Hogyan kell töltött káposztát készíteni? (tudásbázis kérdés)
füstölthus,libahus....oszt régen irány a pék kemencéje!
Persze vizzel elötte fel kell tölteni:)
A kis Kabos mesélte egyszer, hogy elfelejtette az utbaeső kútnál vizzel feltölteni, és porrá égett:)
Van akinek a sólet nemzeti eledel, ugy tudom, tojásokat is tesznek a bab közé:)
Én a babot,lencsét messzire elkerülöm:)
Valójában ízlések és pofonok.....
Én pl. a kukoricakását minden változatban szeretem,zöldségraguval,vagy éppen valamilyen hússal.
De nagyon finom az általad említett változatokban is,mindegyiket ismerem.
Én középdunántúli vagyok,bár már a déldunántúlon élek.
A gersli is variálható számtalan formában,a sóletben valóban isteni,de szokták rizs helyett is használni,vagy töltött és székelykáposztába is szórni,hogy tartalmasabb legyen az étel.
Nem csak vegyész,hanem talán szakács is vagy?
Miért ne lehetne kukorica darát használni a töltelékbe? Van aki hurkába is használja.
Árpagyönggyel is lehet tölteléket készíteni a káposztába,sőt a hurkába is.
Bizony passzol a húshoz a kukorica,sőt,van aki puliszkával eszi a húsokat.
Pl.tokányokat,pörköltféléket,paradicsomos húsokat,stb....
Szabolcsban készítik a töltött káposztát kukoricadarával rizs helyett,kicsit erősebben kell
fűszerezni picit több olajjal.
Én is szoktam így készíteni nagyon finom!
só,bors,paprika.....fokhagyma, viz?
Bocs....mindenki másképp csinálja:)
Rizses hústöltelék
Hozzávalók: sertés és marhahúsból vegyesen készítjük a legtöbb főzelékhez. A sertéshús puhábbá és zsírosabbá teszi a főzeléket, a marha ízesíti. Mennyiség 4 személyre és egy étkezésre: 40 dg hús, 10 dg rizs, 1 fej hagyma, 2 deci olaj.
Fölvittem a saját töltött káposzta receptemet! Jó étvágyat!
Nem rossz :)
Nincs az a mennyiség, amit ne tudnék belőle megenni, szomorúan konstatálom, hogy már mindenhol elfogyott. Úgyhogy kénytelen leszek gyártani :))
azt hiszem, még ma előállítom ezt a kapros csodát :))
De hogy még tovább borzoljam a kedélyeket, nem csomagolom be, hanem a beáztatott pataki tál aljára apró savanyú káposztát szórok, erre a töltelékből formált húsgombócok, újabb réteg káposzta, újabb golyók, beledobálok néhány szelet füstölt sonkát, a tetejére káposzta. A töltelékbe még őrölt köményt is szoktam tenni, néha gombát is.
ez a fórum a szokásokról, ízekről, tapasztalatokról szól, és nem mások hagyományainak, családi szokásainak leszólásáról:)
Az évtizedek óta alkalmazott főzési szokásokat bizonyára befolyásolja az évszak (gondolom kapor télen nem igazán van), a táj jellege (lehet, hogy régen nem jutott el oda rizs, ezért megpróbálták tarhonyával pótolni), hogy milyen az állattartás,
(marha,disznó,bárány baromfi..)
Van aki próbál egészségesebben élni, és helyettesiteni próbálja a zsiros, nehéz ételeket
valami mással (kevesebb zsirral, rántás nélkül, könnyebben emészthető húsokkal...)
Én ámulattal,csodálattal olvasom a kifogyhatatlan emberi kreativitást! A világ minden táján élő magyarok, és hazánk különböző részein élő emberek mindent megtesznek, hogy karácsonykor elkészíthessék a töltött káposztát, beiglit, halászlét (ezer féle képpen), hogy felidézhessék a régi izek emlékét.
Ugy gondolom, köszönettel tartozunk egymásnak azért, hogy megosztjuk hagyományainkat,elődeink szokásait!
Remélem mindenki karácsonyi menüje remekül sikerült, boldogan ülték körül az asztalt, és ettek jóizüen a családtagok, ismerősök, barátok.
Jön a farsangi fánk, a husvéti sonka főzés!!!!!!
Ezek a dolgok évente ismétlődnek, de mindig minden év más, mindenki kicsit újit,és "bele teszi" szivét-lelkét....meg a hozzávalókat.
Van már fánk oldal?
.
ottokar, te még nem ettél igazi szabolcsi töltött káposztát. Igenis nyakon kell önteni paradicsommal,
de ettől még messze nem lesz paradicsomos káposzta.
rendben, töködön a kapor...
nálam a kajában:)
anyósom - a drága mama - egyetlen tudománya volt a töltött káposzta / Debrecenben honos / ilyetén módon való elkészítése...sok-sok füstölt hús, és kapor...csodás ízharmarmónia, kaja tetejére tejföl, dísznek kis kapor , és ihaj:))
simán:)
egyszer telítődik vizzel, utána már nem sziv be nedvességet!
Ezért kell elötte beáztatni!
További ajánlott fórumok:
- Meddig kell a töltött káposztát főzni?
- Segítenétek, hogyan kell jól elkészíteni a töltött paprikát?
- Hogyan kell töltöttkáposztát készíteni?
- Hogy kell a töltött káposzta vegetáriánus változatát elkészíteni sárgarépával?
- Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ?
- Hogyan kell töltött libanyakat készíteni? Májas töltelékkel szeretném.