Egy hölgy, aki naplót vezet arról, hogyan tud napi 1500 Ft-ból meleg ételt, gyümölcsöt varázsolni (beszélgetés)
Igen, erre mondtam az elhivatottságot. Mert sokan ezt mondják, de amikor oda kell állni, és 6 órán át kapálni, akkor már mindjárt egyszerűbb permetezni meg gyomirtózni sokaknak.
És következő évben már szakszerűen kezelik a permetezőgépet.:))
25kg liszt egy évig elég?
Hát...nálunk sztem 2 hónapra sem.
Pizza,pogi,kelt tészták...nálunk ezeknél a minimum 1kg liszt/alkalom. :)
Én pesti vagyok, de mindig álmodozom arról, hogy majd ha vidéken élek akkor mennyi veteményem lesz. (persze, álmodni valamiről, meg véghezvinni valamit nagy különbség)
De tudom nagyon jól hogy ahhoz, hogy az ember ezeket megtegye, hatalmas önfegyelem és szorgalom kell!
De van ami megfizethetetlen:tudod mit eszel,mert Te termelted meg!
Nekem már a hátamon áll a szőr amiket olvasni a sok mérgezett kajáról,agyonpermetezett cuccról stb...
Főleg,ha volt/van beteg a családban,akinek fontos hogy ne ipari vackot egyen.Végülis egészség az,amit pénzen nem vehetsz.
A mi fagyónk nem fogyaszt ezer ft-ot sem szerintem. Mi évente egyszer vágunk disznót, felnevelni mondjuk saját földek terményéből, meg némi cserekereskedelem útján tesszük, a tyúkok tojnak, és amit lehet megtermelünk magunknak. De én szerencsés helyzetben vagyok, mindent készen kaptam meg a nagyszüleimtől.
De egyébként sokmindent igazából már nem éri meg, mármint termeszteni. Mármint zöldséget. Nyilván sok kicsi sokra megy, de cserébe az egész nyár szinte munkával telik, pontosabban tavasztől hát késő őszig (sütőtök, kelbimbó az utolsó nálunk). Vagy feldolgozásban vagy, vagy kapálásban, vagy darabolásban, vagy befőzésben, vagy szedésben. És nyilván jó, mert bio, meg minden, de kell hozzá azért elhivatottság. Mert pl a répa kilóját 179 forintért megveszed, na akkor, csak, ha a répát veszem, akkor 3600 forintért dolgozok vele vagy tíz-tizenöt órát (mert ritkítom, aztán a sorok között kapálom, ezt nyilván többször, aztán a 20 kiló répát felhúzgálom, megtisztítom, darabolom (hogy konyhakészen tegyem a fagyóba).
A borsó az, ha tíz kiló kész borsót akar az ember, már önmagában nagy helyet foglal vetésnél, általában három félét vetünk, korait, középidőset és késeit, hogy győzzük..és akkor, mire azt leszedegetem, kifosztogatjuk..meg ugye azt is kapáljuk..ha azt nézzük azért a 4000 ft-nyi borsóért is hajt az ember vagy 24 órát kb, de sztem többet is..és ez csak kétféle termény. Ott a hagyma, mondjuk azzal nagy gond nincs, csak a kapálás..na meg közben a gyümölcsök. Tehát munka után nem lehet azt mondani, hogy na akkor most pihi, vagy nézzünk egy filmet..nem, húzd fel a kerti ruhát, aztán sötétedésig lehet csinálni..