Afrikában élő magyarok, gyertek beszélgessünk! (beszélgetés)
Szia!Akkor màr megint temetésen voltàl,nem valami jo program.Tegnap itt azért nem volt olyan meleg,hogy be kellett volna kapcsolni a légkondit,de ma màr jobb volt.Tettunk egy nagy gyalogturàt,nagyon szép volt a tenger,legszivesebben beleugrottam volna.Reggel làttam a tv-ben,hogy almàs pitét majszoltak,nagyon megkivàntam és megsutottem.Az alma nem olyan jo màr ilyenkor,a nyàri almàval szeretek sutit sutni.Remélem,hogy màr elmult a fejfàjàsod és frissebb lettél!Ilyen surun fàj mindig a fiadnak a mandulàja,nem kellene kivetetni?Gyogyulàst kivànok neki!Képzeld amikor megakartam kérdezni a férjemet,hogyan hivjàk a babàs krémet,rogton beugrott,szoval zrir-nek hivjàk,dio,mandula,meg ilyesmiket osszedaràlnak és mézet és meg nem tudom,hogy mi van benne,de én csak megkostoltam nem izlett,igaz,hogy néha szégyellem magamat,hogy visszautasitok valamit,dehàt ez van.Szép estét neked!Legy jo te is!puszi
Szia!Most jöttem meg.A férjem egyik barátjának halt meg az anyukája.Már több mint két hete,de csak nem rég hallottuk.Az anyós is jött velem.Olyan meleg volt az autóba,hogy ki kelett nyitni a légkondit.Jól meg is fájdult a fejem a naptól.A fiam megint beteg,kezd fájni a mandulája.Remélem nem betegszik le mint a múltkor.Drágám!Lehet,hogy még írok neked délután,de lehet,hogy csak holnap.Tényleg fáj a fejem,aludnom kell egy kicsit.Légy jó puszi!
Szia!Koszonom,hogy hiànyoztam neked,az isten tartsa meg a jo szokàsodat:)Tudod a mi idonkben még màs volt.En sem tudom,hogy otthon most mikor engedik haza az ujszolotteket.Itt is ugy van,hogy màr màs nap hazaengedik oket.Jo,hogy nem itt szultem,mert én igen fràszt kaptam volna az ilyen làtogatàsokért.Nem arra a krémre gondoltam.Itt ha ujszulott van,pici poharakba teszik ezt a krémet és megkinàlnak ezzel.A szàmon van,de nem jut eszembe a neve a férjemtol meg elfelejtettem megkérdezni.Nàlatok csinàljàk a Mohamed proféta szuletésnapjàn a zgugot,ez a fenyonek a magja és az le van daràlva és sokszor àtmossàk vizzel és abbol foznek krémet.Beleteszik egy kis tàlkàba,de sok kis tàlkàba és a tetejére finom vanilia krémet foznek es diszitek dioval mandulàval.ezt én is megtanultam finom.De eléggé pepecselos munka.A krémet oràkig kell fozni.A birkàbol itt is sok mindent foznek a kuszkusz el sem maradhatna,meg a makaroni.De van egy vàltozata,amikor petrezselymet,spenotot,hagymàt hust,màjat,kevés rizs,apro darabokra vàgnak fuszerezik és ezt beletoltik a gyomorba.Tehàt a gyomrot négyzetekre vàgjàk (persze szépen megtisztitva)és ebbe toltik ezt a tolteléket és àtkotozik.Jol néz ki és tényleg nagyon finom.Sajnàlom szegény sogornodet,eléggé érdekes,hogy ilyen sokàra tudjàk meg,hogy mi miért volt.Talàn ha nem tudja jobb is lenne,ugy sincs értelme màr.Na én is megyek a dolgomra!Szép napot.puszi
Szia! Örülök , hogy jó lett a géped!Már hiányoztál!Nem volt kivel beszélgetnem!Itt az idő nagyon változó,hol melegebb , hol hűvösebb van!Különben igazad van a kisbabákkal kapcsolatba.Itt sem vigyáznak rá ,úgy ahogy kellene,van aki már a születés másnapján haza mennek a kórházból.Nézd meg a sógornőmet,szerdán császározták,és már pénteken haza jött.Nem tudom ,hogy most nálunk hogy van ,de még annak idején mikor az én gyerekeim születtek,a hatodik napon mentem haza.Jönnek a rokonok,és azt a szerencsétlen pici babát ,össze vissza fogdozzák,emelgetik,puszilgatják.Itt a birkából különfajta ételeket csinálnak,makarónit,kuszkuszt bezínt meg csinálnak kolbászt is amit írtál,de azt annyira nem szeretem.Nem tudom ,hogy melyik krémre gondoltál?Nem az a neve ,hogy helbíjja?Van rajt mandula meg mazsola?Ha ez akkor azt mi csak rámádánkor csináljuk.Megjött a sógornöm is.Az mondták neki,hogy menjen vissza egy hónap múlva,mert akkor kapja meg a boncolás eredményét,ami majd kimutatja,hogy mi baja volt a picinek.De nem tudom ,hogy egy két hónapos magzatnál mit mutat ki a boncolás.Na szia drága,megyek főzni valamit.Sokszor csókollak szia Erika
Szia!Akkor OK.nincs semmi probléma!
Tudom tudom ,megkevertem ,gyanús volt vmi:(ne haragudj!Erikával megkevertem!Neki van MSN és neke az iwiw!Többet nem felejtem el!!!
Szia Rita!
Nincs mit koszonni az iwiw ért,de gondolom,hogy csak hulyéskedsz,mert én nem adtam neked msn-t.
Szép napot neked is!Udv;
Szia!Igen tegnap kuldtem jelet és akartam is irni,erre nem tudom mi lett az internettel,nem mukodott,utàna meg elmentunk itthonrol.Igen ismerem amikor ujszulott baba van,milyen nagy làtogatàsok vannak.Csak egyet nem szeretek benne,hogy abban a szobàban ulnek,vagyis hàloszobàban,ahol a pici baba van.Ilyenkor a pici babàk van amelyik màr 2-vagy 3 naposan megbetegszenek.Na hàt ez van, ez a szokàs.Birkàt itt ritkàbban szoktak ilyen alkalmakként vàgni.Biztosan akad aki vàg,de nem jellemzo.Nàlatok mit készitenek a birkàbol?Ha birkavàgàs van mindenét felhasznàljàk,még kicsi kolbàszokat is készitenek belole,finom szeretem.Ott nem adnak kicsi poharakban valami krémet,jaj most nem jut eszembe a neve,ha eszembe jut megirom.A hatàr akkor az nincs messze toletek,meg Djerba sem.Igy mér értem,hogy miért mennek_jonnek az emberek.
Szép napot neked,lehet hogy màr nalatok jobb az idojàràs,itt még hideg van,màr unom.Remélem a magyar sogornod is jol van?Udv.puszi
Szia :)kösz az iwiwet:)és az MSN-t:)
Nézegettem a puskám"de látom azt írtad hogy 22 éves a fiad...és Dani a neve..Mikor vtál itthon legutóbb?Elhiszem hogy hiányoznak ...volt anyud nálatok?
Az esküvőnk otthon volt.Van egy maszek hűtőgép gyártó üzemünk ahol a férjem és a fiam is dolgozik.Igen vannak testvéreim,van 2 nővérem és 2 öcsém.Apukám már sajnos nem él,de anyukámmal sokat beszélek telefonon.Az idén remélem ,hogy haza jutok,és találkozhatok velük.Nagyon hiányoznak!
Nemtom itt vagy-e még?..Igazad van ,te tudod ,milyen ez...ennyire együt lakni...Jó hogy azért nem kell változtatni az öltözködésen nagyon ,csak néha..
A város messze van tőletek?
Mivel foglalkozik a férjed?Arab esküvőtök volt kint vagy itthon esküdtetek?
Testvéreid ,vannak?
Hát én ezzel máshogy vagyok,inkább szerettem volna külön élni,mindenkitől távol.Ne érts félre,nem bánt senki ,csak olyan nagy a család,hogy az már idegesítő.Különben arabul beszélünk,volt időm megtanulni 20 év alatt.Ugyan úgy öltözöm mint otthon,falmer és szabadidő ruha.Amit nem lehet az a mini és az újjatlan,de csak ha a városba megyünk.Esküvőre vagy valamilyen rendezvényre fel lehet venni akármit,mert hogy a nők külön vannak a férfiaktól.Nincs egy jó képem sem,de azért majd keresek neked eggyet.Puszi Erika
Az jó ha közel laktok ,de mégsem együtt...külön is de ha segítség kell ,közel vagytok!Nem is kérdeztem ,milyen nyelven kommunikáltok anyósodal?Meg van egy csomó kérdésem:)szeretnék képet látni rólad is:)...hogy öltözködsz otthon,tudod ,kell -e vmilyen ottani viseletet betartanod?
Szia Rita!Hát tudod az úgy van,hogy minden nagyobb eseménynél vágnak birkát,legyen az ünnep vagy születés.Mi egy nagy farmon élünk.Mindenkinek van saját háza.Nekünk a magyar sógornőmmel van egy két szintes ikerházunk,ott lakunk.Az egyik felen mi a másik felén a sógornőm.Az apósoméknak is itt van háza,sőt a férjem 2 testvérének is.A sógornőmnek is van 4 gyereke ,2 lány és 2 fiu.Most,hogy a sógornőm szült,az anyósoméknál főzünk,mert sokan jönnek látogatóba,itt ez a szokás.Veled mi van?Majd csak délután leszek ,mert megyek segíteni.Szia puszi Erika
SziaNaima:)Gratulálok a kisbabához:)!Milyen fura nekem azt olvasni hogy "levágtunk egy birkát.."nagyon más világban élsz...Milyen házban laktok ,együtt lakik egy nagy család vagy csak mész és segítesz a főzésnél..??
Sajnálom hogy a másik kisbaba "elment"de jobb mintha betegen született vna..!!Vannak gyerekei már ugye a sógornődnek?
Hogy van a kutyusotok?:)Puszi. Rita
Helló!Tegnap nem voltam,mert haza jött a sógornőm a korházból.A kisfiú nagyon aranyos,és olyan picike.Már tegnap jöttek a rokonok látogatóba.Le vágtunk egy birkát,amiből vacsorát csináltunk.Ma is jönnek szerintem,nem is kevesen.Úgyhogy most minden nap lesz programom.A másik sógornőm holnap jön haza tuniszból.Sajnos azt nem tudom,hogy pontosan hány km.innét tunisz,de mitőlünk a határ kevesebb mint 2 óra.Úgyhogy ha Dzserbába megyek olyan 4 óra az út kb.Nincs messze.Most is készülök át megyek a sógornőmhöz,mert lehet,hogy segíteni kell neki.Légy jó puszi!
Szia!Gratulàcio a kisbabàhoz.Az igen mindenki terhes korulotted,na nehogy megkivànd és te is belevàgsz a 4ikbe.Most màr én is sajnàlom,hogy nem lett tobb,dehàt késo bànat...Szegény magyar sogornod,akkor biztosan majd vigasztalàsra szorul,de még az a jo,hogy idoben eszrevették,nem mint itt a csalàdban tortént,hogy nem vették észre es szegény nyomorékon szuletett meg.Annyira nem birom sokszor làtni szegény kislànyt.Azt kérdeztem màr toled,hàny km tunisz toletek,hogy hipp-hopp àtjottok,dehàt elfelejtetted megirni.
Szép estét neked!puszi
Szia!Nem sokára indulok a kórházba,mert a sógornőmnek kisfia született,de sajnos császárral.A másik sógornőm "a magyar"meg elment tuniszba ,mert ő is terhes,két hónapos.Mikor otthon volt csináltak neki valamilyen vérvételt,és kiderült,hogy nincs minden rendben a babával.Tegnap elött ment ki hozzátok újabb vizsgálatokra,és tegnap el kelett venni a babát.Pontosan még nem tudom,hogy mi volt vele,de ha megjön,majd megkérdezem.Itt nem végeznek abortuszt,úgyhogy ha valaki el akarja vetetni,irány Tuniz.A harmadik sógornőm is terhes,már 9 hónapos.A férjem huga is terhes.Szóval mindenki terhes,rajtam kívül. :):):)Na megyek készülődni.Légy jó!Szia puszi
Szia!Majd ha egy kicsit tobb idom lesz,irok neked privit.Szép napot!puszi
Szia!::::)Eltudlak képzelni,ahogyan bajlodsz a kutyussal,de a futàs az nem àrt,csak jot tesz neked egészségileg is.Ez majdnem olyan,mintha volna még egy kicsi babàd:::)Mikor nekunk is volt kutyus nekem kellett furdetni,apolni,a fiaim csak jàtszottak vele.A csalàdot mentunk làtogatni,és kozben sutott a Nap és a lakàsban rendezkedtem egy kicsit.Remélem,hogy a fejed nem sérult meg,amikor belevàgtad a fàba,tessék vigyàzni magadra::)Ma székelykàposzta lesz,màr rotyog fél 11 ota.Szép napot!puszi
Szia!Remélem jól vagy!Nem nagyon értem rá,mert ez a kis vakarcs mindig lefoglal.Ugye a lányok suliba vannak,és addig nekem kell vele foglalkozom.Mintha ráérnék,de muszály ha nem akarom ,hogy minden hová csurgasson.Igy egyfolytába ki kell vinnem sétálni.Legalább engem is megtornásztat egy kicsit.Már nem is tudom mikor futottam utóljára,de tegnap jól ki fulladtam ,mert ez a vakarcs megkergette a macskákat meg a tyúkokat,én meg futottam utána mint egy eszeveszett ,hogy megfogjam.Amire eltudtam kapni ,már levegőt is alig kaptam.Ja meg közbe jól bevágtam a fejem egy fába.Veled mi van,te sem voltál tegnap.Mit csinálsz?Megyek főzni ,hogy kész legyek amire jönnek a gyerekek.Csinálok fasírtot,de még nem tudom milyen köret legyen hozzá.Szia,és sok puszit küldök neked!Erika
Szia Rita!Én itt vagyok,de most egy kicsit ritkábban ,mert a kiskutya amit kaptunk,majdnem minden időmet elveszi.Veled mi van?Te sem írtál,pedig én írtam neked privit.Szia puszi.
Iwiwen fent vagytok esetleg?
Hol éltek pontosabban?Dolgozol vhol?Férjed mivel foglalkozik?Sűrűn jártok haza is?Mit tanulnak a gyerekek,ill.munka..azt hiszem a kérdéseim mindkettőtökhöz szólnak.és a váalaszaim is olvassa mindegyikőtök:)ugye nem baj így:)Szívesen lánék fotót rólatok is!t??Puszi!
Szia lányok:)nincs en messze valóban alig 50 km..ott jártam középiskolába,kereskedelmibe(Orlay régen)és ott tanul a fiam is csak az Egyetemen..Ő Csaba és 21 lesz ősszel ,másodéves ,Környezettan-Földrajz-tanár szakon.Ő olyan természetbúvár féle.....Cintia 18 lesz ősszel:)és 11.-es gimnazista itt a városban..most készül testn. érettségire (előrehozott)nagy focista:)női csapatban ,már évek óta játszik..
Én most egy kis pékáruboltba dolgozom,két műszakban ,szeretem is :).Családi házban élünk,anyum velünk él ,a párom a szomszédom:)rég elváltam ugyanis ,még 96-ban...A párommal 9 éve ismerjük egymást..
Szeretek olvasni:)levelezem erre arra:)szeretek kirándulni:)képeslapokat gyűjtök(városok).....Ennyi egyenlőre:)remélem ti is írtok még:)
További ajánlott fórumok: