Az egészség nevében (receptek életmódváltóknak) (beszélgetés)
Találtam egy jó receptet, ma ki is próbálom.
Sárgarépakrém-leves
hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
30 dkg krumpli
5 dkg vöröshagyma
1 szál petrezselyem
1 paradicsom
2 evőkanál olaj
só
A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk. A krumplit meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a paradicsomot meghámozzuk, magját kiszedjük.
Egy fazék vízbe sót, olajat teszünk, belerakjuk a petrezselymet , és a megtisztított, felaprított zöldségeket feltesszük főzni: közepes lángon kb. 1 óra alatt megfőnek.
Az elfőtt vizet pótoljuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, a petrezselymet kivesszük, majd a kihűlt zöldségeket turmixgépben krémesre turmixoljuk.
Juj de jo receptekkel gyarapodtunk!
Koszonjuk!
Majd en is kiprobalom oket :)
Bocsi csajok,h nem tudtam lenni es januar kozepeig sajnos nem is leszek sokat,mert nincs netem es idom sem! :P
BUEK!
jól van csajok, én is igyekszem majd két ünnep között/január elején kikotyvasztani a humuszt.
aztán majd egyeztetjük a tapasztalatainkat :-)
ja meg a humusz az, amire másfél éve készülök, h elkészítem :D
külföldön a legnagyobb kedvencem volt. persze diétázóknak arra érdemes kenni, amivel a kenyeret helyettesítik. de emlékszem én anno simán magában is bekanalaztam :-)
Humusz (csicseriborsó pástétom)
kategória: Pástétomok, szendvicskrémek
konyha: Közel-kelet
Hozzávalók:
50 dkg csicseri borsó
2 gerezd fokhagyma
0.5 db citrom
2 e.k. szezámmag
4 e.k. olívaolaj
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Amikor félig megpuhult, sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk. Összekeverjük a csicserikrémet a szezámmaggal, a félbevágott fokhagymával, olívaolajjal, citromlével, sóval, pirospaprikával. Összeturmixoljuk.
Tálalás:
A krémet lapos tányérra simítjuk, kiskanál hátával árkokat nyomunk bele, amit feltöltünk olívaolajjal. Frissen őrölt borssal, pirospaprikával, néhány szál petrezselyemlevéllel díszítjük
Változatok:
Erős paprikát és római köményt, olíva bogyót is lehet bele tenni.
Pirított szezámmagból készült krém (tahine) használható a szezámmag helyett, ennek kicsit erőteljesebb az íze.
Megjegyzés:
A hummusz közel-keleti specialitás, amelyet hagyományosan pita-kenyérrel mártogatnak ki, mellé csípős savanyú paprikát kínálnak.
töltött krumpli!
keressetek rá a neten, csomó variáció van. én vajazni nem szoktam, max mielőtt a sütőbe teszem, pár csepp oliva olajat csöpögtetek a tetejére, de szerintem ez is elhagyható.
csomó töltelékkel tökjó.
- pici olívaolajon párolt gombával,
- bolognai raguval
- joghurtba kevert sonkával
- tzatzikival + kukoricával
szuper kaja és baromi laktató. talán még túl laktató is :D
bocs, ha túl egyértelmű recepteket írok amúgy :D
Egyszer ilyet találtam ki és nagyon fincsi.
Nagy lyukú reszelőn reszelt fehér répa és sárga répa, tojás, zsemlemorzsa, só, bors, petrezselyem levél összekeverve, golyókat formálni belőle és olajban kisütni.
A héten ilyet ettem:
Göngyölt pulykamell:
•50dkg darált pulyka felsőcomb vagy pulykamell
•2db tojás
•1db vöröshagyma
•10dkg gépsonka
•20dkg edami sajt (•1ek olívaolaj
•tengeri só
•bors
•majoránna
•pirospaprika ízlés szerint
A darált húsból a tojással, az finomra vágott hagymával és fűszerekkel készíts fasírtmasszát. Egy méretesebb alufóliát kenj be olajjal, erre terítsd rá a beízesített darált húst kb.. 2 cm vastagságban, majd tedd rá a gépsonkaszeleteket és szórd meg az egészet reszelt sajttal. Végül finoman göngyöld fel a húst, mint egy roládot, terítsd rá az alufóliát és süsd 180 fokon 35-40 percig. Mikor már átsült, vedd le róla a fóliát, s így is pirítsd egy rövid ideig, hogy szép pirosas kérget kapjon. A sonka és a sajt mellett variálhatod még a tölteléket gombával, brokkolival, tojással és még sok más Update 1-és alapanyaggal.
Én a gombás-karaván sajtos verziót készítettem, isteni lett!:)
Én pl. ma csináltam krumplipürét diétásan. Margarin/vaj helyett lenmagolajat tettem bele, tejből 1,5%-osat. Ez nem egy nagy recept, de jó kis trükk, ha esetleg valakinek még nem jutott volna eszébe.:)
Ha már a karácsonynál tartunk, lehet édesítővel ízesített gesztenyével tölteni csirkemellet, ahhoz nagyon jó a tk. lisztből és lenmagolajból készült besamell mártás...:)
paprikás krumpli (4 személyre)
1,5 kg krumpli
1 piros húsú paprika
1 nagy paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1/2 kiskanál pirospaprika
olaj
só
A krumplit meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot, miután a héját lehúztuk, feldaraboljuk. A paprikát felkockázzuk, a megtisztított fokhagymagerezdeket összetörjük.
Lábasba olajat teszünk ,és kevergetve megpirítjuk benne a paprikát és a paradicsomot. Beleöntjük a krumplit ,és néhány percig kevergetjük, majd megszórjuk sóval, pirospaprikával.
Ezután felöntjük vízzel és beletesszük a fokhagymát és a babérlevelet. Lassú tűzön főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.
másik baromi egyszerű kedvenc a cukkinis répa :)
olívaolajban félbe vágott fokhagymát megdinsztelünk, rádobjuk a répakarikákat, miután megpuhultak rátesszük a felkarikázott cukkinit is.
sóval borssal ízesítjük.
vagy a másik a paradicsomos cukkini:
fokhagyma pici olíva olajban dinsztelve, rá a cukkini (+só, bors), ha már megpuhult, hozzáadunk egy hámozott egész paradicsomkonzervet. addig főzzük, amíg a paradicsomok teljesen szétfőnek.
ízlés szerint csirkemell darabokat is rakhatunk bele, azokat még a cukkini előtt kell hozzáadni.
szeretem a cukkinit, na :)
jó étvágyat!
Recepteket ide pls!
foleg karacsonyiakat... De meregmenteset :P
Boros hal - már azt hiszem több embernek ajánlottam, de akkor elküldöm ide is :)
Hozzávalók:
kb 50 dkg fagyasztott tengeri halfilé
6-8 dkg vaj/ margarin
1 fej vöröshagyma
2 dl fehérbor
szerecsendió
só
bors
joghurt (vagy tejföl)
(sajt)
Egy jénai tálban a vajon vagy margarinon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott tengeri halfilét (nem szükséges kiengedni), megszórjuk sóval, borssal, szerecsendióval, és felöntjük a borral.
Felforraljuk, és addig főzzük, míg a hal szét nem esik (ha egészben marad a halfilé típusa miatt, akkor krumplinyomóval összenyomkodjuk). Kis leve maradjon, de ha túl sok marad, akkor forraljuk el.
Sóval elkevert joghurtot vagy tejfölt öntsünk hozzá, és jól keverjük össze. Felforraljuk, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Már nem forraljuk, kb. 10 percre, előmelegített sütőben sütjük, míg a sajt ráolvad.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Szia!
Ahogy ígértem, meglátogattam a topicot és eszembe is jutott egy jó recept. Én nagyon szeretem. Egészséges, nem nehéz étel és szerintem olyan norvégos is. :)
1 kg apró szemű burgonya
só
egy halványító zeller
egy érett avokádó (elhagyható, anélkül is nagyon finom)
egy citrom leve
2 dl natúr joghurt
bors
1 csipet cukor (elhagyható)
füstölt lazac
Elkészítés:
A burgonyákat alaposan lesúroljuk, és a nagyobbakat félbevágjuk. Forrásban lévő, sós vízben 20-25 percig főzzük, majd leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. Megtisztítjuk és megmossuk a zellert, majd vékony szeletekre vágjuk. Meghámozzuk és kimagozzuk az avokádót. A gyümölcs húsát a citromlével, a joghurttal pürésítjük. Sóval, borssal és cukorral erősen megfűszerezzük. Elkeverjük a burgonyával és a zellerrel. A lazacot előmelegített sütőben 175 fokon (3. fokozaton) 5-8 percig melegítjük, majd a salátával együtt tálaljuk.
Próbáljátok ki! Remélem ízleni fog.