Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Megírom priviben a tapasztalatokat,
csak nem tudom hogy kell az új hoxán :(
Nekem továbbra is az a véleményem, hogy azért nem ér többletpontot a 3. emelt, mert két felvételi tárggyal számolnak, és nem hárommal, ezért kettőhöz lehet hozzáadni ezt a plusz pontot, jobban mondva jövőre már csak egyhez ugye. Ha háromra adnának pluszt, akkor a harmadik tárgy pontjait is számolni kellene valahol.
Ezzel viszont az lenne a nagy baj, hogy amit engednek, az előbb-utóbb néhol szinte követelménnyé válna, és az azért durva lenne, ha az orvosi pl ezek után kijelentené, hogy márpedig 3 emeltet is elfogadnak, mert ha egyesek elkezdenének hármat csinálni, abból az következne, hogy kettővel már nem is lehetne bekerülni előbb-utóbb.
A legszomorúbb az egészben az, hogy nem áll ki senki a szabályalkotók közül, hogy az érintettek számára világosan elmagyarázza a változásokat. Gondolom, (a választások előtt) nem szeretne senki darázsfészekbe nyúlni.
Így maradnak a kérdések és a bizonytalanság.
A C1 plusz emelt nyelv ügy nekem is böki, ha tényleg így lesz. Az mégiscsak ugyanaz a nyelvtudás, miért számít kétszervajon?
Viszont a 3. emelt miért nem ér többletpontot? Ez telhesen logikátlan szerintem. Megint nem jutalmazza azt, aki többet vállal.
Szerintem kettős a cél: szivatják a gimiseket a pontrendszerrel így a nép a technikumokba áramlik. Ott végezve vagy elmennek dolgozni vagy felveszik őket egyetemre, ahonnan kibukva szintén elmennek dolgozni. Nyilván nem mindenki de jó sokan. A felsőoktatásra mindjárt nem kell annyit költeni hiszen kevesebb végzős hallgató lesz és a munkaerőpiacon is lesz szakképzett munkaerő. Hogy ki fogja szakképezni őket az még homályos nekem.
De hát mindennapos tesi is van, meg hittanóra szóval minden adott hozzá.
Olvasom a forumot de káosz van a fejemben ez most 2020.tól van érvényben mármint hogy az info szakra a BME.re elég a középsz.érettségi az emeltért pedig plussz 50 pont jár.
Kell a B2 nyelvvizsga es miből szerezheti meg a maradék plussz pontot?
Azért szörnyű ez a bizonytalanság, állandó változás.
Nemrég kellett dönteni, hogy vagy gimi vagy szakképzés folyik egy helyen. Sok helyen a gimit választották. 4 éve a szóbelik utan szüntettek meg olyan szakképzési szakokat, ahová már a következő évre a szóbeli is megvolt, sok diák és szülő került lehetetlen helyzetbe. Aztán jött a bemeneteli követelmények változása, ami így egy évvel előtte még nem teljesen egyértelmű. Most pedig ismételt változtatás a szakképzésben, esetleg a felvételiben. Várható a szakgimikben a létszamnövekedes, stb.
Eszméletlen.
Igen, persze, régen is ez volt a menet.
Amúgy Óbudai Egyetemre pl simán bejutott ismerős gyerek vidéki szakgimiből, nem nagy erőfeszítéssel, szóval annyira azért nem áll ez, hogy onnét lehetetlen. És ha nem kell nekik emelt, akkor még inkább így lesz.
OK, műszaki szakközépből bölcsészkarra nehéz lesz, de az mindig is nehéz volt. :)
Az kérdés még,hogy mely szakgimikből csinálnak technikumot,és mikor.
A nyelvvizsga bemeneti követelményt nem logikus elengedni nekik, mert a diplomamentő program helyett hozták be, visszalépés lenne.
Sztem a technikus végzettség max az emelt érettségi követelményt válthatja ki.
Ha minden más mindegy lesz,az ehyetemek is fel fognak lázadni.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!