Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell a rizst megfőzni, hogy jó állagú legyen? fórum

Hogyan kell a rizst megfőzni, hogy jó állagú legyen? (tudásbázis)

1 2
jún. 8. 22:57
Egy fél kilót darabra pontosan le kell számolni, a sót, vizet meg amit gondolsz a darabhoz arányosan kell belőni! Tökéletes lesz!
41. Hansika (válaszként erre: 40. - Boch)
jún. 6. 14:37

Nem.

Teán kívül semmit se tudok főzni.

De azt meg neeeem szeretem.

40. Boch (válaszként erre: 13. - Hansika)
jún. 6. 10:18

Mondhatom nagy ötleteid vannak, de jót nevettem.

Nem vagy te véletlenül szakács?

39. cimpi
jún. 6. 06:58
Én basmati rizst főzöm régóta-- legjobb. Kicsit píritom,majd kb. 2 szeres meleg víz,fűszerek izlés szerint-lassan párolom-lekapcs....ott hagyom még ... tökéletes. Sok aprított petrezselyemzölddel gazdagítom.
38. horakulum (válaszként erre: 37. - Horakulum)
jún. 5. 21:03

Sikerült jóóóóóól elírni :)

"házmin riszt " Javítok: jázmin rizst. :)

jún. 5. 21:02
Nem olvastam vissza a többi hozzászólást. Mi a házmin riszt imádjuk. Bögrét használok. Fogok egy bögre rizst és tésztaszűrőbe öntöm, és addig mosom folyó víz alatt, amíg az már nem tejszerű, fehéres, hanem áttetsző. Amig lecsepeg, addig egy pároló edényben kevés zsiradékot melegítek, tényleg csak egy fél ek-nyit, arra rádobom és gyorsan forgatok rajta párat, sózom is, majd szinte azonnal felöntöm a korábban használt két bögrényi vízzel (hivatalosan forrót kellene, de mivel olyan erős a gázunk, hogy szinte azonnal felforr, ezért megtehetem, hogy hideg vizet öntök hozzá), azonnal lefedem, és forrástól számítva lefedve 10 percig főzöm gyenge lángon, nagyon gyengén ha teheted. 10 percre beállítom az időzítőt és akkor megkeverem egyszer-kétszer, visszateszem a fedőt újabb 10 percre, majd amikor ez is letelt, akkor leveszem a fedőt és hagyom kihűlni. Puha is, pergős is kicsit, egyszerűen finom, és mindig jól sikerül. Van a Lidlben az a kisebb kiszerelésű, talán 500 g-os jázmin rizs, zöld csomagolású, én azt használom, jó szívvel ajánlom. De bármelyik másik riszt is elkészítheted így. Próbáld meg és jelezz vissza, kinek a módszere vált be. :)
36. fenevigye (válaszként erre: 34. - Hansika)
jún. 5. 18:40

Lehet otthon is főzni, meg lehet venni is. Nem drága.

[link]

35. fokhagyma (válaszként erre: 26. - Fenevigye)
jún. 5. 18:34
Így van. Ezért van az, hogy alapból minden háztartásban kell lenni rizsfőzőnek. Ezt egy Japánban hosszú évekig élőtől hallottam.
34. Hansika (válaszként erre: 33. - Fenevigye)
jún. 5. 18:05
de honnan varázsol az ember csontlevet?
jún. 5. 16:34
Jobb csontlében mint csak sima 💧-ben.
32. Ruslan (válaszként erre: 30. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 5. 16:10
Igen, így van. Sok sikert kívánok.
31. globus (válaszként erre: 30. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 5. 16:10
Fontos a megfelelő méretű lábas, helyre van szüksége.
30. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 29. - Ruslan)
jún. 5. 16:08
A kommentek alapján nem elég vizet teszek hozzá, gondolom azért marad nyálkás. Én is öblíteni szoktam, de olyan sűrű hogy alig megy át a szitán. Vagy kicsi a fazék, de a pirítást jónak találom, azt ki fogom próbálni.
29. Ruslan (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 5. 16:02
Miért te hogyan főzöd, ha nem vízzel? Miután felszívta a vizet, leveszem és fedőt teszek a fazékra, majd háromszor/négyszer hozzácsapom az asztalhoz, hogy ami az alján megégett ne ragadjon oda. Ha kicsit megpirult alul, nem vész, mert nem lesz semmi baja annak, ha megesszük. Sőt nekem ez a pirult rész jobban ízlik.
28. globus (válaszként erre: 23. - Amaunet)
jún. 5. 15:56
Van, aki úgy főzi, mint a tésztát. Állítólag jó.
27. globus (válaszként erre: 25. - Attis72)
jún. 5. 15:54
Pirítás után miért is öblítenéd?
26. fenevigye (válaszként erre: 7. - Fokhagyma)
jún. 5. 15:52
Úgy tudom, hogy ők nagyon sok rizsát esznek.
25. Attis72 (válaszként erre: 17. - Lepkepillangó)
jún. 5. 13:57
Így főzöm én is. Nem is öblítem pirítás után. Össze és leragadás nulla. Szép pergős a végeredmény.
24. Amaunet (válaszként erre: 17. - Lepkepillangó)
jún. 5. 13:48
Korábban, hagyományos módon én is így készítettem.
23. Amaunet (válaszként erre: 10. - Pötibaba)
jún. 5. 13:47

Ezt a főzés utáni szűrést még sosem hallottam. Olyasmi lehet, mint a tésztát leszűrni.

Azt igen, hogy nem fedik le és hagyják elpárologni róla/alóla a felesleget.

22. ~ Luna ~ (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 5. 13:45

Basmati rizst használok.

Kevés olajon (kb. 1 ek.) fehéredésig pirítom a rizst, majd felöntöm dupla mennyiségű forró vízzel (vigyázat, nagy gőz csap fel).

Ekkor ízesítem, megkeverem, majd gyenge fokozaton, fedő alatt főzöm. Ha már nem áll alatta víz, félreteszem lefedve és magára hagyom fél órára.

Aztán lehet enni :))

21. globus
jún. 5. 13:13
Elektromos főzőedényben van rizsfőző program, de az a fiúknak nem ízlett...
20. mmacus
jún. 5. 12:45
Lehet megkövezni, én mikróban, Tupperware-s rizsfőző edényben főzöm. Rá sem kell nézni, nem foglal helyet a tűzhelyen, addig csinálhatok mást.
jún. 5. 12:32

Ne kultiválom túlságosan a rizst, inkább mást használok.

Ha feltétlen kell valamihez, a gyors rizst szoktam használni.

18. fenevigye (válaszként erre: 17. - Lepkepillangó)
jún. 5. 12:25
A mi Hansinknak csak jó ötletei vannak, persze azt hirdeti, hogy nem tud/szokott főzni.
jún. 5. 12:23

Kis olajon körbepirítom a rizst, amit előtte kétszer-háromszor hideg folyóvízben átmostam, majd felöntöm kétszer annyi vízzel (mindkét mennyiséget mérőpohárban mérem), pici só vagy levespor. Hagyom, hogy jó bugyogva forrjon 1 percig, majd lefedem és elzárom a gázt. A gőzben párolódik, én addig mást csinálok. Cca. 15 perc párolódás után már ehető is.

De a nyereg alatt puhítás is jó ötlet :-D

16. libikóka (válaszként erre: 8. - Fokhagyma)
jún. 5. 12:23

Én a fiamnak vettem rizsfőzőt ,,azt mondja a legjobb cucc.

Levest is főz benne.

Néha nem is a hogyan a rizsfőzés buktatója ,,hanem maga a rizs.

A kerekszeműt veszem(riceland).

Megpirítom kis olajon,,felengedem forró vízzel,, rögtön fedő rá és takarékra a gáz.Nem keverem,,ha elment róla a víz kóstolok,,ha kemény kicsi vizet teszek utána és hagyom.

Adott egység rizst másfél ujjnyira lep el víz,,hozzátenni lehet ,,kivenni meg ugye nem.

15. fenevigye (válaszként erre: 13. - Hansika)
jún. 5. 12:22

Nem rossz. Nyereg alatt a sejhajod is megpuhul.

Diétázok. Lovagolok.

---Van már eredménye?

Van. A ló már 20 kilót fogyott.

14. fokhagyma (válaszként erre: 12. - Kacsahercegno)
jún. 5. 12:21
Köszönöm.
13. Hansika (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jún. 5. 12:19
Én nyereg alatt szoktam puhítani, de nem igazán tudok főzni...
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook