Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy is vagyunk a témával? fórum

Hogy is vagyunk a témával? (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Hogy is vagyunk a témával?

1 2 3 4 5 6 7 8 9
jún. 5. 10:01

Klímaváltozásról

[link]


Akár elfogadjuk, akár nem, a klímaváltozás mindannyiunk életére hatással lesz. Hogy mekkora esélyünk van arra, hogy túléljük a folyamatot, az nagyban függ attól is, mely országban élünk. A dolog pedig nem feltétlenül azzal van összefüggésben, hogy földrajzilag hol helyezkedik el az adott ország, sokkal inkább azzal, mennyire van felkészülve a változásra.

jún. 5. 08:46

Ma van a környezetvédelmi világnap - jún.5.


[link]

Meg¬hó¬dítja a vi¬lá¬got a ma¬gyar ehető szí¬vó¬szál


Sima ásványvízzel is kipróbáltuk, ivás közben nem jön elő a szívószál íze, csak akkor, ha ráharapunk

– mondta Felföldi József. - "Nagy reményeket fűzök hozzá, hiszen lesz majd igény a műanyag kiváltására, főleg, miután betiltják.

265. tumbo
máj. 15. 10:18
én kaptam a volt sógornőmtől olyan üveget,rá volt írva 50,.ft. azt sem most vették.szörpöt tettem bele.
264. tumbo (válaszként erre: 262. - Syria)
máj. 15. 10:16
van olyan pár üvegem,amire semmi más nem passzol.gondolom azért,hogy olyat vegyünk.
263. Mezei Virág (válaszként erre: 262. - Syria)
máj. 15. 10:12

A felesleges üvegeimet, vagy külön a tetőket el szoktam ajándékozni. Sajnos azért van, amit kidobok én is. De ha tudom, hogy valaki gyűjti, félreteszem.

Nem tudok praktikusabb megoldást jelenleg.

Az üveggyárak eladni akarnak, meg azok is, akik a tetőket gyártják...

262. syria
máj. 14. 20:50
A befőzési szezonra készülve már ismét árulják (mérettől függően 75 Ft-tól) azokat a csavaros tetejű befőttes üvegeket, amiket visszaváltás híján kidobnak. (Jó esetben szelektívbe.) Ezt a pazarlást valószínűleg soha nem fogom megérteni.
261. Mezei Virág (válaszként erre: 259. - Tumbo)
máj. 2. 17:29

A vidék még most is mostohagyerek. Pedig sokkal többen élnek ott... :(

Hülyék meg mindenhol vannak.

260. tumbo (válaszként erre: 254. - Mezei Virág)
máj. 2. 17:28
itt sajnos akkor csak rossz helyek vannak.
259. tumbo (válaszként erre: 258. - Mezei Virág)
máj. 2. 17:27
biztos írtam itt van üveggyűjtő konténer.nem tudom milyen gyakran ürítik,de a környéke is tele szeméttel.nem csak üveggel.a mi erdőnkbe is kivitte egy sült bolond a szemetet,aztán meggyújtotta.amíg egy nyavalyás centrifugát nem tudok elhelyezni,mivel nincs autóm,de hiába is lenne,mert Fehérváron csak helyi lakosoktól vesznek át.így hát elvitte egy cigány.
máj. 2. 17:18

Lassan tanul a magyar... (is)


[link]

14 éve oktatják, mégsem fér a magyarok fejébe a szelektálási szabály Továbbra is alacsony az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya, tavaly is csak az szelektált, akinek ez már korábban is fontos volt. A dobogón Tura, Pécs és Paks, a szégyenpadon Miskolc, Berettyóújfalu és Komló.

257. Mezei Virág (válaszként erre: 256. - PöttyösPanka)
ápr. 27. 15:09

:)

A végén minden kiderül! ;)

256. PöttyösPanka (válaszként erre: 255. - PöttyösPanka)
ápr. 27. 14:16
Persze értem én, hogy ez miért nagy felfedezés, de azért a gyakorlati felhasználásán még dolgozni kell.
255. PöttyösPanka (válaszként erre: 253. - Mezei Virág)
ápr. 27. 12:13
Hát igen, az emberek hozzáállásával a gond. Egy PET palackot ledarálni, és új palackot fröccsönteni belőle gyors, viszonylag olcsó eljárás. Viszont ha egy egész baktériumfajt kell kitenyészteni, megvárni, míg megeszik a műanyagot, hogy aztán újból polimerizációval, polikondenzációval vagy poliaddícióval teljesen új műanyagot állítsanak elő, hogy aztán azt darálják le, és fröccsöntsenek belőle új palackot, kicsit sem tűnik fölösleges idő és energia kidobásnak.
254. Mezei Virág (válaszként erre: 252. - Tumbo)
ápr. 27. 11:18

Régen is papírba csomagolták, műanyag nélkül.

Jobb helyeken a papírt tárázzák! ;)

253. Mezei Virág (válaszként erre: 251. - PöttyösPanka)
ápr. 27. 11:16

[link]

Öt év alatt 250 mintát elemeztek, mire sikerült izolálniuk egy baktériumot, ami képes a PET természetes lebontására. A tudósok az Ideonella sakaiensis nevet adták a mikrobának, ami egy vékonyabb PET réteget 30°C-on 6 hét alatt teljesen el tud bontani. További vizsgálatok révén azonosítani tudták a lebontásához termelt két hatékony enzimet, valamint az ezeket kódoló géneket a baktérium örökítő-állományában. Az enzimet kódoló gén ismeretében mesterségesen –akár nagy mennyiségben– is elő lehet azokat állítani, így a kutatók demonstrálhatták, hogy a két enzim együttesen valóban képes lebontani a műanyagot. Az egyik enzim (ISF6_4831) víz jelenlétében egy köztes termékre (2-hidroxietil-tereftálav) bontja a műanyagot, majd a másik enzim (ISF6_0224) tovább bontja azt tereftálsavra és etilén-glikolra, ami a műanyaggyártás két alapanyaga. A baktérium tehát energia- és szénforrását is képes a műanyag lebontásából fedezni.

A japán kutatók felfedezése igen jelentős a környezet védelme miatt is. Ez idáig a műanyagok valójában sohasem kerültek újrahasznosításra, pusztánegy részüket beolvasztva ismét kiöntötték őket, viszont számtalan gyártó a frissen készített, tiszta műanyagokat preferálja csomagoláshoz. A baktérium által kifejlesztett enzim azonban lehetőséget ad a valódi újrahasznosításra, hiszen a használt műanyaghoz adva molekuláris építőelemeire bontja azt, amikből új műanyagok hozhatók létre.

252. tumbo (válaszként erre: 245. - Mezei Virág)
ápr. 27. 10:32
a húst mibe teszik?most vettem,olyan papírba csomagolták,aminek az alsó fele műanyag aztán jó vastag a papír.hát,hogy hús áron adják?
251. PöttyösPanka (válaszként erre: 250. - Mezei Virág)
ápr. 27. 10:32
Csak ha szennyezett, akkor a szennyeződés a lebontás után kapott anyagban is benne lesz. Azt írja, hogy a kiinduló anyagokat kapják vissza, tehát a kőolajat. Nem hiszem, hogy teljesen elemi részecskékre bontják. Valamint úgy tudom a műanyagokat pirolízissel, és más eljárásokkal már vissza tudják alakítani kőolajjá.
250. Mezei Virág (válaszként erre: 249. - PöttyösPanka)
ápr. 27. 10:18

Pl. ami szennyezett, és elégetik, talán az enzimnek mindegy, hogy tiszta-e?

Lehet, hogy rosszul értem, de azt nem látom, hogy megint műanyagot akarnak belőle gyártani. Csak azt, hogy azt az anyagot újra lehet hasznosítani. Elméletileg szén, hidrogén, meg nem tudom mi lesz belőle.

249. PöttyösPanka (válaszként erre: 248. - Mezei Virág)
ápr. 27. 10:06
Melyiket nem tudják hasznosítani? A cikkben a PET-palackokat említi, azokat meg 100%-ban újra lehet hasznosítani. Valamint ezt írja: "Azt remélik, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani." Ezeknek a műanyagoknak a túlnyomó része kőolaj alapú. Abból újra tudnak műanyagot gyártani, de akkor futottunk egy fölösleges kört. Vagy fel tudják használni energetikai célokra (elégetik), ahogy a világ kőolaj felhasználásának ~90%-ával teszik.
248. Mezei Virág (válaszként erre: 247. - PöttyösPanka)
ápr. 27. 09:52

Nem mindegyiket tudják hasznosítani. Gondolom, előbb ki kell halászni a vízből, csak utána lehet kezelni.

Most, ha jól tudom, műanyag formában hasznosítják. Lehet, hogy az enzim lebontja, és más anyagok keletkeznek belőle. Ugye ez leginkább szénhidrogén, más valamit alakít belőle az enzim.

Nagyon nem értek ám hozzá, de szeretném tudni! :)

247. PöttyösPanka (válaszként erre: 246. - Mezei Virág)
ápr. 27. 09:35
Na jó, de a műanyagokat enzimmel való lebontás nélkül is újra lehet hasznosítani. Viszont az óceánban lévőket enzimmel sem célszerű, amíg ott úszkál, különben a kapott kismolekulás végtermék még inkább megmérgezi azt.
ápr. 27. 09:21

Ha ez igaz... ;)


[link]

Véletlenül megalkották a mutáns enzimet, ami lebontja a műanyagot

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat - és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben.

A kutatásot egy 2016-os felfedezés inspirálta: akkor Japánban, egy szeméttelepen fedeztek fel egy olyan baktériumot, ami természetes fejlődés után eljutott oda, hogy megegye a műanyagot. Ezután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét - majd megkíséreltek módosítani ezen az enzimen, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik.

A tesztek pedig azt mutatták:

a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a PET-palackokat.

Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet - mondta Prof John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője.

A mutáns enzimnek néhány nap kell, hogy lebontsa a műanyagat - sokkal kevesebb, mint az óceánoknak, amik évszázadok alatt képesek erre. A kutatók szerint viszont még ennél is gyorsabb lehet, és el lehet majd érni, hogy ebből nagyüzemi működés legyen. Azt remélik, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani.

Percenként egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, jelentős része így az óceánokba került. (Guardian)

ápr. 27. 09:19

:)

[link]

Kemény tiltás: négy év börtön jár a nejlonszatyor használatáért

Egy évvel azután, hogy Kenya bejelentette a világ legszigorúbb műanyagellenes törvényét, a hatóságok már a győzelmet ünneplik. A folyó víz sokkal tisztább mint előtte, az ételben sem mutatható már ki annyi műanyag, és a „repülő mosdók” is eltűntek. Az olyan afrikai nemzetek, mint Tanzánia, Szudán és Uganda hamarosan követhetik Kenya példáját.

Sokan viszont nem akarnak megválni a nejlonzacskóktól, emiatt pedig elárasztották az országot a műanyagdílerek.

244. Mezei Virág (válaszként erre: 243. - PöttyösPanka)
ápr. 26. 14:09

Döcögősen megy csak az ilyesmi...

Kicsiny országunkban meg duplán!

243. PöttyösPanka (válaszként erre: 242. - Mezei Virág)
ápr. 26. 13:54
:(
242. Mezei Virág (válaszként erre: 240. - PöttyösPanka)
ápr. 26. 13:37

Van ilyen...

Némelyek nehezen változtatnak a szokásaikon.

Nálunk is vannak akik megmondták, márpedig ők nem szelektálnak. Mert csak! :(

241. PöttyösPanka (válaszként erre: 240. - PöttyösPanka)
ápr. 26. 13:36
Ahogy a többi szelektív hulladékot is elviszik. Pont ma van szemétszállítás. A mi kukánkban van egy darab 60 literes szemeteszsák. Mellette viszont ott a két zsák szelektív. A szomszédnak viszont minden áldott héten púposan van a kukája, de még soha egy szelektíves zsákot sem láttam mellette.
240. PöttyösPanka (válaszként erre: 239. - Mezei Virág)
ápr. 26. 13:31
Nálunk nem kell külön fizetni érte, jár a szolgáltatáshoz, és mégis.
239. Mezei Virág (válaszként erre: 236. - PöttyösPanka)
ápr. 26. 13:26

:)

Na de 200 Ft-ért adnak ilyen zsákot!

Legalábbis anyósom ennyiért veszi, és elviszik.

238. Mezei Virág (válaszként erre: 233. - Tumbo)
ápr. 26. 13:25

Nálunk egészen jól működik a szelektív gyűjtés. Már csak egyes embereknek kéne változni...

Talán egyszer, az egész országban fontos lesz, bár igen soká várható ez.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook