Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá? fórum

Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá? (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Down-szűrés: vérvétel vagy amniocentézis. Avagy hogyan válik a babavárás aggodalommá?

2011. okt. 14. 15:34

Menj el amnióra. A kivételek erősítik aszabályt.

Minden rendben lesz.

176. beniregi (válaszként erre: 175. - Tulipán72)
2011. okt. 14. 15:27
Igen, így van, de a mozaik down csak 4%-a az összes down szindrómás eseteknek.
175. Tulipán72 (válaszként erre: 174. - Beniregi)
2011. okt. 14. 14:59
16. A mozaikos downál úgytudom hogy nem mindegyik. Ezért mozaikos.Egyik sejt 47 a másik 46 kromoszómát tartalmaz. Javítson ki valaki ha tévedek! (nekem ezt mondták)
174. beniregi (válaszként erre: 173. - Tulipán72)
2011. okt. 14. 14:34

A down-nál minden sejt tartalmazza a genetikai eltérést. Elsődlegesen a 21-es kromoszómára, 18-asra és talán a 15-ösre vizsgálják a magzatvizben található szöveteket. Fura, hogy nem mutatta ki a vizsgálat.

Nekem "szerencsém" volt ebből a szempontból, hogy észrevették.

Melyik héten vették a magzatvíz mintát?

173. Tulipán72 (válaszként erre: 172. - Beniregi)
2011. okt. 14. 14:07
Én down szindrómára gondolok.És nem mozaikosra,tiszta triszómia.Ezt nem mutatta ki.
172. beniregi (válaszként erre: 171. - Tulipán72)
2011. okt. 14. 13:58

értem,

nálam a mozaik 7-es trisomiát kimutatta, pedig "csak" 10%-ban volt érintett a baba

2011. okt. 14. 13:52

Arra gondolok,hogy tévesen negatívat mutat.Sajnos van ilyen.

Aztán derült égből villámcsapás.Bocs ha bárkit megijesztettem.

170. beniregi (válaszként erre: 169. - Tulipán72)
2011. okt. 14. 13:10
arra gondolsz, hogy esetleg nem mutat ki eltérést? Vagy tévesen pozitívat mutat? Esetleg mindkettő? Nekem azt mondták, hogy ez a legbiztosabb módszer
2011. okt. 14. 12:06
Sajnos az amnio is tévedhet.
2011. okt. 14. 11:07

Sziasztok

12 hetes kismama vagyok, van valaki, akinek 16 hetesen csináltak amnicentézist?

167. Fishyke (válaszként erre: 165. - Judit1974)
2011. okt. 11. 20:30
Jajj, de örülök nektek, úgy szorítottam!!:-)) gratulálok! Ez nagyo szuper:-) bárcsak mi is ilyen híreket kapnánk pár hét múlva! Ma vagyok 6 hét 2 napos, múlt pénteken már látszott a petezsák, pénteken megyünkk újra:-)
166. monizsofi1982 (válaszként erre: 165. - Judit1974)
2011. okt. 11. 15:25

Jaj,de jó!Remélem ott is minden rendben lesz,és akkor hurrá,már csak a szülésen kell túl lenni :)

Nagyon szurkolok!

Mi két hét múlva megyünk 21 hetesen az uh-ra magánba,nem a kórházba,biztos,ami biztos alapon!

Remélem ott is minden rendben lesz!

Nálunk is látható volt az orrcsont a 12 hetesen /amit szintén magánban közöltek velünk a kórházi uh. napján délután/...

Majd jelentkezz,hogy mi volt!

2011. okt. 10. 13:00

Sziasztok!

Meg volt a nagy nap,minden rendben van,a nyaki redő 0,1 mm, és az orrcsont is látható.Kombinált tesztre küldött az orvosom,az előzmények ellenére.Mindenkinek minden jót kívánok!

164. judit1974 (válaszként erre: 161. - Fishyke)
2011. okt. 4. 10:49

Nagyon köszönöm nektek!

Így voltam én is a 6.héten,hogy nem látták a babát csak a petezsákot,két hét múlva kellett volna újra mennem,de egy hétnél tovább nem bírtam,és elmentem,akkor már volt babuska is meg a szívhangot is hallhattam.Minden rendben lesz,csak még ,,elbújt egy kicsit,,. Én Kis Csavargónak hívtam,mikor végre láttam hogy itt van.Így szólítottam.

163. Dina68 (válaszként erre: 160. - Judit1974)
2011. okt. 3. 14:08
Igy ismeretlenül is nagyon szurkolok neked!!!
162. Dina68 (válaszként erre: 161. - Fishyke)
2011. okt. 3. 14:07
Lehet Fiskyke,hogy korán van.Azért nem láttak semmit.
161. Fishyke (válaszként erre: 160. - Judit1974)
2011. okt. 3. 13:19

Szia! Nagyon szorítok nektek!!! Minden rendben lesz!!! Mi dettó ugyanígy jártunk májusban, tarkóredő vastag, méhlepényboholy vizsgálatból kiderült, elvetettük...

Eltelt a 3 hónap, most újra terhes vagyok, elvileg 5 hetes, de pont ma voltam UH-n és nem láttak semmit:(( éppen ezen agonizálok, hogy mi a fene van?? Tüneteim alig vannak, a tesztem most is erős.

Mi készülünk újra a biopsziára, habár, addig el is kéne jutni:(

2011. okt. 3. 13:11

Sziasztok!Nem túl gyakran de írtam már magamról,illetve magunkról.

Most jött el a 12. hét,mikor lesz a genetikai ultrahang.Pontosan holnap után délután megyünk.Nagyon félek,a szívem széthasad a félelemtől,mivel előző babámról itt derült ki, hogy Down kóros,amit a méhlepényből vett mintából be is igazolódott.Elvetettük.....

Most itt vagyok újra teli félelemmel,és aggódással.

Tudjátok most úgy gondolom ha minden rendben van az u.h.-gon,a nyaki redő vastagsága megfelelő, az orrcsont is megvan,akkor csak azt a fizetős vérvételt csináltatom meg.Tudom hogy nem 100%,de nem adom meg biopszia következtében bekövetkezett vetélés 2%-ának hogy nálam forduljon elő.Megbízom az orvosomban!!!!Aztán meg nem tudom hogy újra elvetetném-e.Nem tudom hogy tudnék-e még egyszer úgy dönteni ahogy akkor.Az élete felett döntöttem.....,ezt nem hiszem hogy újra megtudnám tenni.Na de bízom hogy minden rendben lesz,ÉS TELJESEN EGÉSZSÉGES A KICSIKÉM.KÉRLEK TITEKET SZORÍTSATOK NEKEM!!!!!!!!!!!!!

159. Dina68 (válaszként erre: 156. - Monizsofi1982)
2011. szept. 4. 08:31
Én a szúrást ajánlanám,az a biztos.Túl leeht élni..nem olyan vészes.A vérvétel csak kockázat becslés,nem 100%!!!!Én már a 14.héten megcsináltattam,de csak életkori kockázat miatt,minden eredményem jó volt.Ha biztosra akarsz menni,kérd a chorionbiopsziát.
158. monizsofi1982 (válaszként erre: 157. - Fishyke)
2011. aug. 30. 14:38

Köszi!

Mindenképp kikérem az orvos véleményét erről!A védőnőm szerint lehet kombinált 16 hetes vérvételt csináltatni,mert az jobb eredményt ad,mint a sima 16 hetes...

Elég szörnyű dolgok vannak mostanában,a védőnőm is mondta,hogy rengeteg kismamát küldenek ilyen vizsgálatokra,két éve még nem volt ennyire rossz a helyzet... :(

De inkább most,mint később!!!!

És köszi,hogy írtál!

157. Fishyke
2011. aug. 28. 19:23

Szia! Sajnálom, hogy ezt át kell élnetek, tudom, milyen pokoli:( Ha visszaolvasol, mi a szúrással tudtuk meg, hogy down-os volt a babánk:((

Ne félj tőle, egyáltalán nem nagy dolog, viszont ez az egy az, ami biztos eredményt ad!! A szűrés csak 85%-os eredmény, túl nagy a kockázat!! Ne nyugodj bele, csináltasd meg a méhlepényboholy mintavételt!! Egy másik fórumon beszéltem egy lánnyal, akinél 2,6 lett a tarkóredő, nem csináltattak vizsgálatot, 4D-n volt valami árnyék a szívénél, de még akkor sem...Csak a születéskor derült ki, hogy Down-os lett szegény babája, nem sokkal születése után már szívműtéte is volt:(

Nem akarlak megijeszteni, ha úgy érzed, akkor is megtartanád, ha beteg a baba, ne csináltasd meg.

Ha nem tartanád meg, menj biztosra!!!

2011. aug. 28. 19:07

Sziasztok!

29 éves vagyok,és a 2.babánkat várjuk.Van egy 2 éves,egészséges kislányunk.

A 12 hetes uh-n rossz híreket kaptunk.Tarkóredő 2,7 mm,áramlás negatív.Az orvos elküldött a genetikushoz,aki ajánlott két,ugyan fizetős helyet,hogy csináltassunk egy vizsgálatot/mert ő a kapott adatok szerint nem szeretné,ha megböknék a pocimat/,illetve egy kockázatelemzést.Elmentem Szombathelyen a Bencsik doktor úrhoz,aki soron kívül fogadott,helyben levették a vért,majd fél órán keresztül ultrahangon vizsgálta a kicsinket,hogy mindent leellenőrizzen/mondanom sem kell,mindezt szinte luxus körülmények között/.Tarkóredőjének mérete 2,2-2,7 mm között mozgott.Csak uh alapján 1:340 -hez,hogy beteg a babánk,véleménye szerint akkor lenne baj,ha 1:300 lenne,illetve ez alatt volna,de a végeredményt a vérvétel adja meg.Szerdán megyek hozzá,ismét soron kívül,hogy a kapott eredménnyel visszamehessek a genetikushoz/aki akkor is,és majd most is időpont nélkül fogad majd/,és kimondja,kell-e szúrni,vagy nem.Remélem nem kell,vagy nem tudom :(

155. Fishyke (válaszként erre: 154. - Judit1974)
2011. aug. 16. 14:25
Köszönöm, én is szorítok nektek!!:)
154. judit1974 (válaszként erre: 153. - Fishyke)
2011. aug. 16. 12:26

Szorítok neked,hogy minél hamarabb egészséges babád legyen.Az a csík már nem is halvány,úgy hogy biztosan útban van már,de biztos csak akkor lesz ha elmegyek a dokihoz.A héten még nem de jövő héten szerdán megyek,akkor leszek kb:5 hét 6 napos.

Őszintén szorítok neked!!!!

153. Fishyke (válaszként erre: 152. - Judit1974)
2011. aug. 12. 19:49

Szegény:( Nekem szerencsére nem indult meg a tej.

Szorítok, hogy minden rendben legyen a babóval!!:))

Nálunk szeptemberben jár le a 3 hónap, már csak 26 nap körül:))

152. judit1974 (válaszként erre: 151. - Fishyke)
2011. aug. 12. 15:42
Nagyon köszönöm,de még csak egy halvány csíkom van,bár már nagyon beleéltem magam,holnap reggel tesztelek újra.Ha pozitív,akkor is még csak 4 hetes vagyok,de legalább vagyok.Nagyon várjuk már,hiszen olyan hirtelen véget ért az előző terhességem,hogy kb.két hónapig úgy éreztem még mindig terhes vagyok.A műtét után 1 héttel,megindult a tejem is.Dokim szerint ritka,de előfordul,hogy 12 hetes terhesség után amit műtéttel szakítottak meg,megindul a tej.Úgy hogy sikerült a szervezetemnek állterhességet produkálni.Nálatok mikor kezdődhet a "projekt"?
151. Fishyke (válaszként erre: 150. - Judit1974)
2011. aug. 12. 13:27
Igen, mondhatni szerencsések vagyunk, hogy viszonylag időben kiderült. Nekem is az a tapasztalatom, hogy a korombeliek nem veszik komolyan ezt, úgy vannak vele, fiatalok még, nekik biztos nem lehet down-os babájuk. És pont ezért egyre nagyobb százalékban fiatalok szülik ezeket a beteg babákat. Ne félj, reméljük a legjobbakat, nem fogsz elvetélni. És egyébként gratulálok a pocaklakóhoz!!!:))
150. judit1974 (válaszként erre: 149. - Fishyke)
2011. aug. 12. 13:24

Tudom,én is tudom hogy a szúrás lesz a megfelelő döntés,de a vetéléstől félek jobban.A kombinált teszt csak szám eredményeket ad,az pedig kevés az én koromban,egy kromoszóma rendellenességgel a hátam mögött.Sajnos valóban egyre több fiatal/30 év alatti/ szül Down kóros babát.A mai műszerekkel,a mai orvostudomány mellett már nem szabadna ilyennek

előfordulni.

149. Fishyke (válaszként erre: 148. - Judit1974)
2011. aug. 12. 12:35

Szia! Ha visszaolvasol, velem ugyanez történt. Senkinek nincs joga megvetni, mert senkinek fogalma nincs, milyen érzés ez, csak annak, aki már átélte. Mi május 27-én búcsúztunk el a kisfiunktól emaiatt:( Ugyanezek tüntek fel a 12 hetes uh-n, 3,8 mm volt a tarkóredő.

Ne félj a szúrástól, írod, hogy az előzőnél is így derült ki! Tudod milyen, hogy zajlik, semmi extra! Én biztos, hogy mielőbb meg fogom csináltatni, 10-11. héten, amint lehet. A helyedben ezt tenném, és pedig magánklinikán, ahol nekem 3 nap alatt megvolt az eredmény. Azért szeretném én így csinálni, hogy még 12. hét előtt derüljön ki, ha netán baj van, ne kelljen megindítani a szülést, hanem műtsenek meg.

2011. aug. 12. 10:42

Sziasztok!

Még teljesen ú vagyok,eddig még csak keresgettem,olvasgattam hogy melyik fórumhoz tartozhatnék.Itt találtam köztetek számomra is aktuális /remélem/ témát.Rövid történetem elmesélem.Kezdem azzal,hogy idén februárban babát vártam,sajnos egy nagyon jó orvos a 12.héten elvégzett genetikai u.h.-on nyaki redő megvastagodást vett észre 4 mm vastag volt.Mellette szív problémák,és az orr nem volt látható.100 % -ra Down-kórra gyanakodott. Méhlepényből vett minta sajnos beigazolta,hogy a várva várt gyermekem beteg.Nehéz és fájdalmas döntést hoztunk....,március 08.-án elvették a kicsimet.Utólag a genetikai eredmény megmutatta hogy 3-om kislányom mellé kisfiam születhetett volna.Nem mertem vállalni,hiszen mondták ha jó eséllyel indul az életben,60 évig is élhetne.Nekünk már nincs 60 évünk,és kire hagyjam a beteg gyerekemet.Fájdalmas döntés volt,de így volt helyes.Szerintem...... Mára már újra próbálkozhattunk,és most úgy néz ki,valaki van odabent!A dilemmám már most kezdődik hogy ha elérem a 12.hetet,és elküldenek ismét minta vételre,mert a korom miatt is,és az előzmények miatt is elfognak küldeni,akkor mi legyen,hiszen a vetéléstől félek,de az eszemmel tudom hogy el kell mennem majd,de félek nagyon.Lehet megvetnek egypáran az akkori döntésemért,de akkor így kellett döntenünk.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook