Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV? (tudásbázis)
Ez kedves Tőled, köszönöm!
Kellemes ünnepeket kívánok én is!
Így van, az online a biztos.
De még mindig nagyon nagyon sok a papír alapú bevallás. Nem mondom hogy nem csökken a szám évről évre, de ennél jóval kevesebb lenne, ha több embernek lenne ügyfélkapuja. Viszont ezt nem lehet elvárni és nem is lehet erre kötelezni mindenkit.
A hibázási lehetőséget próbáljuk úgy (is) szűrni (így is kell), hogy azon kívül hogy kétszer kell felvinni a rendszerbe minden egyes bevallást, a második rögzítést mindig más ügyintéző végzi. Tehát, egy bevallást kétszer nem rögzíthet ugyanazon ügyintéző.
Nem kétlem, hogy nagy meló, ráadásul a hibázási lehetőség is megnő, épp ezért is szoktam arra buzdítani mindenkit, hogy adja be online a bevallását.
Az itteni tapasztalat azt mutatja, hogy olyan 70%-ban valóban az átvétel dátuma lesz a mérvadó, de a 30%-nál sincs semmi probléma, csak épp nem lett aznap feldolgozva. Vannak akik a 30 napon belül csinálnak ügyfélkaput és abból kiderül, hogy lett pár nap csúszás.
Szóval én csak azt mondom, az a fix, amit online adunk be.
Igen, a NAV általi átvételről beszélek, és ezért tudom, hogy számít az átvétel dátuma, mert onnantól ketyeg a 30 nap.
A papír alapon beérkezett bevallásokat kézzel kell feldolgozni, tehát minden egyes adatot kézzel kel felvinni a rendszerbe, ráadásul kétszer. Rohadt nagy munka, de nincs is ezzel baj, ez (is) a dolga az adott osztálynak. Mi egy kisebb igazgatóság vagyunk, nálunk flottul megy. Nyilván egy nagyobb, pl. egy Pest megyei igazgatóságon sokkal többet kell feldolgozni. Csúszás előfordulhat. Érdemes ilyenkor felhívni őket, hogy történt e valami hiba, vagy miért csúszik a kifizetés.
De most ennek akkor sem értem mi értelme van. Mindenki tudja, hogy mi a dátum, mert akkor adta fel. Az az érdekes, hogy mikor érkezik be, azt pedig itt lehet ellenőrizni:
De ha te a NAV általi átvételről beszélsz, annak meg abból a szempontból nincs jelentsége, hogy hiába kerül rá a pecsét, hogy átvéve, ha nem viszik fel a rendszerbe a beküldött bevallást. Mint ahogy Hanza89-nél sem tették.
Beküldte 26-án, átvették 1-én és már 2 napja meg kellett volna kapja, ha aznap foglalkoznak tevőlegesen is a bevallásával. De nem tették.
Lehet hogy elavult a postai jegyzék, de nekünk azon kell átvenni a levelet, megküldik elektronikusan és papír alapon is.
A dátum pedig rákerül aznap a levelekre, amikor beérkeznek. Rá kell kerülnie! Ha 1000 darab érkezik, akkor addig nem csinálunk mást, amíg az összes le nincs dátumozva...
De egyébként nem így van, ahogy írod.
Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a NAV által átvett levelek aznap érkeztetve is lesznek. Nem olyan, mintha ügyfélkapun át lenne beadva.
Másrészt az ajánlott levélnek nem másnapra kell beérnie, az a sima elsőbbségi levél, de még ott sem garantálják 100%-osan.
A postai jegyzék meg elavult dolog, amikor interneten is nyomonkövethető az ajánlott levél.
30. napon utal. Nem a feladás számít, hanem a beérkezés dátuma. Ha elektronikusan adtad be, akkor onnan számold a 30 napot. Ha postai úton adtad fel, akkor pedig az a nap lesz az első, amikor beérkezett a NAV-hoz. Ez azon is múlik, hogy közönséges küldeményként adtad e fel, vagy ajánlva. A közönséges levelekre számolj rá 3-4, de akár 5 napot is. Az ajánlott leveleknek másnap meg kell érkezniük, de úgy tudom, a postán is van egy bizonyos "időkorlát", ha 14:00 után adod fel, akkor az már nem fér bele a másnapi kézbesítésbe. Akkor csak harmadnap érkezik be a NAV-hoz.
Ami biztos, hogy a postai úton beérkező levelekre ahogy beérkeznek, azonnal rákerül a dátum. Így már az elejétől nyomon követhető, hogy mikor érkezett be a levél. Plusz ugye ott van a postajegyzék is, ha ragszámos a küldemény, akkor visszanézhető hogy mikor érkezett be, ha nincs azonosítója a levélnek, mert "közönséges"-ként lett feladva, akkor viszont a posta jegyzékében sem látszik.
A múltkor írtad, hogy 1-én kézbesítették. Ez alapján már tegnap meg kellett volna kapnod. De mivel ma sem kaptad meg, így már csak az ünnepek után valamikor.
Nem tudható, hogy mikor vitték fel a rendszerbe.
Kellene. Vagy postán, vagy a tárhelyen az ügyfélkapuban.
Reméljük nem erről van szó. Majd este nézz rá a számlára, hogy esetleg nem-e nullázódott le.
Esetleg ha véletlenül címet is írtál, akkor nem bankszámlára küldik, hanem címre. Így jártak mostanában többen is.
Vagy véletlenül lemaradt a számlaszám. Akkor addig marad az adószámlán, amíg a 2117-es nyomtatvánnyal vissza nem kéred.
További ajánlott fórumok:
- Lakáshitel utáni adóvisszatérítés
- Hány nap után utalja ki a NAV az adóvisszatérítést?
- Ha a SZJA bevallásomat márc. 1-je előtt adtam fel, akkor is érvényes a 30 napos adóvisszafizetés, vagy csak márc. 1. utántól számítják? Kösz
- Hány évig igényelhető adóvisszatérítés OTP-s lakás után?
- GYED extrára vagyok jogosult visszamenőlegesen, mennyi idő után utalják?
- 4 éve nyitott önkéntes nyugdíjpénztári számlát mikor lehet megszüntetni, hogy az adóvisszatérítést ne kelljen visszafizetni?