Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell töltött káposztát készíteni? fórum

Hogyan kell töltött káposztát készíteni? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
82. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 80. - Zöldségevő)
2009. jan. 6. 22:27
Lehet épp hús hozzá de mivel ez babpörkölt végeredményben én nem készítenék hozzá. Hanem keményre főtt tojással lehet tálalni. Az az igazi.
2009. jan. 6. 22:25
találtam a receptek között 2 sólet receptet, ha valakit érdekel:)
80. zöldségevő (válaszként erre: 78. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 6. 22:11

füstölthus,libahus....oszt régen irány a pék kemencéje!

Persze vizzel elötte fel kell tölteni:)

A kis Kabos mesélte egyszer, hogy elfelejtette az utbaeső kútnál vizzel feltölteni, és porrá égett:)

Van akinek a sólet nemzeti eledel, ugy tudom, tojásokat is tesznek a bab közé:)

Én a babot,lencsét messzire elkerülöm:)

79. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 78. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 6. 22:05
Az árpagyöngy meg egy kis liszt kimaradt.
78. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 77. - Klimpírozi)
2009. jan. 6. 22:03
Dehát a sólethez minek recept? Hagyma zsiradék pirospaprika só bab oszt hajrá.
77. Klimpírozi (válaszként erre: 74. - E71af41436)
2009. jan. 6. 20:20
egy kipróbált és jól bevált sólet receptet dobhatna valaki, off káposzta:))
76. 9c8432d068 (válaszként erre: 73. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 6. 18:19

Valójában ízlések és pofonok.....

Én pl. a kukoricakását minden változatban szeretem,zöldségraguval,vagy éppen valamilyen hússal.

De nagyon finom az általad említett változatokban is,mindegyiket ismerem.

Én középdunántúli vagyok,bár már a déldunántúlon élek.

A gersli is variálható számtalan formában,a sóletben valóban isteni,de szokták rizs helyett is használni,vagy töltött és székelykáposztába is szórni,hogy tartalmasabb legyen az étel.

75. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 74. - E71af41436)
2009. jan. 6. 17:47
Én pld sóletet nagyszemű vékonyhéjú tarkababból szeretem főzni aminek olyan a belseje mint a gesztenye.
74. e71af41436 (válaszként erre: 73. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 6. 17:33
bakker!köszi az ötletet,valamelyik nap sóletet fogok csinálni! :)))
73. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 72. - 9c8432d068)
2009. jan. 6. 17:29
Tudok főzni. De én a kukoricakását túróhoz a kukoricalisztből készült prószát meg tejfölhöz vagy meggyhez kötöm. Nem azt mondtam hogy nem lehet de középdunántúlon így készítik tudom hogy Debrecen környékén másképp főznek sok dolgot.A sógorom szülei odavalók. Gerslit én sólethez szeretem.
72. 9c8432d068 (válaszként erre: 71. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 6. 17:15

Nem csak vegyész,hanem talán szakács is vagy?

Miért ne lehetne kukorica darát használni a töltelékbe? Van aki hurkába is használja.

Árpagyönggyel is lehet tölteléket készíteni a káposztába,sőt a hurkába is.

Bizony passzol a húshoz a kukorica,sőt,van aki puliszkával eszi a húsokat.

Pl.tokányokat,pörköltféléket,paradicsomos húsokat,stb....

71. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 69. - Mancikaxxx)
2009. jan. 6. 16:45
Az őrület jelei fognak rajtam kijönni. Kukoricadara? Azt keverni darált hússal? A húshoz nem passzol a kukorica inkább a tejföl túró való hozzá.
70. Klimpírozi (válaszként erre: 64. - 3e0ba54fb8)
2009. jan. 6. 12:17
Mikorra is terít, kedveském????
2009. jan. 6. 09:18

Szabolcsban készítik a töltött káposztát kukoricadarával rizs helyett,kicsit erősebben kell

fűszerezni picit több olajjal.

Én is szoktam így készíteni nagyon finom!

68. zöldségevő (válaszként erre: 67. - E.e.)
2009. jan. 6. 01:48

só,bors,paprika.....fokhagyma, viz?

Bocs....mindenki másképp csinálja:)

67. e.e.
2009. jan. 5. 16:43

Rizses hústöltelék

Hozzávalók: sertés és marhahúsból vegyesen készítjük a legtöbb főzelékhez. A sertéshús puhábbá és zsírosabbá teszi a főzeléket, a marha ízesíti. Mennyiség 4 személyre és egy étkezésre: 40 dg hús, 10 dg rizs, 1 fej hagyma, 2 deci olaj.


Fölvittem a saját töltött káposzta receptemet! Jó étvágyat!

66. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 65. - C42a13b98c)
2009. jan. 5. 16:16

Nem rossz :)

Nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle megenni, szomorúan konstatálom, hogy már mindenhol elfogyott. Úgyhogy kénytelen leszek gyártani :))

65. c42a13b98c (válaszként erre: 64. - 3e0ba54fb8)
2009. jan. 5. 16:09
Azért megnézheti a receptek között az enyémet is. Kapor nélkül bár, de műremek az is:-)
64. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 58. - Klimpírozi)
2009. jan. 5. 15:55

azt hiszem, még ma előállítom ezt a kapros csodát :))


De hogy még tovább borzoljam a kedélyeket, nem csomagolom be, hanem a beáztatott pataki tál aljára apró savanyú káposztát szórok, erre a töltelékből formált húsgombócok, újabb réteg káposzta, újabb golyók, beledobálok néhány szelet füstölt sonkát, a tetejére káposzta. A töltelékbe még őrölt köményt is szoktam tenni, néha gombát is.

63. c42a13b98c (válaszként erre: 62. - Zöldségevő)
2009. jan. 5. 15:42
:-)
2009. jan. 5. 15:40

ez a fórum a szokásokról, ízekről, tapasztalatokról szól, és nem mások hagyományainak, családi szokásainak leszólásáról:)

Az évtizedek óta alkalmazott főzési szokásokat bizonyára befolyásolja az évszak (gondolom kapor télen nem igazán van), a táj jellege (lehet, hogy régen nem jutott el oda rizs, ezért megpróbálták tarhonyával pótolni), hogy milyen az állattartás,

(marha,disznó,bárány baromfi..)

Van aki próbál egészségesebben élni, és helyettesiteni próbálja a zsiros, nehéz ételeket

valami mással (kevesebb zsirral, rántás nélkül, könnyebben emészthető húsokkal...)

Én ámulattal,csodálattal olvasom a kifogyhatatlan emberi kreativitást! A világ minden táján élő magyarok, és hazánk különböző részein élő emberek mindent megtesznek, hogy karácsonykor elkészíthessék a töltött káposztát, beiglit, halászlét (ezer féle képpen), hogy felidézhessék a régi izek emlékét.

Ugy gondolom, köszönettel tartozunk egymásnak azért, hogy megosztjuk hagyományainkat,elődeink szokásait!

Remélem mindenki karácsonyi menüje remekül sikerült, boldogan ülték körül az asztalt, és ettek jóizüen a családtagok, ismerősök, barátok.


Jön a farsangi fánk, a husvéti sonka főzés!!!!!!


Ezek a dolgok évente ismétlődnek, de mindig minden év más, mindenki kicsit újit,és "bele teszi" szivét-lelkét....meg a hozzávalókat.


Van már fánk oldal?


.

61. 75bb1970ba (válaszként erre: 36. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 3. 19:05

ottokar, te még nem ettél igazi szabolcsi töltött káposztát. Igenis nyakon kell önteni paradicsommal,

de ettől még messze nem lesz paradicsomos káposzta.

60. Bódiné Anikó (válaszként erre: 48. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 3. 18:46
Valamikor régen amikor a kemencében főzték a töltött káposztát az volt az gazi. Mi a sütőben ezt próbálkjuk utánnozni.Ja és az az előnye hogy nem sül oda.
59. Klimpírozi (válaszként erre: 58. - Klimpírozi)
2009. jan. 3. 14:12
meg a főzelékben:))
58. Klimpírozi (válaszként erre: 54. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 3. 14:02

rendben, töködön a kapor...

nálam a kajában:)

anyósom - a drága mama - egyetlen tudománya volt a töltött káposzta / Debrecenben honos / ilyetén módon való elkészítése...sok-sok füstölt hús, és kapor...csodás ízharmarmónia, kaja tetejére tejföl, dísznek kis kapor , és ihaj:))

2009. jan. 3. 13:57

simán:)

egyszer telítődik vizzel, utána már nem sziv be nedvességet!

Ezért kell elötte beáztatni!

56. zöldségevő (válaszként erre: 51. - 036bf4cfe4)
2009. jan. 3. 13:54
itt ugyanazt megteheted!!!!!
55. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 52. - Klimpírozi)
2009. jan. 3. 13:44
Az agyagedénytől meg herótom lesz. Anyám kapott vagy 20 éve egy römertopfot sose lett benne semmi főzve valahol hányódik. Én azt nem értem hogy ha a mázatlan fedője beszívja a zsírt hogy a ménkűbe lehet azt elmosogatni.
54. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 53. - Klimpírozi)
2009. jan. 3. 13:37
Kapor káposztához? Mégha a tökömre teszek kaprot.
53. Klimpírozi (válaszként erre: 52. - Klimpírozi)
2009. jan. 3. 13:09
jómagam egy nagy hőálló üvegedényben készítettem, füstölt hús és kapor beiktatásával.. az anyukám azt mondta, az én káposztám jobb az övénél..
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook