A tökéletes rizs titka (beszélgetés)
Mikróban nem kapja oda..
Egy pohár olajban pirított rizs, csipet só, két pohár víz, 15 perc mikró. Ennél egyszerűbb nincs.
kevergetni????
sosem keverem a rizst, kis lángon, fedő alatt fő, fakanalat távolról sem lát
(persze nem a legolcsóbb ócska rizst kell venni hozzá)
a rizst szűrőben lemosom forró vízzel
kis olajon előpirítom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, sózom, lefedem , kis lángon megfőzöm
egyszerűbb, mint a zacskós rizs, esküszöm
Megpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, és nem főtt meg, de már beitta a levét. Ezek szerint az lehetett a baj, hogy nem tettem rá fedőt, hogy puhuljon.
Én egy ideig pirítgattam, nem volt jó. Aztán áttértem a szűrésre, de úgy sem ízlett, túl "vizes" volt. Aztán kaptam egy rizsfőző-pároló edényt (ilyen elektromosat), na azóta szeretem a rizst :) kis olaj alá, kétszeres víz, só, bedugom, bekapcsolom, 15 perc alatt készre párolja, és nem tapad, nem pereg, nem túl szüttyős, nem túl száraz, imádom :)
Az lehet, de a franc aki mellette áll, és kevergeti, h oda ne kapjon! Meg különben is, vagy 2x-er próbáltam, nem olyan lett mint ahogy szerettem volna, ezek után vesződjön vele az, akinek 3 anyja van.. :D
De hiszen nem is tart sokkal tovább a hagyományos rizs! :DDD
Csatlakozom! Sosem lenne nálunk rizs, ha a hagyományos módon kellene vele szórakozni. Minek idegeljem magam, ha egyszerűen is meg lehet főzni?
Vizet forralok, bele a félkész / zacskós rizst/ , 16-18 perc múlva kész . :D A franc aki vesződik a sima rizzsel.. :D
Ha ennyire kezdő vagy, akkor forralj sok vizet, szórd bele a rizst, és ha megpuhult, akkor egyszerűen szűrd le.
Ha ezt már jól megtanultad, akkor jöhet az, hogy egy bögre rizst 2 kanál olajon jól megpirítod. Folyamatosan kevergeted, hogy ne égjen le. Akkor lesz jó, ha csomókba áll össze a rizs. Ekkor felöntöd 1,5 bögre forró vízzel, és teljesen kis tűzön, fedő alatt hagyod. Nem kell többet kavargatni, ne is emelgesd a fedőt sem. Akkor lesz jó (kb. 15 perc), amikor kb. 1 cm-es, elszórt lyukak lesznek rajta.
Olajban megpirítom, kétszeres mennyiségű sós vízzel felöntöm, mehet bele 1 fej hagyma egészben, fedő a tetejére, be a sütőbe, és ott párolom készre.
viszont van ojan rizs amejiket nem kell sokáig fözni és nem kell atol el lenni hogy esetleg lekapja fözésközben
Egy bögre megtisztított rizst kevés olajon pirítom, majd kétszeres mennyiségű vízzel, azaz két bögrével felöntöm. Sóval, borssal, majorannával ízesítem. Kb. 5-8 percig magasabb lángon hagyom, majd utána takarékra veszem. Így tanultam anyukámtól és még soha nem volt panasz az általam készített rizsre. :)
Nem az, ha előtte kicsit megpirongatod serpenyőben. Egyébként van rizsfajta, ami összetapad, ha a fene fenét eszik is.
Osszátok meg légyszíves a tökéletes rizs titkát, ti hogyan készítitek? Arányok, praktikák?
További ajánlott fórumok: