Gary Taubes idézetek (beszélgetés)
"Vannak, akik képesek uralkodni magukon, míg mások újra elindulhatnak a lejtőn."
/Gary Taubes/
"Egyesek számára egy kevés szénhidrát engedélyezése az étrendben olyan lehet, mintha egy volt dohányosnak megengednénk, hogy elszívjon egy-két cigarettát, vagy egy gyógyult alkoholistának, hogy alkalmanként lehajtson egy italt."
/Gary Taubes/
"Az ezen a filozófián alapuló diéták jellemzően egy bevezető – vagy, ahogy Atkins nevezi, "gyorsindító" – szakasszal kezdődnek, amelynek az idején lényegében mindenfajta szénhidrát tiltott (az Atkins-diéta naponta alig 20 grammot engedélyez). Ez felgyorsítja a kezdeti testsúlycsökkenést, és a diéta folytatására ösztönöz. Az utasítás szerint minden szénhidrátról le kell mondanunk, naponta néhány apró adag leveles zöldséget leszámítva. Miután a szervezetünk átállt a saját zsírtartalékainak az elégetésére, és elkezdtünk elfogadható ütemben fogyni, minimális mennyiségű szénhidrátot visszavehetünk az étrendünkbe. Viszont ha a fogyás megáll, az azt jelenti, hogy a szervezetünk rosszul tűri ezeket a szénhidrátokat, tehát ismét le kell mondanunk róluk."
/Gary Taubes/
"Ha egy-két hónapon belül nem következik be látványos fogyás, a fogyókúrázók általában megállapítják, hogy a diéta kudarcot vallott, és vagy kipróbálnak egy másikat, vagy kénytelen-kelletlen belenyugszanak a kövérségükbe. Csakhogy a helyzet az, hogy a zsíranyagcserének egy olyan szabályozási zavarát igyekszünk megszüntetni, amely már évek vagy évtizedek óta fennáll. A folyamat visszafordítása ezért hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat."
/Gary Taubes/
"A nők és az idősebb emberek gyakrabban vallanak kudarcot, mint a férfiak, illetve a fiatalok. Minél kövérebb valaki, és minél régebben hízott el, annál valószínűbb, hogy kövér is marad."
/Gary Taubes/
"Minél kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, annál karcsúbbak leszünk."
/Gary Taubes/
"A finomított szénhidrátok, a keményítőtartalmú növények és a cukrok hizlalnak, ezért enni- és innivaló formájában egyformán kerülendők."
/Gary Taubes/
"Az utóbbi években egyre több ezzel kapcsolatos mű jelenik meg. A szerzők kezdetben gyakorló orvosok voltak, akik jellemzően maguk is súlyproblémával küszködtek, tehát hasonló tapasztalatokat szereztek, mint bárki más: nem sikerült lefogyniuk úgy, hogy kevesebbet ettek, vagy többet mozogtak. Végül eszükbe jutott, hogy megpróbálkozhatnának a szénhidrátbevitel korlátozásával. Kipróbálták, és kiderült, hogy működik, így aztán erre buzdították a betegeiket is."
/Gary Taubes/
"A legegyszerűbben így fogalmazhatnánk meg az összefüggést a kóros elhízás, a szívbetegségek, a 2-es típusú diabétesz, a metabolikus szindróma, a rák és az Alzheimer-kór között: az, amitől kövérek leszünk – az elfogyasztott szénhidrátok minősége és mennyisége – egyben meg is betegít minket."
/Gary Taubes/
"Mint kiderült, az Alzheimer-kór és a rák legtöbb fajtája – beleértve a mellrákot és a vastagbélrákot is – egyaránt összefüggésbe hozható a metabolikus szindrómával, a kóros elhízással és a cukorbetegséggel. Ez azt jelenti, hogy minél kövérebbek vagyunk, annál nagyobb valószínűséggel betegszünk meg rákban, és annál nagyobb az időskori elbutulás veszélye is."
/Gary Taubes/
"Kerüljük a szénhidrátban gazdag élelmiszereket, különösen azokat, amelyek könnyen emészthetők, és a cukrokat."
/Gary Taubes/
"Folyton azt halljuk, hogy a HDL-szintünket testedzéssel, fogyással, sőt, akár mérsékelt alkoholfogyasztással emelhetjük meg, de az már ritkán vagy soha nem hangzik el, hogy ugyanezt úgy is elérhetjük, ha az étrendünkben zsírra cseréljük a szénhidrátokat."
/Gary Taubes/
"Ha az étrendünkben a zsírokat vagy akár csak a telített zsírokat szénhidrátokkal váltjuk fel, azzal lecsökkentjük a HDL-szintünket, ami növeli egy jövőbeli szívroham valószínűségét, legalábbis e kockázati előrejelző szerint."
/Gary Taubes/
"Minél kövérebbek vagyunk, annál jobban emelkedik lényegében minden főbb krónikus betegség kockázata."
/Gary Taubes/
"Ha az egyikből kevesebbet eszünk, akkor a másikból többet fogunk."
/Gary Taubes/
"Az egészséges emberi étrendben nincs szükség szénhidrátokra. Úgy is mondhatnánk (ahogy a szénhidrátszegény táplálkozás hívei szokták), hogy nem létezik "nélkülözhetetlen" szénhidrát. A táplálkozás-szakértők azt állítják, naponta 120–130 gramm szénhidrátnak helyet kell kapnia egy egészséges étrendben, de csak azért vélekednek így, mert összekeverik azt, amit az agyunk és a központi idegrendszerünk üzemanyagként eléget, ha az étrendünk szénhidrátban gazdag (tehát tartalmaz napi 120–130 gramm szénhidrátot), azzal, amire ténylegesen szükségünk van."
/Gary Taubes/
"Először is, a fogyókúra során a hizlaló ételeket kerüljük, a zöldségeket és a salátákat nem; nincs miért aggódnunk a vitamin- vagy ásványianyag-hiány miatt. Ezenkívül a hizlaló szénhidrátok, amelyekről le kell szoknunk – keményítők, finomított szénhidrátok és cukrok – egyébként sem tartalmaznak szinte semmilyen nélkülözhetetlen tápanyagot."
/Gary Taubes/
"Az az érv, hogy a szénhidrátszegény étrend kiegyensúlyozatlan, teljességgel értelmét veszti, ha az elhízást valóban az ételeinkben található keményítők, finomított szénhidrátok és cukrok okozzák. Aki ezt belátja, nem érvelhet a szénhidrátok kiiktatása, vagyis a probléma megoldása ellen."
/Gary Taubes/
"Az elhízás oka a szénhidrátfogyasztás. Ebből következően a legjobb és talán kizárólagos módja annak, hogy a pluszkilókat elkerüljük, ha egyáltalán nem fogyasztunk hizlaló, szénhidrátban gazdag ételeket. Azok számára, akik már elhíztak, de meg kívánnak szabadulni a zsírpárnáiktól, szintén ez lehet az egyetlen megoldás."
/Gary Taubes/
"A maszaik felvették a cukrot és a lisztet az étrendjükbe, vagy a városokba költöztek, és ott szoktak rá ezekre az élelmiszerekre – és ők is megbetegedtek. Ma már a vegetáriánus hinduk is, akik a húsfogyasztást utálatos cselekedetnek tartják, fogyasztanak cukrot és lisztet. Nem lenne érdemes komolyan elgondolkodni azon, hogy esetleg a cukor és a liszt okozza ezeket a betegségeket?"
/Gary Taubes/
"A nyugati civilizáció étrendje nyugati, civilizációs betegségeket von maga után: kóros elhízást, diabéteszt, szívbetegségeket és rákot."
/Gary Taubes/
"Ha úgy gondoljuk, hogy a genetikai felépítésünk igenis befolyásolja, mi számít egészséges étrendnek, akkor annak, hogy miért hizlalnak a könnyen emészthető keményítők, a finomított szénhidrátok (liszt és fehér rizs), illetőleg a cukor, valószínűleg az az oka, hogy a szervezetünk nem ezek fogyasztására fejlődött ki, és főleg nem arra, hogy olyan mennyiségben fogyasszuk őket, mint ahogy ma tesszük. Nyilvánvaló, hogy nélkülük egészségesebb lenne az étrendünk."
/Gary Taubes/
"A lényeg, ahogy ez a 2000-ben született elemzés is kiemelte, hogy azok a modern élelmiszerek, amelyek ma a tipikus nyugati étrend kalóriatartalmának több mint 60 százalékát adják – gabonapelyhek, tejtermékek, üdítőitalok, növényi olajok, salátaöntetek, cukor, csokoládé – "gyakorlatilag egyáltalán nem szerepeltek a vadászó-gyűjtögető népek étrendjében"."
/Gary Taubes/
"A vadászó-gyűjtögető étrend nagyon távol áll a ma ajánlott, szénhidrátokban, könnyen emészthető keményítőkben és gabonafélékben (kukorica, burgonya, rizs, búza, bab stb.) gazdag étrendtől."
/Gary Taubes/
"És íme, az 1951-ben megjelent tankönyv, a The Practice of Endocrinology (Az endokrinológia gyakorlata) kövéreknek szánt diétája; a kötetet hét elismert brit orvos állította össze, Raymond Greene, a XX. század valószínűleg legnagyobb hatású angol endokrinológusa – a regényíró Graham Greene fivére – vezetésével:
Kerülendő élelmiszerek:
1. Kenyér és minden más, ami lisztből készül...
2. Gabonafélék, beleértve a reggeli gabonapelyheket és tejpudingokat is
3. Burgonya és minden más fehér gyökérzöldség
4. Sok cukrot tartalmazó ételek
5. Az összes édesség...
Az alábbi élelmiszerek tetszőleges mennyiségben fogyaszthatók:
1. Vörös hús, szárnyasok, hal
2. Minden leveles zöldség
3. Tojás (frissen és porított formában is)
4. Sajt
5. Gyümölcsök (de csak cukrozatlanul vagy szacharinnal édesítve), a banán és a szőlő kivételével"
/Gary Taubes/
"És íme, az 1951-ben megjelent tankönyv, a The Practice of Endocrinology (Az endokrinológia gyakorlata) kövéreknek szánt diétája; a kötetet hét elismert brit orvos állította össze, Raymond Greene, a XX. század valószínűleg legnagyobb hatású angol endokrinológusa – a regényíró Graham Greene fivére – vezetésével:
Kerülendő élelmiszerek:
1. Kenyér és minden más, ami lisztből készül…
2. Gabonafélék, beleértve a reggeli gabonapelyheket és tejpudingokat is
3. Burgonya és minden más fehér gyökérzöldség
4. Sok cukrot tartalmazó ételek
5. Az összes édesség...
Az alábbi élelmiszerek tetszőleges mennyiségben fogyaszthatók:
1. Vörös hús, szárnyasok, hal
2. Minden leveles zöldség
3. Tojás (frissen és porított formában is)
4. Sajt
5. Gyümölcsök (de csak cukrozatlanul vagy szacharinnal édesítve), a banán és a szőlő kivételével"
/Gary Taubes/
"Az Anna Karenina az 1870-es évek közepén született. Ebben Anna szeretője, Vronszkij gróf úgy készül fel a sorsfordító lóversenyre, hogy tartózkodik a szénhidrátoktól."
/Gary Taubes/
"Végső soron, az elhízás egyszeregye alapján azt kell elfogadnunk, hogy egy fogyókúra kizárólag akkor lehet sikeres, ha az étrendből teljesen kiiktatja a hizlaló szénhidrátokat – ha ezt nem tesszük meg, az egész kudarcba fullad. A fogyókúra célja, hogy beállítsa a zsírszövet helyes működését, és így a szervezet lebonthassa a zsírfelesleg formájában felhalmozódott kalóriákat."
/Gary Taubes/
"Ugyanez az érvelés nagy eséllyel helytálló azok esetében is, akik megesküsznek arra, hogy a rendszeres testmozgásnak köszönhetően szabadultak meg a felesleges kilóiktól. Igen ám, de ritka az olyan ember, aki egyszer csak sportolni kezd, hogy formába hozza magát, futni, edzeni vagy úszni jár a hét öt napján, és közben semmit sem változtat az étrendjén. Valószínűbb, hogy a korábbinál sokkal kevesebb sört, szénsavas üdítőt, édességet fogyaszt majd, sőt, talán még arra is hajlandó lesz, hogy a keményítőt tartalmazó ételek helyett zöldségeket egyen."
/Gary Taubes/
"A tudomány jelenlegi állása szerint - "egészséges táplálkozásra" váltunk, valójában az történik, hogy leszámolunk a leginkább hizlaló szénhidrátokkal, és csökkentjük a teljes szénhidrátbevitelt. Ha sikerül leapasztanunk a zsírpárnáinkat, annak szinte biztosan ez az oka."
/Gary Taubes/