy elkerülné, elkezd felé áramlani."
(Norman Vincent Peale)
"Kapni olyan valamit, ami sosem volt neked - azért olyan dolgot kell
csinálnod, amit sosem csináltál!"
Bátorító sorokat kérsz tőlem. Nos, harmincas, és "vén harmincas" éveimben, de még előtte is, gyermekkoromban is nagyon sötét, reménytelen időszakot éltem. Gyermekként szüntelen félelem és halálveszély, később kudarc, sikertelenség, szegénység.
De hittem a csillagomban, s minden nap egy-egy - reménytelennek tűnő –lépést is tettem felé.
Mióta élek a külső körülmények mindig kedvezőtlenek voltak itt az életre. Főleg lelki – szellemi emberek számára . Ma is azok.
De nem szabad engedni, hogy a lelked és sorsod fölött csakis a külső körülmények döntsenek.
Azért nem lettem kedvetlen és depressziós , mert ezt mindig tudtam.
Ma is tudom.
És ma is szükségem van erre a tudásra – minden nap és órában
és percben . Az önbizalom azt jelenti , hogy magadban bízol,
nem a külső körülményekben. Mert azokban nem látok bíztatót.
Müller Péter
Victor Hugo
Ami egyszerű és szerény, azt elnyomja a kápráztató.
A legértékesebb, amit tehetünk: ha jót teszünk,
mindig vidámak vagyunk, és hagyjuk a verebeket csiripelni.
- Don Bosco
Arra gondolj, hogy megvan, amire vágysz. Ne a vágyad hiányára gondolj, hanem képzeld el, hogy megvan, amire vágysz. Mert addig, amíg csak a vágyad hiányát érzékeled, amíg szüntelenül ez jár az eszedben, nem leszel boldog.
- Fejős Éva