Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá? (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá?
Menj el amnióra. A kivételek erősítik aszabályt.
Minden rendben lesz.
A down-nál minden sejt tartalmazza a genetikai eltérést. Elsődlegesen a 21-es kromoszómára, 18-asra és talán a 15-ösre vizsgálják a magzatvizben található szöveteket. Fura, hogy nem mutatta ki a vizsgálat.
Nekem "szerencsém" volt ebből a szempontból, hogy észrevették.
Melyik héten vették a magzatvíz mintát?
értem,
nálam a mozaik 7-es trisomiát kimutatta, pedig "csak" 10%-ban volt érintett a baba
Arra gondolok,hogy tévesen negatívat mutat.Sajnos van ilyen.
Aztán derült égből villámcsapás.Bocs ha bárkit megijesztettem.
Sziasztok
12 hetes kismama vagyok, van valaki, akinek 16 hetesen csináltak amnicentézist?
Jaj,de jó!Remélem ott is minden rendben lesz,és akkor hurrá,már csak a szülésen kell túl lenni :)
Nagyon szurkolok!
Mi két hét múlva megyünk 21 hetesen az uh-ra magánba,nem a kórházba,biztos,ami biztos alapon!
Remélem ott is minden rendben lesz!
Nálunk is látható volt az orrcsont a 12 hetesen /amit szintén magánban közöltek velünk a kórházi uh. napján délután/...
Majd jelentkezz,hogy mi volt!
Sziasztok!
Meg volt a nagy nap,minden rendben van,a nyaki redő 0,1 mm, és az orrcsont is látható.Kombinált tesztre küldött az orvosom,az előzmények ellenére.Mindenkinek minden jót kívánok!
Nagyon köszönöm nektek!
Így voltam én is a 6.héten,hogy nem látták a babát csak a petezsákot,két hét múlva kellett volna újra mennem,de egy hétnél tovább nem bírtam,és elmentem,akkor már volt babuska is meg a szívhangot is hallhattam.Minden rendben lesz,csak még ,,elbújt egy kicsit,,. Én Kis Csavargónak hívtam,mikor végre láttam hogy itt van.Így szólítottam.
Szia! Nagyon szorítok nektek!!! Minden rendben lesz!!! Mi dettó ugyanígy jártunk májusban, tarkóredő vastag, méhlepényboholy vizsgálatból kiderült, elvetettük...
Eltelt a 3 hónap, most újra terhes vagyok, elvileg 5 hetes, de pont ma voltam UH-n és nem láttak semmit:(( éppen ezen agonizálok, hogy mi a fene van?? Tüneteim alig vannak, a tesztem most is erős.
Mi készülünk újra a biopsziára, habár, addig el is kéne jutni:(
Sziasztok!Nem túl gyakran de írtam már magamról,illetve magunkról.
Most jött el a 12. hét,mikor lesz a genetikai ultrahang.Pontosan holnap után délután megyünk.Nagyon félek,a szívem széthasad a félelemtől,mivel előző babámról itt derült ki, hogy Down kóros,amit a méhlepényből vett mintából be is igazolódott.Elvetettük.....
Most itt vagyok újra teli félelemmel,és aggódással.
Tudjátok most úgy gondolom ha minden rendben van az u.h.-gon,a nyaki redő vastagsága megfelelő, az orrcsont is megvan,akkor csak azt a fizetős vérvételt csináltatom meg.Tudom hogy nem 100%,de nem adom meg biopszia következtében bekövetkezett vetélés 2%-ának hogy nálam forduljon elő.Megbízom az orvosomban!!!!Aztán meg nem tudom hogy újra elvetetném-e.Nem tudom hogy tudnék-e még egyszer úgy dönteni ahogy akkor.Az élete felett döntöttem.....,ezt nem hiszem hogy újra megtudnám tenni.Na de bízom hogy minden rendben lesz,ÉS TELJESEN EGÉSZSÉGES A KICSIKÉM.KÉRLEK TITEKET SZORÍTSATOK NEKEM!!!!!!!!!!!!!
Köszi!
Mindenképp kikérem az orvos véleményét erről!A védőnőm szerint lehet kombinált 16 hetes vérvételt csináltatni,mert az jobb eredményt ad,mint a sima 16 hetes...
Elég szörnyű dolgok vannak mostanában,a védőnőm is mondta,hogy rengeteg kismamát küldenek ilyen vizsgálatokra,két éve még nem volt ennyire rossz a helyzet... :(
De inkább most,mint később!!!!
És köszi,hogy írtál!
Szia! Sajnálom, hogy ezt át kell élnetek, tudom, milyen pokoli:( Ha visszaolvasol, mi a szúrással tudtuk meg, hogy down-os volt a babánk:((
Ne félj tőle, egyáltalán nem nagy dolog, viszont ez az egy az, ami biztos eredményt ad!! A szűrés csak 85%-os eredmény, túl nagy a kockázat!! Ne nyugodj bele, csináltasd meg a méhlepényboholy mintavételt!! Egy másik fórumon beszéltem egy lánnyal, akinél 2,6 lett a tarkóredő, nem csináltattak vizsgálatot, 4D-n volt valami árnyék a szívénél, de még akkor sem...Csak a születéskor derült ki, hogy Down-os lett szegény babája, nem sokkal születése után már szívműtéte is volt:(
Nem akarlak megijeszteni, ha úgy érzed, akkor is megtartanád, ha beteg a baba, ne csináltasd meg.
Ha nem tartanád meg, menj biztosra!!!
Sziasztok!
29 éves vagyok,és a 2.babánkat várjuk.Van egy 2 éves,egészséges kislányunk.
A 12 hetes uh-n rossz híreket kaptunk.Tarkóredő 2,7 mm,áramlás negatív.Az orvos elküldött a genetikushoz,aki ajánlott két,ugyan fizetős helyet,hogy csináltassunk egy vizsgálatot/mert ő a kapott adatok szerint nem szeretné,ha megböknék a pocimat/,illetve egy kockázatelemzést.Elmentem Szombathelyen a Bencsik doktor úrhoz,aki soron kívül fogadott,helyben levették a vért,majd fél órán keresztül ultrahangon vizsgálta a kicsinket,hogy mindent leellenőrizzen/mondanom sem kell,mindezt szinte luxus körülmények között/.Tarkóredőjének mérete 2,2-2,7 mm között mozgott.Csak uh alapján 1:340 -hez,hogy beteg a babánk,véleménye szerint akkor lenne baj,ha 1:300 lenne,illetve ez alatt volna,de a végeredményt a vérvétel adja meg.Szerdán megyek hozzá,ismét soron kívül,hogy a kapott eredménnyel visszamehessek a genetikushoz/aki akkor is,és majd most is időpont nélkül fogad majd/,és kimondja,kell-e szúrni,vagy nem.Remélem nem kell,vagy nem tudom :(
Szorítok neked,hogy minél hamarabb egészséges babád legyen.Az a csík már nem is halvány,úgy hogy biztosan útban van már,de biztos csak akkor lesz ha elmegyek a dokihoz.A héten még nem de jövő héten szerdán megyek,akkor leszek kb:5 hét 6 napos.
Őszintén szorítok neked!!!!
Szegény:( Nekem szerencsére nem indult meg a tej.
Szorítok, hogy minden rendben legyen a babóval!!:))
Nálunk szeptemberben jár le a 3 hónap, már csak 26 nap körül:))
Tudom,én is tudom hogy a szúrás lesz a megfelelő döntés,de a vetéléstől félek jobban.A kombinált teszt csak szám eredményeket ad,az pedig kevés az én koromban,egy kromoszóma rendellenességgel a hátam mögött.Sajnos valóban egyre több fiatal/30 év alatti/ szül Down kóros babát.A mai műszerekkel,a mai orvostudomány mellett már nem szabadna ilyennek
előfordulni.
Szia! Ha visszaolvasol, velem ugyanez történt. Senkinek nincs joga megvetni, mert senkinek fogalma nincs, milyen érzés ez, csak annak, aki már átélte. Mi május 27-én búcsúztunk el a kisfiunktól emaiatt:( Ugyanezek tüntek fel a 12 hetes uh-n, 3,8 mm volt a tarkóredő.
Ne félj a szúrástól, írod, hogy az előzőnél is így derült ki! Tudod milyen, hogy zajlik, semmi extra! Én biztos, hogy mielőbb meg fogom csináltatni, 10-11. héten, amint lehet. A helyedben ezt tenném, és pedig magánklinikán, ahol nekem 3 nap alatt megvolt az eredmény. Azért szeretném én így csinálni, hogy még 12. hét előtt derüljön ki, ha netán baj van, ne kelljen megindítani a szülést, hanem műtsenek meg.
Sziasztok!
Még teljesen ú vagyok,eddig még csak keresgettem,olvasgattam hogy melyik fórumhoz tartozhatnék.Itt találtam köztetek számomra is aktuális /remélem/ témát.Rövid történetem elmesélem.Kezdem azzal,hogy idén februárban babát vártam,sajnos egy nagyon jó orvos a 12.héten elvégzett genetikai u.h.-on nyaki redő megvastagodást vett észre 4 mm vastag volt.Mellette szív problémák,és az orr nem volt látható.100 % -ra Down-kórra gyanakodott. Méhlepényből vett minta sajnos beigazolta,hogy a várva várt gyermekem beteg.Nehéz és fájdalmas döntést hoztunk....,március 08.-án elvették a kicsimet.Utólag a genetikai eredmény megmutatta hogy 3-om kislányom mellé kisfiam születhetett volna.Nem mertem vállalni,hiszen mondták ha jó eséllyel indul az életben,60 évig is élhetne.Nekünk már nincs 60 évünk,és kire hagyjam a beteg gyerekemet.Fájdalmas döntés volt,de így volt helyes.Szerintem...... Mára már újra próbálkozhattunk,és most úgy néz ki,valaki van odabent!A dilemmám már most kezdődik hogy ha elérem a 12.hetet,és elküldenek ismét minta vételre,mert a korom miatt is,és az előzmények miatt is elfognak küldeni,akkor mi legyen,hiszen a vetéléstől félek,de az eszemmel tudom hogy el kell mennem majd,de félek nagyon.Lehet megvetnek egypáran az akkori döntésemért,de akkor így kellett döntenünk.