Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Gyógytornász vagyok, ha van kérdés és tudok segíteni, akkor írj! fórum

Gyógytornász vagyok, ha van kérdés és tudok segíteni, akkor írj! (beszélgetés)

❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯
347. Ametiszt19 (válaszként erre: 346. - Ancsa84)
2010. szept. 27. 14:38
Nagyon szívesen, mielőbbi gyógyulást kívánok Neked :)
346. ancsa84 (válaszként erre: 345. - Ametiszt19)
2010. szept. 26. 19:27

Nagyon köszönöm a részletes és gyors válaszodat!

Aranyos vagy!

Igyekszem betartani mindent,amit mondanak,járok gyógytornára is,ami nagyon jó!

Szerdán letelik a 6hét,remélem utána csak még könnyebb lesz!Így is sokkal jobban vagyok,mint műtét előtt!

Azért nehéz a helyzetem,mert van egy 1éves kislányom,és ugye nem tudom egyedül ellátni,de szerencsére van segítségem!

Igen....az ülést mondták,h kerüljem,és nem is nagyon megy!Csak 2-3percet tudok ülni....megyek is...

Szép estét!És köszönöm!!!

345. Ametiszt19 (válaszként erre: 344. - Ancsa84)
2010. szept. 26. 16:31

Szia Ancsa!

Az első hat hétben vigyázni kell arra, hogy keveset ülj, inkább feküdj, vagy állj eleinte (egyenes derékkal, minden nap tornázva). KERÜLD a hajlást és a törzs csavarását, kiváltképp kombinálva. Aztán apránként lehet "visszanevelni" a törzset a hétköznapi mozgásokba. Minden g.sérv műtét után fokozottan kell figyelni a gerincre, mivel gyakran előfordul, hogy a műtött terület alatt, vagy felett új sérv alakul ki. Ez azért van, mert a műtött terület szövetei, mint minden beavatkozás után, hegszövettel gyógyulnak, ami nem olyan rugalmas, mint az eredeti. Ezért ez a rész, a gerinc többi részéhez képest kötöttebb, így a felette és alatta lévő részek hozzá képest relatíve mobilisabbak. Fontos, hogy tornázz, kerüld az emelést, használd inkább a csípőd, térdeid, és támaszkodj meg ha kell (pl. akár fogmosásnál is magad előtt a csempén, vagy cipő befűzéskor), hogy minél jobban tehermentesítsd a gerinced.

Amikor elfáradsz válaszd a következő pihenőhelyzeteket:

- háton fekvés (oldalunkon keresztül fekszünk a hátunkra MINDIG!) -ben térdek hajlítva, talpak a talajon

-háton fekvésben lábszárak nagy labdán

-háton fekvésben térd/ek hashoz húzása (eleinte óvatosan, húzódhat a heg)

-oldalt fekvés, felül lévő láb kényelemesen hajlítva, alatta nagypárna

-hason fekvés, alhas alatt összecsavart törölköző, hogy a deréki rész majdnem egyenes legyen

-állás, egyik lábbal kb. 30cm magasra fellépünk valamire (sámli, kihúzott fiók, lépcsőfok)

-sarokülésben óvatosan előre lépkedünk a karokkal, popsi marad a sarkakon, homlokkal közelítünk a föld felé.

Az hogy a felépülés meddig tart az egyén, műtét, állapot, torna ....és még sok más függvénye. A lényeg, hogy légy óvatos, ne légy rest szabadságolni magad egy időre a feladatok alól, és csak magadra figyelni. :)

344. ancsa84
2010. szept. 26. 15:02

Kedves Ametiszt!

Engem 5és fél hete műtöttek gerinc sérvvel!

A problémám az,hogy nem a műtött terület (derék rész),hanem felette lévő rész,végig a gerinc 2oldalán felfelé fájnak az izmaim,nem tudok sokáig fent lenni,hamar fáradok!Kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne ezen segíteni?És a műtét után kb mennyi ideig tart a felépülés?

Előre is köszönöm a választ!

343. Ametiszt19 (válaszként erre: 342. - C4cd20e0ca)
2010. szept. 24. 13:39
Szívesen :) Kellemes hétvégét NEktek!
342. c4cd20e0ca (válaszként erre: 339. - Ametiszt19)
2010. szept. 22. 20:56
Igen, szoktam. Látom, hogy borzalmas a tartása, amúgy is, meg hát vezetés közben is eléggé, olyan, mintha magába lenne roskadva... Megnézem azt a videot is, köszönöm a segítséget!! :)
2010. szept. 19. 14:01
Hogy vagytok? :)
2010. szept. 12. 10:18

Egy kis nyújtás mindenkinek:

[link]

339. Ametiszt19 (válaszként erre: 338. - C4cd20e0ca)
2010. szept. 7. 15:28
Sok pasas szeret "feküdni" az ülésben. Emiatt a vállak nagyon előre esnek, amit persze így nehéz megtartani. Próbálj beülni párod mellé, és megfigyelni, hogy hogyan tartja a vállát vezetés közben. Sokat segíthet az is. :)
338. c4cd20e0ca (válaszként erre: 337. - Ametiszt19)
2010. szept. 7. 14:58
Köszönöm a válaszodat! Azt hiszem, tényleg a legjobb az lenne, hogy ha szakemberhez fordulnánk, de utánanézek ennek a párnának is!
337. Ametiszt19 (válaszként erre: 335. - C4cd20e0ca)
2010. szept. 7. 14:29
Kedves Csibike81! Pedrina már nem válaszol a levelekre, ezért többnyire én szoktam. A masszázs biztosan jó, ha izomlazító, fürdővel és tornával kombináljátok az a legjobb. Fontos lenne viszont az okot megszüntetni. Gondolok én itt a rossz testtartásra, ami valószínűleg a probléma gyökere. A jó ülés, háttámla, fejtámla beállítás és a vállak lazán tartása nagyon fontos lenne. Illetve lehet kapni ma már nagyon jó kis ékpárnákat (popsi alá) és félhold alakú párnákat (derékhoz), ami segít a helyes pozíció megtartásában. A napi, vagy legalább heti 3-szori gerinctorna, vagy bármilyen egész testet átmozgató sport szintén segítene a helyzeten. A lényeg a tartáson van, de ezt sajnos látatlanban nem lehet beállítani.
336. Ametiszt19 (válaszként erre: 334. - Aniko19)
2010. szept. 7. 14:25
Szívesen, ha bármi adódik, írj nyugodtan :)
2010. szept. 7. 08:57
Szia Pedrina! Bátorkodom Hozzád fordulni, ha már írtad... Szóval a páromról lenne szó. Egész nap vezet, kocsiban ül, és iszonyatos módon fáj a háta a két lapockája között, rettenetesen ropog és csomós is. Masszírozni szoktam neki, de igazából nem tudom mi lenne a megoldás. Tornával lehet valamit segíteni ezen? Előre is köszönöm a válaszodat!
334. Aniko19
2010. szept. 6. 17:52
Szia! Köszi a segítséget így már hallottam ezekről a dolgokról csak nem tudtam hogy izomlazító hatásuk is van a fürdősóknak mindig tanul az ember:) . Megfogadom a tanácsod aztán kipróbálom. Még egyszer köszi a segítséget!
2010. szept. 3. 20:40
Nagyon, és ne sajnáld. Ej. Ma nem megy nekem a ragozás, ezer felé jár a fejem. Elnézést kérek :)
332. Ametiszt19 (válaszként erre: 331. - Aniko19)
2010. szept. 3. 20:36
Az izomlazító fürdő nem ördöngösség :) Manapság már bármelyik nagyon drogériában vagy herbáriában vehetsz fürdőolajokat és fürdősókat, amikben gyógynövények vannak. A Zsálya az egyik legjobb. Egy fárasztó nap után mindenkinek jól esik amúgy (nem kell ezért wellness hotelbe menni). Beteg kisgyerekeknél szokták javasolni, hogy izomlazítós fürdő után tornáztassák őket, mert ilyenkor lazábbak az izmok. Az izomcsomókat biztosan nem oldja, de a közérzeteden sokat segíthet egy-egy (gerincednek) megterhelő nap után. Ne sajnálod magad kényeztetni :)
331. Aniko19
2010. szept. 1. 19:22
Szia! Köszönöm a segítséget! Az izomlazító fürdő milyen lehet hülyén hangzik de még nem hallottam róla. Párom szokott maszírozni az valamennyit segít de nem gyógymasszőr sajna:( lehet elmegyek a reumatológushoz és hátha ír masszázst vagy valamit amitől jobb lesz.
330. Ametiszt19 (válaszként erre: 329. - Aniko19)
2010. aug. 31. 17:45
Szió! Hát igen, sajnos az a baj, hogy tornával és kezeléssel csak karban lehet tartani, de sajnos az ilyen strukturális elváltozásokat az nem oldja meg. Reumatológián is próbálkozhatsz, vagy ha van mozgásszervi rehabilitációs rendelés akkor itt is. Sajnálatos, ha az ortopéd orvos nem ajánlott fizikoterápiát. Tornáznod mindenképp kéne (bár ezt jóformán mindenkinek ajánlom, aki él :D), az ártani nem fog. Lehet, hogy izomcsomókat érzel, ez ilyenkor előfordul. Izomlazító fürdőt, masszázst próbáltál már az oldására?
329. Aniko19
2010. aug. 31. 12:33
Szia Ametiszt19! Minden évben megyek ortopédiára de az orvos csak anyit mond hogy ezzel nem lehet mit tenni együtt kell ezzel élni ha rosszabbodik akkor gerinc műtét... kb 3éve derült ki nem tudják a pontos okát az mr-en egyből azt kérdezték hogy volt-e balesetem de nem volt így elvileg gyorsan nőttem és akkor lett ilyen ha jól emlékszem 6-os vagy d6-os csigolyám. De most fentebb fáj és mintha csomók lennének ott. A reumatológián szerinted tudnak segíteni? Anyumnak ott szoktak felírni kezeléseket.
328. Ametiszt19 (válaszként erre: 327. - Aniko19)
2010. aug. 30. 14:39

