Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » Iránytű az eksztázisba - 5Ritmus mozgásmeditáció Magyarországon cikk

Iránytű az eksztázisba - 5Ritmus mozgásmeditáció Magyarországon


Ezt a világon elterjedt módszert Magyarországon még nem tanítják, illetve nincs magyar kiképzett csoportvezető. Jómagam a havonta idelátogató horvát tanár által vezetett budapesti foglalkozásokon tolmácsolok, illetve táncosként vagyok jelen. Az önismeret, mozgás, önfejlesztés, test és lélek kapcsolata iránt érdeklődők figyelmébe ajánlom.

Iránytű az eksztázisba

Eksztatikus tánc-workshop Budapesten

Gabrielle Roth 5Ritmus™ mozgás-módszerével.

Silvija Tomčik Kelly vezetésével.


"Az elme megnyugtatására a leggyorsabb út a test mozgatása."

Gabrielle RothMi az 5Ritmus?

Az 5Ritmus egy egyedülálló, Magyarországon eddig ismeretlen mozgásmeditáció, amit Gabrielle Roth dolgozott ki a hatvanas években. Bennszülött és népi hagyományokból ered, a sámáni, eksztatikus, misztikus és keleti elveket is felhasználva. A Gestalt, humanisztikus, transzperszonális pszichológiai gyökereket is beépíti. A gyakorlás lelki utazásnak tekinthető: azon a nézeten alapul, hogy minden energia, hullámok, mintázatok, ritmusok mentén mozog. Gabrielle Roth azt vallja, hogy a test mozgatásával könnyítünk a szívünkön, felszabadítjuk az elménket. Összeköttetésbe kerülhetünk a lelkünkkel, szellemünkkel, és mindenki rátalálhat a benne rejlő végtelen lehetőségekre.


Az 5Ritmus a gyakorlatban

Az 5Ritmus olyan egyszerű és erőteljes mozgásmeditáció, amelyet bárki, életkorra, nagyságra, fizikai vagy képességbeli korlátra való tekintet nélkül gyakorolhat. Nincsenek követendő, vagy megtanulandó lépések. Nem lehet rosszul csinálni. Egyetlen követelmény az, hogy lélegezz és mozogj!

Az 5 Ritmus az áramlás, staccato, káosz, lira és nyugalom.

• ÁRAMLÁS – a foly ékony, folyamatos, megalapozott suhanása mozgásunknak

• STACCATO – a ritmikus, pulzáló ütem, amely ezerféle módon alakít minket

• KÁOSZ – a szabadon engedés ritmusa, táncunk felgyorsuló vadságának kiengedése, sohasem tervezve és sohasem ismételve

• LÍRA – a transz ritmusa, ahol az öntudat feloldódik, megvilágosodunk és saját egyedi mozgásunkban relaxálunk

• NYUGALOM – az üresség ritmusa, ahol a gyengéd mozgások ébrednek és lenyugszanak, kezdődnek és végződnek egy csöndes háttérben


Hullámoknak hívjuk azt a foglalkozást, amikor az öt ritmust egymás után táncoljuk. Heti rendszerességgel gyakorolják világszerte a Hullámokat, ahol az órák általában 45-90 percesek, amin belül 10-20 percet szánnak egy-egy ritmusra. A tanár hagyja a táncosokat kibontakozni, követve a csoport igényeit. Minimális instrukciókat ad, inkább példát mutat, valamint általa komponált élő vagy elektronikus zenéjén keresztül vezeti a csoportot.

Magyarországon havi rendszerességgel vannak négyórás foglalkozások, illetve idén januártól kezdve egy-egy egész napot szánt az 5Ritmus táncközösség az egyes ritmusokban való elméyülésre. Intenzív, néhány napos kurzusokra is eljuthatnak az érdeklődők a szomszuédos országokban.

Az 5Ritmus tánc Gabrielle Roth védjegye, csak szakképzett tanárok vezethetnek órát. Magyarországon nincs még megfelelő végzettséggel rendelkező tanár, Silvija Tomcik Kelly horvát tánctanár tartja a foglalkozásokat egyelőre csak Budapesten.

Idősek és fiatalok ezrei, táncosok és „táncfóbiások", olyanok, akik szívesen megmutatják magukat, és olyanok is, akik legszívesebben elbújnának, fájós hátúak és térdűek, sérült szívűek, mind-mind reagáltak Gabrielle mozgásba lendítő ritmusaira.

Bár a gyakorlás során átalakulnak az érzelmeink, érzeteink, kitisztulnak a gondolataink, megkönnyebbül a testünk, Gabrielle Roth nem nevezi terápiásnak a módszert. Ugyanakkor sok terapeuta szerezte meg Amerikában az 5Ritmus végzettséget, hogy kiegészítse terápás munkájának eszköztárát.


Ahogy gyakoroljuk az 5 Ritmus meditációját idővel a hatások keresztüláramlanak testünkön, szívünkö n és elménken, eljutva addig, amikor:

• Sugárzóan élőnek, ugyanakkor nyugodtnak érezzük magunkat

• Az é letről való gondolkozás helyett az élet belsőséges érzése felé mozgunk, csontjainkon, lábunkon, izmainkon és vérünkön keresztül

• Élvezzük csodálatos testünket, ahelyett hogy panaszkodnánk méreté re, alakjára, korára vagy korlátaira

• Szívünk fagyos pontjai felolvadnak és szabaddá válnak – így s írni tudunk, ha szomorúak vagyunk, - ugrálunk ha örülünk, - kinyúlunk ha megérintenek, - tétová zás nélkül szeretünk és szerethetnek

• Elménk csendes nem lesz, és a tervezés, gondolkozás , stratégiakészítés bele nem olvadnak a békés nyugalomba
Írta: orybea, 2008. április 23. 11:03
Fórumozz a témáról: Iránytű az eksztázisba - 5Ritmus mozgásmeditáció Magyarországon fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook