Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után (beszélgetés)
Ha egyáltalán felmerül még csak ötlet szintjén is a külföldi továbbtanulás, akkor valóban nem érdemes 11. nyara előtt, addigra meg talán már az is körvonalazódik, hogy merre tovább, és akkor már tudjátok azt is, melyik nyelvvizsga jöhet számításba, mit fogadnak el.
Én úgy voltam vele anno, hogy álmodozni lehet, de maradjunk csak a realitásoknál, és megcsináltattam vele 9. végén, aztán most decemberben újra kellett vizsgáznia, mert régi is volt, meg az ecl nem is volt elfogadható.
Az egyetlen dolog, ami miatt érdemes volt korábban megcsinálni és nem futottunk teljesen fölöslegest kört vele, az az volt, hogy az előrehozott érettségit 11. végén csak annak a pár gyereknek engedélyezték, akiknek a C1-es nyelvvizsgája megvolt.
Aki nem lett elégedett a jegyével lemondhatott róla. Ugyanis a tanár a javítás során rájött, hogy túl sok időigényes komplex feladatot adott. Újraírták. :-))
A vállalt jogos önkritika ritka erény!
Az én fiam is túl van a B2 angolon.
Érdekes, neki minden 90% környékén sikerült, de a writing éppen hogy elérte a 60%-ot. Úgyhogy már lehet tudni, hol a gyenge pont, mit kell erősíteni.
De a lényeg, hogy nyelvvvizsga kipipálva a magyar egyetemi továbbtanuláshoz.
Euro B2.
Mi is tipródtunk sokat. De a gyerek izgulós és borzasztóan nyomasztotta, hogy a CAE nehéz, és ősztől annyi minden lesz, és nincs előrehozottja sem.
Mivel akkor is fizettük volna a nyelvvizsgát, ha nem lett volna visszatérítés, most ezt a kedvezményt felhasználjuk egy eredetileg műsoron kívüli közbenső lépcsőfokra a felsőfokú felé.
Közelünkben egy fiatalember ELTE matekon és egy leány DOTE biosz szakon tanul. A szakpárokat nem tudom.
Hála nekik🤗, remélem maradnak a pályán, ha végeztek. A fiú már most is tanít, egy kis zsebpénz persze nem árt . Jól tanít, végtelenül türelmes, kedves, szeretetteljes.
Az emelt azért más tészta. Szép kis szóbelivel. Nem tudhatod, lehet meglepetés:)
Nálunk nagyon jót akart írni, rágörcsölt. A másik kettő az ment. Lehet törvényszerű volt egy ilyen nap. 81% lett középen.
Szerintem az nem lesz vészes neki.
Mi is a metektól cidrizünk. Nem megy rosszul, de nagyon durva feladatmegoldási sebességet (és persze precizitást) várnak el a számonkérések.
Anno emlékszem végzősként úgy március vége táján már nagyon elegünk volt a tanulásból. És egy oszttársam megjegyezte, hogy már alig várja az érettségi szünetet, hogy szusszanhasson. Hideg zuhanyként érte, hogy az érettségi szünet a nagyedikeseknek nem épp a pihenésről szól. :-))
Ilyenkor már mindenki tük zizi.
Kicsit irigylem, hogy van előrehozott érettségitek. Nekünk 5 lesz élesben.
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Középiskolai továbbtanulás NEM gimibe készülőknek
- A 2010-es felvételi pontszámításban megmarad e az érettségi pontok duplázása? Valakit érint?
- 2013-ban érettségizők továbbtanulása
- Diakonia érettségi előnyt jelenthet a továbbtanulás szempontjából?
- Érettségi pontok!