Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Gyermekvállalás - fiatalon pénztelenül vagy 30 felett tehetősen fórum

Gyermekvállalás - fiatalon pénztelenül vagy 30 felett tehetősen (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6 7
2016. máj. 17. 11:18
Sziasztok! Mindenkinek van igaza, végigolvastam. A gyermekvállalásnál azonban nagyon fontos, hogy nagyon kevés embernek megy tervszerűen. Ha pici lélek megfogan, akkor jönni akar. Sok ismerősöm nem állt készen, nem állt úgy, hogy egy picit tudjon fogadni... És mire megszületett, meglett mindenük. Amikor elkezd nőni, akkor is megteremt az ember mindent amit tud. Nagyon sokan várnak gyermekre és nem jön össze. Ennek szerintem elsődleges oka az, hogy családot tervezünk. Nem természetes már az, hogy ha két ember szeretni egymást, összeköti életét, akkor jön a gyermek. Sajnos. Ennek rengeteg oka van, tudom. Nem amiatt írtam le, mert megváltom a világot, csak ezt gondolom.
96. lapbarna (válaszként erre: 91. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 11:09

A vicc az, hogy 3 diplomám van (nem bezzegelés, csak tény), le sem írom, hány szakmám, mert kiröhögnek, megjegyzem, így vagy úgy, ha rövid ideig is, egy részükben dolgoztam is. Egyik sem büfé szak volt. A lehetőség mindig ott volt, hogy leragadjak valahol, de váltottam. Igyekszem fejlődni.

Ez off volt, bocs.

95. gribedli*** (válaszként erre: 93. - Michelle.r)
2016. máj. 17. 10:58
:D
94. gribedli*** (válaszként erre: 79. - M0ncsa)
2016. máj. 17. 10:57

Igen, autóra sem szabad hitelt felvenni, mert amint kilépsz az eladótól, már 23-25%kal kevesebbet ér (az áfa kb), és utána is évről évre csak veszít az értékéből de a hitelt ugyanúgy fizetni kell, az autó ilyen szempontból a legrosszabb befektetés.

Én úgy vagyok vele, hogy annak idején újat vettem, olyat, amilyet szerettem volna, gyűjtöttem, kiperkáltam az egészet, és inkább megvárom, míg legközelebbiként meg tudom venni az új modellt (a hibridjére várok, de még nincs a piacon, "rejtegetik"), és addig használom, amíg megy:D

Egy barátnőmnek nemrég döglött meg a 20-onéves kocsija, hát mondom, király vagy, hogy eddig kibírtad, hogy nem cserélted le, (mert az mindig csak ráfizetés). Persze, neki könnyű, mert autószerelőműhelyük van, de ő a tipikus példája annak, hogy az autó csak arra való, hogy elvigyen A-ból B-be és biztonságos legyen.

93. michelle.r (válaszként erre: 91. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 10:51
Mindig csak mosolyogni tudok azon, amikor valaki azzal büszkélkedi, hogy három, esetleg négy szakmája van. Vajon mire megy vele? Hol és mennyi idő alatt lehet háro szakmát jól megtanulni? Mennyi szakmai gyakorlata lehet?
92. boldogzokni (válaszként erre: 91. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 10:48

Nekem is van néhány 3 diplomás bölcsész ismerősöm, kezd felkopni az álluk és jó sok évet elpazaroltak olyan szakokra, amivel nem lehet pénzt keresni.

Most már lassan minden jó lenne nekik, csak dolgozhassanak.

91. gribedli*** (válaszként erre: 88. - Lapbarna)
2016. máj. 17. 10:45
Ez igaz, inkább legyen csak 1 diplomád mint 3, de az az 1 olyan legyen amivel megélsz! Lehet, hogy kicsit későbbre tolódik minden, de megéri:)
90. michelle.r (válaszként erre: 78. - M0ncsa)
2016. máj. 17. 10:38
Hihetetlen, hogy képtelenség átvinni a köztudatba ;)
89. gribedli*** (válaszként erre: 87. - Aredhel)
2016. máj. 17. 10:35
Mi az, hogy emberi időn belül? Ne akard magad összehasonlítani azokkal, akik örököltek vagy szülői segítséget kaptak, ha neked ez nem jutott ki! Ez nem valami verseny, hogy neked is addigra takaros házikód kell, hogy legyen, mire nekik is, de mindezt önerőből? Ja, ha sokszorosan jobban keresnél mint ők, akkor reális elképzelés, de hogy csak emiatt hitelt felvenni míg nekik meg nincs semmilyen hitelük, hát én inkább azt választanám, hogy élek kisebben. Ha te külföldön dolgozol, használd ki, hogy a külföldi ingatlanárakhoz képest a magyarnak olcsóbb kínálata van, és mindezt külföldi fizetésből fogod megvenni de nem megy azonnal, ezt dobta a gép. Azért ne szegje kedvedet, majd meglátod 5-10 év múlva, hogy sok dolgot át fogsz értékelni, most csak az lebeg a szemed előtt, hogy a veled egyidős ismerőseid közül párnak már van háza, neked meg miért nincs, ez az összehasonlítgatás téged csak leblokkol.
88. lapbarna (válaszként erre: 86. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 10:23

Úgy van, ezért is fordul elő - nem is ritkán, ahogyan itt is írta valaki-, hogy a fiatalok gyerekkel, vagy anélkül a szülőkhöz szorulnak. De itt jön a befektett munka kérdése, ami egy újabb aspektust vet fel. Én éppen azért nem kezdtem dolgozni középiskola után egyből, mert hosszútávon gondolkodtam. Befektettem az időt és az energiát a későbbi haszon reményében. Soha nem jutott volna eszembe olyan szakot elkezdeni, ami pillanatnyi haszonnal kecsegtetett volna (pl. sok szabadidő), vagy sokkal könnyebb lett volna, de később a fenekemet törölhettem volna ki vele.

Ööö, jól elkanyarodtam.

A lényeg: szerintem mindig jobban megéri hosszútávon gondolkodni.

87. Aredhel (válaszként erre: 86. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 10:17

Viszont albérlet mellett hogyan tud valaki annyit félretenni, hogy emberi időn belül még lakást is tudjon venni?

Ennek az eredménye, hogy mindenki otthon él a szülőkkel vagy külföldre megy vagy nem vállal gyereket vagy sír a fórumokon, hogy mikor érkezik már meg a csp, mert 500 forintja maradt az utolsó hétre. Szomorú magyar valóság.

86. gribedli*** (válaszként erre: 80. - Lapbarna)
2016. máj. 17. 10:14
Épp ezért példáloztam ezzel, mert a fórumindító kint él és nem magyar átlagfizetésből. Tehát simán megtehetné ő is ezt. A magyar fizetések és albérletárak, hát ja, de annál inkább, ha valakinek nincs semmije, nem a legjobb még hitelt is felvenni, meg kell próbálni annyit összegyűjteni, hogy hitel nélkül vagy nagyon minimális hitellel tudjon valamit venni mert így ha nem fizeti a hitelt, legfeljebb elköltözik egy kisebbe. Viszont ilyen szituációkban meg 2 gyerek tényleg luxus.
85. alidamolnar (válaszként erre: 78. - M0ncsa)
2016. máj. 17. 10:11

Ettől én is falra mászok.

Direkt úgy fogalmazok, hogy lakást bérel, bérelt lakásban lakik.

Szerintem az albérlő onnan eredt, amikor a régi rendszerben maga a bérbeadó is bérelte, mondjuk "tanácsi bérlakások" voltak. És akkor a bérlő is bérbe adta, és az volt az "albérlő".

Nekem az "albérlet" olyan körgangos, házinénis, bloááá:(

A "bérelt lakás" szerintem is a helyes kifejezés.

84. lapbarna (válaszként erre: 83. - Aredhel)
2016. máj. 17. 10:11

Ezért írtam fülesésmicimackónak, hogy számomra nem reális, hogy itthon jobban megéri bérelni, pláne azokkal a számokkal és körülményekkel, amiket ő vázolt.

Nem is a "nyugatot" és a hazai viszonyokat volt szándékomban szembeállítani, csak felvázoltam a véleményem szerinti valóságot.

De én már jóval lejjebb ismertettem a nézeteimet a kölcsönökkel kapcsolatban, amit most is fenntartok.

83. Aredhel (válaszként erre: 80. - Lapbarna)
2016. máj. 17. 10:03

Igen, külföldön egy sima minimálbérből is meg tud élni két ember albérletben, autóval, próbáljon meg otthon két ember 75 ezer forintból fennmaradni albérletben, autóval... nem ugyanazok a lehetőségek, szóval felesleges a nyugatot és Mo-t, összehasonlítani.

Ha valaki itthon nem tud fizetni egy törlesztőt, hogy fogja fizetni az albérletet? Kb. ugyanannyira jön ki. Csak akkor már tényleg nem mindegy, hogy a gyerek 15 éves korára lejár-e és onnantól félre lehet-e neki tenni azt a havi 60-70 ezer forintot vagy sem.

82. lapbarna (válaszként erre: 80. - Lapbarna)
2016. máj. 17. 09:58
Bocs, csak azt felejtettem ki, hogy egy "nyugati" országban dolgozó nőről van szó.
2016. máj. 17. 09:56
Ja, és tisztában vagyok vele, hogy ott sincs kolbászból a kerítés.
80. lapbarna (válaszként erre: 77. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 09:55
Figyi, szerintem egy átlagos magyar fizetésből nem nagyon lehet félretenni, ha mondjuk van 2 gyerek, apu-anyu dolgozik, nem is élnek nagy lábon. Nincs saját tapasztalatom, csak a családban van rá példa: heti 30 óra munka mellett, 2 gyerek, akiket egyedül nevel, tesz félre pénzt, és bérelt lakásban lakik. Magyarán egy "nyugati" átlagfizuból valóban lehet félretenni, és valóban nem sok értelme van egy saját háznak. Mire nyugdíjas lesz ott valaki, jó eséllyel halmoz fel annyi megtakarítást, hogy nem kell azon izgulnia, ki tudja-e fizetni a bérleti díjat. Magyarországon ezt nem lehetne véghezvinni. Szerintem.
79. M0ncsa (válaszként erre: 77. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 09:51

Es ismet jessz.

Orokles egy generacio kihagyasaval tortenik (ertem ezalatt, hogy mire en a szuleimtol orokolok, mar megette a fene azt a penzt vagy ingatlant... jo esetben legalabbis). Ha a szulok be tudnak segiteni, remek, leginkabb arra szamithatnak a fiatalok, amit a nagyi rajuk hagy... felteve, ha a szulok allnak ugy, hogy ne legyen ra egeto szukseguk. De hogy ez a rendszer mukodjon, az kell, hogy egy nagyszulo koru szemely rendelkezzen sajat ingatlannal, kulonben megszakad a kor.

En is nagyon hitelellenes vagyok amugy, nem is azert, mert a bank neven van az ingatlan/auto/akarmi, hanem a kamatok miatt.

Hitelt kizarolag akkor erdemes felvenni, ha nemcsak hogy megterul, de meg hasznom is szarmazik belole. Uzleti celra, pl. Lakasra is csak akkor, ha kamatostol olcsobban jovok ki, mint alberlettel. De a 20% onresz, 80% hitel aligha ebbe a kategoriaba tartozik...

78. M0ncsa (válaszként erre: 75. - Michelle.r)
2016. máj. 17. 09:45

KOSZONOM!!!

A guta kerulget a foberlo kifejezestol, utoljara az atkosban leteztek, es ennek mar jopar eve.

77. gribedli*** (válaszként erre: 74. - Lapbarna)
2016. máj. 17. 09:43

Nem, a 20-30 év alatt félre szoktak tenni és nyugdíj előtt vesznek lakást, immár kisebbet, mert addigra a család kisebb lesz, a gyerekek kirepülnek. Aki fiatalon köt életbiztosítást, azoknak is addigra jár le és megkapják az összeget, de aki félretesz, annál is pozitív kamata lesz a pénzének, nem pedig adósság miatti kamat.

Egyébként én nem vagyok annyira ellene a magántulajdonnak, nem azt akarom mondani, hogy akinek van annyi pénze, hogy vegyen sajátot, az menjen albiba, dehogy! Az vegyen csak sajátot, de azért, mert van neki elég. Én az eladósodás és kölcsön ellen vagyok. Nekem is saját van, igyekszem összehozni a gyerekeimnek is, mire felnőnek.

76. michelle.r (válaszként erre: 72. - Aredhel)
2016. máj. 17. 09:33
Pontosan így van. A devizahitelesek a bank kárára fogadtak. Nem jött be, megfordult a tendencia.
75. michelle.r (válaszként erre: 65. - 9829024220)
2016. máj. 17. 09:29

Eleve rossz a megfogalmazás.Nem albérlő, hanem bérlő. A tulajdonjogot veszi bérbe. Nem szívességet tesz neki a nem létező főbérlő 🤓.

Magyarországon igencsak hiányos ennek a kultúrája.

74. lapbarna (válaszként erre: 70. - Gribedli***)
2016. máj. 17. 09:12

Elmúlik az a 20-30 év, és a delikvens még mindig albérletben lakik, viszont a jövedelme töredéke a réginek, mert mondjuk már nyugdíjas. Hm?

Ha a sajátját fizette volna, nem lett volna meg az esetleges félelme, hogy öregkorára nem tuja fizetni az albérleti díjat. Szerintem manapság Magyarországon nem feltétlenül tud albérlet mellett gyűjteni az öregkorra. Saját tulajdon mellett sem biztos, az igaz, de ha fizetem az alb díjat sem 100 %, hogy nem adják el a fejem fölül ( velünk ilyen is történt).

73. gribedli*** (válaszként erre: 63. - M0ncsa)
2016. máj. 17. 09:05

És jól is teszik:)

Végülis nekem nincs bajom ezzel az itteni rendszerrel, ha munkaviszonyhoz van kötve, mert ugye a neve is "pótlék", vagyis kipótolja, kiegészíti azoknak a fizuját, akik nem keresnek eleget, pedig ők is mindketten dolgoznak. Aki meg egy adott határnál jobban keres, nyilván nincs szüksége pótlásra, szóval valahol megértem ezt. Délen nagyon rosszak a fizetések, csoda, hogy elérnek a hó végére. Nálunk szülési szabi van, 3 hónapig utána kapod még 100% fizudat, aztán csökkentet, a legtöbben ezért már 6 hónap után visszamennek. Aki 1 évet vár, az is úgy van otthon, hogy saját magának finanszírozza már az otthonlétet, mert megengedheti magának de semmiképpen nem közpénzből. Ha meg 1 éven belül nem megy vissza, a munkahelyét sem kötelesek tartogatni.

Amúgy meg jót tesz egy anyukának, ha visszamegy dolgozni, lelkileg is meg a családi kasszának is.

72. Aredhel (válaszként erre: 65. - 9829024220)
2016. máj. 17. 09:04
A devizahitel az teljesen más dolog. A forinthitel nem fog két év alatt majdnem duplájára emelkedni, a devizával kapcsolatban, bármilyen bántó, azt kell mondanom, hogy mindenki olvassa el mit ír alá. A devizahitel lényege ugyanis épp az, hogy árfolyamtól függően drasztikusan csökkenhet vagy nőhet.
71. 5c54c8b1c1 (válaszként erre: 1. - Aredhel)
2016. máj. 17. 09:00

Nem kizárólag a gyermekvállalás, hanem a felelôtlenség, illetve a túlzottan nagy igények.

Tudomásul kellene venni, hogy 4-5 év alatt nem lehet megteremteni olyan otthont, amire 20-30 év alatt lehetséges.

70. gribedli*** (válaszként erre: 64. - Aredhel)
2016. máj. 17. 08:50

Az albérletnél az olcsósága a mérvadó, szóval logikus, hogy aki arra rendezkedik be, hogy huzamosan albérletben lakik, ne mindig mindenből a legjobbat válassza, hanem olyat válasszon, ami olcsó és közel van a munkahelyhez, úgyis a javítások és egyebek a tulajt terhelik. Tehát ne azt, hasonlítsd össze, hogy egy jobb kategóriás albérlet mennyibe fog kerülni. Amúgy meg sokszor 4 vagy 4+4 évesek a szerződések, nem kötelező azonnal 3 szobásba menni, hanem ahogy nő a család, közben már keresgélni.

A 25 milliós hitel kifizetése nem 25 millió, hanem meglesz az 36-40 millió is, mert kamat+infláció, számolj minimum másfélszeresével, amit neked kell fizetni, akkor is, ha közben lejjebb mennek az ingatlanárak (na akkor tiszta ráfizetés).

Nekünk saját házunk van, de azt gondolom, hogy a magántulajdon csak akkor jó, ha:

-örökölted

-megvan önerőből

-megvan önerőből a házad értékének a 75-80%a és a többi csak a hitel, nem pedig fordítva

Aki csak a kiszemelt otthon 20%ával rendelkezik, az inkább menjen albérletbe, mert ugyanott van. Ez így sose lenne magántulajdon, hogy a ház 80%ban a banké, mert ha nem fizeted a törlesztőt, kitesz.

Nekünk adott volt az örökölt telek, a szülei gondoskodtak erről, rajta felújítandó ház, amit inkább lebontattunk és önerőből építkezés, minimális hitellel volt. Így megéri a magántulajdon, de csak mert így tényleg a mienk. Ha nem lett volna a telek, akkor olyan házat, lakást választottunk volna, ami kikerül a pénzünkből. De természetesen az építkezés óta még fel is ment a telek ára és a házra költött pénznél jóval többre értékelik most a készet is, ez tök jó. Viszont ha nem így jött volna ki, simán egy kisebbel is beértük volna (kisebb kert, kisebb ház), és ha jól megnézem, ahol többen élnek albérletben, azokban az országokban nem élnek rosszul az albisok, sőt. Vagy megveszik 20 évesen(örökölt, önerő, szülők), vagy megveszik nyugdíj előtt, mert addigra gyűlik össze de közben élnek, nem szegénységi mutató, hogy albérletben vannak.

A szegényebb országokban ragaszkodnak jobban a magántulajdonhoz, ami csak egy illúzió, kapaszkodnak ebbe az illúzióba, hogy bármi áron saját, mert 20-30 évig igenis a banké, nem a tied. Ha van pénz sajátra, legyen, de ha nincs annyi, felesleges bevállalni akkora hiteleket.

69. lapbarna (válaszként erre: 65. - 9829024220)
2016. máj. 17. 08:37

65000 volt az albérleti díj, jól értem? Hány éve? 10?

Saját példa: 7 évig laktunk albérletben, havi 35-38000 Ft/hó+ rezsi, 40 nm. 8 éve építkeztünk. 25 évre vettük fel a hitelt, csakis forint alapút. Az ügyintéző ajánlotta a svájcit, hogy a havi törlesztőrészlet 4-10000-rel is kevesebb lehet, de ezt bizonytalannak éreztük. 1-2 évre rá jött is a válság. Eltolt 5 éves konstrukcióval havi 45000-et fizettünk, azóta 73000. A házunk kétgenerációs, anyukám velünk él. 114 nm, kert 470 nm. Szerintem a számok beszélnek. Albérletből és innen is kitehetnek, de úgy vagyok vele, ha kifizetem, a gyerekekre hagyok valamit.

68. M0ncsa (válaszként erre: 65. - 9829024220)
2016. máj. 17. 08:04

Ki hogy erzi. En mindenesetre inkabb veszek egy olcsobb, hasznalt autot keszpenzert, minthogy befizessek extra 3000 euro kamatot a banknak.

Igen, baratnomek is lizingelik az autot, de csak azert, mert a reszlet nagy reszet a munkaltato fizeti. Mert szamara az auto egy reprezentacios eszkoz. IGY persze, hogy lizingel...

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook