Hogyan kell a rizst megfőzni, hogy jó állagú legyen? (tudásbázis)
Nem.
Teán kívül semmit se tudok főzni.
De azt meg neeeem szeretem.
Mondhatom nagy ötleteid vannak, de jót nevettem.
Nem vagy te véletlenül szakács?
Sikerült jóóóóóól elírni :)
"házmin riszt " Javítok: jázmin rizst. :)
Lehet otthon is főzni, meg lehet venni is. Nem drága.
Ezt a főzés utáni szűrést még sosem hallottam. Olyasmi lehet, mint a tésztát leszűrni.
Azt igen, hogy nem fedik le és hagyják elpárologni róla/alóla a felesleget.
Basmati rizst használok.
Kevés olajon (kb. 1 ek.) fehéredésig pirítom a rizst, majd felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel (vigyázat, nagy gőz csap fel).
Ekkor ízesítem, megkeverem, majd gyenge fokozaton, fedő alatt főzöm. Ha már nem áll alatta víz, félreteszem lefedve és magára hagyom fél órára.
Aztán lehet enni :))
Ne kultiválom túlságosan a rizst, inkább mást használok.
Ha feltétlen kell valamihez, a gyors rizst szoktam használni.
Kis olajon körbepirítom a rizst, amit előtte kétszer-háromszor hideg folyóvízben átmostam, majd felöntöm kétszer annyi vízzel (mindkét mennyiséget mérőpohárban mérem), pici só vagy levespor. Hagyom, hogy jó bugyogva forrjon 1 percig, majd lefedem és elzárom a gázt. A gőzben párolódik, én addig mást csinálok. Cca. 15 perc párolódás után már ehető is.
De a nyereg alatt puhítás is jó ötlet :-D
Én a fiamnak vettem rizsfőzőt ,,azt mondja a legjobb cucc.
Levest is főz benne.
Néha nem is a hogyan a rizsfőzés buktatója ,,hanem maga a rizs.
A kerekszeműt veszem(riceland).
Megpirítom kis olajon,,felengedem forró vízzel,, rögtön fedő rá és takarékra a gáz.Nem keverem,,ha elment róla a víz kóstolok,,ha kemény kicsi vizet teszek utána és hagyom.
Adott egység rizst másfél ujjnyira lep el víz,,hozzátenni lehet ,,kivenni meg ugye nem.
Nem rossz. Nyereg alatt a sejhajod is megpuhul.
Diétázok. Lovagolok.
---Van már eredménye?
Van. A ló már 20 kilót fogyott.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell rizst főzni, hogy jó legyen?
- Hogyan készítsem a rizst, hogy "pergő" legyen, a szemek külön maradjanak?
- Mei Tai Jázmin rizs csomagolásán olvasom, hogy 250 gr rizst mindössze 1/2 liter vízben kell megfőzni. Létezik ez? Nem tévedés?
- Hogy kell a rizst mikróban megfőzni?
- Hány fokon és meddig kell sütni a sütőtököt, hogy olyan jó gesztenye állagú legyen a végeredmény? És milyen sütési módban?
- Hogy készítsem el a zacsis rizst, hogy az ne legyen tapadós, hanem szépen szétváljanak a szemek, "gurulós"maradjon?:-)