Kedves Anikó! Üdv. a fórumon :)

Szerintem mindenképpen el kéne menned ortopédiára, és tornáznod is kéne. Melyik csigolyád érintett, mióta tudod? Az oka ismert, vagy veled született?

327. Aniko19
2010. aug. 29. 14:08
Sziasztok! Pár éve kiderült hogy meg van ék alakban kopva az egyik gerinc csigojám jártam a suliba gyógytornára akkor valamivel jobb volt most nyáron nem tornáztam és 1óra állástól már nagyon fáj a hátam de nem ott ahol kopott a csigojám hanem fentebb. Olyan mintha csomók lennének ott ha megnyomkodom az is fáj és van 1pont amit ha megnyomok lent kezd fájni a derekam. Szerintetek mit kéne csinálnom a torna segít vagy mennyek orvoshoz? Cukrásznak tanulok és félek hogy nem fogom bírni a gyakorlatot a fájdalmak miatt és ugye ott állni kell 7-8órát. Előre is kőszőnőm a választ!
2010. aug. 29. 12:05
Sehol senki? Gigi ,hogy vagy?
325. Ametiszt19 (válaszként erre: 324. - Müzliszelet)
2010. aug. 19. 16:08

Kedves Müzliszelet! Pedrina már ezer éve nem válaszol a feltett kérdésekre ezért Bernadette és én szoktunk.

Korábban nem jártál gerinctornára (esetleg Schrott kezelésre)? Ha ennyire akadályoz a fájdalom, akkor érdemes lenne orvoshoz fordulni, aki beutalhat gyógytornára is. és írhat fel egyéb fizikoterápiás kezeléseket vagy masszázst is. Az ilyen problémákat fontos látni, tapintani, ahhoz, hogy helyes tanácsot lehessen adni. Legelőször a pihentető fekvést, és a derék leszorítását kéne megtanulnod, utána jöhetnének a derék és a csípőtájék mobilizáló gyakorlatai, amik a görcsös izmaidat nyújtanák, így oldva a fájdalmat. Ha a "pocid' miatt szeretnél tornázni, akkor inkább vízi tornát vagy biciklit ajánlanék, a megfelelő zsírégető pulzustartományodon. Ha minden áron hasizomgyakszira vagy kíváncsi, akkor ajánlom először a Pilates alapgyakorlatait. A teljes felülés amúgy sem tesz jót a gerincnek, helyette hasprést, alulról indított gyakszikat és különböző statikus gyakszikat lehet csinálni, amik szintén nagyon jó eredményeket hoznak. Melyik megoldás csigázott fel? Szívesen írok részletesebben róla. Jobbulást kívánok!

324. Müzliszelet (válaszként erre: 1. - 12075a76b9)
2010. aug. 19. 07:15

Kedves Pedrina!

Én 42 éves vagyok most. Fiatal koromban nagyon sokat és intenzíven sportoltam. Atlétika, gyors korcsolya. Gyerekkorom óta van egy enyhe gerinc ferdülésem. Évek óta fáj jobb oldalon, a kereszt csonttomnál az ischialgiás ideg kilépési pontja. Emiatt nem tudok hatékonyan hasizom gyakorlatokat végezni, mert sem felülni nem bírok a fájdalom miatt, sem a lábamat felemelni nem tudom. Nem az erőnlét hiányzik, hanem a fájdalom akadályoz. Ha tudnál valami jó gyakorlatot, ami ezt az ischialgiás fájdalmat csökkenti, amely mellesleg a jobb csípőmben is komoly fájdalmat okoz a sugárzással, nagyon megköszönném.

Túl sok problémám nincs a testemmel, de a pocipárna nagyon zavar, főleg, hogy mindíg olyan feszes és kemény hasam volt, mint a deszka. Az évek óta tartó kímélés nem használt neki :(((

323. 6087d9753d (válaszként erre: 322. - Ametiszt19)
2010. aug. 18. 15:28
csak tényleg ez a talpamban lévő zsibbadás nem tetszik :(
322. Ametiszt19 (válaszként erre: 321. - 6087d9753d)
2010. aug. 17. 14:32
Na. Jól van. Mármint, hogy végre van diagnózis :D Én is remélem, hogy csak ennyi. Borogasd, sörögesd :)
321. 6087d9753d (válaszként erre: 320. - Ametiszt19)
2010. aug. 17. 12:41

Voltam a dokimnál reggel, azt hiszem a nyaralás jót tett neki :)

Ínhüvelygyulladásom van azt mondta és hogy papucsot nem használhatok, kenegetnem kell krémmel, meg fáslizni... 10 nap múlva vissza kell mennem :(

Hát remélem, hogy "csak" ennyi... :)

320. Ametiszt19 (válaszként erre: 319. - 6087d9753d)
2010. aug. 16. 16:12
Hát sajnos hiába forrnak össze a csontok hetek alatt, a tényleges gyógyuláshoz kell egy fél év legalább. Tudom, hogy nehéz. Ne add fel. Természetes, hogy az egész folyamat megterhelte az érrendszeredet is (hajszálerek stb.). Csak így tovább, és kezelőből mindig keresd a legjobbat (orvost, gyógytornászt) és kérdezz bátran. Ha valaki lusta válaszolni, akkor állj odébb. Itt a nyár, menj úszni, használd ki a vizet. Ölelet :)
319. 6087d9753d (válaszként erre: 318. - Ametiszt19)
2010. aug. 16. 10:13

Szia! Nemrég végeztem a gyógytornával. Még mindig ugyanaz a helyzet:( Ahogy hátrafeszítem a lábam és ahogy lefeszítem, hasonlóan szúrós, feszülés érzésem van a fenti izomban, a sín mentén ugye... én arra is gondoltam már, hogy izomletapadás, de a gyógytornászok azt mondták, akkor nem tudnám behajlítani se a lábam. A zsibbadós érzés nem mindig van, arra azt mondták, amig a vasak bent vannak, lehet hogy addig fog ez lenni. Pihentetéskor csak enyhén fájdogál, ez a fenti izomnál és bokámnál, de főleg terhelésnél. Bár lehet hogy gyengécske, mert az utóbbi hetekben eléggé elhanyagoltam, aztán lehet sok volt neki tényleg ez a magassarkús, táncolós esték...:( de csak jobb lesz, újra tornázok ezerrel, ja és ma azt is mondta a gyógytornász, hogy a fájások fél év és 1 év közöttig szoktak lenni... de ha nekem eddig nem fájt így, akkor most ez normális?

Biztos nem trombózis, bár persze mindenre figyelek most... de nem meleg most sem, nem látom duzzadtnak, bár ha sétálok egy ideig, kis piros hajszálerek jelennek meg itt-ott, aztán megpihen és elmúlnak...ez sem volt eddig. Lehet, hogy már türelmetlen is vagyok, basszus már 5 hónapja kínlódok, oda a nyaramnak és még... :(

Szeptemberbe megyek vissza a dokihoz, de ajánlottak egyet székesfehérváron, szerintem bejelentkezek oda.

Köszönöm Ametiszt! :*

318. Ametiszt19 (válaszként erre: 317. - 6087d9753d)
2010. aug. 14. 22:09

Szia! A zsibbadós tüneteid nekem nem tetszenek (mikor anno írtad akkor sem!), szerintem keress fel egy orvost. Kérj háziorvosodtól segítséget, ha a traumatológiára nem kapsz időponton korán. Az biztos, hogy a magassarkú okozta a legfőbb gondot itt. A magas sarok miatt a súlypontod eltolódik és a terhelés az előlábra esik. Emiatt a vádlidnak intenzívebben kell dolgoznia, sőt, mivel a helyzet instabilabb, az összes apró izom a lábszáradon feszül. Ha korábban pihentetted, akkor ez most jó nagy terhelés volt neki. A jegelés, borogatás, jégzselé, felpolcolás segíthet.

Trombózis veszély akkor áll fenn ha hirtelen fellépő fájdalom lép fel, az alsó végtag duzzadtabb, melegebb mint a másik és a láb(fej)(pirosabb esetleg) visszafeszítésekor éles fájdalom jelentkezik a vádliban. Nem hiszem, hogy ez állna fenn, de ha mégis, akkor a háziorvosodnak ezt meg kell tudnia állapítani.

Látom tegnap írtál,azóta van változás?

Jobbulást!

❮❮ ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook