Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható? (tudásbázis)
Köszönöm!
Csak már lennénk túl a holnapon. Kicsit macerásan alakulnak a dolgok, úgyhogy egyenlőre eléggé magamra kell erőltetnem, hogy ne idegeskedjek :(
Köszönöm,
Én is olvastam ezt a hozzászólást.
De olyat is, ahol meg azt írják, hogy a kicsinél agykárosodást okozhat...
Elég ijesztő.
Tisztelt Doktornő/úr! 13 hetes terhes vagyok, 3. gyermekünket várjuk. Pár napja vércsoport meghatározás és ellenananyag szűrésen vettem részt, melynek eredménye: Vércsoport: A RH+, direct combs: negatív, ellenanyag enzim 1,2,3: +++, ellenanyag combs 1,2,3: +++. Kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény összefüggésben lehet-e az autoimmun pajzsmirigy aluműködésemmel (Hashimoto thyeroiditis), amely esetben a saját pajzsmirigyem ellen termel a szervezetem ellenanyagot, valamint a parlagfű allergiámmal, aminek jelenleg a kellős közepén vagyok, és a napokban nagyon erősek voltak a tüneteim? Köszönettel: M. Emese
Dr. Pétervári László válasza a laborvizsgálat témában
Sok oka lehet, ezeket kideríteni csak szisztematikus vizsgálatokkal lehet.A vörös vértestek felszíni antigénjei ellen irányuló antitestek hemolitikus vérszegénységet jeleznek, ami Coombs teszttel mutatható ki. Sok autoimmun betegség egyébként is kimutatható a vér elemzésével, ekkor ugyanis vannak antitestek, amik a szervezet saját anyagait ismerik fel. Ezt a tesztet használják vérátömlesztésre készülve, vagy a terhes anyák vizsgálatára is.Terhességi tesztet is végeznek az ellenanyagokkal. A fertőzések esetében a mechanizmus a következő: a kórokozó valamilyen sejtfelületi antigénnel rendelkezik, ami hasonlít az emberi vörösvérsejtek falán lévő fehérjéhez vagy cukor molekulához, ezért az ellene képződő ellenanyagok a vörösvérsejtek felületére is le tudnak kötődni. Ha ez megtörtént, látjuk a direkt Coombs pozitivitást. A kellemetlen az, hogy a kórokozók már rég eltúnnek a szervezuetből, de az ellenanyag termelés hosszú időn át fennmaradhat. A gyógyszerek közül a Dopegyt-ről biztosan tudjuk, hogy kiváltja ugyanezt a jelenséget, a Concor-ról tudomásom szerint nincs ilyen egyértelmű bizonyíték, de nem tartom kizártnak ezt a lehetőséget sem. Autoimmun betegségek (elsősorban az autoimmun hemolitikus anémia - vérszegénység) is járhatnak Coombs pozitivitással, ilyenkor azonban az autoimmun betegségnek egyéb tünetei is jelentkeznek, pl. vérszegénység, a serum bilirubin szintjének emelkedése, máj és lépmegnagyobbodás, autoimmun ellenanyagok megjelenése a vérben, vesefunkció romlás, vándorló izom illetve izületi fájdalmak, bőrtünetek, bélgyulladás, stb. A véradással kapcsolatban: itt mindenképpen fokozott elővigyázatossági előírások vannak a vért kapó személy érdekében. Ha a kivizsgálások során az derül ki, hogy Ön semmilyen betegségben sem szenved, a véradásból akkor is ki kell hogy zárják, mivel a jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozás úgy rendelkezik, hogy annak a véradónak a vére, akinek a vérében ellenanyag vagy Coombs pozitivitás mutatható ki, nem használható fel. Úgy gondolom, haematológushoz kellene fordulnia. Ez annyit jelent,hogy ha Önnek szüksége lenne vérre, akkor csak válsztott vért kaphat.
Nem, legalábbis a vérképem alapján nem.
Inkább azt szeretném megtudni, hogy ez mit okozhat, mert már mindenfélét olvastam :(
Köszi :)
Remélem, minden rendben lesz. Már csak 1 hetet kell kibírnom és túl leszünk a 12. héten. :)
Sziasztok,
Ismét véleményt szeretnék kérni, BÁR TUDOM, HOGY NEM EHHEZ A FÓRUMHOZ TARTOZIK, DE HÁTHA... 11 hetesek vagyunk :) Most jött meg a vércsoport eredményem, ami RH+ (0), az ellenanyafoknál meg ezek állnak:
direkt coombs negatív
ellenanyag enzim 1 ++
ellenanyag enzim 2 +
ellenanyag enzim 3 negatív
ellenanyag coombs 1 negatív
ellenanyag coombs 2 negatív
ellenanyag coombs 3 negatív
Van valakinek tapasztalata, hogy mit jelentenek ezek? Csak csütörtökön jutok e a nőgyógyászhoz, és ezek a "+" jelek kicsit aggasztanak.
Előre is megköszönöm, ha valaki reagál rá!
Cs. Panna
Érdekel az avivás élményed:)
Decemberben megyek, de ahogy nézem a beutalót, csak éhgyomri és 120 perces van rajta..
Nekem eddig mindig azt mondták, hogy vastag a méhnyálkahártyám, akármikor voltam dokinál. Gondolom a nem rendszeres mensi miatt. Nekem olyan sosem volt.
sziasztok,
elkezdtem szedni az Inoolicot nem tudom,hogy attól esetleg de nagyon viszket a nyakam nem tudom mi van vele. lehet, hogy az Inofolictol van? Nagyon vastagon bekentem testápolóval de nem múlik. Járt már így valaki?
Én is nagy dilemmában vagyok. Alacsony az AMH-m, a dokim azt mondta, nincs mire várni, irány egy meddőségi intézet. De az inzulinom még mindig nem okés. Sőt az éhgyomri javult, a terhelt romlott. A cukrom sokat javult, szép nagykönyvi értékek. A tsh-m jobb lett, sőt az összes hormonom sokat javult. Az fsh-m 13 helyett legutóbb már "csak" 9 volt.
Én úgy gondolkodom, hogy a magas inzu az majdnem biztos kudarc. És a stimu csak pazarolja az amúgy sem sok petesejtemet, ha sikertelen a lombik.
Ti mit tennétek a helyemben?
És mikor mész terhelésre, vagy mikor tudsz menni? Nekem, amikor először elmaradt, azt mondta a doki, hogy nagyon meg van vastagodva a méhnyálkahártyám és írt fel clostit, meg elkezdtem járni talpashoz, ez volt februárva azóta egyszer késet, de egyébként pontos volt.
A másik ami eszembe jutott, hogy akinek menstruációs problémája, vagy gyerkvállalási problémája van annak szerintem tényleg jó lehet az AVIVA torna és az mégse gyógyszer. Ha februárba tudom, hogy van ilyen, biztos nem vettem volna be a clostit, bár ez csak az én véleményem :) Ha valakit érdekel az avivás élményem szívesen leírom... :) Továbbá, nekem az egyszeri kimaradás, vagyis a megvastagodás után derült ki az IR :)
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! Nos én is ellenpélda vagyok, mert a gyerkőc IR-ben, cisztákkal és mensi nélkül fogant teljesen spontán. De egyébként a doki nem írt fel clostit, hanem elküldött még egy uh-ra, mert azt mondta, hogy olyan vastag a méhnyálkahártya, hogy kóros, azt mondta olyan két hetes terhességben lehetne ilyen. Terhes nem hinném hogy vagyok. Szerinte polipom lehet, esetleg kéne egy eü. küret... Nyáron voltam másik dokinál, aki szerint szépek voltak a petefészkeim,, egy-két ciszta volt, de azt mondta, attól nyugodtan lehetnék terhes, és nem lát olyan gondot, ami miatt nem jönne össze a baba. Sőt, elküldött hormonvizsgálatra, ami szerint épp peteérésem volt, és rá két hétre meg is jött. Ennek a dokinak jó uh-gépe volt, én is mindent szépen láttam rajta. Na most akkor mi van?
Mint írtam korábban, nekem nem volt normális terheléses vizsgálatom, szóval hogy milyenek az értékeim, fogalmam sincs...
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztenica diéta...
- Hajhullás, szőrösödés 19 évesen? Kis túlsúly is párosul hozzá! Inzulin rezisztencia, mennyibe kerülnek a vizsgálatok?
- Inzulin rezisztencia / cukorbetegség + lisztérzékenység / gluténérzékenység
- Lehet valaki inzulin rezisztens magas koleszterinszinttel?
- Aki ért az inzulin rezisztenciához, megnézné az eredményem?
- IR azaz inzulin rezisztencia diétás, kidolgozott minta étrendje van valakinek?