Anya, ma fejbe csapott a tanárnéni... (beszélgetés)
Én már sokadszor érzem, hogy sokan elbeszélünk egymás mellett. Most tényleg van itt valaki a fórumon, aki azt állítja, hogy meg szabad ütnie a tanárnak a gyereket? Én nem ezt érzem itt.
Inkább arról van szó, hogy sokan nem tudjuk elképzelni a szituációt, hogy két kisgyerek szinte csak összenéz, a tanár meg máris üt. Ezért merült fel többünkben az, hogy 1. kinek mi az ütés? 2. milyen előzményei lehettek, ha tényleg ütött a tanár.
Nem ütheti meg. Nem vagyok tanár, de neki ez a szakmája. Nem mondom, hogy könnyű, sőt... de kell lennie megoldásnak.
2 lányom van, a nagy már 16 éves, nem volt ilyen gondunk szerencsére. Olyan igen, hogy ő volt az agresszió áldozata más gyerek részéről, és a tanár ott se tudott semmit se tenni.
Ez igaz. DE azt hiszem, sosem fogjuk megtudni, hogy hogy viselkedett a gyerek,és hogy milyen módszerekkel próbálkozott a tanító, mielőtt fejbevágta volna, vagyis hogy tényleg azt látták-e a gyerekek, hogy az első reakció, ha valami nem tetszik, az ütés, vagy látták és érzékelték a fokozatokat is.
Amúgy szerintme a tanári fegyelmezésbe mindig beletartozik az is, hogy az érintett és a szemtanú gyerkeknek is mindig pontosna tudniuk kell, hogy mi miért történik. Például nem azért, mert bezsélgetett, hanem mert 15. rászólásra sem hagyta abba. A gyerekek igazságérzete kikezdhetetlen, ha megismerik az érem mindkét oldalát.
Én nem szoktam megkérdőjelezni a nevelő viselkedését,ott rá bízom a gyermeket,ok nélkül szerintem nem bántja.
Szerény véleményem,hogy azért van ennyi "kezelhetetlen gyerek"mert nincsen a pedagógusnak tekintélye.
Annak idején mi is kaptunk,sőt szülein és nagyszüleink is...
Nem vagyok híve a verésnek,de itt nem is arról van szó.
Tigramka, az a természetes, hogy tökéletesen bízol a gyerekedben. lehet, hogy minden úgy történt, ahogy ő elmondta neked. De megkérdezted tőle, hogy hányszor szólt a tanárnő, mielőtt odacsapott? Nem mintha elfogadható lenne akárhány rászólás után is, de nekem életszerűtlenül hangzik, hogy szeptemben közepén egy kipihent, még friss pszichés kondíciójú tanítónak első lépése az ütés. Pláne, hogy az állásába kerülhet, ha tényleg veri a gyerekeket. Ma már ennél kevesebbért is el lehet menni a balettba ugrálni.
Abban igazad van, hogy ha ő bármely konfliktusát ütéssel oldja meg, akkor nincs joga ugyanezért beírni a gyereknek. De nem azért, mert ugyanazt csinálja a gyerek, mint ő, hanem azért, mert ütésről van szó. Amúgy tessék már felnőtt fejjel elfogadni, hogy a gyerek sok mindent nem tehet meg, amit a felnőtt igen, és ettől nemhogy nem igazságtalan a világ, hanem éppen ettől működik jól.
Nem is tudom, mit vártál ettől a fórumtól. Mi nem voltunk ott az eseményeknél, ahogy te sem. Nyertél új nézőpontokat a gyermekedén kívül. A valódi megoldás úgysem itt van, hanem az iskolában, de zet már ezerszer leírtuk.
utolsó hsz-em:
nem a "nevelés" esett rosszul, hanem az ahogy tette! Az intőt pedig azért hoztam fel, hogy ha ő csak ütve ( csapva, koppintva, most mindegy, egyébként csapott) tudvfegyelmezni, mert már borul a bili miért ad beírást egy gyereknem kai odavág a másiknak mert nála is kiborult a bili. Beírás helyett meg lehetne beszélni of órán a hgét balhéit, esetleg óra elején. Ha a többi 24 gyerek azt látja hogy fejbecsap a tanár 2 gyereket mert nem figyelnek órán ennek " jogos" következménye lesz, hogy ha Pistike szól Jancsikának de az rá se hederít odamegy és rávág egyet, ezután pedig jönnek a beírások. Milyen már, hogy hazaviszi a gyerek az intőt , anyuka leszidja és a gyerek azzal védekezik, hogy De anya a tanárnéni is fejbe szokta csapni a gyerekeket!
Ezek után jó beszélgetést és nekem már no comment.
Én 194 gyermeket tanítok. Bizony, emberileg képtelenség optimális kapcsolatot tartani minden szülővel, bár lehetne.
El kell mondanom, hogy bár érettségi tantérgyat tanítok, a legutóbbi fogadóórán atavly év végén egyetlen szülő sem jött el, hogy megkérdezze, hogy halad a gyermeke. Ezek között a gyerekek között vannak tehetséggondozásban résztvevő kis "zsenik" és az egyesnek is az alsó határához közelítő bukások. A skla mindkét oldalán lenne miről bezsélni.
MOndjuk ez egyszeri, extrém eset volt, máskor mindig voltak nálam szülők, de kizárólag a színötös gyerekekéi:)
ott a pont. én is ugyanezt írtam. amíg a szülő nem neveli meg a gyereket, akár helyes példamutatással,addig a pedagógus sajnos nem tud tenni semmit. sokszor pedig tehetetlen.ami még elkeserít ,hogy sok szülő még a fáradtságot sem veszi arra, hogy a fogadóórákra bejárjon, ahol esetleg a gyerekkel kapcsolatos problémákról szó eshet. és már az alsós gyerekek szüleinél kezdődik.
sok szülő azt hiszi hogy az ő gyereke szent és sérthetetlen, és bármi van minden a tanár hibája, és sokszor el sem gondolkodik azon hogy ő is hibás lehet.azzal meg hogy a gyereket ami az iskolában történt mindenért megsajnáljuk,ezzel pont a tanár munkáját ássuk alá.
A magyarorszagi pedagogusok helyzete katasztrofalis:-(A tekintelyuket teljesen alaastak.A szulok elvannak foglalva a mindennapi elet problemaival es nem figyelnek a gyerekeikre,a gyerekek tiszteletlenek,neveletlenek,es a szulo ELVARJA a pedagogustol hogy ezeket a gyerekeket okitsa..Ha problema adodik,akkor megy az egymasra mutogatas,illetve a 'fo' erv :Te vagy a pedagogus..
Eloszor is a szulonek kellene peldat mutatnia a gyerkocnek a helyes viselkedesre..Utana varni el BARMIT is a pedagogustol.
Mivel a forumindito eltunt,es mi csak a tortenet egyik oldalat ismerjuk,ezert folosleges is tobb szot vesztegetni ra.
Hm. Látom, ez a tanító mindent roszzul csinál.... szerintem itt MINDENKI azt írta, hogy ha valóban ütés volt, akkor az baj. Csak kinek mi az ütés?
De már az is rossz, ha beírást kap az a gyerek, aki rosszalkodik? Ez egy módja annak, hogy értesítse az eseményekről a szülőt. nekem is szimpatikusabb beírások helyett személyesen bezsélgetni a szülővel, de van olyan szülő, aki égehz-földhöz kapdos, ha "behívatják" az iksolába, szerintem akkor meg az lenne a baj. A tavalyi esetet is ennyiből még nem érzem piszkálásnak, bolhából elefánt gyártásnak, de nyilván nem simerem a körülményeket.
Nekem egy nagyon picit olyan íze van ennek, amiről írtam is, hogy a szülő sem kéri meg a tanárt, hogy az otthonában fegyelmezze a gyerekét, akkor a atnár se szóljon, ha az iksolában gond van vele:) Lehet, hogy hatalmasat tévedek, akkor ne haragudj.
Mindenesetre MEG KELL látni a hsz-okban azokat a sorokat, hogy az ütés, a fizikai bántalmazás elfogadhatatlan itt azt hiszem, mindenki szerint, így szerintem nem vagyunk sajnálatra méltók:)
További ajánlott fórumok:
- 29 éves srác vagyok és egy kedves tanárnénit keresek....
- Anyák napja az oviban és a suliban. Miért visznek egyes szülők virágot az óvónéninek, illetve a tanárnéninek?
- Milyen ajándékot szoktak venni negyedikes leköszönő tanárnéniknek?
- Magyar szakos Tanárnénik/bácsik:) segítsetek!!!
- Mivel búcsúztassuk az alsós tanárnénit?
- Tanítónénik, tanárnénik, ballagás előtti utolsó osztályfőnökióra