Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ha valaki meddőségi kezelésre jár, azt el lehet küldeni a munkahelyről? A betegjogi képviselő tud segíteni? fórum

Ha valaki meddőségi kezelésre jár, azt el lehet küldeni a munkahelyről? A betegjogi képviselő tud segíteni? (tudásbázis kérdés)


2009. okt. 29. 10:55

sziasztok!

az lenne a kérdésem, hogy egy kezelés honnantól számít "meddőségi kezelésnek"?

kell, hogy meddőségi központ, vagy szakrendelés legyen a háttér, vagy elég, ha bizonyos kezelés alatt állok, de normál nőgyógyász irányítása alatt van a baba-project?

16. lamoni
2009. márc. 7. 18:29
A betegjogi képviselő nem tudott segíteni, mert nem jártas a munkajogi dolgokban.
15. lamoni
2009. febr. 11. 19:31

Sziasztok. Én is majd a betegjogi képviselőt próbálom, de idáig nem tudtam elérni.

Egyébként a mai szemét vállalkozókat nem nagyon hatja meg a törvény. Az előző munkahelyemről egy vetélést követően küldtek el (10 év után), az egy nagy cég volt, és mivel előtte munkáltatói lakáshitelt kaptam, így azt mondták ha nem írom alá a közös megegyezést (és így végkielégítést se kaptam), akkor egyből vissza kell fizetnem a pénzt.

Szerintem most is hasonló lesz a helyzet, csak most esetleg arra fog hivatkozni a főnök, hogy minden környékbeli vállalkozó a barátja, és állandóan összejárnak, és ha nem írom alá a felmondást, akkor elintézi, hogy ne vegyenek fel sehová.

2009. febr. 11. 14:13
Ja,és kérdezzétek meg a betegjogi képviselőt!
13. gabka-1 (válaszként erre: 11. - Fd0ec935a5)
2009. febr. 11. 14:11
Szia!Én csak segíteni akartam,Borsa is.Ha szólsz a munkáltatónak,és mindezek ellenére felmond neked,akkor meg van a véleményem róla!Különben az ismerőseimmel,akik ezért szóltak a munkáltatónak,nem szemétkedtek velük.Nem firtatták,hogy csak a rendes felmondásra vonatkozik a törvény!
12. Borsa
2009. febr. 10. 13:39

Sziasztok, ezt itt olvastam az egyik fórumon, onnan másoltam át (plagizálni nem akarok ám!!)Az Országgyűlés a 2005. június 13-i ülésnapján fogadta el a Munka Törvénykönyvét módosító 2005. évi LVII. törvényt, mely

- felmondási védelmet biztosít az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartamára [90. § (1) d)], és

- mentesíti az abban résztvevőket a kezelés teljes időtartamára a munkavégzési kötelezettség alól [107. § j)].

A törvény magyarázata szerint indokolt, hogy az ilyen kezelésekben résztvevőknek az ezzel összefüggős kezelés időtartama alatt a munkavállalónak felmondani nem lehet. A törvény indoklása arra is magyarázatot ad, hogyan vehető igénybe az írásban igazolt kezelés időtartamára a munkaidő-kedvezmény: a munkáltató köteles a programban résztvevőket a vizsgálatok időtartamára – fizetetlen! – munkaidő-kedvezményben részesíteni.

Sajnos a törvény csak a jogi kereteket adja meg a munkajogi kedvezményekhez: a munkavállaló saját helyzetétől függő egyéni döntésétől függ, hogy

- beavatja-e munkáltatóját az orvosi kezelés szükségességébe, és igénybe veszi a törvény adta lehetőségeket, vagy

- a programban részt vevők által eddig is alkalmazott távolléti módok (betegállomány vagy szabadság) egyikével, de a munkahelyi közösség informálásának kizárásával jár a kezelésekre.

A törvény 2005. július 3-án lépett hatályba. A törvény és indoklásának a pontos szövege a következő:


2005. évi LVII. törvény

a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról

1. § A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 90. §-a (1) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:]

„d) a külön törvény szerinti, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],”

2. § Az Mt. 107. §-a a következő új i) ponttal egészül ki, egyúttal a jelenlegi h) pont végén lévő írásjel pontosvesszőre változik:

[107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól]

„i) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés teljes időtartamára.”

3. § E törvény a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.


2005. évi LVII. törvény indokolása

a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításáról

A törvény elvi célja társadalmi szempontból a gyermekszületések számának emelése, egyéni szempontból azoknak a gyermeket vállaló személyeknek a támogatása, akik a fejlett orvostudomány segítségét veszik igénybe a gyermekvállalás elősegítése érdekében. Indokolt, hogy ne csupán a terhesség bekövetkeztétől, hanem az annak érdekében végrehajtott kezelések megkezdésétől illesse meg munkajogi védelem, illetve munkaidő-kedvezmény az érintett munkavállalókat.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 166. §-a tartalmazza az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások szakmai szabályait. A törvény e fogalom felhasználásával egészíti ki az Mt. felmondási védelemre vonatkozó szabályait, kimondva, hogy az ezzel összefüggős kezelés időtartama alatt a munkavállalónak felmondani nem lehet. Természetesen abban az esetben, amikor e kezelés orvosilag megállapított keresőképtelenséget eredményez (pl. kórházi bentfekvéssel jár), az erre vonatkozó védelmi szabályok érvényesülnek.

Indokolt az is, hogy a reprodukciós eljárásban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat is az Mt. 107. § alapján a munkavégzési kötelezettség alóli - fizetetlen, ám a munkáltató á1tal kötelezően biztosítandó - mentesülés esetkörébe tartozzon. A felek együttműködési kötelezettségéből levezethetően a munkaidő-kedvezményben való részesülés feltétele a lombikbébi programban való részvétellel összefüggő orvosi vizsgálat igazolása a munkavállaló részéről, azonban - tekintettel az ezzel összefüggő információ érzékeny voltára - a munkavállaló mérlegelési körébe tartozik, hogy a lombikbébi programban való részvételét a munkáltató tudomására hozza-e, és igénybe veszi-e a munkaidő-kedvezményt, vagy a távollétet más módon, pl. szabadság kivételével oldja meg.

11. fd0ec935a5 (válaszként erre: 7. - Gabka-1)
2009. febr. 10. 12:40

Sziasztok!

Valóban nagyon szépen bemásolta, de elfelejtette a legfontosabbat! Ez CSAK a RENDES felmondásra vonatkozik! A munkáltató közös megegyezéssel vagy rendkívüli felmondással elküldheti a munkavállalót ezen időszak alatt is...

10. lamoni
2009. febr. 7. 18:02

Nekem most egy hiszteroszkópiás műtétem volt, és egy polipot találtak. Kb. 2 hét múlva lesz meg a szövettan, és egy hónap múlva kellene visszamennem, mert akkorra lesz meg minden eredmény (hormon, spermavizsg. stb). A doki szerint egy hónapra igazolások nélkül is kiírhatnának műtét után. A zárójelentésemet vittem a háziorvoshoz.

A mostani helyzetem beletartozik a reprodukciós eljárásokba már?

Az igazolásra én is gondoltam, de azt hittem elég lesz még a zárójelentés. Mi vidéken lakunk, a nőgyógyászom meg pesten van, és nehéz elérni.

9. gabka-1 (válaszként erre: 8. - Lamoni)
2009. febr. 7. 17:40
Igazolást kellene kérned a nőgyógyásztól.
2009. febr. 7. 17:29

Köszi a segítséget.

Pénteken közölték velem hogy a gazdasági válság miatt már nem tudnak tovább alkalmazni, mivel egy autószalonba vagyok, és egyre kevesebben vesznek autót. De mindez kb. 2 héttel azután történt, hogy megtudták hogy orvoshoz járok, és lesz egy nőgyógyászati műtétem.

A műtét miatt már így is ki voltam bukva, ez meg végképp betett, úgyhogy alig tudtam bemenni dolgozni.

Csütörtökön volt a műtétem, és most tp-en vagyok, de a háziorvosom, aki egy szemét max. 2 hétre akar csak kiírni. Nem tudom mit tegyek. A háziorvost tutira le kellene cserélnem valahogy. De nem tudom be merjek e még menni dolgozni.

2009. febr. 6. 21:50

Hello!Én is feltettem ezt a kérdést.

Ha benézel a tudásbáz.Milyen az inszemináció?Mik a tapasztalatok? című topicba,megtalálod a választ.

Hála Savannának,aki segítőkészen bemásolta nekünk.

10.827-es hozzászólás.Remélem segítettem!

2009. febr. 6. 19:05
Nem küldhetnek el, ugyanúgy védettség alatt állsz, mintha már babát várnál. A rendkívüli felmondást mindenképp kérdezd meg egy ügyvédtől.
2009. febr. 6. 18:59
Én úgy tudom, hogy ebben az esetben ugyanolyan védelem alatt állsz, mint aki terhes. Tehát csak rendkívüli felmondással rúghatnak ki.
2009. febr. 6. 18:39
Nem lehet elküldeni az említett indokkal, esetleg mást kitalálhat a munkáltató, ha gusztustalan.
3. 73hu
2009. febr. 6. 18:39
Nem hiszem, hogy ezzel az indokkal küldenek el vlakit. Találnak úgyis más indokot. Vagy tévedek? Ezt kaptad???
2009. febr. 6. 18:30
Én nem tudok ilyenről, hogy ez miatt el lehetne küldeni, de lehet, hogy tévedek. Orvoshoz legalábbis köteles a munkáltató elengedni a dolgozóját.
2009. febr. 6. 18:17
Ha valaki meddőségi kezelésre jár azt el lehet küldeni a munkahelyről? A betegjogi képviselő tud segíteni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook