Hogyan készül az igazi húsleves? (tudásbázis)
Én csirkéből vagy csirke far-hátból főzöm a levest és ritkán tyúkból.
A húslevesnél a lényeg a zöldség és a fűszerezés, na meg a megfelelő mennyiségű víz.
Azt hiszem 8 literes a fazekam, amiben a húslevest szoktam főzni. Én mindig lebőrözöm a húst, hogy ne legyen zsíros. Vagy 1 egész csirként vagy legalább 8 db far-hát, illetve 1 tyúkból főzöm. Zöldségeket sokat teszek bele, mert akkor lesz finom. Sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, kelkáposzta, esetleg kelbimbó, karfiol, zöldborsó, 1 db egész hagyma, petrezselyem.
Fúszerek: só ekkora fazékba én 8 mokkás kanállal teszek, bors, egész bors, köménymag (őrölt), és teszek bele egy húsleves kockát is. És sosem öntöm utána, mert azzal szerintem vízízű lesz.
Nem szeretem magam futtatni, de mindenki azt mondja, hogy az én levesem a legfinomabb.
Ettem már lagzikban, étteremben, de azok víz ízüek voltak, pedig volt bennük minden.
n az ünnepi, igazán finom húslevest 3 féle húsból készítem:disznó tarja, marha látedli(ez a marha gerinc és oldalas találkozási része, vagy más csontos) és pulyka szárnya, plusz velős csont 2 db.
A húsok egyenként kb. 40 dekásak, de ez természetesen attól függ, hány személynek, hányszorra készíted. Csak takarékon, nagyon lassan szabad főzni, nehogy felbuzogjon, mert zavaros lesz. Ezért célszerű már 8-fél 9-kor a gázon lenneie, hogy ebédre elkészüljön. Amikor pötyögésnek indul, akkor teszem bele a zöldségeket és a fűszert(ami só, bors, kömény, szegfűbors, boróka és vegeta). Zöldségnek répa, gyökér, karalábé, zeller, kelbimbó, karfiol és személyenként egy közepes egész krumpli kerül bele.
A habját én soha nem szedem le, mert a végére csomós, leszűrhető állapotban a leves alján köt ki és csak finomabb lesz tőle a leves.
Ha elkészült a leves szűrés előtt hagyom kb. fél órát pihenni, utána leszűröm, majd levestésztával együtt tálalom. A leveshúsokat külön a zöldségekkel teszem tálra, ezekhez szoktam szószt készíteni, mikor milyet:gyümölcsszósz, torma, kapor, paradicsom, stb.
A levestészta főzőlevébe nem sót, hanem egy leveskockát teszek és a kifőtt tésztára addig engedek hideg vizet, míg ki nem hűl, így nem ragad össze.
csirkecomb erre alkalmatlan önmagában, persze tehetsz bele, de inkább sok csontos hús kell!
pl. karajcsont, marha
(én nem szoktam káposztázni)
A receptnél meg kell jegyeznem, hogy a nagyimé, a mostohája tanította neki, mikor férjhez ment. (évszázados)
Csak a copyright miatt írtam le.
Velős csontot vegyél és olyan reggel hétkor tedd fel lassú tűzön sóval és egészborssal!
Olyan tíz óra körül mehet bele a többi:
hagyma
fokhagyma
paprika, paradicsom(egészben, csak bökd meg őket késsel)
sárgarépa
petrezselyem
karalábé
zeller
főzöd délig, leszűröd, és tésztát neki!
megbolondíthatod csirkehússal, belsőségekkel.
Ha a sárgarépát olajon megpirítod egy picit, szebb lesz a leves színe. Minden zöldséget egészben rakj bele, sűrű szövésű szűrőt használj, és csakis szigorúan lassú tűzön főzd!
Közben a vérhabot le kell szedni, mert egy idő után szétfő, és zavaros lesz a leves (az íze nem lesz rossz, de a kis barna darabkák rontják az élményt)
Akkor jó a húsleves, ha csontos, és a husi szinte elolvad a szádban. A zöldségek behelyezésekor sózz és fél óra után kóstold meg a levet, mert beszívják a sót és sótlan lesz.
Egészségügyi szempontból vedd figyelembe, hogy a húsleves sok jól hasznosítható oldott ásványi anyagot tartalmaz (főleg kalciumot)
Én a húslevest többféle húsból főzöm, azaz inkább húsos csontból.
Az Auchan húsrészlegén lehet kapni nagy kiszerelésű (2 kg körüli) marha és disznó csontot.
Általában a marha csonton nem sok hús van ezért veszek még egy szelet marha bordát, továbbá pulyka szárnyat, és egy fél tyúkot.
A mennyiség félelmetesnek hangzik, az is, de csak ilyen tételben tudok igazian jót főzni (a maradék levest vizespalackban le szoktam fagyasztani, a húst a zöldséget pedig zacskóban), ugyanis 3 fős család vagyunk:)
Van egy hatalmas fazekam (15 literes, a csontok miatt kell is) abba belarakom az összes csontot, viz és só, majd amikor habozni kezd, azt többször lehabozom. Ezen a téren megoszlanak a vélemények, de én azt tartom, hogy mivel nem frissen vágott húsról van szó, kidobni a habot.
Ezek után "zödségelem be", azaz teszek bele: fél kiló sárga és fehérrépát, magyar borsot, szegfű borsot, 1 nagy paprikát,1-2 paradicsomot, negyed kelkáposztát, 1 közepes fej zellert, 1-2 fej vörös és fokhagymát,sok zöldségzöldjét,és egy nagy megpucolt nyers krumplit és kb 3 órát főzöm.
Próbáltam kis mennyiségben, egyszerűen nem jött ki az ize. Ezt nem én mondtam, hanem a család, én nem is szeretem a húslevest, csak a főtt husokat.
Ja és még annyi,: hogy a nagy fazék ellenére annyi vizet teszek rá, hogy épphogy ellepje a csontokat, a lehabozás után szoktam még (ha kell) pótolni a vizet, hogy csont ne látszódjon ki, igy nem is sok lé szokott lenni, kb 3-4 liter.
Minél többfajta zöldség(répa,karalábé,zeller,petrezselyem,burgonya,
kelkáposzta,hagyma esetleg paprika stb),mindenből egy kicsit és ezektől lesz finomabb íze.