Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan mondjam el a jézuskát? fórum

Hogyan mondjam el a jézuskát? (tudásbázis kérdés)


1 2
11. daroki
2006. nov. 13. 11:33

Sziasztok!


Az én nagyfiam nemsokára 11 éves lesz és tavalyig hitt a Jézuskában:)

Tavaly együtt mentünk vhova kettesben és gondoltam feldobom ezt a témát neki.Simán elmondtam,hogy az ajándékok miáltalunk kerülnek a fa alá és nem a Jézuska teszi oda.Persze azért finoman kezdtem a mondandomba,előtte azért kifaggattam arról,hogy az osztályában ki mit gondol a Jézuskéról,télapóról,stb...Van még 2 kisebb tesója(7 és 3 évesek)megkértem,hogy nekik még hadd maradjon ez a tudat,hogy a Jézuska létezik.A 7éves fiam amúgy már mondogatja,hogy "Anya!Tudom,hogy te rakod az ajándékokat a fa alá,Jézuska nincs,mondta a Peti a suliban:)"Tehát nála valószínűleg előbb eljön az idő,akár már az idén,hogy eláruljam a titkot neki.

A nagyfiam teljesen jól fogadta a dolgot,egyből megis kérdezte,hogy akkor kérhet-e még több ajándékot,ha úgyis én veszem meg?:))Mert amíg abban a tudatban volt,hogy a Jézuska hozza addig megbeszéltük,hogy módjával a kivánságokkal,rengeteg gyerek van a világon,hagyjanak más gyerköknek is a fa alá vmi ajándékot:)

10. afd5892921 (válaszként erre: 8. - Figarina)
2006. nov. 13. 11:04

Te ismered a legjobban a gyermekedet, és valószínű, hogy az ötleted is nagyon jó, viszont egyre készülj fel, hogy a forgatókönyvet a gyerek írja és lehet, hogy a felét sem úgy tudod elmondani neki, mint ahogy elképzelted. Az első mondtod után jön egy kérdés és már az eredeti elképzelés teljesen más vágányra térhet. Nyilván te vagy az érettebb és irányíthatod a beszélgetést, de a feltett kérdések nem maradhatnak nyitva. Ez arra is jó, hogy az ő kérdéseiből, reagálásából időközben ki fog derülni, hogy őt milyen mélyen érdekli ez a dolog.

Kezeld lazán a kérdést.

2006. nov. 13. 10:53
A gyerek életkorának megfelelően kell elmondani az egészet, és a valóságot. Nem szabad becsapni! Azzal csak összezavarodna, és a bizalmát is elveszítené.
2006. nov. 13. 10:51

Sziasztok!Nagyon köszi az eddigieket! 7 évesen szerintem elég nekik annyi,h jézuska,jászol meg betlehemes játék!Sőt!természetesen nagyon szép amit írsz,kedves mikormarta,vallásos nevelés estén én is hasonlóakat mondanék(én hívő vagyok,de nem vallásos)!

Énazt gondoltam,ha felvetődik a téma azt mondom,ha "jézuskák"olyan anyuka és apukaszerű emberkék,akiknek fontos a te örömöd és lesik a pillantásaidat mikor a játékbolt kirakatánál hosszasan nézegetsz valamit,amit nagyon szeretnél..és persze beleszőném azt is hogy micsoda jó dolog látni a másik ember örömét,ha boldog a meglepetéstől!És ő is adhat rajzot,gyurmefigurát amit titokban elkészíthet!Mit szóltok ehhez a megközelítéshez?

