Egészséges és mégis olcsó receptek! Segítsetek minél többet összegyűjteni! (beszélgetés)
" VAJ VAGY MARGARIN? " /szemelvény/
"Bár mindenkinek markáns véleménye van a témáról, és mindkét fél súlyos érveket mutat fel a vaj, illetve a margarin mellett és ellen, napjainkban még mindig a margarin van előnyösebb pozícióban. Orvosi szempontból továbbra is az állati zsiradék fogyasztását kell visszaszorítani. Ne fordítsunk hátat azonban a vajnak sem, mértékkel fogyasztva csökkenthető az érelmeszesedés kockázata."
Rakott sült hús zöldségekkel recept
Hozzávalók:
4 szelet sertéscomb csont nélkül
30 dkg új burgonya
2 db paprika
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
20 dkg trappista sajt /kevesebb is elég/
só,bors,delikát
Elkészítése:
A burgonya külső héját lekaparjuk,megmossuk, majd 4 felé vágjuk és kivajazott jénaiba tesszük. Rátesszük az apróra vágott paprikát és hagymát. A tetejére ráhelyezzük a vékonyra kivert hús és paradicsomszeleteket. Majd a befűszerezett (só,bors,delikát)tejfölt ráöntjük. Végül jó vastagon megszórjuk sajttal. Majd sütőben kb.1 órát sütjük, akkor van készen,ha sajt már jól rápirult.
Hamarosan itt lesz a szezonja az újburgonyának,de addig szerintem régiből is elkészíthető az étel.
Gombakrémleves, fokhagymakrémleves.
Az alapjuk mindnél ugyan az, annyi, hogy vöröshagyma mindbe kerül, meg én is inkább tejszínnel csinálom. De a lényeg, hogy a fűszer a kakukkfű és a borsikafű, meg természetesen só, és bors. Néha egy kicsi rozmaringot is teszek bele, de csak nagyon kicsit.
A gombakrémlevesnél először megfőzöm a gomba egy részét alaplének, a maradék gombát meg már a turmixoltba teszem egészben, és úgy főzök még rá egy kicsit.
Brokkoli-zoldseg kremleves
1 nagyobb fel brokkoli 1 nagyobb feherrepa 2 sargarepa 1 gerezd fokhagyma orolt komeny poci bors so
A brokkolit megtisztitom rozsaira szedem a zolsegeket nagyon aprora foldarabolom,olivaolajon vagy vajon (kinek mi a szimpatikusabb) megfuttatom 1 ek kukoricaliszttel megszorom.Tuzrol leveve hozzateszem a brokkolit felontom annyi vizzel hogy ellepje.Felforralom,utana lejjebb veszem a homersekletet,es keszrte fozom..(kb 15 perc)
Botmixerrel pepesitem.Lehet tejfollel,vagy joghurttal, tejszinnel (izles szerint)besuriteni.
Reszlt sajjtal,vagy mozarella darabokkal talalom.
"Édesség" innen, a Hoxáról (zabpelyhes, bögrés süti):
40 g őrölt zabpehely
1 dl tej
1 késhegynyi szódabikarbóna
kakaó, egy kávéskanállal
fahéj
rum- vagy vanília aroma
édesítőszer
1 tojás fehérje keményre felverve
A tojásfehérje kivételével a többit összekeverjük egy NAGYOBB bögrében. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Irány vele a mikró.
Finomnak finom, de a bögre tényleg nagy kell, hogy legyen, mert én jól kifuttattam, és ki is szárítottam. Nem emlékszem, hány percig sütöttem.
Tojáslepény:
felverem a tojást, ízesítem, palacsintasütőben kisütöm liszt nélkül, vékonyan, akár a palacsintát. Megtöltöm vegyes zöldségekkel, pirított, csíkozott csirkemellel, én túróval, kettőbe hajtom, kész a gyors ebéd. Nem a legolcsóbb, de lisztmentes, egészségesnek mondanám.
Ja igen, az "édességekről" ne feledkezzünk meg. Néha az is kell!
:)
Nyammíí. Egyik kedvencem, és milyen rég csináltam... El is feledkeztem róla :) Kösz a tippet.
Próbáld ki egy kis kakukkfűvel és borsikafűvel. Kissé édeskést ízt ad neki, de nem vészes. Azóta minden krémleveshez hozzácsempészem (a gyümölcshöz nem), és nagyon feldobja.
Ezt a receptet külön köszönöm :)
Diétás, édes répamuffin:
20 deka darált zabpehely, négy répa apróra reszelve, 20 édes pötyi porrá zúzva vagy más édesítő, fahéj, narancshéj, kevés tej, 2 kanál vaj, fél sütőpor, 2 tojás. Összekutyul muffinsütőben kisüt (kb. fél óra). 12 darab lesz. Nekem nagyon ízlik.
Köszönöm a recepteket!
Jöhetnek a diétás receptek, de ide nyugodtan írhattok másfajtát is, az elsődleges, hogy EGÉSZSÉGES legyen, és OLCSÓ. A burgonya számomra még az egészséges kategóriában van, csak a lényeg a mértékletesség.
A rántott dolgokra már inkább mondják, hogy egészségtelen, de ezt mindenki döntse el maga, hogy mi fér bele, hisz ha az olaj felhasználásánál betartjuk az alapszabályokat és nem minden nap ilyet eszünk, akkor miért ne dobhatnánk fel néha a jó öreg zöldségeket is egy kis öltöztetéssel.? Nemde? :)
Rántott zeller, az egyik kedvenc, más fórumra már feltettem
Nagyon vékony karikákra szelem a zellert, a sajtot és ugyanilyen vékony, szeletelt sonkát v felvágottat veszek. Zeller-sajt-sonka-zeller egymásra, tenyérrel összenyomom, lisztbe és tojásba forgatva kisütöm. Még olyannak is nagyon ízlett, aki előre megmondta, h nem szereti a zellert. Nem érzik ki semminek az íze, de úgy együtt nagyon finom.
Amiket feltettetek, mind nagyon finom lehet. Az avokadot én is szeretem, de nem merek enni, már nem is tudom, miért. Hashimotos pm betegségem van és a cukrom nincs teljesen rendben és vmelyikkel kapcsolatban olvastam h sajnos nem szabad. Amíg ettem, vagy krémnek csináltam én is, a másik módja amit nagyon szerettem: pirítóst megkentem vékonyan vmilyen olajjal (szőlőmag, barack v oliva) arra szeltem az avokadot, picit megszőrtam sőval, borssal és citromlével. Húúúú de finom! Egy horvát kolleganőm mondta, h így a legjobb.
ANTIOXIDÁNS LEPÉNY REGGELI
2 tojás
4 evőkanál zabpehely
30 g étcsoki reszelve
egy csipet fahéj
50 g fagyaszott vagy friss bogyós gyümölcs (ribizli, szeder leginkább, a bogyósok csak augusztusban idény, úgyhogy vagy akkor vedd, vagy fagyasztva)
Az egészet összeturmixolni és olajjal kikent serpenyőben vagy gofrisütőben megsütni.
Hozzá egy csésze fehér tea édesítővel.
A fehér tea gazdagabb antioxidánsban mint a zöld, de mivel értékesebb és drágább is, ezért zöld teával szokták higítani, mindenesetre a legrosszabb ami történhet, hogy 90%-ban zöld tea és a többi fehér tea, de még így is, a második antioxidánsban leggazdagabb tea a zöld, úgyhogy ártani nem árt:)
Itt most nem diétás,hanem olcsó és egészséges receptekről van szó.
A zsemlemorzsa és burgonya esetében attól függ,milyen diétáról van szó,mert van,ahol belefér az is. pl. 90 napos.
Sziasztok, ezt az avokadokremet en is szoktam kesziteni - altalaban martogatosnak repahoz, uborkahoz - de vaj helyett en 0%-os joghurtot mixelek hozza, ugy meg inkabb dietas.
En most rakott kaposztat csinaltam dietasan. Nem tudom a csirkemell mennyire szamit olcsonak, azzal keszitem, osszedaralom voroshagymaval, fokhagymaval, megfuszerezem, teszek hozza egy tojast meg egy-ket evokanal zabkorpat. Tepsibe retegezem a savanyukaposztat, csirkemelles szmotyit, megint savanyukaposztat es 0%-os joghurtot, osszesutom. Egy adag kb. 200 kaloria, de megis kiados.
Ez egy nagyon jó és olcsó recept,magában,vagy burgonyapürével,rizzsel fogyasztható.
Zabpelyhes répafasírt hagymásan
hozzávalók 2 főre
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 db tojás
1 kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 ek zsemlemorzsa
ízlés szerint só
bors
pirospaprika
zsemlemorzsa a hempergetéshez
olaj a sütéshez
A megtisztított répákat almareszelőn lereszeljük, lesózzuk, és állni hagyjuk.
Ez idő alatt felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát.
Hozzáadjuk a répához a hagymákat, a zabpelyhet, a tojást, a zsemlemorzsát. Megborsozzuk, és megszórjuk pirospaprikával.
Jól összekeverjük (én még egy kicsit állni hagyom, hogy a zabpehely magába szívja a répa levét), majd gombócokat formálunk belőle, zsemlemorzsába meghempergetjük, és bő olajban kisütjük.
Paleós és nem paleós, egészséges receptjeim:
Bocs, hogy linket teszek be, nem akarok offolni, csak nem akarom magam ismételni, na meg itt képek is vannak.
De írok ide is egy nagyon egyszerű recit, ami mostanában nekem nagyon tetszik: zöldséges pörkölt.
Legutóbb zöldbabbal készítettem, gyakorlatilag sima hagyományos pörkölt (sertéscombból), csak mirelit zöldbabot adtam hozzá az utolsó 20 percben, kb. ugyanakkora mennyiséget, amennyi a hús volt. Nagyon finom, a zöldség is átveszi a hús ízét, elkészíthető borsóval, vagy cukkinivel, vagy tetszés szerinti bármilyen zöldséggel. (Így az ízvilága is gazdagabb lesz, árban olcsóbb, és még egészségesebb is.)
Én vegyes zöldsalátával, párom rizzsel ette, nagyon finom volt.
Ma rántott gomba volt és ropogósra sült serpenyős burgonya az ebéd,és diétás eperkrémes piskóta.
A rántott gombát mindenki ismeri. A ropogós serpenyős burgonyához héjastól megfőzöm az apróbb burgonyát,megtisztítom, enyhén olajozott serpenyőbe öntöm,megszórom tengeri sóval,és kb.2 evőkanálnyi citromlével meglocsolom.Erősebb tűzön gyakran forgatva pirosra sütöm. A citromlétől kap szép ropogós bevonatot. Kb.15-20 perc alatt kész,a burgonya előző napon is megfőzhető.
A diétás eperkrémes piskótát zabpehelyliszttel készítem és édesítővel. 6 tojás,6 evőkanál zabpehelyliszt, édesítő,fél cs. sütőpor,és 2-3 evőkanál víz. Sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc sütés. A krémhez 2 cs. eperpuding édesítővel és 6 dl tejjel megfőzve,15 dkg Rama margarinnal kikeverve. Belekeverek 25 dkg összetört epret,a piskótára kenem, és növényi tejszínnel bevonom a tetejét.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Hol találok diétás recepteket? Ma kezdtem el a Norbi féle diétát, és szeretnék minél több receptet összegyűjteni.
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos