Gyermekvállalás - fiatalon pénztelenül vagy 30 felett tehetősen (beszélgetés)
Nem csak a fizetésen múlik.
A sógorom programozó, nem is rossz.
Mikor állásajánlattal keresték meg, közölte, hogy két feltétele van: debreceni iroda és érdekes munka. A fizetés szóba se került :)
Dehogy, a munkáltatók vannak elszállva
Néhány hirdetésből már csak az űrsiklóvezetési gyakorlat hiányzik :)
De aki tényleg nagyon jó, akár csak egy fontosabb programozási nyelvben, azt már diploma előtt "lefoglalják".
Persze, ez így van.
Viszont az alapokat megtanulni kell a jó képzés.
A gyakorlatot megszerezni már egyszerűbb, aki komolyan veszi, az simán programoz már középiskola alatt, játékokat főként.
Ahogy en latom a dolgot, a programozas csk akisebb reszben kepzes, nagyobb reszben gyakorlat (meg persze a nebulo kepessegeinek) fuggvenye.
Viszont akarmilyen egyetemre is jarnak, akarmilyen jo kepzesre, gyakorlatot, RUTINT csak munkaval szerezhetnek (vagy gyakorlassal, ugye).
Jó informatikusból hiány van mindenhol, itthon is.
Viszont a képzés elég gyenge, mert aki tényleg jó, az nem fog elmenni tanítani.
Ez is egy ördögi kör :(
Huuu de elkanyarodtunk.
Olaszorszagban ilyen sok informatikust keresnek? Nem is tudtam. Mondjuk itt, az olasz hataron eleg nehezen talalsz jo informatikust. Altalaban van munkajuk, nem is rossz penzekert. Aki meg munkanelkuli, az altalaban pancser is.
Inkabb az a gond, hogy a munkaltatok nem akarnak kezdoket alkalmazni. Ertem en, hogy kenyelmesebb a profi, de hogy legyen belole profi, ha nem szerez gyakorlatot??
Szia Eszter! Hol latsz te itt indulatot? :))
Sokan meg elvetetik az elsot, aztan semmi gond a kovetkezovel. Mondjuk az sem mindegy, hogy azt az elsot 20 vagy 30 evesen veteted el. Tovabba rengeteg olyan pelda is van, amikor megtartjak, mondvan baranyka meg legelo, mindenki ismeri a dorgest szerintem, aztan baranyka lesz, legelo meg sehol. Csak a siras-rivas a csp-topikban. Erre probaltam utalni.
Megértettem. Elmondtam, hogy szerintem mi még az ördögi kör.
Hülyeség ellen nincs orvosság. Akinek esze van, már egyetem alatt elmegy gyakornoknak, fizetés nélkül, így diploma is lesz, gyakorlat is. És ha elég jó, még az is lehet, hogy felveszik. De sajnos elég kevés a tudatos gondolkodó ;)
Pontosabban eldönteni még van idő szerencsére.
De ez érdekli, és csak a szerencsének köszönhetjük, hogy már most megismerheti ezeket a programokat, mert van aki tud neki segíteni.
Mire döntenie kell, már kb. tudni fogja, mi is ez pontosabban.
Naná, hogy a bulit látja, meg a csajozást :))
Az én fiam négyévesen azt mondta, kukás szeretne lenni..... :DDD És a zseniális apukája jót röhögött rajta, mondván, amikor eljön az apokalipszis, higgyem el, hogy ő jár a legjobban :))
Ehhez képest a lányom 5 éves kora óta arra készül, hogy étterme lesz.
Illustratort mindenképpen tanuljon, egyre több helyen használják.
Sajnos a grafikusok is beálltak letörni egymás árait, ami részben gusztustalan, másrészt nem veszik észre az idióták, hogy végül maguk alatt is elvágják a fát.
Nincs kedve valami szállodaipari dologhoz?
Én midenkinek azt tanácsolnám, olyan dolgot tanuljon, amivel külföldre is elmehet, akár pár évre. Tanuljon meg két nyelvet, akkor még itthon is piacképes lesz miután hazajött.
Vannak diplomák, amivel meg is kapja, és vannak olyanok, amivel örüljön, ha egyáltalán bárhova felveszik. Jogászokat is képeznek már lassan OKJ-n is, ehhez képest, három egyetem van, ahonnan szinte kérdés nélkül felvesznek, a többiek pedig pályázgathatnak, a végén pedig pakolhatnak a Tesco-ban.
Ez egyébként tényleg egy ördögi kör, mert mindenki panaszkodik, hogy kevés a fizetése, és a munkáltatónak remek fegyver, hogy ha nem tetszik, mehetsz máshova, öten ugranak a helyedre.
Ez igaz, pl a fiam informatika-matek-biológia osztályba megy és jó angolos, németes mellé, de a tanárai szóltak nekem, hogy a gyerek jó bioszos is, ezért ne "szűkítsem" be egy olyan suliba, ahol csak matek/informatika van, mert ez volt nála mindig a legfeltűnőbb. Azt is tudja, hogy ez gimi vagyis utána kötelező a továbbtanulás, és neki ez oké, de már szólt, hogy nyaranta el szeretne menni úszómesternek :D (mert csak a bulit látja)
És ha megkérdezed, hogy mi leszel, ha nagy leszel, ő és a barátai még megrekedtek azon a szinten, hogy ilyesmiket mondanak, hogy hacker... :DDD
Eladó, felszolgáló: minimálbéres szakmák, nem túl jó kilátással.
A grafikus irányon gondolkodunk mi is, de inkább a Fhotoshop, Corel irányban, ezek eléggé keresettek, és meg is fizetik.
Szerencsére a kicsinek van ilyen irányú tehetsége.
Viszont képzés kevés van, szerencse is kell a bekerüléshez. Na meg pénz.
szakács, cukrász, felszolgáló, eladó, masszőr, grafikus és ehhez kapcsolódó munkakörök, dtp operátor, stb., y a nyomdaiparban sok munkakör, tördelő pl, szerkesztő, kirakatrendező, dekoratőr, szabász, varró - csak fejből néhány.
Szinte minden szakmában van olyan, amihez elég egy középfokú végzettség.
Fiatalság-bolondság?!
A legjobb az, ha valaki full frissen végezve olyan elvárásokat támaszt a munkáltatókkal szemben, amik enyhén szólva irreálisak. Pl. heti 40 óráért havi minimum 2-300 ezret szeretnének. Totálisan tapasztalat nélkül. Nem mennek el 100-150-ért, mert az kevés, és jön az ördögi kör.
Ez megint off a fórum témájával kapcsolatban, csak na. Örülök, hogy 40 leszek. 😄
Olyan szakmákra gondoltam, amik nem igényelnek diplomát.
A programozást nem sorolom a női szakmák közé, de pl. az asztalos, autószerelő nálunk jellemzően férfiszakma.
Az a baj, hogy a keresett szakmák többsége tipikusan férfiszakma.
A lányoknak jóval szűkebb a választék, ha nem elég okos az egyetemhez.
Fodrász, kozmetikus, több nem is jut eszembe.
En pl vilag eletemben vendeglatasban dolgoztam,vagy keskedelemben.Nem tudom elkepzelni az eletem egy irodaban,nekem kell a porges a munkaban,hogy emberekkel legyek egesz nap,akikkel lehet beszelgetni,stb.
Bele is halnek,ha irodaban kene papirokat rakosgatni,konyvelni,szamfejteni,telefonalgatni,mittudomen.
Valaki meg az egez napos talpalast,meg jopofizast nem birja.Ezert kene sztem vegiggondolni normalisan,hogy mit is tanul az ember.
További ajánlott fórumok:
- Mi az ideális gyermekvállalás ideje, avagy örök harc a tökéletes élet után?
- Annyira, de annyira elegem van már a szegénységből, pénztelenségből! Szegény vagy, te hogy oldod meg a mindennapokat?
- Borzalmas ez a pénztelenség hogy éled túl? Várom az ötleteket!!
- Milyen elveket tartottatok meg melyeket dobtátok sutba gyermekvállalás után?
- Gondolatok házasságról és gyermekvállalásról
- Mennyi kiadásra lehet számítani gyermekvállalásnál?