7. afd5892921 (válaszként erre: 6. - Mikormarta)
2006. nov. 13. 10:34
Nagyon aranyos amit írsz, csak egy 7 éves gyerek fejében az a tény a legfontosabb szempont, hogy ki hozza az ajándékot és nem a vallási és egyéb általad igen tudományosan megfogalmazott magyarázat. Egy 7 éves gyerek ennek felfogására, megértésére alkalmatlan. A későbbiekben, ahogy tágul az értelme egyre nyitottabbá válik természetesen ilyen értelműleg is fel kell világosítani a gyereket, de ez idő. Ez kb. olyan dolog, mint amikor az apukák anyukák a gyerek kérdésről elindulnak a bibétől stb. és a gyerek teljesen megzavarodik. Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy a gyerek életkorának megfelelően tálaljuk az adott témát. Jelen esetben ők ettől többre nem képesek. Biztos vannak kivételes és előbb érő és érdeklődő gyerekek, de ezt csak a szülő tudja eldönteni, hogy az ő gyereke mikor mit tud ilyen szinten megérteni. Zárójelben hozzáteszem, hogy a 18 éves gyerekem egyházi iskolába jár, és hidd el, hogy időben megtudta az ünnep vallásos mibenlétét is.
2006. nov. 13. 10:21
Szerintem a Karácsony Jézus születésnapja, s ezt kell mondani a gyermeknek, mert összezavarodik, mégha nem is vallásos a család. Gyönyörű történet ez :" Betlehemi falucskában Karácsonykor éjfél tájban a kis Jézus megszületett,a megváltó a szeretet jelképe, aki feláldozta magát az emberiség minden bűnéért."Nem szabad materiális dolgok felé elvinni a dolgot és az ajándékokra helyezni a hangsúlyt. Érdemes elvinni a gyermeket templomba is., ahol Karácsonykor kivilágított betlehemet láthat, ami nagyon misztikus és semmi rosszra nem tanít, csak varázslatosabbá teszi számára az ünnepet. Én óvonő vagyok, nem hívő, de szerintem az ünnepnek arról kell szólnia, ami. Mert nem az ajándékok sokasága adja meg a karácsony fényét, hanem a szeretet, mely belőlünk árad, mások felé. Képes bibliában nagyon szépen le van írva a betlehemi kis történet, s egy három éves kisgyerek már meg is érti, nagyon szép meseszerű és én minden karácsonykor elmondom a gyermekeimnek.
5. afd5892921 (válaszként erre: 2. - Figarina)
2006. nov. 13. 10:12

Szia!

Három gyermekem van, (18,13,7). Kb a 7 éves kor valóban alkalmas arra, hogy először felvetődjön a Jézuska téma, de tapasztalatból tudom, hogy egyik gyermekem se hitte el. Elfogadta amit mondtam, de amíg ő maga meg nem tapasztalja, addig mondhatsz bármit.

Én azzal vezettem fel a témát egy beszélgetés kapcsán, hogy te már nagy fiú vagy és biztosan az iskolában is már sokan tudják, hogy a Jézuska egy népszokás egy ünnep, amely alkalmából ilyen módon az emberek ajándékokkal lepik meg a szeretteiket. Elmondtam neki, hogy ezt azért mondtam el neki, hogy a suliban ne legyen ciki, hogy csak ő nem tudja.

Egy szerencsém volt a harmadik gyermekemmel, hogy itt ő vetette fel a többit (Mikulás, nyuszi stb) és azonnal tisztázni tudtuk, de a másik két gyerekemnél kellett egy kis fokozatosság, hogy nincs a többi sem, mert szegények nagyon össze tudnak szakadni.

Ha elvicceli a gyerek és úgy csinál mintha nem érdekelné vagy úgy viselkedik, mintha csak te viccelnél, akkor hagyd a témát, egy-két napon belül ő fog visszatérni rá.

Én a most hét évessel már tavaly elbeszélgettem és már közösen csempésztük a fa alá az ajándékokat és borzasztóan boldog és büszke volt.

Remélem tudtam segíteni.

Szia Barbara

4. 5ba9b2e282 (válaszként erre: 2. - Figarina)
2006. nov. 13. 10:05
Hú, ez nálunk is aktuális kérdés, én is nagyon várom az ötletektet, hogy ne kapjon sokkot a gyerek!:)
2006. nov. 13. 10:00
bevallom én nem agyok a hagyományos értelemben vett vallásos ember. hiszem, hogy van egy isten ( egy felsőbb hatalom, egy rendező elv, egy minden titkok tudója...) lehet, hogy így nem releváns a hozzászolásom, de szerintem az ünnep kapcsán legjobb a szeretetről beszélni. Végül is szerintem Jézus tanításának ez az eszenciája. a mi családunk több vallású, én próbálom a kicsiket az adás örömére nevelni. (én pedig akkor vagyok boldog, ha látom, hogy ők mennire örülnek az ajándékaiknak.)
2006. nov. 13. 09:45

Sziasztok!

Gyermekem 7 éves lesz,és már kezdi sejteni a jézuska-témát...Hogyan magyaráznátok el neki,hogy mi is a helyzet a karácsonyi ajándékozással?

2006. nov. 13. 09:42
Hogyan mondjam el a jézuskát?
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook