Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyermekvállalás - fiatalon pénztelenül vagy 30 felett tehetősen fórum

Gyermekvállalás - fiatalon pénztelenül vagy 30 felett tehetősen (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6 7
67. 9829024220 (válaszként erre: 64. - Aredhel)
2016. máj. 17. 06:40

Akkor csak egy gyereket kell vállalni...

Egyébként nem minden bérbeadó utálja a gyerekeket,igenis vannak kedves emberek még a világon.Keresni kell,de nekünk még sosem volt probléma a gyerek.Lehet szerencsénk volt mindig.

66. 9829024220 (válaszként erre: 65. - 9829024220)
2016. máj. 17. 06:37
Otthon legyen akart lenni
65. 9829024220 (válaszként erre: 64. - Aredhel)
2016. máj. 17. 06:36

Debrecen Nagyerdőn laktunk,ami az egyik legdrágább környék,havi 65 ezer plusz rezsi,3 szoba.13 milliós lakás havi törlesztőt próbáltuk nyögni,kezdő 100 ezerről lett 160000 két éven belül.Nem bírtuk fizetni,oda a lakás meg az eddig befizetett pénz.

Soha többé lakáshitel.Én albérlet párti vagyok éppen a rugalmasság miatt,meg nem szeretnék stresszben élni,hogy mi van ha valami történik és elúszik a lakás.Illetve semmiféle pénzintézetnek nem tennék a zsebébe ennyi pénzt ajándékba,amit Magyarországon kamatként fizetni kell.Inkább egy magánember éljen jobban az általunk fizetett bérleti díjból.

De amúgy mindenki ott lakik amit ő jónak ítél.Csak nekem piszkálja a csőröm,ahogy Magyarországon vélekednek az albérletben élőkről,kb valami csóró csövesként,szegény nem tud sajátot venni,pedig lehet sokaknak jobban megy albérletben mint akik vért izzadva nyögik a hitelt.

Itt nálunk az autót is inkább lízingelik,nem ciki,hogy gyakorlatilag bérbe veszik az autót,ki tudja mindenki kényelmesen fizetni,lehetővé teszi a gyakori cserét és ezt sokan fontosabbnak gondolják,minthogy a tulakdoni lap otthon,ne a lízingcégnél.

64. Aredhel (válaszként erre: 45. - 9829024220)
2016. máj. 16. 22:14

De ma hol olcsóbbak a bérleti díjak, mint a törlesztő.....? Győr, Sopron, Debrecen, Pécs, Szeged és hasonló városokban egy kis családnak elegendő 3 szobás bérleti díja (rezsi nélkül) havi 90-100 ezer. Az évi kb. 1,2 millió. Abból 20 év alatt kifizetnek egy 25 milliós lakást és onnantól folyamatosan félretehetik azt a pénzt a gyerekeknek vagy másra költhetik....

A kis városokban alacsonyabbak az albérleti árak, de a lakásárak is. Én azt tapasztalom, hogy nagyon-nagyon nem olcsóbb egy albérletet fizetni, mint törlesztőt és 2-3 gyerekkel kisebb lakásba sem nagyon lehet menni hosszútávon....

63. M0ncsa (válaszként erre: 62. - Gribedli***)
2016. máj. 16. 20:37

Ezzel nagyon-nagyon egyetertek.

Nalunk a csp-t is, sot, az ovitamogatast is csaladi jovedelemtol fuggoen adjak (van ilyen szazalekos tablazat), es ez igy fair.

Hogy a nemdolgozok kapnak-e csp-t, azt nem tudom. Sosem tartoztam ebbe a kategoriaba, es az ismerettsegi korom is jomunkasember mind. Gyes-szeruseget kapnak a munkaviszony nelkul szulo nok (ebbe a kategoriaba tartoznak a diakok is), de ez kb. pelenkara (sem) eleg. Es ezt is egy evig kapjak, nem harom evig. Oszt lass csodat, Szloveniaban meg europai viszonylatban is magas a szuletesi rata...

62. gribedli*** (válaszként erre: 61. - 328e1b30ab)
2016. máj. 16. 15:25

Ezzel teljesen egyetértek. Mindenki csak annyi gyereket vállaljon, amennyit el tud tartani, de ne más pénzéből. Úgy értem, oké azoknak a szociális juttatás, akik adtak is bele rendesen, és vissza is mennek dolgozni illetve még ott vannak azok, akik pl tanyán élnek, gazdaságuk van, szóval papíron nincs munkájuk de nagyon is termelnek, önellátóak stb.

Nálunk pl 2 csoport nem kap családi pótlékot: egyik az, akinrk nincs munkaviszonya (nem dolgozol, nem jár), másik az, akinek van munkája de ketten többet keresnek annál a határnál (mi ebbe a csoportba tartozunk), ami még jogosít csp-re vagyis elosztva a családtagok számával a jövedelmünket, mindenképpen magasabbra jön ki. Nem panaszkodom erre a részére, mert oké, kapja az, akinek jobban szüksége van rá. Igaz, a franciáknál 3 gyereknél már mindegy, hogy mennyit keresel, a csp az jár akkor is, nincs felső határ. Gyest viszont sose kaptam, mert itt nem létezik, azt gondolom, hogy a gyes csak egy mód arra, hogy eltakarjon egy ország egy valódi problémát, vagyis a munkanélküliséget, vagy éppen azt, hogy nincs berendezkedve part time állásokra. Ha otthon tartják az anyukákat és kiszúrják a szemüket a gyessel, ami gondolom sokaknál semmire sem elég, akkor ezzel őket nem kell beleszámolni a munkanélküliek közé, így legális keretek között meghamisítják a munkanélküliség méretét.

Van, akinek kényelmes is a gyes, de ha ez nem lenne és a csp-t is munkaviszonyhoz kötnék, akkor kevesebb gyereke születne azoknak, akik csak segélyre szülnek, ellenben több gyereke azoknak, akik el is tudják tartani mert dolgoznak is. És többen spuriznának vissza dolgozni.

Így meg az van, hogy aki nem vállal gyereket mert reálisabban látja, hogy nem tudna neki mindent megadni, az közvetetten is eltartja azok gyerekeit, akiknek meg tök mindegy, mert közpénzből tartják el, és dolgozni sem akarnak.

61. 328e1b30ab (válaszként erre: 59. - Gribedli***)
2016. máj. 16. 15:03
Illetve a gyerek nem vállalása nem gazdagodást jelent. A szegénységi kockázat kifejezésnek ehhez semmi köze.
60. 328e1b30ab (válaszként erre: 59. - Gribedli***)
2016. máj. 16. 15:02
Kevered dolgokat. Attól még ez legnagyobb szegénységi kockázat, mert kell a munkaerő.
59. gribedli*** (válaszként erre: 58. - 328e1b30ab)
2016. máj. 16. 12:20

De ha ennél is kevesebben születnének, már csak nyugdíjasok maradnának, ők meg nem termelnek tényleg, hanem ki kell fizetni a nyugdíjukat. Szóval ha nem születik elég gyerek (mert a magyaroknál születik a legkevesebb), akkor kiből lesz munkaerő?

Inkább azt gondolom, hogy nem a gyermekvállalás miatt van ott szegénység, hanem aki sok gyermeket vállal, és mellette nem dolgozik, nem termel, az nem járul hozzá a gazdasághoz, hanem az a kevés maradék, aki dolgozik, tartja el mind a nyugdíjasokat, mind a gyeses vagy családi pótlékon, szociális segélyen élőket.

Minden tiszteletem a dolgozó szülőknek mert ők hozzá is járulnak a gazdasághoz, plusz gyereket vállaltak, akikből szintén munkaerő lesz.

De mivel a fórumindító a németeknél él, összehasonlíthatjuk, kb ugyanolyan a gyerekszületés, mégis két nagyon különböző gazdasági helyzet.

Az olaszok is hátul kullognak, itt is kevés gyerek születik, sőt, lefelé ívelő tendenciát mutat, és mégsem javított ez a gazdaságon. Sőt, a pil megint csökkent és 2 évvel ezelőtthöz képest 40%kal kevesebb újszülött van, vagyis pont nem azt bizonyítja, hogy ha kevesebb gyerek lenne, akkor gazdagodnánk. A pil csökkent. El tudom képzelni, hogy emiatt még kevesebben fognak gyereket vállalni (mert mire?) és 2 év múlva megint csökkenni fog a pil. Egy ördögi kör.

58. 328e1b30ab (válaszként erre: 57. - Gribedli***)
2016. máj. 16. 12:07
Mértékadó elemzés. Magyarországon az elsőszámú szegénységi kockázat a gyerekvállalás.
57. gribedli*** (válaszként erre: 1. - Aredhel)
2016. máj. 15. 19:41

Azért nem tudom, milyen elemzés az, ami szerint Magyarországon az elszegényedés oka a gyerekvállalás. Hiszen az egyik legalacsonyabb, ha nem a legalacsonyabb születés a magyaroknál van, ezek szerint akkor gazdagnak kellene lennie, nem?

A németeknél is alacsony a születésszám, de ők mégis jól állnak, a magyaroknál szintén alacsony, és rosszabbul állnak. Ezek szerint nincs annyira kapcsolatban.

Nem húznám rá azt a párhuzamot, hogy a nagyon szegény országokban sok a csecsemő, mert ott sem a nagy születésszám MIATT szegények, hanem ez egy tünete a szegénységnek mivel nincs lehetőség fogamzásgátlásra, vagy jobban igénylik a kétkezi munkát a gazdaságban, így többet vállalnak (bár szerintem inkább az első, vagyis nincs lehetőség a fogamzásgátlásra és nincs információ).

Nem akartam csak ezt az egyet kiragadni a mondandódból, végülis ha szerinted 30 éves korotokra lesz egy lakásotok és egzisztenciátok, akkor nem vagytok lekésve.

Másrészt amit az albérletről írsz, hogy kidobnak, ha nem fizetsz mert elvesztetted a munkát, a kölcsönre is ugyanez vonatkozik, kidobnak, ha nem fizeted a részleteket.

2016. máj. 15. 13:43
Na igen, ez sok mindentől függ. Nem lehet ezt vagy azt kijelenteni, hogy mi a jobb. A semmire nyilván nem vállal az ember gyereket. De ha már van legalább egy saját lakás, még ha nem is nagy, akkor felesleges várni. NEkem van olyan ismerősöm, aki csak nagy lakásba hajlandó gyereket vállani. Na már 30 felett vannak. Nincs is semmi rossz abban, ha harminc felett szül valaki, de azért én nem vártam volna, ha már saját lakásban élek. Szóval nem fekete fehér a történet. Viszont az is biztos, hogy lényegesen megnő az ember kiadása, ha gyereket/keket vállal.
2016. máj. 15. 13:30
Egy kicsit túl van misztifikálva a dolog. Olyan, hogy teljesen biztos, nincs. Lehet hogy most nagyon jól megy a szekér, aztán hirtelen beüt a krach és nem lesz semmi. Ezt sosem lehet tudni. Azért a teljes semmire sem lehet szülni. Én nem is húznék határt, inkább azt tanácsolnám, hogy mindenki akkor vállaljon gyereket, amikor elérkezettnek érzi az időt. Lehet hogy más épp boldogabb a szüleivel, mint xy saját házban. Ha te még nem érzed elérkezettnek az időt, akkor várj. Csak azért ne vállalj, mert más is. Nem leszel elkésve még pár év múlva sem. Ne másokat nézz! Nem tudhatod, hogy otthon ki hogyan él. Lehet hogy neked jónak / rossznak tűnik és pont a fordítottja van. Az emberek hajlamosak legyártani a saját kis verziójukat mások életéről, de az általában messze van az igazságtól. Csak úgy lesz a jó mindig, ahogyan ti érzitek.
54. Cippora (válaszként erre: 1. - Aredhel)
2016. máj. 15. 08:51

Azért mert más felelőtlen,neked nem kell,nagyon is jó,hogy van eszed,és nem vágsz bele "majd lesz valami" alapon főleg ha szegénységbe nőttél fel.Arra meg nem kell adni,hogy úgy tűnik boldogok...a facebookon "mindenki" boldognak meg szerelmesnek meg gazdagnak tűnik aki jókat bulizik meg utazgat,tiszta kabaré az egész.

Szerintem 4-5 év nem olyan hosszú idő,30 évesen még fiatal anyuka leszel,és nem mindegy,hogy nyugodtan babázol otthon 2-3 évet vagy végig stresszeled a pénz miatt,esetleg a kicsit már 1 évesen bölcsibe adod mert muszáj.

53. M0ncsa (válaszként erre: 40. - Aredhel)
2016. máj. 11. 18:45

Hogyne, ertem en, ismerem az erzest.

Erre valo az emberi intelligencia es onfegyelem, hogy esszel dontsunk, ne az alfelunkkel :)

52. M0ncsa (válaszként erre: 51. - Michelle.r)
2016. máj. 11. 17:27
Igen, tudom, csak nem akartam ennyire belebonyolodni. De azt irtam asszem ugyanabban a hsz-ben, hogy kulfoldon ez azert nem gond, mert fizetni szokas. Idore. Ebbol kovetkeztetheto az, amit irtal :)
51. michelle.r (válaszként erre: 37. - M0ncsa)
2016. máj. 11. 14:24
Nem elsősorban a károkozás miatt nem adják ki, hanem azért, mert az életben ki nem rakod őket gyerekkel. És igen, az is igaz, hogy a fene akar a szomszédokkal állandóan hadakozni.
50. michelle.r (válaszként erre: 35. - 9829024220)
2016. máj. 11. 14:21

Az tud bárhol a világon kisebbségi érzés nélkül bérelt lakásban élni, aki nem kényszerből választja, és nem megy rá a gatyája is, hogy kifizesse.

Sok embert ismerek, aki azért választja ezt, mert mint mondja kisebb a macera vele. Nem neki kell vacakolni, ha elromlik valami a ház körül, nem neki kerül pénzbe, ha elromlik a boyler, nem neki kell a kertben füvet nyírnia. Persze ez is csak egy szint felett igaz, és tisztességes bérbeadó kell hozzá, aki tudja, hogy nem szívességet tesz, hanem üzletet kötött, és szolgáltatást ad.

49. 9829024220 (válaszként erre: 46. - 328e1b30ab)
2016. máj. 11. 14:18
Na nekik tilos volna hitelt felvenni,én is a saját hibambol tanultam meg.Most már ki tudnánk fizetni,de már nem akarunk hitelt.Inkább osszegyujtjuk,ha valamire vágyunk.
48. 9829024220 (válaszként erre: 47. - Spinneli)
2016. máj. 11. 14:15
Mi Németországban élünk,itt nincs ugye euro árfolyam függő törlesztőrészlet.Kb annyi a havi részlet,mint a bérleti díj,ha nem több.
47. spinneli (válaszként erre: 45. - 9829024220)
2016. máj. 11. 14:08

Nálunk az az érdekes helyzet alakult, hogy a hiteltörlesztés feleannyi, mint amennyi a bérleti díj lenne.

A mostnai hitelkondíciók már messze nem olyan elszálltak, mint korábbna a valutalapúak.

46. 328e1b30ab (válaszként erre: 45. - 9829024220)
2016. máj. 11. 13:59
Sokan nem láttak még egyben életükben egymillió forintot, tartalékaik sincsenek, de azt hiszik, nekik futja tíz meg húszmilliós ingatlanra. Pedig nem, ahogy a sok példából is kiderült az évek során.
45. 9829024220 (válaszként erre: 41. - 328e1b30ab)
2016. máj. 11. 13:55

Azert Magyarorszagon a nagy atlag nem engedhetne meg maganak egy lakashitelt,mig mindjuk egy olcsobb berlakast konnyen fent tudnanak tartani.Csak ugye ilyenkor jonnek az okosok,hogy minek fizess masnak,ha a magadet is fizetheted..az mas kerdes,hogy kozben belerokkan a csalad,ramegy a hazassag a hiteltorlesztessel jaro stresszre.

Ez egy olyan dontes,amit sokan nem gondolnak at,mert csak az zsong a fejukben,hogy sajat lakas.Ja,hogy a most behitelezett panel lakasok 30 ev mulvamondjuk lebontasra is kerulhet,mert olyan allapotban lesznek,az mar nem fordul meg sokak buksijaban.

Meg ha nem tudsz fizetni,oda a lakas is,meg a penz is.

Mi berlakasban elunk,es maradunk is,pedig vehetnenk akar,ki tudnank fizetni azt is.Igy nincs stressz,ha valami kozbejon,betegseg,akarmi es egyikunk leesik a labarol,akkor olcsobba,kisebbe barmikor el lehet koltozni.

8 eve en is beleugrottam a lakashitelbe,nem birtuk fizetni,eluszott a befizett kb ketmillio forint,es hazat az iden arvereztek el,epphogy kitelt belole a bank kovetelese.

44. 328e1b30ab (válaszként erre: 42. - 4a0bd14227)
2016. máj. 11. 11:49
Úgynevezett biológiai tény. Olvasni ér.
43. 937a2a883a (válaszként erre: 42. - 4a0bd14227)
2016. máj. 11. 11:42
Olvass utána, ez ma már bizonyított tényeken alapszik. Na nem mindegyik állat és nem feltétlenül kuckóhiánynál, de elég sok olyan van, aki nem szaporodik, ha pl kevés az élelem.
42. 4a0bd14227 (válaszként erre: 41. - 328e1b30ab)
2016. máj. 11. 11:39
Ez így nem igaz. Az állatok ösztönösen cselekednek, és, ha párzás van akkor pároznak is. Nincs szó semmi kuckóról, meg alomról... Honnan vetted ezt a hülyeséget?
41. 328e1b30ab (válaszként erre: 35. - 9829024220)
2016. máj. 11. 11:33

Ez nem tulajdonszerzési kényszer, hanem ésszerűség.

Még az állatok is leállnak a szaporodással, ha kevés az élelem vagy nincs fészek/alom/odú. Ennek az emberi megfelelője, hogy nincs biztosítva az alap, azaz az étel, a ruha és a lakhatás, mégpedig biztonsággal.

Annyi esze lehet egy embernek is, mint egy énekesmadárnak.

40. Aredhel (válaszként erre: 38. - M0ncsa)
2016. máj. 11. 10:17
Persze, csak közben ott a vágy :) Ész meg szív, mindig megy a vita, tudod, mert vágyom már arra a kisbabára, de azt sem akarom, hogy 40 évesen én is azon dohogjak, miért nem vártam még.
39. 937a2a883a (válaszként erre: 37. - M0ncsa)
2016. máj. 11. 08:29

Így van, egyetértek.

Illetve én azt szoktam mondani, hogy pl én, aki nem vágyik külföldre, nem is érdekel, hogy ott mi a szokás. Miért kell hozzájuk hasonlítani mindenben? Persze, az a fizetés jobb lenne, de engem nagyon nem érdekel, hogy ők nem vesznek házat maguknak. Itt élünk, itt ez van, így alakult és nem ok nélkül vesznek inkább az emberek. Itthon sokszor nincs más, amit a magáénak mondhat és esetleg nyugdíjas korára felmutathat valaki (persze a gyerekein kívül, ha van). Legtöbb esetben a saját ingatlan az.

38. M0ncsa (válaszként erre: 36. - Aredhel)
2016. máj. 11. 08:22

Persze, vannak, akik azert alberleteznek, mert epitkeznek valahol, stb... vagy tenyleg soha nem fog telni (talan majd egyszer, ha a szuloktol/nagyszuloktol orokolnek), es nem is mondom, hogy senki ne szuljon alberletbe. Csak azt, hogy rizikosabb sokkal. Ugyhogy ha van eselyetek sajathoz jutni zaros hataridon belul, az sokkal biztosabb, jobb megoldas.

Azt meg, hogy ki mikor szul, le kell tojni. Ok meg majd akkor irigykednek, amikor az oveke mar nagy, te meg babazhatsz. Sosem vagyunk elegedettek :)

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook