Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után fórum

Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)

809. eleonóra123 (válaszként erre: 807. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:53

A 70 pontos meg a 80 pontos között nem feltétlenül a tudás a különbség. Fiam negyedikben 83 pontot írt, az akkor a Radnótiba is eleg volt. De akkor nem izgult, nem volt tétje. Nyolcadikban rém ideges volt, a mateknál leblokkolt, saját elmondása szerint kb. 10 percig semmi se jutott eszébe. 69 pontja lett. Amúgy kifejezetten reálos, gyakorlásnál időre sose írt 40 alatt.

Nyilván nem butult el négy év alatt, legalábbis remélem!:))

808. levia (válaszként erre: 807. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:45

Megkockáztatnak egy szokásostól gyengébb évfolyamot.

De a kalkulátort jövőre is nézni fogják a jelentkezők. Felbátorodnak újra, és visszaáll a korábbi megszokott pálya.

807. virgilius (válaszként erre: 804. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:39
...másfelől meg, ha 70 pontos gyerekek kerülnek be, a színvonal óhatatlanul csökkenni fog. Mert a 70 és a 80 az azért nagyon más, akárki akármit mond. Főleg 8.-ban.
806. eleonóra123 (válaszként erre: 801. - Karott)
2019. febr. 26. 09:34
Hát ez nem túl sok az egész országra. Főleg hogy több suliban nem minden osztály kéttanos, hanem csak 1 vagy 2. De persze nem ismerem mindegyiket.
805. virgilius (válaszként erre: 804. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:26
VMG humánra, bocs
804. virgilius (válaszként erre: 802. - Levia)
2019. febr. 26. 09:25
Hát, én csak azt látom, hogy a VMG-ben milyen bent lenni, de lehet, hogy az E5 más súlycsoport, nem tudom. Mindenesetre E5 humánra se hívták volna be szntén egy pont híján - már ha abban az évben indult volna ugye.
803. eleonóra123 (válaszként erre: 799. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:25
Szerencsére a fiam nem olvassa a fórumot, Ő tavaly a német nyekről maradt le paraszthajszállal egy rontott matekkal. Idén meg már nem írta újra, azt mondta jó lesz a DNG. Szerintem jó is, de azért jobb hogy nem tudja.
802. levia (válaszként erre: 799. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:23

Családtag kislány sem jelentkezett E5-be, csak VPG-be a B2 körüli némettel.

De így belülről, a többi tárgy követelményét ismerve nem is maradt volna könnyen jó tanuló.

Egy dolog bekerülni, a feketeleves később jön.

801. Karott (válaszként erre: 796. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:23

28, ha jól számolom és a lista is jó:

[link]

800. virgilius (válaszként erre: 795. - Karott)
2019. febr. 26. 09:21
Talán még mindig lehet kapni az Ecserin. :X
799. virgilius (válaszként erre: 793. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:20

Hát én nem tudom értelmezni, kalkulátor ide vagy oda. A VMG-t főleg nem. Arra gondolok, hogy lesz mentesség, és a szóbeliken szórnak.

Mindenesetre elég sz.r érzés, hogy fél pontért kuncsorogtunk ugye E5-ben a lányommal, most meg röhögve bent lenne. (A 8-os írásbeli nem volt annyival könnyebb idén.)

798. levia (válaszként erre: 792. - Levia)
2019. febr. 26. 09:20
A Petrik pl. pont ilyen. Hunfaly is.
797. levia (válaszként erre: 787. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:19
Hunfalviba többen csak a nyekes éve miatt írtkoztak be, aztán dobbantottak tovább.
796. eleonóra123 (válaszként erre: 792. - Levia)
Sok ilyen van?
795. Karott (válaszként erre: 789. - Eleonóra123)
Azért az elég nagy kicseszés lenne a gimisekkel, hogy ennyire nem egyenlőek a feltételek. S ettől még diplomájuk nem lesz, hisz azt nem tudják megtenni, hogy a középiskolai bizonyítvány alapján határozzák meg az egyetemi kimeneti követelményeket. Szerintem csak mézesmadzag az egész technikum, kérni fogják a nyelvvizsgát tőlük is.
794. virgilius (válaszként erre: 790. - Levia)
2019. febr. 26. 09:18

Igen. Hajdai petrikes ismerősöm kutatócsoport vezető atomfizikus. Nyelvtudása sem hagy kívánnivalót.

Inkább nem folytatom (hogy meddig lesz még itt ugye).

793. eleonóra123 (válaszként erre: 788. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:17

A levitt pontszámokban lehet hogy a kalkulátor is ludas. Még tanulni kell értelmezni, jól használni.

Ahogy tavaly a hatosoknál történt arcrazuhanásokban is benne volt a hatása. Abban persze a könnyű feladatsor is ott volt.

792. levia (válaszként erre: 789. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:17
A kéttanos technikumba járók ilyen szempontból talán nem lesznek nagy gondban.
791. virgilius (válaszként erre: 789. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:16

Igen, én ezt gondolom.

Fiam a VMG éneken 1. volt a rangsorban, de arról is lebeszélték. Én ezt máig hibás döntésünknek tartom, de ő azt mondja, nem lett volna jobb neki abban az osztályban. Hát másképp alakult volna sok minden, az biztos.

790. levia (válaszként erre: 788. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:16

A Petrik 25 éve fogalom volt. Ma már nem az....

Kb. kémiából a mostani BSc felel meg a régi Petrik technikusi szintnek.

789. eleonóra123 (válaszként erre: 788. - Virgilius)
2019. febr. 26. 09:14

Tudom hogy gyatra a közismeret, ezért nem engedtük a lányunkat a csepeli Egressybe. Neki a VMG zeneis osztálya lett volna tökéletes, csak tőlünk több mint 1,5 óra utazást jelentene. Csak oda. Így maradt az E5, meg mellette a zeneiskola ami 10 perc sétára van tőlünk.

Technikumok.. Gondoljátok hogy a pluszpontok rendszerét is ezzel összefüggésben szabják át? Lehet hogy nekik nyelvvizsga se kell majd a felvételihez? Ezt is el tudom képzelni.

788. virgilius (válaszként erre: 787. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 09:05

A művészetikben is gyatra a közismeret. Bizonyos tanulmányi szint alatt maguk a tanárok beszélik le róla a gyerekeket. Fiamat felvették volna zeneibe, de nem ment oda, mert ha mégsem lesz zenész, kb elvágta volna a lehetőségeit bármi más felé. Aztán most már néha bánja, hogy nem oda ment.

Na mindenesetre csak kapkodom én is a fejem, egyrészt a brutál levitt gimis pontszámok, másrészt ez a technikusi dolog...

Nálunk anno az Egressy volt a menő gimi és a Petrik (14. ker.), az innen kikerülők lazán továbbtanultak a saját vonalukon, nem is nagyon buktak ki, mondjuk akiket közelebbről ismerek, azok Győrbe mentek vezeték nélküli távközlésre pl, hát nem rossz szakma. De az tény, hogy a nyelvvizsgát már akkor is az Ecserin vették szegények. Viszont matek szigorlaton sem buktak ki.

787. eleonóra123 (válaszként erre: 786. - Karott)
2019. febr. 26. 08:52
Ugyanezeket a köröket futottuk, ugyanaz jött ki. Csak nálunk a topgimiket a kéttannyelvű írta felül. A művészeti szakgimik között van azért jó, de onnan nyilván szakirányban mennek inkább felsőoktatásba. A Hunfalvyt is dicsérik ha a kereskedelem a cél. De jó lenne egy hosszabb lista.
786. Karott (válaszként erre: 785. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 08:28

A férjem szakközepes volt. Anyósom nagyon nyomta volna ilyen irányba a gyereket a régi berögződés miatt, hogy legyen "szakmája" is, és utána mehet tovább, végül a nr1. gimivel le tudtuk szerelni. Azért még szóba került a Puskás és a Neumann, amiből az utóbbit a férjemmel elmentünk megnézni a kedélyek lenyugtatása végett (a gyerek hallani se akart róla, nem jött). De a férjem, az egész tájékoztató alatt csak ingatta a fejét, hogy nem ezt akarja a gyerekének, pedig jó középiskolai élményei voltak, s neki nem volt gond a matek az egyetemen.

Szóval, ha biztosan tovább akar tanulni, akkor nincs olyan szakgimi, ami most elég jó színvonalú ahhoz, hogy beírassam, pláne úgy, hogy jó esélyei voltak bármelyik topgimibe.

785. eleonóra123 (válaszként erre: 784. - Karott)
2019. febr. 26. 08:16

Nekem úgy tűnik ezt jól átgondolták: gimiseknek kell nyelvvizsga, egy emelt. Technikumból nem feltétlenül (vagy legalábbis most még nem tudjuk). Szakmája is lesz. Ez egyértelműen a szakképzés felé terelné a gyerekeket. Elméletben.

A gyakorlatban meg... Kellene már egy listát csinálnunk a jó színvonalú szakgimikről, ahová szívesen beíratnánk a gyerekünket. A másik fórumon már próbáltuk, de nem volt túl hosszú. :(

784. Karott (válaszként erre: 783. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 07:53

Én A Miskolci Egyetemen végeztem, ott más volt az arány. Akkor, legalábbis felénk, az ment sima gimibe, aki orvos vagy jogász szeretett volna lenni, vagy akit nem vettek fel szakközépbe. Voltak jó szakközepek, ahonnan jobb matek alapokkal jöttek, s az egyetemen a gyengébb gimiből jöttek is hullottak. De ők sem a szakmai tárgyakból, hanem matekból és fizikából ők is. De eleve a mostaninál jobb gyerekanyag ment a szakközépbe, s onnan a legjobbak tovább egyetemre.

Ráadásul nálunk a 2 osztály volt középiskolában (gyenge suli, senki nem készült orvosnak, jogásznak). Egy szakközép és egy gimi, s sok olyan osztálytársam volt, akit nem vettek fel a szakközépbe, a végén mégis a mi matek érettségink lett jobb. Hiába voltak ugyanazok a tanárok, ott a talán a jobb képességűek, a több matekóra 4 év alatt behozta a különbséget.

783. eleonóra123 (válaszként erre: 780. - Karott)
2019. febr. 26. 07:36

Anno párom is gépipariból ment a BME-re és úgy volt ahogy mondod, bár szerinte a fele hullott ki. Ezt a beíratkozásnál be is jelentette nekik a dékán hogy úgy számoljanak hogy a létszám fele fog csak diplomát kapni. De anno azért elég erős matek és fizika alapokat kaptak, (bár küzdöttek azért rendesen) a szakmai tárgyakban pedig egyértelmű előnyük volt.

Most nem tudom honnan, mikorra szerveznek olyan tanári gárdát a technikumokba.

De mézesmadzagnak jó. Menj oda fiam, még egyetemre is felvesznek! És egy szakmunkással több lehet.

782. Karott (válaszként erre: 781. - Levia)
2019. febr. 26. 07:36
Ezt is durvának tartom: a technikum "hívószó lehet a szülők, diákok" számára. Ez azt vetíti előre, hogy nem jött be a szerintünk jónak hangzó szakgimi, most az új névvel jó lesz. Félő, hogy tartalmilag nem nyújtanak majd többet, de próbálják hülyére venni a szülőket. Pedig megfelelő áltsulis alapok nélkül nem megy. Ezt a korábban Bogi által belinkelt Jilly Viktor interjúval értek egyet, hogy korábban kell jól megalapozni, de nemcsak a nyelvet, hanem a magyart és matekot is, s ez nincs meg.
781. levia (válaszként erre: 780. - Karott)
2019. febr. 26. 07:22

Semmire. Az első szeptemberi integrálba beletörik a foguk.

Matek fakt nélkül gimiből érkezve is kijózanító a tudatlanság. Helyre rakja az embert. Vagy megtanulja nagyon hamar, vagy elmenekül.

780. Karott (válaszként erre: 779. - Eleonóra123)
2019. febr. 26. 07:18
Már az én időmben is, amikor még menő helyek voltak az akkori szakközépiskolák, az onnan jöttek játszva csinálták a szakmai tárgyakat de a matek, fizika és mechanika szigorlatig sokan nem jutottak el a gépészmérnöki képzésen. Pedig az utóbbiak voltak a szórótárgyak, kb. háromnegyede kihullott a kezdők közül. Hiányos matek alappal, összevont termtud. tárgyal mire fognak menni?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook