Kalóriaszegény és zsírszegény édességek a jó alak és megelégedés érdekében (beszélgetős fórum)
"A zabpehely a zabmag pelyhesítve hogy könnyebb legyen főzni, a korpa meg a mag lehántolt héja"
Annyival kiegészíteném, hogy ma már vannak teljes zabszemből készült pelyhek is (korpával együtt)
Egyébként puszta praktikából használok pelyhet, mivel fél kilót megveszek 200 ft-ért, míg a korpából fél kilót 1000 ft körül tudnék csak venni. Darálni olcsóbb :)
Hallottál már róla, hogy feltalálták már a zabkorpát is?
:DD
Köszi Nektek! Megnézem.
A liszteket én is keverve használom, sokszor még zabpelyhet is rakok bele ledarálva. Mert ha nem is kevesebb kalória, de jobb az élettani hatása, mint egy agyonig feldolgozott élelmiszernek.
Igen, én nagyon sokat sütök, főzök a paleolit elvek alapján, ott szintem minden sütinek ez az alapja liszt helyett.
nézz utána, rengeteg oldal van, paleovitalhu, tenyek-tevhitekhu, stb. Beírod a google-ba és csak győzd olvasni :)
én sós sütiknél, pizzánál, töltött kiflinél felesben használom a graham lisztet v. a teljes kiörlésűt a simával, mert a glikémiás indexe alacsonyabb és ráadásul a benne lévő élelmi rostok is jót tesznek az emésztésnek. szóval ha a kalóriatartalma nem is alacsonyabb, azért hosszabb a felszívódási ideje, így később leszel éhes utána.
a durumlisztnek is érdemes utána nézned, annak elég magas a fehérjetartalma, nekem már sikerült sütiket csinálni belőle.
megnéztem, sokkal magasabb
itt egy túrós, ami nekem bevált, én nem kerek formában sütöttem, de ez mindegy is:)
egyébként legutóbb almával csináltam meg, úgy is nagyon finom!
Köszi a tippeket! A kevert lisztekről hallottam korábban, de nem szívesen adnék ki értük sok száz forintokat :(
A túró alapú sütik ötlet nagyon tetszik :) Szét fogok majd nézni ez ügyben :)
A keményítős pudingporos ötletért pedig ezer köszönet :D
őszintén szólva én inkább a kalóriaszegény édességekre váltottam, mint hogy kiváltogattam volna az összetevőket.
van pl. túró alapú süti sok gyümölccsel, szerintem ez sokkal barátságosabb, mint a zsíros-cukros tészták. csoki helyett egy saját gyártmányú édesítős krémtúró, vagy vaj alapú krémmel töltött piskóta helyett eszem egy pudingot stb.
Szia!
Többféle kalória csökkentet lisztet lehet már kapni, pl. update Mastermix vagy Dia wellness liszt, Diabestar liszt... Ezeket 1/2-1/2 arányban érdemes keverni sima liszttel.
Cukor helyett: édesítő, xilit (nyírfa cukor), stevia, eritrit.
Zsíradéknak a vaj sem jobb -kalória szempontból-, mint az olaj, én light margarint szoktam használni.
Piskótatésztába lehet használni étkezési keményítőt vagy pudingport, de max. 1/4 részt lehet vele helyettesíteni.
Nem tudom hogy hallottál-e már a Szoó Judit Kilófaló könyvsorozatáról? Abban van 2 vagy 3 féle kilófaló lisztkeverék recept kenyérhez, piskótához, kelt tésztákhoz! Állítólag nagyon jó, -igaz én még nem próbáltam-, de 2 ismerősöm is nagyon dicséri!
Elég édesszájú vagyok. Gondoltam, hogy megpróbálom minimalizálni a sütik kalória értékét. Ehhez kérnék ötleteket, tippeket, hogyan lehetne.
Pl olyanokra gondolok, hogy cukor helyett használj édesítőszert, vagy olaj helyett vajat, mert az kevesebb kalória.
Szívesen fogadok bevált recepteket is. A lényeg, hogy nagyon kevés kalória legyen :D
Köszi Mindenkinek!!!
Ha volt már elnézést, de nincs időm végigolvasni az összes receptet.
joghurt torta
3 db joghurt, 12 ek. cukor ( ezt lehet édesítővel helyettesíteni) , 1 cs zselatin. Ezeket összekever, melegít ( NEM FORRAL!!), 4 dl tejszínt habbá ver, a kihűlt joghurtos keverékhez önt, tetszés szerint gyümölcs bele. Csatos formába rak, és pár órát hűtőben dermeszt. Egyszerű-nagyszerű-egészséges
Epres túró krém
25dgk túró
40dkg eper
2dl kék hulala (cukormentes)
Folyékony édesítő
A túrót össze töröm a villával édesítem,az epret össze turmikszolom hagyok meg egészben is a hulalát fölverem,ha már az eperrel is össze kevertem a túrót akkor óvatosan bele keverem a hulalát
Amaretto süti
Robotgéppel le kell félig darálni kb. 2,5 dl mandulát, 2 nagy tojás fehérjét fel kell verni. A mandulát óvatosan bele kell forgatni a habba, hozzáadni az édesítőszert és a mandula aromát. Sütőpapírra kicsi halmokat kell csinálni teáskanállal és 1 órán át pihentetni. 190 C-os fokos sütőben 12-15 percig kell sütni, amíg a teteje picit meg nem barnul. Kihűtés után fogyasztható.
By schweirtzer
Light Piskóta
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
14 ek.zabkorpa
8 ek. édesítő
1 tk szódabikarbóna
3 tojás
10 ek. víz
2 tk vaníliaaroma
Tojás fehérjét felverem, sárgáját és a többi hozzávalót elkeverem. A tojás kemény fehérjét óvatosan beleforgatom, majd kivajazott tepsibe öntöm. Kb. 20 percig sütöm 175 fokon. Nem jön fel magasra, de nagyon finom.
Palacsinta:
Hozzávalók kb 4 db-hoz:
1,5 dl tej (Atkinsnél tejszín+víz)
6 dkg zabkorpa
1 tojás
csipet só
édesítő
Tojást kissé felverem sárgájával együtt, majd beleteszem az összes hozzávalót. Jól elkevergetem, mert a zabkorpa leülepszik és úgy nem az igazi. Palacsinta sütőben megsütöm. Ha leragad, még hígítok rajta.
Császármorzsa:
Hozzávalók 2 adaghoz:
7 dkg zabkorpa
1 tojás
1 dl tej
édesítő
citrom reszelt héja,vanília aroma
Zabkorpába belekeverünk egy tojás sárgáját, pici sót, reszelt citromhéjat, és annyi tejet amennyit felszív. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verem és belekeverem. Kevés olajon megsütöm, mint a palit, összeszaggatom és átpirítom.
Fahéjas gyümölccsel, canderel kakaóval, diétás pudinggal, diab lekvárral locsolgathatjuk például.
CH 1 adagban feltét nélkül, tejszínnel: 23 g
Túrógombóc:
Hozzávalók 16 db-hoz:
50 dkg zsírszegény túró
2 tojás
kevés édesítő
7 dkg zabkorpa
Túrót összekeverem a tojás sárgájával, zabkorpával, édesítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan hozzákeverem a túróhoz. Mindezt minimum 1 órára hűtőbe teszem, majd forrástól kb 3 perc alatt kifőzöm őket(Miután feljön a víz tetejére, kb 1-1,5 percig főzöm). Édesítős tejföllel tálalom (Tejszínnel is lehet helyettesíteni), isteni édesség lesz belőle.
CH 1 darabban tejföllel: 4,1 g
By kisgé