Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Gary Taubes idézetek fórum

Gary Taubes idézetek (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6
2020. jún. 30. 23:53

"Az 1970-es évekig a kalóriaszegény diétákat az orvosi szakirodalomban "éheztető diétáknak" hívták, mivel ezek azt várták el tőlünk, hogy feleannyit vagy még kevesebbet együnk, mint amennyit szoktunk. Néhány hónapnál tovább azonban képtelenség így éheztetni magunkat (pláne nem a végtelenségig), pedig ezek a diéták burkoltan ezt követelik tőlünk, ha a kezdeti fogyást fenn szeretnénk tartani. A kifejezetten kalóriaszegény diétákat már böjtnek nevezik, mert ezek csupán minimális mennyiségű ennivalót engedélyeznek. Csakhogy böjtölni sem igen tudunk néhány hétnél vagy legfeljebb egy-két hónapnál tovább. Nem folytathatjuk örökké a koplalást, miután feléltük a zsírtartalékainkat."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:49

"A legtöbb kövér ember élete nagy részét azzal tölti, hogy megpróbál kevesebbet enni."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:47

"0,5 kiló zsír durván 3500 kalóriányi energiát tartalmaz."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:41

"A pimák étrendje 1900-ban nagyon hasonló volt ahhoz, mint amit mi ma, egy évszázaddal később követünk, de nem a mennyiség, hanem a minőség tekintetében."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:38

"Ma az Egyesült Államokban a pimák körében a legmagasabb az elhízott, illetve cukorbeteg emberek aránya. Gyakran hozzák fel őket példának arra, hogy mi történik, amikor egy hagyományos kultúra találkozik a mai Amerika mérgező környezetével. A pima nép régen keményen dolgozó földművesekből és vadászokból állt, mondják, ma viszont másokhoz hasonlóan ők is mozgásszegény életmódot folytató bérmunkások, akik az autóikkal ugyanazokba a gyorséttermekbe járnak, ugyanazokkal a hizlaló rágcsálnivalókkal tömik magukat, ugyanazokat a tévéműsorokat nézik, s ugyanúgy elhíznak, és cukorbetegek lesznek, mint mindenki más, csak még nagyobb arányban."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:31

"A második világháború vége óta eltelt több mint hat évtizedben, amikor csak felmerült a kérdés, hogy mitől leszünk kövérek (a kalóriáktól vagy a szénhidrátoktól), inkább hitvita, mintsem tudományos eszmecsere kerekedett belőle."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:30

"Az 1960-as évekig mindenki tisztában volt ezzel a létfontosságú ténnyel (akkoriban a magas szénhidráttartalmú ételeket - kenyér, tészta, burgonya, édességek, sör stb. - rendkívül hizlalónak tartották, ezért ha valaki nem szeretett volna meghízni, messziről elkerülte ezeket), ami azóta is (gyakran nagy sikert aratott) fogyókúrás könyvek egész sorának volt a központi üzenete."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:27

"Ezek a szénhidrátok kövérré tesznek minket, s azáltal, hogy zsírfelhalmozásra késztetik a szervezetünket, növelik az étvágyunkat, és ellustítanak. Ez a valós oka az elhízásunknak, amit meg kell értenünk, és el kell fogadnunk, ha le akarunk fogyni, és karcsúak akarunk maradni. És ami talán még fontosabb: az orvosainknak ugyanígy el kell ismerniük ezt a tényt."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:26

"Más szóval, cáfolhatatlan tudományos tény, hogy a zsírszöveteinket hormonok, enzimek és más növekedési tényezők szabályozzák, ahogy minden mást is az emberi testben, és nem azért hízunk el, mert túlesszük magunkat - az étrendünkben található szénhidrátoktól leszünk kövérek."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:24

"George Cahill, a Harvard orvosképzőjének (Harvard Medical School) korábbi professzora ezt nemrég így foglalta össze nekem: "A zsírfelhalmozódást az inzulin szabályozza, az inzulin szintjét pedig a szénhidrátok mennyisége."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:23

"Először is, amikor az inzulinszint megemelkedik, a zsírszöveteinkben zsír halmozódik fel, míg amikor leesik, ugyanonnan zsír szabadul fel, amit a szervezet üzemanyagként eléget. Ezt már az 1960-as évek eleje óta tudjuk, és soha senki nem vonta kétségbe. Másodszor, a szervezet inzulinszintjét alapvetően az határozza meg, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztunk - nem teljesen, de a lényeget tekintve igen. Minél több szénhidrátot eszünk, és minél édesebb, minél könnyebben emészthető formában, a szervezetünk annál több inzulint választ ki. Ez növeli az inzulin szintjét a véráramban, és ebből kifolyólag a zsírsejtjeinkben felhalmozódó zsír mennyiségét is."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:20

"Sajnos az európai orvoskutatók közösségéből kevesen élték túl a második világháborút. Az 1950-es évek végére és az 1960-as évek elejére, amikor a kérdést, hogy mi szabályozza a zsírlerakódást, végre megválaszolták, az elméleteik is feledésbe merültek. Mint kiderült, alapvetően két tényező határozza meg, mennyi zsír halmozódik fel a szervezetünkben, és mindkettő az inzulin nevű hormonhoz kapcsolódik."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:18

"Megmutatom, hogy bejuttatott/felhasznált kalóriák paradigmája egész egyszerűen nonszensz - hogy nem azért leszünk kövérek, mert túl sokat eszünk, illetve túl keveset mozgunk, és hogy azzal sem megoldani, sem megelőzni nem tudjuk a problémát, ha tudatosan ennek az ellenkezőjét tesszük."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:15

"Vegyük a járványszerűen terjedő kóros elhízást! A népesség egyre kövérebb és kövérebb. Ötven évvel ezelőtt a hivatalos kritériumok szerint nyolcból vagy kilencből egy amerikai minősült volna elhízottnak, míg ma minden harmadik. Az emberek kétharmada túlsúlyos, ami azt jelenti, hogy a testsúlyuk meghaladja azt, amit a közegészségügyi hatóságok még egészségesnek tartanak. Kövérebbek lettek a gyerekek, a kamaszok, sőt még az újszülöttek is kövérebben bújnak ki az anyaméhből."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:09

"A kóros elhízással összefüggő betegségek és a diabétesz terjedésének problémája már most is több százmillió embert érint, és komoly terhet ró az egészségügyi rendszerekre."


/Gary Taubes/

2020. jún. 30. 23:07

"Taubes csípős kritikája és lehengerlő érvelése örökre megváltoztatja mindazt, amit a kalóriákról, az élelmiszerpiramisról és az étrendünkről gondolunk."


/Men's Journal/

2020. jún. 30. 23:05
"Gary Taubes lerántja a leplet a kalóriaegyensúllyal kapcsolatos tévhitekről, és elénk tárja azokat a tényeket, melyeket a szakemberek mind ez idáig figyelmen kívül hagytak. Ezenfelül megválaszolja az olvasókat leginkább foglalkoztató kérdéseket: miért tudnak soványak maradni egyesek, és mások miért híznak el?"
1 2 3 4 5 6

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook