Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti cikk

Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti


Amolyan kérdezz-felelek; gyógytornász által összeállított lista a leggyakoribb kérdések alapján. Ajánlom mindazok figyelmébe, akiknek kétségeik vannak a miérteket és a hogyanokat tekintve. Nekem nagy segítség volt, amikor bizonyos dolgokban hezitáltam, ezért is adom közre ezt a kis listát, mindenki segítésére.
Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti

Sírás: Mivel nem tud beszélni, így kommunikál. Ha túl sokat sír, valami nincs rendben.


Szoptatás vagy cumisüveg: A mellből való etetéskor negatív szívóhatás érvényesül, míg a cumisüvegből a pozitív szívóhatás "kipumpálja" a táplálékot. Minden újszülött azzal az ösztönnel születik, hogy mellből egyen.


Hason fekvés: A mozgásfejlődés beindulásának feltétele, hanyatt fekve nem lehet kúszni, mászni. Hanyatt fekvésből felülni csak két éves kora körül tanul meg a gyermek. A nyaki gerinc homorulata a hason fekvésben fejemeléstől alakul ki.


Hordozó: 45 fokos szögben megtámasztja a csecsemő hátát, ebben a helyzetben a gyomor ürülése könnyebb, belei kevésbé gázosodnak be. Másrészt körbefogja a babát, mint az anyaméh. 4 hónapos kor után már csak hordozóként, etetőként használjuk, mert a gyerek azzal, hogy a fejét emelgeti előre belőle azt jelzi, hogy "ki akarok jönni", "mozogni szeretnék".


Kenguru: 3 hónapos kor után ajánlott, amikor már biztosan tartja a fejét (hason, alkaron támaszt).


Ültetés: Tilos, amíg önállóan, magától nem ül. Egyenes gerinccel születünk, a gerinc görbületei a mozgásfejlődés során alakulnak ki.

A hason fejemeléstől a nyaki gerinc homorulata alakul ki.

A kúszástól a felső hátizmok.

A négykézlábon hintázástól, mászástól az alsó hátizmok, farizmok megerősödnek.

Az önálló felülés eredménye a háti gerinc domborulat.

Az önálló felállás hatására az ágyéki homorulat alakul ki.

Annak a gyermeknek, akit idő előtt felültetnek, nem erősödnek meg a hátizmai, így a gerince túlterhelődik, a háti és az ágyéki gerinc görbületei megfordulnak (a hát homorodik, az ágyéki gerinc domborodik). Ez később többek között a pubertáskori gerincferdülés táptalaja lehet.

8 hónapos kortól fürdetéshez felültethetjük, de mindig tartsuk, és ha elfárad (feje billeg, háta görnyed, vagy fejét hátravetve előre dől), mindig vegyük ki.

Ha már önállóan képes felülni (9-10 hó), akkor etetőszékbe is ültethető.


Holdkomp: Nem segíti, hanem gátolja a gyermek mozgásfejlődését. A kompos gyermek nem tanul meg esni. Az a gyermek, aki nem tud állni, járni, annak sem a csontjai, sem az izmai nem elég erősek, így az ízületei, csontjai túlterhelődnek, kóros deformitások jöhetnek létre, pl. bokasüllyedés.


Mászás: Az ember ősi mozgásformája. Ha kimarad, nagy az esély rá, hogy iskoláskorban disfunctios lesz a gyerek. Nem csak nehezen tudja a négyzetbe írni a számokat, a vonalközbe a betűket, de hibásan is olvashatja ki. A tanulási nehézségek egyenes következménye a magatartászavar, amely nem más, mint segélykiáltás.

A mászás, mint magasan szervezett mozgás-magatartásforma a fej, a törzs és a négy végtag térben és időben összerendezett egysége. Előfeltételei közé tartozik még a mozgásirány becslése és a tájékozódás az aszimmetrikus mozgásminta közben. Nagyon fontos, hogy a 4-5 hónapos korban begyakorolt tenyértámasz a mászás során rögzül, a gyermek megtanulja, hogy "a kezem mindig előrébb kell hogy legyen, mint a fejem" és ez a (statikus-kinetikus) támaszkodás hozzátartozik az ülés, térdelés, guggolás stabilitásának fenntartásához, valamint aktivizálódik el- és leeséskor, mint védekező mechanizmus.


Járóka: A mozgáshoz tér kell. A forgás beindulása után célszerű letenni egy puha plédet, biztosítva ezzel a mozgáshoz a teret. A járóka szinte csak a felfelé irányuló mozgást támogatja, gátolva ezzel a csecsemő normális mozgásfejlődését.


Játékok: Nagy térben inspiráló a játék. A baba 3-4 hónapos korától képes fogni. Ebben az időszakban könnyű és könnyen megfogható játékok kellenek. A forgó, kúszó-mászó gyermek a guruló tárgyak, labda, vizes flakon után érdeklődik, leginkább a mozgást élvezi, a teret, amit eddig csak megfigyelt, és most képes elérni, megfogni.

Nem kell sok játék, ellustul tőle a gyerek. A népszerű, villog-zenél-beszél játék túl sok inger a pici agynak, hát ne csodálkozzunk, hogy a mai gyermek későn tanul meg beszélni.


Kézzel járatás: a megkapaszkodás reflexe 3 hónapos kortól leépülőben van, 6 hónapos korra megszűnik. A mászó gyermek megtanulja, hogy kezei támasztó, védekező funkciót is betöltenek. Ha elkezdjük vezetni, zavart okozunk a tanulási folyamatban. A vezetett gyermek fejét, törzsét, hasát előre tolja, karjait hátra viszi, lábait kiforgatja csípőből, lábujjhegyen jár, vagy inkább szalad, mert élvezi az új mozgást, a látóteret. Ez nem a stabil járás alapja. Nem véletlen, hogy eleinte a gyermekek a bútorokba kapaszkodva, oldalazva járnak, csípőízületeiknek is igazodni kell az új, függőleges helyzethez. A boka mozgását, terhelését is oldalazva sajátítják el a gyermekek.
Írta: nijntje, 2010. november 30. 16:08
Fórumozz a témáról: Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti fórum (eddig 70 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook