Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ? fórum

Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ? (tudásbázis kérdés)


2009. febr. 22. 19:07
én 1 kg káposztához 2 dkg sót adok.cserépedénybe rakom el és még ha marad májusban is teljesen jó. teszek bele babérlevelet,őrölt borsot,őrölt köménymagat.Egyesor káposzta aztán a só és a többi fűszerek aztán megint a káposzta és a só és igy tvább. Nagyon lekell nyomkodni.hogy levet eresszen. 1-2 hétig melegen kell tatrtani azután lekell vinni a pincébe de ott se legyen minusz fok. 15 fok lehet.A cserép tetejét lekell takarni ugy,hogy a peremén víz legyen és ugy kell rárakni a tetejét.,mert a víz zár hermetikusan. Szia Sok sikert hozzá.
2007. okt. 10. 08:14
Bocsi de a súlyokat elfelejettem odaírni.Azt teszem a tetejére.Nekünk vannak az edénybe való fa léceink és arra jön a súly.
2007. okt. 10. 08:13
Mi is csak gyalult káposztából szoktuk csinálni.A fűszerezés ízlés kérdése.Mi egy réteg káposztára teszünk durva sót , babérlevelet, szemesborsot,1-2db paprikát ízlés szerint birsalmát.Van aki tesz még rá egészköményt, anyósom szeletelt vöröshagymát is tesz bele.Sőt újjabban úgy csinálja,hogy a hordót belülről bedörzsöli vöröshagymával, ez valami új dolog nála mert eddig nem szokta.Mi viszonylag kissebb mennyiséget teszünk el, álltalában csal egy 20 literes vödörrel, de van,hogy kissebb műanyaghordóval.Soronként fűszerezés után ledöngöljük és így megy tovább amíg megteleki a hordó vagy vödör.Én a tetejére nejlont szoktam tenni és így nem kap levegőt és nem "hernyásodik"meg a teteje.
6. Suhi
2007. szept. 29. 22:28

Mi is szoktunk csinálni, nagyanyáról nagyanyára szállt a tudomány.

Mi leonatól eltérően csak gyalult káposztát teszünk el, méghozzá úgy, hogy egy réteg gyalult káposzta, só (mi is a durva sót használjuk) aztán tormacsíkok, egészbors, sárgarépakarika, birsalmaszeletet teszünk, pár levelet egybe is beleteszünk, majd egy káposztadöngölővel döngetjük addig, míg nem "cuppog". S ezt ismételgetjük míg meg nem telik a kanna. :)

2006. nov. 15. 21:22
Orulok,hogy segithettem.Ha megis valami nem sikerulne,vagy valamit nem ertesz,akkor nyugodtan kerdezz meg,es valaszolok.
4. anita72 (válaszként erre: 3. - Leona78)
2006. nov. 15. 10:48
Köszi. Kisebb mennyiségből, de én is megpróbálkozom vele.
2006. nov. 15. 00:47

Szia anita72!

En 60 literes hordoba 56 kg kaposztabol tettem gyalultat es fejest.A hordo aljaba kaprot,szemes borsot,tormat tettem.Erre retegekbe jon a torzsa nelkuli gyalult,majd besozott kaposzta(durva so!!nem finom so es nem is jodos so).

Also reteg kb a hordo negyedeig van,erre jon egy par fejes kaposzta(amennyi elfer egymas melle a hordoba).A fejes kaposztakat kb 2 es fel centire be vagtam a torzsajuknal,mert a bevagas helyere durva so es szemes bors kerul.(A fejes kaposztakat kesobb fel tudod hasznalni toltott kaposztanak).Tehat egy reteg gyalult besozott kaposzta kb a hordo negyedeig(en a kezeimmel jo erosen lenyomkodtam minden retegnel a gyalult kaposztat,hogy kemenyen maradjon,igy nem kellett ra nehezeket tennem),utana fejes kaposztak,amennyi elfer egymas mellett.A fejes kaposztak melletti es kozti helyet is ki kell tolteni gyalult,besozott kaposztaval.Aztan a fejes kaposztakra megint gyalult,besozott kaposzta kerul,majd megint fejes kaposztak.A retegeket kb a hordo haromnegyedeig tesszuk,azert nem tele,mert kell hagyni helyet.

Ami meg fontos:a gyalult kaposztat,izles szerint sozzad(en minden legyalult retegre,ami kb negyed hordonnyi3-4 nagy marek sot tettem),es mielott a hordoba tenned,a kezeddel jol forgasd at,hogy mindenhol erje a so.En minden gyalult,besozott kaposzta tetejere 2-3 darab tormat tettem,es kiskanal-hegynyi borken-t,mert ez meggatolja,hogy elszinezodjon a kaposzta.Miutan haromnegyedig tele a hordo,johet ra a hordo teteje(ha nincs,akkor jol takard le)es meleg helyen(hideg helyen nem kezd el erlelodni,vagy nagyon hosszadalmas)legalabb egy-masfel hetig erleltesd.Kozbe 2-3 naponta megnezheted,hogy kezd-e savanyodni,meg is kostolhatod es ha nem talalod eleg sosnak,meg tehetsz ra sot,ne sajnald es ne felj attol,hogy tul sos lesz,mert amikor mar savanyu,ki lehet mosni belole.Kesobb a son kivul meg vizet is tehetsz hozza(a so enged ugyis vizet,de ha nem,akkor tegyel)

Azt hiszem,nagyjabol ennyi,de ha megsem ertettel meg valamit,akkor kerdezz es valaszolok.

2006. nov. 14. 16:08
Jo sok káposztát le kell gyalulni egy ehhez valo gyalun.Tenni kell bele babérlevelet és néhány szem csemegekukoricát (ettől lesz sárga ha összeérik)aztán kell még bele szemes bors Bele kell tenni egy hordóba és nehezéket tenni rá tovább nem tudom.
2006. nov. 14. 14:41
Hogy kell savanyúkáposztát készíteni ?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook