Idiopathiás thrombocytopeniás purpura (itp) (beszélgetés)
Szia!
Minden éremnek 2 oldala van, egészséges kismamáknál is adódhatnak problémák a terhesség és szülés során. Ott vannak a fejlődési rendellenességek, a toxémia, méhlepény gondok.....idő előtti görcsök és tágulás......
Nálunk egy kicsit több az esély a problémákra, de jó orvosokkal ezek kiküszöbölhetők :)
Minden terhesség más és más, nálam sem volt egyforma a 2 terhesség. A szülések is teljesen eltértek egymástól.
Ha babára vágysz, a szíved úgy is megsúgja, hogy mit tegyél.
Szia!
Akkor Te sok mindenen keresztül mentél, de a vége mégis happy end!
Más kismamáknak más problémákkal kell megküzdeniük, de a gyerekünkért mindenre képesek vagyunk :))
Én is megnyugodtam, 124ezer trombit mértek, öröm a köbön!!!
Ezek szerint "csak" túlterheltem magam, még egy kis pihenés és remélem, hogy visszatérek a rendes kerékvágásba.
Bocsi, bocsi. :) Keveset voltam netközelben mostanság.
69 volt a klinikán az eredményem, 1 hét múlva 120. Folyt.köv. okt. 20-án. :)
Köszi!
Sajnos minden volt, csak problémamentes nem.
Terhesség előtt 100 fölötti értékeim voltak, az első trimeszterben szintén, majd a 2. trimesztert már 50 körül kezdtem, és vittem végig. Ahogy a 3.-ba értem, azonnal leromlott. Amikor betöltöttem a 32. hetet, aznap befektettek, mert 29 volt. Bent is maradtam már végig. De nem is ment feljebb, hiába ömlött belém a rengeteg Medrol. De tényleg rengeteg.
Végül egyszer csak felpörgött minden, 3 napon át 120mg Medrol vénásan, nem hatott, következpő 2 napon 200mg Medrol + 70g Immunglobulin, ez sem sokat javított, másnap újra a 200+70, na ettől 84 lett, így nem is kellett altatni, jöhetett a spinális cucc a gerincembe, és azonnal műtő. Ez volt 37+5-re. Onnantól emelkedett a thr-em, volt 360 is. 12 napig szúrtak reggel-este vérhígítóval.
Csabimnak 12 volt a thr-je születéskor, és annyira makacs ellenanyagaim vannak, hogy nem volt elég neki egy IWIG kezelés, kellett neki 3. Azóta kutya baja. :) Most lesz 21-én 2,5 éves.
Nekem pedig 3 hónapja kezdődött a "hullámvasút". Hol lent, hol fent. Egyelőre teendőt nem igényel, csak gyakori kontrollt.
Ez a car ebben a betegségben, hogy sosem tudhatod, hogy vagy!
Erre szoktam én viccesen mondani, ha veszünk vért, megmondom hogy vagyok :-))
De talán jobb is, hogy nem mindig tudjuk.....
Nem álmaim munkahelyén dolgozom, megterhelő lelkileg és sokszor fizikailag is......most beintett a testem!
Te szedsz gyógyszert? Terhességed-szülésed problémamentes volt?
Az én kicsikéim már 9 és 6 évesek, lánykám most kezdte az első osztályt.
Szia!
Igen, régebben írtam ide, mikor még "ráértem", mert gyesen voltam :-))
Látom, Neked is lett babád, gratulálok így utólag is!
Mivel tünetmentes voltam eddig, gyógyszert sem ettem, csak néha-néha olvastalak Titeket, de nem írtam.
Most tp-en is vagyok határozatlan ideig, rá is érek, be is vagyok ijedve, így kiírtam magamból, kicsit jobb is lett.
Sziasztok!
Köszönöm a támogatásotokat!
Holnap megyek helyben vérvételre, szept.25-én pedig az éves kontrollra......Pénteken már okosabb leszek.
A pöttyeim szépen felszívódtak a rutascorbinnak köszönhetően.
A terhesség-szülés nálam is nagy kérdés volt! Először is a kezelő orvosommal beszéltem, akkor már nem szedtem gyógyszereket, a tromi-számom eléggé beállt olyan 70-90ezerre.
Ő ajánlott egy szülész-nőgyógyászt, akinek volt már ilyen kismamája. Ők ketten végig kapcsolatban voltak a terhességeim során.
Aztán mentünk a nőgyógyászhoz, ő javasolta a kora nyári teherbe esést, hogy az első 3 hónapban ne legyen légúti megbetegedés, mert ugye nálunk a legyengült immunrendszer miatt veszélyes és a gyógyszer is káros a magzatra.
A tromi-számom kissé lement úgy 50-60ezerre, de nem volt semmi tünetem, se vérzés, se purpura, gyógyszert sem kellett szednem, csak a szokásos terhes cuccokat: vas, folsav, multivitamin, magnézium és calcium a vége felé, hogy ne görcsöljek.
Gyakrabban jártam vérvételre és a szülésre is felkészültek a kórházban előre (Szegeden szültem).
Mindkét terhességem normális lefolyású volt, nem különbözött az "egészséges" kismamákétól.
A szülések természetes úton mentek végbe, fiacskám 8 óra alatt, a lánykám 3 óra alatt született meg.
Elsőnél tovább tartott a vérzésem, kaptam méhösszehúzó cseppeket, de vérkészítményt nem.
De 6 hét után tényleg nem volt semmi baj.
Másodjára sokkal gyorsabban regenerálódtam, 3 után elmaradt a gyermekágyi vérzés is.
Volt gátmetszésem, felszívódó cérnával varrtak, azzal sem volt gondom.
Remélem, hogy tudtam segíteni Nektek!
Szia!
Sajnálattal olvasom, hogy nálad is fennáll ez a betegség...
viszont engem is nagyon érdekelne, hogy milyen volt a szülés és az a bizonyos 9 hónap... most hagytam abba a fogamzásgátlót, babát szeretnénk...
a thr. kb. 30 ezer körül mozog.....
Várom válaszod! Szép napot!
Szerintem, most menj el egy ellenőrzésre akkor.. Az ártani nem árthat.
És írd meg az eredményt!
Nekem 50-80 között szokott lenni, a fogínyem folyamatosan vérzik, lábamon is gyakran vannak foltok, piros pöttyök amúgy...
Lassan én is szeretnék babát, de nagyon félek a terhességtől meg a szüléstől.
Neked az simán ment? Vagy szteroidokat kellett szedned? Rendes vagy császár volt?
Nekem még a foghúzásom után is kétszer kellett menni varratni, annyira nem állt el a vérzés, szóval ez nagyon para kérdés nálam :)
Sziasztok!
Nekem 1991-ben diagnosztizálták az ITP-t. Akkoriban igen alacsony volt a trombi-számom, sokszor 20ezer alatt (volt 6-8ezer is).
Másfél évig szedtem steroidot.
Azóta nem és a trombi-számom a 60-120ezer között mozgott az évek során. Szültem 2 gyereket időközben, tüneteim nem voltak.
Leszámítva a gyenge immunrendszert (amit semmiféle szerrel nem tudtam helyrehozni sajnos) és a gyakori felsőlégúti megbetegedéseket.
Most viszont elpattantak az erek a lábamon, talptól térdig, mindenhol......eléggé kétségbe estem :-((
Évente már csak 1x járok ellenőrzésre, + megyek a háziorvoshoz is 1-2x vérvételre, hogy lássam, mi a helyzet......
Szia!
Nekem már gyerekkorom óta ekörül mozog, fogínyem szokott vérezni, de emiatt gyógyszert én sem szedek...
Na, nagyon kíváncsi vagyok!
Bár aznap voltam laborban is, ahogy a H.pylori teszten, és a THR-em 144 volt, kíváncsi leszek, mi lesz, ha negatív lesz a tesztem!
Szia ! Én olvastam erről,a krónikus ITP egyik kezelési lehetősége a H.pylori megszüntetése.
www.bel2.sote.hu/oktat/sreter/sreter_thrombopenia20110428.pdf itt
Sziaszok!
Ha emlékeim nem csalnak, korábban írt itt valaki a H.pylori baci és az ITP összefüggéséről. Aztán lehet tévedek. Ha magára ismer az illető, kíváncsi lennék, azóta mi a helyzet?
Éppen ma lett egy pozitív H.pylori tesztem, egészen más miatt kellett a teszt. De most már kíváncsi vagyok.
Egyébként egész áprilisban vírusos megfázásos beteg voltam, május 6-án a kontrollon 91 lett a THR-em. Szülés óta (több, mint 2 éve) mindig 100 fölött volt. Ma kellett ismét vérvételre mennem, mert kíváncsi volt az orvosom, hogy csökken-e. De az eredményt majd postázzák. (Ha nagyon gáz, telefonálnak.) Szóval várok.
Ezek nagyon jó hírek. Drukkolok, hogy beváljon ez a C-vitamin. :-)
Én ezt már azt hiszem jó régen írtam itt, hogy nekem a káposzta használt. Mai napig is ha kontroll előtt, reggel megeszek egy-két levél káposztát, akkor jobb az eredményem. Gondolom a K-vitamin miatt, mert az a felelős a véralvadási faktorokért.
Igaz, hogy a káposztától nem gyógyul meg, csak segíthet, meg nekem autoimmun pajzsmirigy túlműködés következménye az itp, és elvileg pm túlműködésre is jó a káposzta, úgyhogy lehet, hogy nekem ezért segít.