Hogyan mondjam el a jézuskát? (tudásbázis)
Sziasztok!
Az én nagyfiam nemsokára 11 éves lesz és tavalyig hitt a Jézuskában:)
Tavaly együtt mentünk vhova kettesben és gondoltam feldobom ezt a témát neki.Simán elmondtam,hogy az ajándékok miáltalunk kerülnek a fa alá és nem a Jézuska teszi oda.Persze azért finoman kezdtem a mondandomba,előtte azért kifaggattam arról,hogy az osztályában ki mit gondol a Jézuskéról,télapóról,stb...Van még 2 kisebb tesója(7 és 3 évesek)megkértem,hogy nekik még hadd maradjon ez a tudat,hogy a Jézuska létezik.A 7éves fiam amúgy már mondogatja,hogy "Anya!Tudom,hogy te rakod az ajándékokat a fa alá,Jézuska nincs,mondta a Peti a suliban:)"Tehát nála valószínűleg előbb eljön az idő,akár már az idén,hogy eláruljam a titkot neki.
A nagyfiam teljesen jól fogadta a dolgot,egyből megis kérdezte,hogy akkor kérhet-e még több ajándékot,ha úgyis én veszem meg?:))Mert amíg abban a tudatban volt,hogy a Jézuska hozza addig megbeszéltük,hogy módjával a kivánságokkal,rengeteg gyerek van a világon,hagyjanak más gyerköknek is a fa alá vmi ajándékot:)
Te ismered a legjobban a gyermekedet, és valószínű, hogy az ötleted is nagyon jó, viszont egyre készülj fel, hogy a forgatókönyvet a gyerek írja és lehet, hogy a felét sem úgy tudod elmondani neki, mint ahogy elképzelted. Az első mondtod után jön egy kérdés és már az eredeti elképzelés teljesen más vágányra térhet. Nyilván te vagy az érettebb és irányíthatod a beszélgetést, de a feltett kérdések nem maradhatnak nyitva. Ez arra is jó, hogy az ő kérdéseiből, reagálásából időközben ki fog derülni, hogy őt milyen mélyen érdekli ez a dolog.
Kezeld lazán a kérdést.
Sziasztok!Nagyon köszi az eddigieket! 7 évesen szerintem elég nekik annyi,h jézuska,jászol meg betlehemes játék!Sőt!természetesen nagyon szép amit írsz,kedves mikormarta,vallásos nevelés estén én is hasonlóakat mondanék(én hívő vagyok,de nem vallásos)!
Énazt gondoltam,ha felvetődik a téma azt mondom,ha "jézuskák"olyan anyuka és apukaszerű emberkék,akiknek fontos a te örömöd és lesik a pillantásaidat mikor a játékbolt kirakatánál hosszasan nézegetsz valamit,amit nagyon szeretnél..és persze beleszőném azt is hogy micsoda jó dolog látni a másik ember örömét,ha boldog a meglepetéstől!És ő is adhat rajzot,gyurmefigurát amit titokban elkészíthet!Mit szóltok ehhez a megközelítéshez?
Szia!
Három gyermekem van, (18,13,7). Kb a 7 éves kor valóban alkalmas arra, hogy először felvetődjön a Jézuska téma, de tapasztalatból tudom, hogy egyik gyermekem se hitte el. Elfogadta amit mondtam, de amíg ő maga meg nem tapasztalja, addig mondhatsz bármit.
Én azzal vezettem fel a témát egy beszélgetés kapcsán, hogy te már nagy fiú vagy és biztosan az iskolában is már sokan tudják, hogy a Jézuska egy népszokás egy ünnep, amely alkalmából ilyen módon az emberek ajándékokkal lepik meg a szeretteiket. Elmondtam neki, hogy ezt azért mondtam el neki, hogy a suliban ne legyen ciki, hogy csak ő nem tudja.
Egy szerencsém volt a harmadik gyermekemmel, hogy itt ő vetette fel a többit (Mikulás, nyuszi stb) és azonnal tisztázni tudtuk, de a másik két gyerekemnél kellett egy kis fokozatosság, hogy nincs a többi sem, mert szegények nagyon össze tudnak szakadni.
Ha elvicceli a gyerek és úgy csinál mintha nem érdekelné vagy úgy viselkedik, mintha csak te viccelnél, akkor hagyd a témát, egy-két napon belül ő fog visszatérni rá.
Én a most hét évessel már tavaly elbeszélgettem és már közösen csempésztük a fa alá az ajándékokat és borzasztóan boldog és büszke volt.
Remélem tudtam segíteni.
Szia Barbara
Sziasztok!
Gyermekem 7 éves lesz,és már kezdi sejteni a jézuska-témát...Hogyan magyaráznátok el neki,hogy mi is a helyzet a karácsonyi ajándékozással?
További ajánlott fórumok:
- Kisfiam kiskutyát szeretne Karácsonyra a Jézuskától...!
- Hogyan mondjam meg a férjemnek, hogy elhagyom?
- Hogyan mondjam meg a gyerekeknek?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Babát kérek a Jézuskától:) Csatlakoztok hozzám? 2011 a mi évünk!!
- Dohányzom, hogyan mondjam el a szüleimnek?