Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Heti 4 nap 8 helyett 10-re ment suliba. Az, akinek 8 órája is volt egy nap, a nap végére már hulla fáradt volt, és még akkor álljon neki otthon a napi anyagot megtanulni, faktra készülni, plusz az érettségire is...
Egy fenékkel nem lehet 3 lovat megülni.
Nálunk eszünkbe sem jutott anno, hogy leadja az angolt. Pedig ő német nemzetiségis volt:(. Csak az ideje ment el, haszna 0 volt. És bizony volt 9 órája is:(.
Kár, hogy nem volt akkor ez a topic.
Rokonságban tettek még anno lováriból is nyelvvizsgát, mert az volt meg a leggyorsabban. :D
De azt hiszem, ez a lehetőség már megszűnt.
Ja:). Ezt az optimális/maximális pontszám miatt írta. De el nem tudom képzelni, hogy ne csökkenjen a pontszám az orvosin.
Kivéve, ha eszperantót tesznek le B2-nek a C1 mellé:).
Tesómnak már szóltam, hogy a jövőre érettségiző gyerek nyáron menjen eszperantózni. Kötelező:). 3 hét és megvan a bemenete a C1 mellé.
Levia 1023. hsz-ben hozta:
SOTE
- emelt szintű érettségi biológiából és kémiából/fizikából
- az első idegen nyelvből C1 szintű nyelvvizsga
- a második idegen nyelvből B2 szintű nyelvvizsga
Azzal valahol én is egyetértek, hogy be se jusson a felsőoktatásba az a gyerek, aki nem tud letenni egy B2 nyelvvizsgát. Az otthoni környezetünkben számos példa van rá, hogy a gyerek elvégzi a főiskolát, de nyelvvizsga hiányában diplomája a büdös életben nem lesz, mert arra nem lehet 1-2-3 hét alatt felkészülni és kiskegyelemkettessel átmenni, mint sok másik vizsgán.
A gyerek így elesik ugyan pár kellemes diákévtől, de a szülőt sok bosszúságtól, és főként felesleges kiadástól menti meg.
Juj. Ne írjunk ilyet:). Nem kell C1 az orvosira, a beugró kell, az pedig B2, abból pedig információm szerint az angol nyelv a nyerő?! Ma, még.
Azért nem mindenkinek van két nyelvvizsgája az orvosin, bár van barátnő, aki öt nyelven beszél, ez enyém a két nyelvűségével jól le van pipálva:).
Az orvosi kiemelt terület, nagy blama lenne, ha feleződne az évfolyam 2020-ban.
Az elmúlt évtizedben sok pályakezdővel dolgoztam/dolgozom. Azt látom, hogy jött egy generáció, aki tárgyalási szinten beszél és ír két nyelven. Enélkül meg sem kapták volna a diplomájukat. Az egyetemen már 2009-ben azt szajkózták, hogy az angol a 2. anyanyelv.
(ELTE Jogi kar). Nálunk ezért is volt fontos a nyelv tanulása a gyerekeknek, mert ezt láttam, tapasztaltam, hogy nyelv nélkül nehezebb, akár az egyetem, akár a munkahely.
Egyértelmű, azért csinálták hogy eltántorítsák a nebulót az előrehozott érettségitől.
Esetünkben pedig ez az idén hallatlan nagy könnyebbséget jelentett, hogy napi max. 6 órája volt a 8 helyett.
Ez márciusban volt, szintén az Eötvösben, és az angoltanárnő hangsúlyozta, hogy ez már az új.
És nem látom a törvényben sem a második nyelvet.
A hócipőm tele van, egy második nyelvből nem pár hónap alatt akaszt le valaki egy nyelvvizsgát, és két emelt érettségivel a láthatáron nem pont erre készülne a gyerek, ha nem muszáj.
Februárban még nekünk is ezt mondták, (aztán a következő alkalommal már mást)
Írtam is akkor:
"...És ha valakinek UGYANABBÓL a nyelvből van komplex B2-je és C1-je is, akkor a C1-ért járni fog a 40 pluszpont!
Ráadásul, ha van a gyereknek egy komplex B2-je és UGYANABBÓL a nyelvből sikeresen emeltezik is, akkor is van extra 28 pontja!
Azaz minimálisan elég egy nyelvet jól megtanulni és abból megcsinálni a kétféle vizsgát a plusz pontokért. Az első nyelvvizsgát pedig visszatéríti az állam..."
Az ofő elmagyarázta, hogy miért, és így utólag, egyet is tudok érteni vele.
Azért nem szeretik 11. előtt engedélyezni a tagozatosoknak az előrehozott érettségit, mert még 1 tanévben is hatalmasat tud fejlődni nyelvben, és minél tovább tanulja a nyelvet, %-ban annál jobb eredményt tud elérni.
Egy évvel korábban sokkal rosszabb eredményre számíthattunk volna, így meg azért az a 99% nem mutat majd olyan rosszul. :)
100%-ot egyetlen diáknak sikerült elérni tavaly a suliban, érdekes módon az sem végzős volt.
Az miből látszik az új törvényben, hogy a belépő követelmény miatt két különböző nyelvből kell nyelvvizsgát tenni a nyelvvizsgából eredő pontok kimaxolásához?
Nekünk azt mondta az angol tanárnő nemrég, elvileg már az új szabályok szerint, hogy ha van B2 és C1 angolból, akkor az 40 pont.
A C1 a felvételi követelményen felül teljesített nyelvvizsga
Ez a gyerekbarát hozzáállás.
Nálunk meg ésszerűtlen mértékig nehezítették a sikeres osztályzóvizsgázást. Nonszensz.
Mindenesetre, ha jövőre valóban angolból C1 lesz a belépő az orvoskarra, az jelentősen leredukálja a jelentkezők számát.
A tagozatos gimiben 11. végén ennek meglépte függvényében engedtek osztályozó vizsgát tenni, és előrehozott érettségit csinálni. Összesen 3 gyereket érintett az osztályban.
Igen, bízom benne én is, hogy kint is veszi az akadályt.
De az ördög sosem alszik, mindig kell B terv is a tarsolyban.
Az angol érettségit tavaly megcsinálta, az írásbeli 99, a szóbeli 100% lett, igaz, nem emeltszintű, csak közép, mert fölöslegesnek láttuk.
A dolgok jelenlegi állása szerint a magyar érettségire ebben az életben nem lesz szüksége, az egyetem csak a 12. végi jegyeire kíváncsi.
Ettől függetlenül persze igyekszik minél jobban levizsgázni.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!