Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti fórum

Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Ami a mozgásfejlődést rossz irányba viheti

1 2 3
72. Mum
jan. 1. 07:18

Szeretném tudni, hogy az alábbi állítások tudományosan helyesek-e, megalapozottak-e vagy sem.

Továbbá,

Csak ezek a módszerek vezetnek a gerinc egészséges kialakulásához.

vagy

Vannak más módszerek az egészséges gerinc létrehozására?

(amely képes elviselni az élet során a szükséges súlyokat)

És ha igen, mik azok?


Az alábbi állítások közül melyik igaz vagy hamis?


1.)

Egyszerű C alakú gerinccel születünk.


2.)

A felnőtt ember gerinc görbületei a mozgás fejlődése során alakulnak ki.


3.)

A nyaki gerinc konkávsága

a fej - hasonfekvő helyzetből történő - felemelésével alakul ki.


4.)

A felső hátizmokat a hason kúszás erősíti.


5.)

Az alsó hátsó izmokat és a fenék izmait a négykézláb ringatás és a mászás erősíti.


6.)

A szép, egészséges háti gerincív kialakulása annak az eredménye, hogy a baba kiskorában saját erejéből állt fel vagy ült le.

6.a)

Kizárólag csak akkor lesz szép ívű, egészséges, ha az önálló ülés is a baba saját, önálló mozgásának eredménye.


7.)

Az ágyéki konkávia kialakulása, a

- saját erőből való - felállás és

az önálló állás (majd később önálló járás) eredménye.8.)

Az a gyermek, aki nem ül egyedül, de valamivel megtámasztva beültetik, nem tudja megerősíteni a hátizmait, ezért a gerince (csigolyája) túlterhelődik

8.a) a háti és ágyéki gerinc görbületei megfordulnak:

8.b) a háta homorú,

8.c) az ágyéki gerinc domború lesz.És mi a helyzet az izmokkal?

Mennyi idő után tapadnak le a nem használt izmok

71. Mum
jan. 1. 06:42
Mi helyettesítheti a hasalást kúszó, mászó mozgást a babakorban, hogy a gyerek gerince mégis erős jól ívelt és terhelhető legyen?
70. GLZS (válaszként erre: 60. - Manóvirág)
2017. máj. 15. 12:14
8 hetesen az én Kincsem is utálta ha hasra tettem. 5 másodperc csodálkozás, majd éktelen ordítás. Anyu se akarta elhinni, de ez volt. Úgyhogy nekem kedvem sem volt szegényt kínozni, de azért igyekeztem (jó, volt amikor kimaradt elég hosszú idő). Most majdnem 5 hónapos, ha hasra teszem akkor mindent sasol, a kezét maga alá húzza, hogy még magasabbra emelhesse a fejét :-D Aztán ha megunja, akkor elkezd oldalra borulni, szenvedni, nyomni-kiáltozni mintha épp WC-n lenne (már bocsi), aztán sikeresen átfordul a hasára, és röhög (mi meg tapsikolunk, éljenzünk és közben biztatjuk). Most már lassan ott tartunk, hogy a hátáról is átfordul, már nem sok hiányzik neki. De egyelőre inkább körbeforog a hátán mint egy teknősbéka :-D
69. babuci10 (válaszként erre: 47. - Jozsi.38)
2011. febr. 3. 18:54

Józsi!


Manó már nagyon ügyesen és gyorsan kúszik - majdnem mászik, segítség nélkül még nem ül fel, segítséggel is csak véletlenül sikerül neki felülni, de már majdnem feláll - ugyan még előre hajolva és nem felegyenesedve, de tulajdon képpen... :)


Szóval, nagyon felgyorsultak az események...

2011. febr. 2. 18:27

Köszi! :-) Én is úgy gondolom, nem maradtunk le semmiről.

Ja! Csak panaszkodnom kellett, és reggel háton találtam a babucim, holott este hasra fektettem aludni. :-P

2011. febr. 1. 20:03

Akinek a babája nem szeret hason, az ne erőltesse, helyezzétek el olyan pozícióba ahogyan szeret lenni, mert akkor hamarabb lesz kedve mozogni!

Ezek persze csak jó tanácsok és a saját tapasztalatom és csak segítő szándékkal írtam le.:)

Szép estét mindenkinek aki elolvassa soraimat!

2011. febr. 1. 20:01

Újra kezdem, mert csak véletlenül küldtem el. Szóval a mozgásfejlődésbe csak annyira szabad beavatkozni, hogy kellő mozgásteret kell biztosítani a babának, kényelmes ruhába legyen és motiválni úgy lehet ha észreveszitek, hogy valamit produkál, nagyon meg kell dicsérni. Fontos a megfelelő anya-gyermek kapcsolata bizalom, a biztonság érzet a sok-sok szeretet, a kötődés.

Ha a baba jókedvű, nem beteg és kipihent saját maga fog mozogni úgy ahogy neki jó és játék közben eljut majd szépen lassan a különböző mozgásformákhoz. Beavatkozni, erőltetni semmit nem szabad!!!Azzal csak ártani fogtok. Türelem,türelem...Higgyetek nekem érdemes kivárni!

Minden kisbabás családnak minden jót és nagyon jó egészséget kívánok! Én egy diplomás ápoló vagyok mellesleg két kamasz gyermek édesanyja!:)

2011. febr. 1. 19:56
A mozgásfejlődés abszolút egyéni dolog és minden gyermeknél más és más.
2011. febr. 1. 18:25

Sziasztok! :-)

Az én kisfiam 12 hetes és azon kívül, hogy már megfog könnyebb csörgőket semmit nem csinál. Hason lenni egyenesen utál, ordít, sikít, sír. Sajnálom úgy hagyni, mert akkor semmi nem köti le. A fejét már 1 naposan megtartotta az ortopéd orvos a kórházban jól meg is lepődött. Azóta is tökéletesen megtartja a fejét.

Azt vettem észre mostanság, hogy már kapaszkodna fel, ülni. Hordózóban. És nem tudom mit csináljak. Igazából nem tudom, hogy ilyenkor neki mi mindent kéne már tudnia? Én ahány könyvet olvastam, annyi félét írtak.

Mivel vegyem rá, hogy mozogjon?

Amúgy éjszaka nyolc órákat alszik, és az hason. Napközben csak akkor teszem le hason aludni, ha mélyen alszik különben felébred, és már nem is alszik vissza.

63. piroska103 (válaszként erre: 62. - Katica 1)
2010. dec. 14. 19:36
Még nem láttad hátrányát, de előfordulhat, hogy fogod... Mindegy, azért a kúszás akkor kezdődik el, ha hason van. Egyébként nem látom, hogy fog elkezdeni kúszni...
62. Katica 1 (válaszként erre: 60. - Manóvirág)
2010. dec. 14. 17:41
Az én babám se szerette, szereti a hason fekvést. Fél éves és nem marad meg hason. Még nem láttam hátrányát. Amíg nem tudott megfordulni sírt ha hasra fordítottam. Mára szó nélkül megfordul, sőt a kádban is ha nem vagyok elég gyors a fürdetésnél.
61. piroska103 (válaszként erre: 60. - Manóvirág)
2010. dec. 14. 16:32
Szerintem most még semmit, csak szoktasd szép lassan a hason fekvéshez. Most még nem tudja annyira tartani a fejét, azért utál szerintem hason lenni. Én azt gondolom, hogy az lenne a legegyszerűbb, ha időnként hasra tennéd, de a legfontosabb inkább olyan négy hónapos kora körül és utána, hogy többet legyen hason. Most még eléggé korai, mert nem tudja tartani a fejét. De ha hason alszik, az jó, mert akkor szokja a hason létet.
2010. dec. 14. 16:04
Az én babám utál hason lenni. 8 hetes. Hogy fog így feltámaszkodni, vagy kúszni? Mit tegyek szerintetek?
59. piroska103 (válaszként erre: 58. - Dorry)
2010. dec. 14. 03:31
Hát az ülés esetében ez nem biztos, hogy igaz, mert a kúszás-mászás fejleszti ki azokat az izmokat, amik megtartják ülés közben a hátát. Ha előbb ültetik, mint hogy kifejlődtek volna azok az izmocskák, akkor a gerince sínyli meg. Ismerek egy anyukát, aki négy hónapos korában a gyereket betette az ágy sarkába, ahol a gyerek nyeklett-nyaklott és azt mondta, hogy a gyerek tud ülni. Ezek után fél évesen valóban tudott, szó se róla, de azért megnézném annak a gyereknek a gerincét...
58. dorry (válaszként erre: 46. - Babuci10)
2010. dec. 13. 21:31
Nem a sorrend a lényeg, hanem, hogy ne maradjon ki semmi!! :))
57. piroska103 (válaszként erre: 56. - Babuci10)
2010. dec. 13. 16:50

Szupi! :)

Azért ne erőltesd, még olyan pici. Nagyon ügyes, ha már kezd kúszni! :)

56. babuci10 (válaszként erre: 55. - Piroska103)
2010. dec. 13. 14:43
A parkettás úgy néz ki be fog jönni: most próbáltuk.
55. piroska103 (válaszként erre: 54. - Babuci10)
2010. dec. 13. 13:51
Hát igen. :) Ne aggódj, én is kaptam a tippet. :)
54. babuci10 (válaszként erre: 53. - Piroska103)
2010. dec. 13. 13:44

Na, ezeket kipróbálom vele.

Meg is van minden adottság, amit írtál.


Végülis logikus, csak ha nem mondja valaki, nem gondol rá az ember.... :)

53. piroska103 (válaszként erre: 51. - Babuci10)
2010. dec. 13. 13:30

Jaj, ne aggódj már, nincs itt semmi gond. Csak tedd sokat hasra és tegyél köré sok-sok érdekes dolgot. Ha ott vagy mellette, akkor valami villogó gagyikat is tehetsz, mert azokat nagyon szeretik (villogó és ugráló labda, vagy játéktelefon, vagy akár a te telefonod is. Nálunk a mászásnál a műanyag üveg vált be legjobban, annál nem volt jobb játék. :) Töltöttem a másfél literes ásványvizes üvegbe kb két-három deci vizet, azt felállítva olyan távolságra tettem tőle, hogy ha nyújtózkodik, akkor eléri és ő leborította. Hát ettől nagyon boldog volt, úgyhogy erőlködött, ha távolabb raktam, hogy elérje, így kénytelen volt mászni érte. Ezt a kúszásnál is meg tudod csinálni. Egyébként a kúszást úgy lehet elősegíteni, hogy a talpacskáját a tenyereddel megtámasztod, hogy el tudja magát rúgni és amikor már ráérez az ízére, akkor már magától csinálja. Nem árt, ha nem túl tapadós szőnyeg van alatta, mert akkor nehezebben tud elmozdulni. A kúszáshoz a legjobb a parketta, mert ott könnyen csúszik, így van sikerélménye. Viszont akkor érdemes egy kissé melegebb (ne nagyon vastag, mert az erőlködéstől kimelegszik) rugit ráadni, aminek tapadós a talpa, vagy egy nadrágocskát és tapadótalpas zoknit. Csak azért, hogy el tudja magát rúgni. Nekünk ez nagyon jól bevált. A mászáshoz már nem lesz jó a parketta, mert csúszik, szétcsúszik a lába. Azt inkább szőnyeges területen tudja elkezdeni.

Sok sikert! :)

És ne aggódj, ne ültesd, ha kell, kússzál, másszál vele, a műanyag üveg nagyon jó és nagyon sokáig el tud vele játszani. :) Ja, meg a labda, mert az elgurul, aztán lehet utánamenni. :) Nálunk még az volt a nagy játék. :) Meglátod, úgy fog kúszni-mászni, mint egy kisangyal. :)

52. babuci10 (válaszként erre: 50. - Piroska103)
2010. dec. 13. 13:23
Igen, ezeket olvastam én is. Bár olyan kis izompacsirta a lelkem. Pl. ha ülve a vállamra teszem, már leér a lába a combomig. Állandóan kinyomja magát akármit csinálok. Úgy megáll, mint a cövek...ezeket mind magától csinálja, úgy kell külön praktikákat bevetni, hogy ne álldigáljon folyton...
51. babuci10 (válaszként erre: 49. - Piroska103)
2010. dec. 13. 13:20
Múlt héten nézték Enit a neunatológián és mindent jónak láttak. Ott is nézte a gyógytornász, h. felhúzza -e magát és szépen meg is csinálta, magától persze nem ül még...
50. piroska103 (válaszként erre: 48. - Babuci10)
2010. dec. 13. 12:49

Ha figyelmesen elolvasod a cikket, akkor itt leírja az üléssel kapcsolatban a tudnivalókat. Beillesztem csak azt:


"Ültetés: Tilos, amíg önállóan, magától nem ül. Egyenes gerinccel születünk, a gerinc görbületei a mozgásfejlődés során alakulnak ki.

A hason fejemeléstől a nyaki gerinc homorulata alakul ki.

A kúszástól a felső hátizmok.

A négykézlábon hintázástól, mászástól az alsó hátizmok, farizmok megerősödnek.

Az önálló felülés eredménye a háti gerinc domborulat.

Az önálló felállás hatására az ágyéki homorulat alakul ki.

Annak a gyermeknek, akit idő előtt felültetnek, nem erősödnek meg a hátizmai, így a gerince túlterhelődik, a háti és az ágyéki gerinc görbületei megfordulnak (a hát homorodik, az ágyéki gerinc domborodik). Ez később többek között a pubertáskori gerincferdülés táptalaja lehet.

8 hónapos kortól fürdetéshez felültethetjük, de mindig tartsuk, és ha elfárad (feje billeg, háta görnyed, vagy fejét hátravetve előre dől), mindig vegyük ki.

Ha már önállóan képes felülni (9-10 hó), akkor etetőszékbe is ültethető."

49. piroska103 (válaszként erre: 48. - Babuci10)
2010. dec. 13. 12:46

Én nem egészen úgy tudom, hanem ahogy én tudom, először kúszik, mászik, aztán felül. Ülni négy és fél hónaposan nem is kell neki. Ha megnézed, akkor nagyjából a forgás körüli időszaka van neki, öt-hat hónaposan kúszik, 7-8 hónaposan kezd mászni, aztán egy éves kora körül menni. Felülni majd úgy fog, hogy mászik és a lábát nagy terpeszbe téve előrehúzza, majd felül. Amikor ezt megtudja csinálni, akkor már stabilan tud ülni. De fél éves kora körül még bőven nem kell, hogy üljön, hiszen gondolj bele, a mászástól lesz neki hátizma, ami megtartja, hogy tudjon ülni. Ha nem mászik, vagy kúszik, akkor mi tartaná meg, amikor ül?

Ne aggódj, még nem vagy semmiről lemaradva, az ülést ne erőltesd. Azt semmiképp ne!

48. babuci10 (válaszként erre: 47. - Jozsi.38)
2010. dec. 13. 12:08

Uh...


Enikő, ha megfogja a kezem, felhúzza magát ülésbe minden segítség nélkül, de magától még nem ül.


Most 4 és fél hónapos...

már rajta van a hason helyváltoztatásnak...ez olyan kúszás-féle, de még nem az igazi...


Talán lassan beindul...

47. jozsi.38 (válaszként erre: 46. - Babuci10)
2010. dec. 13. 12:01
bocs de először ül aztán mászik. a felülés, amikor önállóan képes felhúzni magát ülőhelyzetbe, az tényleg később jön, a mászás után. egyébként ülni nem tudó babát tényleg nem szabad ültetni :)
46. babuci10 (válaszként erre: 18. - Toscana7)
2010. dec. 13. 11:36

Hát, ezt nem is gondoltam volna, hogy téníleg ilyen nagy hátrányai lehetnek a Manónak ha nem mászni, hanemm pl. ülni tanul meg először.


A cikk olvasása óta többet figyelek arra, hogy mennyit hasal a Cicuka.

45. babuci10 (válaszként erre: 11. - Nijntje)
2010. dec. 13. 11:33
Hihetetlenül jó és a babó is imádja.
44. piroska103 (válaszként erre: 43. - Ááncsí)
2010. dec. 12. 19:47

Szia!

Nem lehet, hogy nem rakod le a földre? Meg mondjuk nem árt ösztönözni, köré tenni játékokat meg ilyenek.

2010. dec. 12. 17:00

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem. Nekem van 2lányom,másfél éves Angelika,és az 5hónapos Bettina. Nos,Angival is kellett járnunk tornára,mert ő 7hónaposan még nem kúszott, és alig-alig forgolódott.Most a picivel is járunk,eddig egyszer voltunk vele,mert 4hónaposan még nem fordult még csak az oldalára sem.

Nos a kérdésem az lenne,hogy vajon miért nem indult be a lányoknál a mozgásfejlődés?? egyikőjüknél sem! Mi "bajuk "lehet??

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook