Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Hogyan mondjam el a jézuskát? fórum

Hogyan mondjam el a jézuskát? (tudásbázis kérdés)


1 2
41. Rozália (válaszként erre: 2. - Figarina)
2007. szept. 27. 06:02
Arról van szó, hogy a gyermek az kezdi sejteni, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékot?
2007. szept. 26. 14:11

Bibliában el kell olvasni Jézus születését, vagy a neten kikeresni. Utána kiválasztani egy "angyalkát", aki a fa alól osztja az ajándékot. Akinek odaadja, az kibontja és együtt örültök.


A karácsonyfa, ugymond pogány ünnep, de erre a napra esik Jézus születése. (azért nem ezen a napon született)Tehát ezt ünnepeljük.

Így nem kell jézuskát sem mondani, ha nem akarsz.

Nekünk ez egy különleges ünnep.

2007. jún. 14. 20:47
én az is gondolkodom azon, hogy hogy kellene itthon a vallásról, Jézusról, Istenröl beszélni. hány éves kortól? hogyan?
2007. ápr. 5. 08:59
Szerintem addig szép és igazán érdekes ,mig nemtudja az igazságot,már akkor nem lesz neki semmi varázsa.Én ugyvagyok vele nincsen miért elmondani ,mert a gyerekektöl gyüjt már annyi információt ,hogy nem szügség én elmeséljem ,hogy ki a Jézuska.Én visszaemlékszek mig nemtudtam annak idején ,mindig olyan varázsatos volt ,és attol volt igazán szép.
2007. márc. 31. 20:50
Szeretném megtanulni,ha tudtok segítsetek!
2007. márc. 27. 20:15
Sehogy, mert elmondják neki a többiek, utána meg teljesen természetes lesz neki. Tudom mert pár éve tudtam meg. pont 7 éve.
2006. dec. 30. 22:13

Dsida Jenő:

Itt van a szép karácsony


Itt van a szép, víg karácsony,

Élünk dión, friss kalácson:

mennyi fínom csemege!

Kicsi szíved remeg-e?


Karácsonyfa minden ága

csillog-villog: csupa drága,

szép mennyei üzenet:

Kis Jézuska született.


Jó gyermekek mind örülnek,

kályha mellett körben ülnek,

aranymese, áhitat

minden szívet átitat.


Pásztorjátszók be-bejönnek

és kántálva ráköszönnek

a családra. Fura nép,

de énekük csudaszép.


Tiszta öröm tüze átég

a szemeken, a harangjáték

szól, éjféli üzenet:

Kis Jézuska született!

34. figarina (válaszként erre: 33. - Mikormarta)
2006. dec. 22. 22:38

Kedves Mikormarta!

Stb-nek a stílusával van a problémám,nem az eszmefuttatásával,sőt még az is előfordulhat,hogy értem amit írt...

Igazad van,tényleg úgy csinálok mindent,ahogy nekem és a szűkebb családomnak tetszik,sőt,ha volna erkélyem még mászna is az a mikulás,mert a

kisfiam nagyon szeretné...

Egy szó mint száz,mi majd úgy ünnepelünk,ahogy szeretnénk,ajándékkal,együttléttel,mert nem mindenki dolgozik évközben úgy,hogy a család gyakran együttlehessen,és-bocs-de nem jut eszembe,hogy kinek van a születésnapja éppen,hanem a négyfal között örülünk majd pl a gyermekem örömének!!!

33. mikormarta (válaszként erre: 29. - Figarina)
2006. dec. 21. 23:58
STB szólása kicsit durva, de azért nem nevezném sztorinak a Mária és József történetét, mert ha keresztény vagy, ha nem, akkor is Karácsony Jézus születésének ünnepe, ha te nem is arra helyzed a hangsúlyt, hanem az ajándékozásra, vagy hogy eggyütt legyen a család.Tisztelletben tartom a nézetedés nem thetünk semmit sem a kínai bóvli hullámmal szemben, de azt hiszem meg kellene tartani szép magyar szokásainkat és gyökereinket, mert nem biztos, hogy ami amerikai,az jó is. A külsőségek nem adják meg azt az érzelmi töltést, ami nagyon fontos lenne ezen az ünnepen. Lassan versenyfutás, hogy kinek világítósabb az udvara, kinek mászik Mikulás az erkélyére, nem pedig az a fontos, hogy a négy fal között mi is zajlik tulajdonképpen.Stb-nek értem az eszmefuttatását,de szerintem feladhatja, mert a többség nem érti az üzenetét. Én értem,Figarina pedig úgyis úgy csinálja ahogy neki tetszik.
2006. nov. 29. 12:49

kedves Dogiz és Daroki!

Szívemből szóltatok!!!Egyetértünk!

31. dogiz (válaszként erre: 25. - Stb)
2006. nov. 29. 09:13

Szia

Tudod van az a mondás " AHOGY ÉLSZ ÚGY ÍTÉLSZ". Nem mindenki úgy gondolkodik mint te. Vannak olyan felnőttek, sőt gyerekek is akik hisznek a Mikulásban meg képzeld a Jézuskában is, ezeket nevezik általában "keresztényeknek". Úgy gondolom, hogy mindenkinek szíve joga, hogy úgy mondja el gyerekének a karácsonyt vagy épp bár milyen más alkalmat - eseményt ahogy épp ő gondolja, ahogy ő azt átéli, értékeli.

Sokan próbálták 2000 év alatt megváltoztatni a világot, van akinek sikerült többé - kevésbé, de a lényeg nem váltotozz.

Addig a jó míg a gyerekek "gyerekek maradnak", ezt majd egyszer lehet hogy te is így fogod látni, ha lesznek gyerekeid....mert hidd el így a jó, s főleg a gyerek lelkivilágának.

30. daroki
2006. nov. 29. 08:03

Látom kisebb vita alakult ki amiért nem egyformán gondolkodunk Jézusról.

Én tiszteletben tudom tartani,ha vki vallásos és eszerint ünnepli meg a karácsonyt.De azt is tiszteletben tartom(jó magam is ilyen vagyok)aki nem hívő és másképpen ünnepel majd karácsonykor.

Mivel én magam sem hiszek se Jézusban,se Máriában,se Józsefben ezért nem is tudom eszerint ünnepelni ezt az ünnepet.De emiatt nem érzem magam se hülyének,se butának.Számomra ez egy olyan dolog ami kimaradt az életemből,és nem ragaszkodom a pótlásához.És mivel nagyon jól elvagyok a vallás nélkül,ezért nem tartom fontosnak,hogy a gyerkeimmel "átrágjam" ennek az egésznek a mélységét.

A gyerekeimnek tényleg az a fontos még,hogy legyen ajándék a fa alatt,nekünk felnőtteknek meg az a jó,hogy együtt van a család,jókat beszélgetünk,röhögcsélünk,de ugyanúgy átjárja a szívünket a melegség,szeretet mint egy olyan családnál akik hívő emberként ülnek le az asztalhoz vacsorázni.

Kis gyerekként nekem is az volt a legfontosabb,hogy kapjak ajándékot.De aztán felnőttem és ma már az a fontos,hogy én adhassak ajándékot a szeretteimnek.Már nem lesem a fa alját,hogy van-e alatta ajándékom(előfordult,hogy nem volt és egy csöpp keserűség,szomorúság nem volt bennem)idővel rájön az ember,hogy adni a legjobb dolog a világon.Legalábbis remélem sokan vagyunk ezzel így!

29. figarina (válaszként erre: 25. - Stb)
2006. nov. 27. 10:26

Kedves STB!

engedd meg,h én másként gondoljam!(És úgy látom,hogy rajtam kívűl még sokan mások)Te úgy ítélsz meg minket(engem),h fogalmad sincs,mi és hogyan és persze mennyiért!!!kerül a fa alá!Szíved joga!Az is ,hogy hülyének nevezel sokunkat!Tedd azt,engem nem sértesz meg ezzel,sőt...!Nem engem minősítesz ezzel...Ha kedvem tartja GICCSPARÁDÉT csinálok,ÁLLATI DRÁGA ajándékokkal,mert lehet,h megtehetem.De lehet,h nem így lesz,ezt TE nem tudhatodTe,ha úgy érzed jónak,tedd a fa alá a Jézus-Mária-Józsefes sztorit a gyerekeknek.!Boldog ünnepeket!

28. dogiz
2006. nov. 25. 21:12

Sziasztok!

A kissebik fiam 2-ik osztályba járt mikor tudatosult benne, hogy nem is a Mikulás hozza az ajándékot. Az iskolában a tanító nénivel beszélgettek az ajándékozásról, mikor ő elmondta, hogy bizony ő a Mikulástól kapja az ajándékot. Ő tudatosan felépített magában egy képet a Mikulásról és a Jézuskáról, s ebből nem engedett. Nem tudták meggyőzni a társai, hogy nincs igaza. Két év kellett elteljen, szóval 4-ik osztályos korában döbbent rá, hogy mi is a valóság. Nagyon keservesen sírt, hogy "ő már gondolta, de..." egyszóval nem akarta tudomásul venni a valóságot. Persze vígasztaltuk, elmondtuk neki az ünnepek lényegét, vallási és hétköznapi megközelítésből, de akkor ez mit sem számított...

Ma már egyetemre jár, de az a gyerekes ünnepi készülődés, sugdolózás, titkolózás, kis apró meglepetések most sem hiányozhatnak.

2006. nov. 23. 22:54

Az én lányom néhány éve azt mondta nekem:

"Tudom, hogy ti veszitek az ajándékokat... de azt is tudom, hogy a Jézuska teszi a fa alá!" :)))


Tudta már akkor az igazságot, mert hallotta a gyerekektől, de mégis olyan jó hinni ebben.

Hadd legyenek gyerekek, éljenek egy kicsit álmovilágban!


Nálunk igenis odarejtjük a fa alá az ajándékokat, sőt a Télapó is odarejti a csizmákba. :))

még az anyukámékéba is. :)))

26. stb
2006. nov. 23. 22:34
Tisztelet a kivételnek, de ő szerintem tudja.
25. stb
2006. nov. 23. 22:33

Hát tényleg egy akkora hülyeség ez a Jézus -Mária meg József, igazad van figarina. Nem is tudom minek kell ez az egész cécó Úgyis csak az ajándék a lényeg, nem? Minek elmondani az ünnep eredetét, hülyeség! Ha már mi is hülyék vagyunk, nehogy okosabb legyen a gyerek nálunk! Úgyis csak az a legfontosabb, hogy kapjunk valamit. Mária, meg József? Kik is azok tulajdonképpen? Valaki tudja? Mert hogy a gyerekeink nem, az tuti,ha ilyen szüleik vannak, mint mi.A végén úgyis csak egy nagy karácsonyi giccsparádé lesz az egész ünnepből, hiába minden. Vagy még reménykedhetünk? El tudja valaki még mondani mi is igazán a lényeg?

Lehervasztó a véleményetek az egészről.

24. figarina (válaszként erre: 23. - Daroki)
2006. nov. 18. 21:49
Igazad van daroki!A gyerek addig hisz a télapóban stb,amíg HINNI AKARJA!Nem kell túlmisztifikálni jézus-mária-józseffel!!!Azt gondolom a vallás kissé menekülés az evilági dolgoktól(nem akarok bántani senkit ezzel)nem fogja senki megoldani a problémáinkat helyettünk,a sikereinket is magunknak kell megélnünk!aAz oviban azt látom,hogy a"gyülekezetes" Gyerekek(nem egy van a csoportunkban)vannak összazavarodva a karácsony és egyebek miatt,fáj a szívük az ajándékokért....
23. daroki
2006. nov. 18. 15:59

Én nem értek egyet azzal,hogy összezavarom a gyerekemet,hogy ovis korában vagy kis iskolásként azt hiszi,hogy létezik a Télapó,Jézuska.

Szerintem a legtöbb gyerek hisz benne,és nem találkoztam az életem során egy olyan felnőttel sem akik lelkibetegek,vagy zavarodottak lettek volna,mert kiderült az igazság.Számukra amikor kiderül az igazság ez is egy lépés a"felnőtt" korba.Persze még nem a nagy betűs életre gondolok.

Szerintem egy kisgyereknek tényleg jók ezek a meseszerű dolgok,én így neveltem a gyerköimet és nem szegény egyik gyerekem sem,mert hittek vagy még hisznek a Télapóban,Jézuskában.

22. andi24
2006. nov. 18. 11:58
Ha nem muszáj ne mond el nálunk még most is felnött fejjel várjuk a mikulással együtt
21. stb
2006. nov. 17. 23:43
Jézus Mária! Csak egy ember tudja az igazságot? Ez szomorú! Nem kell összezavarni szegény gyerekeket, mikormartaval értek eggyet.
20. daroki
2006. nov. 14. 10:29

Tényleg nagyon sokat számít,hogy ki,hogyan nőtt fel,ki mit látott otthon?Ha vki vallásos családban nő,nőtt fel ott biztosan nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egész ünnepnek.

Én már említettem,hogy nem vagyok vallásos,nem hiszek ebben,imádkozni sem tudok,mert soha senki nem tanított meg rá.

Nekünk a karácsony ettől függetlenül nagy öröm,jó dolog a feldíszített fenyőfa,jó dolog együtt lenni,megajándékozni a másikat(mi amúgy csak a gyerköknek veszünk ajándékot).Mivel nem vallásos családban nőttem fel,ezért nem tudom úgy átérezni ezt az ünnepet,mint ahogyan egy olyan vki teszi aki vallásos családban él,élt.

Emlékszem pár évvel ezelőtt a sogórnőmékhez kimentünk a karácsonyi ünnepek alatt.A szomszédban olyan család élt a sok kis gyerköjével akik nem ünnepelték a karácsonyt.(Ha jól emléxem Jehovák voltak).Nem egyszer bekopogtak

hozzánk,hogy megleshessék a feldíszített fát,kiváncsian kóstolták a szaloncukrot,nem értették,hogy a fa alatt miért vannak játékok,ajándékok?Egyfolytában azt hajtogatták,hogy megkérik az anyukájukat,hogy nekik is legyen ilyen fájuk,nekik is kell alá ajándék.Ez egy gyerkönek óriási öröm,persze vannak kivételek.

Van olyan ismerősöm is aki szintén a Jehova vallásban nőtt fel,de lett egy olyan párja aki katolikus és ma már ők is megünneplik a karácsonyt.

Vhol azért sajnálom,hogy az én életemből kimaradt a vallás,talán nyugodtabb,kiegyensúlyozottabb életem lehetne.Nem tudom.

2006. nov. 14. 09:04
Azt hiszem, én egy kicsit kilógok a sorból. Mi leültünk a családdal, utána néztünk, hogy mi is a karácsony eredete. Kiderült, hogy köze nincs Jézus születéséhez, gyökerei egy az egyben (az időponttól elkezdeve a karácsonyfáig) a régi Babilonig nyúlnak vissza. Megkérdeztük a gyerekeket, hogy ezek ellenére szeretnék-e ünnepelni, kiderült, hogy számukra nem fontos. Így mi nem ünnepeljük. Ezek nélkül is nagyon hangulatossá tudjuk tenni a téli estéket, a napokat, a közös programokkal.
18. figarina (válaszként erre: 16. - Mikormarta)
2006. nov. 13. 23:25
Most te értettél félre:azt h anyukaszerű emberke arra értettem,hogy nem a jézuska hozza az ajándékot,hanem az anyukák,apukák,nagyik stb figyelik meg mi a szíve vágya a gyermeknek...és ők áldozzák fel az ebédidőt pl,h ezt a meglepit titokban beszerezzék!Én tiszteletben tartom a te értékrendedet,de azt tapasztalom,ha mai világ kiissé racionálisabb,és a gyerekek is jobban elfogadják egymást,ha "egyfélét"gondolnak vmiről!Ezzel nem azt akarom mondani,h egysíkú mindenki,de jobban örülök,ha a fiam 2 lábbal áll a talajon,és tisztában van/lesz a valós dolgokkal,ez esetben azzal,h igenis mi vesszük az ajándékot egymásnak, szeretetből!majd,ha felmerül az,hogy miért is ünnepeljük a karácsonyt,elmondom,addig feleslegesnek tartom a bibliai magyarázatot!
17. mikormarta (válaszként erre: 3. - Gkreka)
2006. nov. 13. 22:18
igen , nagyon szépen megfogalmaztad . a szeretet Jézus tanításának eszenciája: szép megfogalmazás, benne van a lényeg!
16. mikormarta (válaszként erre: 8. - Figarina)
2006. nov. 13. 22:12

Kedves Figarina!

A te megközelítésed már jobb, de szerintem ha hívő is vagy, akkor neked még könnyebb.Csak a történet a lényeg, ha te adsz és őszintén, szeretettel és örömmel, akkor a gyermeked is adni fog. Első évben egy ölelést, majd egy puszit, egy mondókát, egy dalt, és idestova nekem 11 éves fiam rajzol, készül az ünnepre, 16 éves lányom már a zsebpénzén is vett apróságokat, 1 éves kisfiam pedig mosolyog . Kell ettől több és szebb? Nekem nem.És nem kell apukaszerű, meg anyukaszerű. Ők húsvér emberek voltak. Mária és József. Ott a baj, hogy sokan még felnőttként sincsenek tisztában a dolgokkal.

15. mikormarta (válaszként erre: 7. - Afd5892921)
2006. nov. 13. 22:05
szomorú vagyok hogy így látod.De türtőztetem magam.
2006. nov. 13. 22:02
Sajnos egyikőtök sem értette meg amit el akartam mondani. Pont a lényegen siklottatok el mindannyian. Nem az a lényeg, hogy ki hozza, meg hogy hogyan is hívjuk ezt az "illetőt" Nem erről szól a történet. Nem csodálkozom, hogy miért van ennyire elanyagiasodva a világ. Az ajándék, az ajándék...Van egy alaptörténet,ami adott. Erről szól a karácsony. Ha megérti a Piroska és a Farkast egy három éves gyermek, nekem ne mondja senki sem, hogy Jézus születésének története olyan komplikált lenne. Ha meg kérdez, akkor az igazat kell mondani. Nem kell hazudni. Mi vesszük a fát eggyütt, fel is díszítjük, de a Karácsony Jézus születésnapja, nem az enyém nem a tiéd, nem is a Mikulásé. Csak ennyit, semmi többet. A gyermeknek persze hogy fontos az ajándék! De ha körbeliheged , s számodra is az lesz a legfontosabb, akkor csak sajnálni tudlak.
13. daroki
2006. nov. 13. 11:52

Hát igen,de egy gyerkönek az a dolga,hogy higyjen a mesékben:)Én sem vallásos családban nőttem fel,sosem jártam templomba,ez a gyerekeimnek is kimarad.Nálunk nincsenek megkeresztelve sem,biztosan másképp lennének nálunk is a dolgok,ha lett volna egy vallásos nagyanyám,anyukám,aki átadja nekem,nekünk ezeket a dolgokat.

De mindezektől függetlenül azért a karácsonyi ünnepeket mindig meghitten,békességben sikerül eltöltenünk,majd a gyerek ráér eldönteni,hgy hisz-e a Jézusban vagy sem?Én sem lettem lelkibeteg,mert nem hiszek Jézus létezésében.

Sőt a tapasztalatom az a környezetemben,hogy a Jézuska csak addig létezik amíg a fa alá kerül az ajándék,de a mélyebb része sosincs érintve a dolgoknak.

12. d3edebbda4 (válaszként erre: 11. - Daroki)
2006. nov. 13. 11:39
Az a gond ezekkel a meseszerű történetekkel, hogy a gyerek elhiszi, és amikor rájön, hogy valóban mi is a helyzet, akkor már azt is kétségbe vonja, hogy Jézus valóban létezik-e. Pedig Ő valóban létezik, csak éppen nem ajándékokat osztogat karácsonykor.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook