Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében (beszélgetés)
Sziasztok!
Egész véletlenül akadtam ma rá erre a fórumra,és nagyon sajnálom,hogy régóta nem ír ide senki.
Én most felteszek egy saját összeállítású receptet abban a reményben,hogy folytatódik tovább a fórum.
Sajtos almáslepény diétásan
Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
3/4 cs. sütőpor
10 dkg 25-30 %-os zsírtartalmú margarin
1 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint
só
5 dkg reszelnivaló sajt
olaj a sütőedény kikenéséhez
Töltelék:
60-80 dkg alma /lehet héjasan hagyni/
1/2 dl bor/vagy víz
ízlés szerint: édesítő, fahéj, szegfűszeg /őrölt/, gyömbérpor
3-4 dkg margarin
Tészta tetejére 5 dkg sajt reszelve
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, belegyúrom az 5 dkg sajtot is.
Félreteszem pihenni.
A megmosott almát kimagozom /nem fontos megtisztítani/kisebb kockákra vágom.
Egy edénybe beleteszem a margarint, az almát, megszórom a fűszerekkel, édesítővel, aláöntöm a bort/vizet, és kissé megpárolom.
A tésztát kerekre nyújtom úgy, hogy jócskán lelógjon körben a sütőedény oldalán.
Kiolajozott 22 cm-es formába teszem a tésztát, ráöntöm a megpárolt almát /nem kell hűteni/.
Körben ráhajtogatom az almára a lelógó tésztát, majd megkenem tojással, vagy olajjal a tetejét.
A másik 5 dkg sajtot rászórom a tetejére, és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30-35 percet sütöm.
Eléggé bizarr összeállításnak tűnik, de meglepően finom íz hatás alakul ki.
Ha valaki szereti, a tetejét tejföllel vagy joghurttal meg lehet locsolni. Én nem tettem rá, így is finom volt.
Lehet sajt nélkül édesen is készíteni, természetesen édesítővel.
Epres-kókuszos túrógolyók:
* 25 dkg sovány túró
* 2 ek canderel (vagy ízlés szerint folyékony édesítőszer)
* 25 dkg kókuszreszelék (de megeshet, hogy jóval kevesebb is elég!)
* 20 dkg apróbbra vágott eper
1. Fontos, hogy minél lágyabb túrónk legyen. A túrót kisebb tálkában villával jól áttörjük, majd az édesítőszerrel alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük, hogy levet engedjen. /Itt jegyezném meg, hogy emiatt javaslom én inkább a folyékony édesítőszert, mert a sovány túró (főleg, ha bolti és nem házi,) legtöbbször egy csepp levet sem enged. (Az már csak a hab a tortán, hogy a canderel aszpartám alapú, ami nagyon egészségkárosító hatású…)/
2. Kb. fél óra múltán ránézünk. Ha már van leve addigra, úgy a szaftos masszát a kókuszreszelékkel összegyúrjuk, azután ismét hűtőben pihentetjük. (Ha túl száraz a túró, kevesebb kókuszreszeléket vesz fel, tehát annyit adjunk hozzá, amennyi az összes nedvességet felitatja!)
3. Az epret alaposan megmossuk. A masszából félökölnyi gömböket formálunk (vizes kézzel könnyebb) úgy, hogy mindegyik közepébe egy-egy darabka epret dugunk.
4. A golyóbisokat meghempergetjük a maradék kókuszreszelékben.
5. A gömböket hűtőben tároljuk! Tálaláskor díszíthetjük eperszemekkel, vagy öntettel, esetleg szörppel (csak kalóriaszegény maradjon).
By Norbi Update 2
Ugyan semmi gond, végülis nincs védjegy a receptjeimen:)) Csak furcsa volt, hogy picit módosított a süti nevén és úgy rakta fel. De ha ettől boldog semmi gond:))
Vaczilának vannak nagyon jó receptjei és Roxának voltak amiből próbáltam párat elmenteni miután őt törölték a hoxáról
Úgy látom, hogy te is jó kis recepteket hoztál a portálra, ha van kedved, ide is írhatsz néhányat, én nagyon örülnék neki;)
Egyébként nem tudom, hogy miért reagáltam olyan ellenségesen az előbbi hozzászólásomban... bocsi, gondolom valami női hisztéria tört rám:)))
Az az igazság, hogy engem is zavar, ha a szellemi termékeim más neve alatt jelennek meg.
Szia!
Én azt hivatkozom meg forrásként, ahol én olvasom, ez pedig itt történt:
Egyébként nem mindenhol szokták (sőt legtöbb helyen nem szokták) megnevezni a forrást, én éppen a problémák elkerülése végett tettem ezt és úgy látszik, hogy helyesen tettem.
A lényeg, hogy jól hangzik a recept, kipróbálom.
Köszi, az utóbbi kettő tuti benne lesz:)
Képzeljétek, tegnap elkészítettem a Béres Alexandra féle diétás túrógombócot....hmmm egy kicsit nekem ez túl diétás:))))
Meg lehet enni, de a család többi tagjának nagyon nem jött be:)))
Végül is próbálgatni kell,, mert így lehet kincsre akadni;)
A hétvégén be kell mutatnom egy-két finomságot, mert a család kíváncsi rá, hogyan lehet diétásan finom sütit/édességet készíteni...
Ti melyiket javasolnátok?
Kókuszgolyó (update 2)
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely, 30 dkg alma, 10 dkg kókuszreszelék, 2 kávéskanál kakaópor, csipetnyi őrölt fahéj, 50-60 csepp Polisweet.
Elkészítés:
A zabpelyhet összegyúrjuk a hámozott, finomra reszelt almával, csipetnyi fahéjjal, a kakaóval, a Polisweettel és a kókuszreszelék kétharmadával. Folpackkal letakarva 2-3 órát, de még jobb, ha egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a zabpehely megduzzadjon, az ízek összeérjenek. Nedves kézzel apró golyókat formálunk, megforgatjuk a maradék kókuszreszelékben, majd fóliával letakarva hűtőszekrényben tároljuk a fogyasztásig. Minyonpapírban vagy fogvájóra, szendvicstűre felszúrva kínáljuk.
Köszönjük Timcsi80!
Citromos-mákos muffin (update 2)
Hozzávalók:
1/4 bögre mák,
2/3 bögre tej,
1 1/2 bögre t. k. liszt,
2/3 bögre édesítő,
1 teáskanál sütőpor,
1 csipet só, 1 tojás,
1/3 bögre olívaolaj,
2 evőkanál citromlé.
(egy kis sütőrumot is raktam hozzá)
Elkészítés:
A mákot elkeverjük a tejben, forrásig melegítjük, kihűtjük. A lisztet, édesítőt, sütőport, sót összekeverjük. A tejes mákba belekeverjük a tojást, citromlét, olajat. Elvegyítjük a lisztes keverékkel. Előmelegített sütőben sütjük.
Elkészítési idő: 25 perc
Köszönjük Timcsi80!
Almás-túrós muffin update1
Hozzávalók:
250gramm túró
2 tojás
1 pohár joghurt
édesítőszer
vanília aroma
1 tk sütőpor
zabkorpa
2-3 alma
fahéj
Elkészítés:
A túrót, tojást,joghurtot összekeverem, hozzáadom az édesítőt, aromát(ízlés szerint), sütőport, majd annyi zabkorpát(szerintem morzsolt zabpehellyel keverve a legjobb) , hogy lágy muffin állagú legyen. Ha itt megállsz akkor túrós muffin lesz belőle:)
Ehhez kicsi reszelőn , hogy pépes állagú legyen 2-3 almát lereszelek, hozzákeverem a tésztához, plusz ízlés szerint fahéjat adok hozzá.
Kiolajozott muffin formába teszem, majd 180fokon kb 25 percig sütöm.
Tanácsok:
Ha teljesen kihűlt akkor jön le róla igazán jól a papírforma.
Elkészítési idő: 25 perc
Köszönjük Panna!
Kakaós kókuszos zabkorpás bögrés süti
Hozzávalók:
1 pohár natúr joghurt
1 pohár zabkorpa
1 pohár kókusz reszelék
folyékony édesítő vagy fruktóz ízlés szerint
2 egész tojás
2 ek kakaó por
3 ek. olaj
1/2 cs.sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Tanácsok:
Muffin formában is lehet süti. Gyors és finom süti.
Az 1 pohár az egyenlő 1 joghurtos pohárral!!!
Elkészítési idő: 30 perc
Lehet már ezt bemásoltam, de jobb kétszer, mint egyszer sem!
Köszönjük Nikó81!
Ez a WW szerint kb 11 pont!
Zabkorpás gyümi torta
Hozzávalók:
Tésztához:
3 tojás 4 evőkanál zabkorpa 1 ek. natúr kakaópor 1 ek. folyékony édesítő 1 ek. 12% tejföl 1 mokkáskanál sütőpor 3 evőkanál víz.
Krém:
1 db nagy natúr joghurt, mirelit vagy friss gyümölcs apróra vágva, folyékony édesítőszer ízlés szerint, 1 cs zselatin kis vízben felfőzve.
Teteje:
1 cs tortazselé mirelit vagy friss gyümölcs
Elkészítés:
Egy tortaformában megsütjük a piskótát.
A krém hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a kihűlt piskótára majd betesszük a hűtőbe. Ha ez megszilárdult rárakjuk a gyümölcsöt és ráöntjük az elkészített tortazselét.
Tanácsok:
Fogyasztásig hűtőben kell tárolni. Érdemes előző nap elkészíteni, hogy teljesen meg tudjon szilárdulni.
Köszönjük Nikó81!
Almás túrótotra:
* 500 g túró
* 2 közepes méretű alma (én Granny Smith fajtát használtam)
* 1 citrom héja
* 50 g vaj
* 1 ek méz
* 2 és fél ek gyümölcscukor
* 100 ml víz
* 2 tk zselatin
1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, tetszés szerinti formájú, kb. 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy vastag falú serpenyőben a vajat a mézzel megolvasztjuk, belehelyezzük az almaszeleteket és néhány percig pároljuk az almát. Óvatosan kivesszük a már megpuhult almaszeleteket.
2. A zselatint 100 ml langyos vízbe szórjuk, állandó keverés mellett felforraljuk, majd félretesszük hűlni.
3. A túrót egy nagy tálba helyezzük, villával jól összetörjük, belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a gyümölcscukrot. Ha kihűlt már, a zselatint is hozzáadjuk a túróhoz.
4. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát fóliával kibélelünk, úgy, hogy a végén maradjon mit visszahajtani a torta tetejére. A forma aljában egy rétegben elrendezzük az almaszeleteket, erre öntjük az ízesített túrót. Végül a fóliát ráhajtjuk és mehet is a hűtőbe 10-12 órára. Tálalás előtt a tortaformából kiborítjuk és a fóliát eltávolítjuk róla.
Forrás: No Salty Webszakácskönyv
Ez saját találmány:
Én kimaradt sütőtökből készítettem.
Zabkorpát a szokásos módon tejjel megfőzzük, leheletnyi édesítőszert adunk hozzá, majd a villával összetört sütőtökkel alaposan összedolgozzuk.
Nagyon finom, nagyon jól laktat és kalóriaszegény. Ráadásul az emésztést is rendbe vágja.
Diétás tejberizs
Hozzávalók:
2,5 dl tej
1,25 dl barnarizs (fele a tej térfogatának)
folyékony édesítőszer
Elkészítés: Ez egy 1 személyes egyszeri adag, most csináltam először és isteni lett. Én Tefál teflonos fedős edényt használtam. Kicsit felmelegítettem a rizset az edénybe. Amíg melegedett, addig a tejbe öntöttem édesítőszert és addig kísérleteztem, amíg finom édes nem lett. Ezután ráöntöttem a rizsre a tejet és ráraktam a fedőt. A legkisebb lángon főztem, addig amíg fel nem vette a rizs az összes tejet. Néha ránéztem és megkevergettem. Amikor láttam, hogy kevés lesz a folyadék még adtam hozzá kb. 0,5 dl vizet.
Tanácsok: Nekem nagyon ízlett, remélem nektek is. Jó étvágyat hozzá!
Köszönjük Katóca5!
(Eddig a barna rizstől idegenkedtem, de most ki fogom próbálni ezt az egészséges édességet, talán mézzel)
Meggyszósz diétásan
Hozzávalók:
meggy
édesítő/cukor
fahéj
őrölt szegfűszeg
citromlé
só
Vaníliás, vagy tejszín ízű dr Oetker pudingpor
Elkészítés:
A kimagozott meggyet feltesszük főni. Pici sóval, édesítővel, pár csepp citromlével, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel ízesítjük. Nem kell sokáig főzni, én kb 10 percig szoktam. Elzárom és amikor kicsit meghűl, vaníliás vagy tejszínes pudingporral sűrítem. (A pudingport előzőleg pici vízben kikeverem és lassú tűznél folyamatosan keverve adom a meggyhez) Egyet forralok rajta és kész. Lehűtve fogyasztjuk
Köszönjük Vaczilla!
(szerintem pl aranygaluska mellé is finom lehet)
Power műzli(fogyókúrás)
Hozzávalók:
10 dkg árpapehely
6 dkg napraforgómag
25 dkg zabpehely
3 evőkanál narancslé
2 evőkanál méz
Elkészítés:
A keveréket öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 40-45 percig süssük 120 fokon.
Tanácsok: Az adag akár egy hétre is elég-persze, ha beosztjátok:)
Köszönjük Dizzz!
Almakrém:
Hozzávalók 2 személyre:
4 piros alma
50 ml víz
2 EK citromlé
1 tasak vaniliáscukor
fahéjpor
1 EK cukor
90 gr tejszín
2 TK durvára vágott mogyoró
3 almát felkockázunk, vízzel, 2 ek citromlével, vaniliáscukorral és fahéjjal kb 10 perc alatt pürévé fözzük.
1 órát hagyjuk kihülni.
Felverjük a tejszínt és a fél almapürét belekeverjük.
Egy fél almát apró kockára vágjuk, a másik felét szeletekre, és meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak be.
A maradék pürét elkeverjük az almakockákkal, és 2 desszertes pohárba töltjük. A tetejére pedig a tejszínes almapüré kerül.
Mogyoróval és az almaszeletekkel díszítjük.
Köszönjük Gubaa!
Jó étvágyat.
Egy adag 3,5 pont.
Cseresznye rozskenyérágyon:
Hozzávalók 4 személyre:
1 üveg cseresznyebefött (350 gr)
6 szelet rozskenyér (vagy feketekenyér)
90 gr liszt
1 tasak sütöpor
200 gr sovány túró
2 tojás
2 ek zsírszegény tej
néhány csepp folyékony édesítöszer
1 tk margarin
1 tk porcukor
Lecsöpögtetjük a cseresznyét. A szétmorzsolt kenyeret összekeverjük a liszttel és a sütöporral.
Ehhez adjuk hozzá a túrót, a tojásokat és a tejet, majd az édesítöszerrel megédesítjük.
Kimargarinozott tüzálló tálba nyomkodjuk bele a tésztánkat, a tetejére kerül a cseresznye.
Elömelegített sütöben 180 fokon a sütö közepén kb. 45-50 percig sütjük. (Gázsütöben a 2-es fokozaton)
Porcukorral a tetején fogyasztjuk.
Jó étvágyat.
Egy adag 6,5 pont.
Köszi Gubaa!
Grízpuding papyaöntettel/barack-narancs öntettel:
Hozzávalók 2 személyre:
125 ml zsírszegény tej
6 tk méz
80 gr gríz
2 ek felverhetö tejszín
Az öntethez: 250 gr papaya
60 ml narancslé
5 ek limett (kifacsart)leve
1 1/2 ek barnacukor
A tejet a mézzel felfözzük, levesszük az edényt a tüzröl, majd hozzáadjuk a grízt, és kb. 5-10 percig lassú tüzön fözzük tovább.
Felverjük a tejszínt, majd óvatosan a grízbe keverjük.
A két hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük a krémet, majd félretesszük, hogy teljesen kihüljön.
Az öntethez összevágjuk a papayát. Egy edényben a narancs- és limette-levet felhevítjük, beledobjuk a papayadarabokat, a cukrot és 2 percig fözzük majd pürésítjük.
Ezzel az öntettel tálaljuk a pudingunkat.
Jó étvágyat.
Egy adag 5,5 pont.
Variációk:
Barackos-narancsos öntet:
2 barackot (lehet befött is, de cukor nélkül, kb. 205 gr) forró vízzel nyakonöntünk, lehúzzuk a börét majd a gyümölcs húsát kockára vágjuk.
70 kl narancslét egy edényben felhevítünk, bele a barackkockák valamint az 1 1/2 ek cukor, és 2-3 percig lassú tüzön puhára fözzük illetve pürésítjük. (A pont ugyanannyi marad.)
Epres-mentás öntet:
250 gr epret (friss vagy mélyhütött) 1 ek barna cukorral összepürésítjük, 1 tk frissen összevágott mentalevéllel elkeverjük. (Egy adag 5 pont.)
Köszönjük Gubaa!
Zabpelyhes túrógombóc
100 gr joghurt
50 gr félzsíros tehéntúró
25 gr zabpehely
10 gr zabkorpa
1 tojásfehérje
só
édesítőszer
A túrót finomra áttörjük. A zabpelyhet kevés joghurttal összekeverjük és hagyjuk, hogy felszívja és megpuhuljon. Utána összekeverjük a túróval, édesítővel, tojásfehérjével és a zabkorpával majd a hagyományos módon kifőzzük, vagy kipároljuk.
Tálalásnál tejföl helyett joghurttal locsoljuk.
Recept:Béres Alexandra:súlykontroll program
Fahéjas-szilvás zabos muffin
12 db-hoz:
tej, 1,5%-os 3 dl
zabkorpa 200 g
cukormentes szilva befőtt 1 üveg
tojásfehérje 3 közepes darab
sütőpor 0,5 csomag
édesítő por 3 evőkanál
fahéj
A tojássárgáját az édesítővel kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, a sütőport, beleszórjuk a zabkorpát, ízesítjük fahéjjal, és könnyedén hozzákeverjük a tojáshabot, végül a szilvát. Formákba öntve előmelegített sütőben készre sütjük (kb. 20-25 perc, 180 fok).
Csokis rostkeksz / Norbi update
7,5 dkg zabpehely
7.5 búzakorpa
0,5 szódabikarbóna
3 evőkanál natúr kakaópor
10 dkg vaj
1 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint
A zabpelyhet száraz serpenyőben megpirítod, majd pár pillanatra kávédarálóba dobod. Ha nincs daráló akkor vmilyen más aprító alkalmatoság is megteszi.
A tojást a vajjal és az édesítőszerrel habosra kevered, hozzáadod a búzakorpát, a zabpelyhet és a szódabikarbónát. Az így kapott masszából golyókat formálsz, amit aztán sütőpapírral bélelt tepsin kilapogatsz, h keksz formája legyen. 180 fokon 8-10 perc alatt kész.
NLC, Cyclone
Túrófelfújt
- 6 tojásfehérje
- 25dkg túró
- édesító
- 2 db alma
Az almát lereszeltem, összekevertem egy kis citromlével és fahéjjal.
A keményre felvert tojássárgájához hozzátettem a túrót meg az édesítőt és egy kis extra reszelt citromhéjat.
A massza egyik felét tepsibe öntöttem, erre kerül a jól kinyomkodott alma és végül beborítottam az egészet a maradék túróval.
Közepes fokozaton olyan 15-20 perc alatt kész. Nagyon finom ilatta lesz és nem utolsó sorban laktató :-)))
NLC, cyclone
Reform muffin12 db)
1 tojás
10 dkg barnacukor vagy édesítőszer, gyümölcscukor, glukonon, stb.
1 kefír
5 dkg margarin
15 dkg teljeskiőrlésű liszt(lehet tönköly is)+ fél cs. sütőpor
A tojást a cukorral, a kefírral, a margarinnal kikeverjük. A lisztes keveréket belevegyítjük. A végén hozzáadjuk az ízesítőket.
Ízesítő: bármilyen gyümölcs kis kockákra vágva, fahéj, kakaó, dió, mazsola, aszalt gyümölcs, stb.
Almával és fahéjjal csináltam legutóbb, nagyon finom lett!
Forrás: NLC, Lianna