Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el? fórum

Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6
163. Magdalénia (válaszként erre: 162. - Loch ness)
2017. aug. 18. 21:29

Ha a gyerek még felnőtt fejjel is a szüleire haragszik, mert nem tekintették "nagynak" akkor, az nem érti meg a szüleit. Kár.


4-5-6 éves kor az, amikor nagyon szeretik a gyerekek a mesét és a csodát. Ez teljesen természetes tulajdonságunk.


Szerintem a vallásos családoknál meg van az ünnepek jellegére utaló szokás, magyarázat, tartalom és nem csupán az ajándékozásról szól.


A történelmi személyek ismerete még a felnőttek körében sem ismert, - tisztelet a kivételnek. Így mesélniük sincs mit. :(

162. loch ness (válaszként erre: 161. - Magdalénia)
2017. aug. 18. 18:37

Vagy a gyereké, ha úgy érezte, hogy hülyére akarják venni a mesével. Pedig a mese lényege mindig igaz. Itt pl. a szeretet, amiből az ajándékok származnak.

Furcsa, hogy ez hülyére vevésnek tűnt neki, a legtöbb gyerek szereti a titokzatosságot, és meg tudja különböztetni a mesét az átveréstől.


És mondom, mindenkinek a világnézetétől függ, mit hisz a felsoroltakról, de legalább a vallásos családok tegyenek világos különbséget, hogy Szent Miklós tényleg élt, Jézus tényleg élt, sőt él, és csak annyi a mese velük kapcsolatban, hogy nem ők hozzák konkrétan az ajándékot. A húsvéti nyuszi meg mindenestül mese. Bár mindezt nem árt világnézettől függetlenül minden gyereknek tudnia, hiszen a kultúránkhoz mindenképp hozzátartozik az ő személyük (Jézusé és Szent Miklósé).

161. Magdalénia (válaszként erre: 155. - 891542758c)
2017. aug. 16. 11:59
Szerintem ez a szülő hibája és nem a "meséé".
2017. aug. 16. 11:53

A gyerekek is élvezik, amikor maguktól jönnek rá, mert az olyan "nagyos". Utána már összesúgnak-búgnak és kicsiknek tartják a többieket, de mégis őszinte örömmel keresik a kertben a csokinyuszikat.


Minden gyerek szereti a mesét, amiből egyszer kinő. Még nem foglalkozik azzal, hogy igaz-e a mese. Egészen más köti le. Az érzelmi világát színesíti.

Ha a felnőtt nem szeret mesélni és tárgyilagos marad az ünnepekkel, elvesz valamit a gyerekkortól.

159. ina87
2017. aug. 16. 11:34
a húsvét lényegét is el lehet mesélni mit is ünneplünk vele,szerintem jobb az igazi történetet el mesélni szent Miklósról valamit Jézusról végül is léteztek,egy biztos el kell mondani előbb utóbb...
2017. aug. 16. 00:14

Jó lenne nem egy kalap alá venni Jézust, Szent Miklóst és a húsvéti nyulat... Bocs, de bántja a szemem. A húsvéti nyúl tényleg mese, a másik két személy viszont valóság, csak mindenki mást gondol felőlük. De az tény, hogy éltek, tehát az nem állja meg a helyét, hogy nem léteznek. Tudom, hogy itt nem erről van szó, hanem az ajándékozásról, de azért ez nagyon is fontosnak tartottam megjegyezni.


Amúgy meg gyerekfüggő, meddig hiszik el, hogy ők hozzák az ajándékot. Ismerek olyat, aki négyévesen rájött, és olyat is, aki tízévesen se. Szerintem minél későbbig hiszi azt, hogy konkrétan a Jézuska vagy a Mikulás hozza az ajándékot, annál jobb neki.

157. nimol
2015. dec. 7. 14:51

Nem kell elmondani, majd rájön magától. :)

Nekem sem mondta senki.

2015. dec. 7. 14:36

Általában már az ovisok felvilágosítják egymást.

A gyerekek csak kicsik, de nem hülyék. :D

155. 891542758c (válaszként erre: 151. - L.luiselotte)
2015. dec. 6. 20:17
én is annyi vagyok, hozzánk nem jár már a Mikulás ahhoz képest hogy 12 éves koromig próbáltak hülyére venni.
2015. dec. 6. 18:57

Mi vallásosak vagyunk, és mivel az ünnepünk lényege Krisztus, őt és vele ünnepeljük, így ő hozza az ajándékot is. Őmiatta leszünk kicsit jobbak, őmiatta szervezkedünk, okozunk örömöt. Így nem is hazudtunk eddig se, és ezután se hazudunk. Már egész kicsi kortól Szent Miklós püspököt ünnepeltük, pontosan tudta minden gyerek, kinek, minek az emlékére van ez az ajándékozás. Ezzel a tudással együtt játszuk a meglepetés játékot..


A gyerekeknek nagyon jól működik a kettős tudatuk, írtak már erről pszichológusok is sokat. Pontosan tudják, hogy fizikailag mi létezik, de mégis az ő gyerekagyukban létező képzelet is ugyanolyan súlyú. Ez a felnövekedéssel csökken, ezért szokott ez inkább a szülők számára probléma lenni, és nem a gyerekeknek.


Amikor én voltam gyerek, egyszer csak odaraktam valamit én is a fa alá.. És ugyanúgy izgultam, örültem, készültem, mint annak előtt, és mint ahogy teszem ezt ma is.

153. 31bc25d879 (válaszként erre: 151. - L.luiselotte)
2015. dec. 6. 18:44
Igy van, az unokáim mellett a 30 éves lányom és a 33 éves vejem is kapott apró ajándékokat:)
2015. dec. 6. 18:43
Majd rájön magától.
2015. dec. 6. 18:06
Fiam 24 éves. Soha nem beszéltünk arról, hogy van Mikulás vagy nincs, mert minden évben jött még , ahogy ma is és telerakta az 50-es cipőjét.
2015. dec. 6. 17:50
mindig gyanakvásomra volt mindenféle hülye magyarázatuk rá, mindent úgy ki tudtak magyarázni
2015. dec. 6. 17:48
Velem sokáig elhitették, főleg mert volt kisebb tesóm. Alsóban pár osztálytársam mondta hogy nincs, otthon számonkértem, de továbbra is elakarták hitetni, vitatkoztunk is rajta, persze mindig akkor amikor a kisebb tesóm nem volt jelen. Eltelt igy 1 vagy 2 év, mire a kételkedés elszállt, és teljesen rájöttem, hogy engem totál hülyének akarnak nézni ennyi idősen. Nagy küzdelmembe telt, mire beismerték, de én már tudtam, előtte szólni se mertem egy darabig hogy én már tudom. Utána kértem számon és mire kisebb tesóm is rájött, beismerték végre. Megkönnyebbültem hogy már nem vagyok hülyének nézve. Meg az is furcsa volt hogy mig ők megcsináltak mindent, a nagymamánk elvitt minket sétálni aztán kocsikáztunk egyet a városban és igy hitették el hogy a jézuska hozta. Én már rájöttem, hogy akkor csinálnak meg mindent mig mi sétálunk a nagymamával.
148. pista55
2015. dec. 5. 13:05

Jobb ha nem tudja a gyerek mert így jár.:)))


Apa, mit kapok karácsonyra?-Amit a Jézuska hoz neked.-De hát ő nem is létezik!-Akkor ezt megszívtad!

147. janos21
2015. dec. 5. 09:02
Sziasztok mi tudja meg mondani hogy Budapesten hol van a mikulás ?
146. Ilián
2015. nov. 4. 11:35
Az én lányom egész sokáig elhitte, aztán ahogy iskolás lett, ott ugye hallott ezt-azt, de inkább az osztálytársaiban kételkedett.Volt, hogy elém állt és megkérdezte, hogy most akkor léteznek, vagy sem? Nem tudtam és nem is akartam füllenteni neki, ezért mindig azt mondtam, hogy a hit a lényeg.Ilyenkor mindig megkérdeztem, hogy mi a jobb neki, az, hogy tudja, hogy mi vesszük az ajándékot, vagy jó hinni és várakozni, vágyakozni valamire? Ő mindig írt levelet, amelyben leírta, hogy jól tanul, szófogadó stb...., ígéretet is tett, hogy min fog javítani, pl. többet segít az anyunak 😀, majd jött amit szeretne.Persze mindig igyekeztünk teljesíteni a levélben kérteket.Aztán egyszer bevallotta, hogy ő már tudja egy jó ideje, mi a helyzet, csak azért nem szólt, mert így mindig megkapta, amit írt.Ha meg elárulja, hogy tudja, hogy mi vesszük, akkor meg esetleg mondom valamire, hogy drága, vagy ilyesmi. 😂Szóval nem hülyék....
2012. márc. 25. 19:01
nem kell elmondani semmit mert télapó jézuska húsvéti nyuszi fogtündér igenis LÉTEZIK!!!
144. Krilion
2011. dec. 5. 12:45
Kislányom 8 éves, tegnap este rajzolgat, nagyon várja a Mikulást, és a bátyjai már régen felvilágosították ebben a kérdésben, ennek ellenére azt mondja: Anya, engem nem érdekel mit mondanak a fiúk, én akkor is elhiszem, hogy van Mikulás! :)) Nagyon aranyos volt, ahogy ott mélázott a témán, és ebből is látszik, hogy ha nem akarja, akkor egyszerűen nem hiszei el és kész! Jöhet a Mikulás:D
2011. dec. 4. 21:09

Tőlem ma megkérdezte a 8 éves kislányom! Anya! Te vagy a télapó és a Jézuska is??? :))))

Nagyon cuki volt:-))))

142. forgatos (válaszként erre: 138. - Wintertime)
2011. dec. 4. 21:03
Unokaöcsim 7 éves, még hisz a Mikulásban, és nagyon várja. Igaz kérdezgeti, hogyan száll le a télapó szánja az ablakba, hiszen nem fér el ott stb., tehyát elég racionális kérdései vannak. Idén kiderül, hogy a suliban megtudja-e a nagy igazságot. Ha megtörténik, megírom mi volt a reakciója.:))
141. trapiti (válaszként erre: 136. - 57aa4ea1e8)
2011. nov. 30. 11:36
Egyetértek :) Már nagyon hamar feltűnik a gyerekeknek, hogy az üzletekben már ilyenkor ott a karácsonyi dekoráció... Az én lányom most 4, 3 évesen már érdekelte, miért van a boltokban Karácsony és otthon miért nincs még. Az is feltűnt neki, hogy a rokonoknak mi vittük az ajándékot ami aztán a fa alá került amikor mentünk. Most is kérdezi, nálunk miért nincs még Karácsony... nyilván sejti hogy valami nem "kerek" a történettel, de nem akar tudomást venni róla, és ez így van jól :) Szépen lassan helyére kerül majd minden és szerintem fájdalommentesen lesz túl rajta... szerintem kizárt, hogy ez komoly törést okozzon egy gyereknél akinél egyébként minden rendben van :)
140. sutoczkine (válaszként erre: 132. - A14deb9047)
2011. nov. 30. 11:30
Erről van szó.
2011. nov. 30. 11:25
Nem kell elmondani a gyereknek , a gyerek ugyanis rafog jönni magatol :)
2011. nov. 30. 11:17

Jól van akkor megnyugodtam:) Én magam- és szerintem a családból senki, sose rombolnám le a kis csodavilágukat, hisz valahol én építem/építettem fel.

Kirakjuk a Mikulásnak a tejecskét és a sütit, teszünk ki répát is persze a rénszarvasoknak.

És hiszünk-hiszünk nagyon is és ez jó.

A Picikém 1 éves lesz idén,miatta szerintem mi sokáig a csodákban fogunk élni és ennek örülök is.

137. Krilion
2011. nov. 30. 11:10
Nos, nekem van két fiam 13, 11 évesek és van egy kislányom , aki 8 éves. Én egyiküknek sem mondtam el, hogy mi a helyzet a Mikulás, Jézuska dologgal. Egyszerűen az iskola és az osztálytársak gondoskodnak erről. No meg előbb-utóbb ő maga is kételkedni kezd az egészben, viszont azt veszem észre, hogy azon a napon, amikor ez lényeges, akkor egyikük sem akarja lerombolni ezt a képzeletbeli világot. A 13 éves fiam is ugyanúgy kitette tavaly a 40-es bakkancsát az ablakba, mint az akkor 7 éves kislányom. A gyerekek addig gyerekek, amíg hihetnek a csodában, és bár az év többi napján tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy nem a Mikulás és a Jézuska hozza az ajándékokat, azon a napon még hinni akarnak.:) Sem én, és a családunk többi felnőtt tagja sem mondja ki sosem a gyerekek előtt, hogy nincs így...a nagyoknak ez már olyan kis cinkos hazugság, de a kisebbeknek még igazság. :)
136. 57aa4ea1e8 (válaszként erre: 135. - Wintertime)
2011. nov. 30. 11:06

Az üzletek tele vannak karácsonyi cuccokkal. A tv folyamatosan nyomatja a reklámokat. A gyerekek pedig nem hülyék. Simán összerakják előbb-utóbb, hogy mi az ábra.

És még akkor is, amikor tudják, hogy hogy megy a dolog, jó hinni, és hisznek is, holott tudják a valóságot.

A lányom pl tudja, hogy nincsenek tündérek, mégis hisz bennük :) Valami ilyen a mikulás is. Jó azt hinni, hogy mégis. De ez nem okos semmi lelki problémát. Nagyobb gáz lenne szerintem, ha elmondanánk, hogy demárpedig anyuci vásárol, és nincs mikulás, ne higgyen benne.

135. wintertime (válaszként erre: 134. - 57aa4ea1e8)
2011. nov. 30. 11:03
Értem és köszönöm külön,hogy írtad,hogy nem okozott törést ez aggasztott igazából.
2011. nov. 30. 11:02
Teljesen felesleges elmondani, úgyis rájön szépen fokozatosan. Nekem a két nagyobb olyan 4-5 évesen jött rá, a kicsi is már tavaly sejtette, hogy hogy is van ez, ő márciusban lesz öt. Nem okozott törést egyiknek sem.
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook