A komisz rotavírus (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A komisz rotavírus
Végig olvastam a hozáászólásokat és a cikket is.
A serpenyő egyik mérlegében,hogy mind felnőttünk rotavírus elleni oltás nélkül,a másikban a lányom egészsége.Ez nem olyan,mint a méhnyakrák elleni oltás,hogy gondolkodás nélkül azt mondom igen,mégha 90ezer Ft is a teljes oltáscsalád.
Azt mondom,hogy ez egy kis mérlegelést érdemel,és nem csak nekem kell dönteni a dologról,hanem a férjem is kompetens a döntéshozatalban.Bár,ha a 7.napon vírust ürít,és azt szépen elkaphatja az egész család mégha kezet is mosok...Önszántamból vigyem be a lakásba,kockáztatva mindannyiónkat?Persze a baba védett lesz.Csak ha a folyamatos hányástól,és hasmenéstől elapad a tejem,akkor adtam a szarnak egy marhadrága pofont.
No mindegy,majd még beszélek erről szakemberrel is.
A helyzet az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy "alul" jött ki rajta a vírus. :(
Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy kezet mosni pelenkázás előtt és után felesleges :DDD
Jó reggelt mindenkinek!
Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is.
Két hete hétfőn kapta meg a kislányom a második adag rota vírus elleni szérumot. A doktornő külön felhívta a figyelmemet, hogy vigyázzak, mert Panni pár nap múlva élő vírust fog üríteni, ami azt jelenti, hogy a család többi tagja is elkaphatja.
Gondoltam nem lesz baj, mert mindig kezet mosok pelenkázás előtt és után is... Hát nem így lett.
Egyik reggel heves hányingert tapasztaltam reggeli után, azt gondoltam, hogy nem esett jól a reggeli. De egy-két óra múlva sugárban jött minden alul és felül is... Hol fáztam, hol izzadtam, végül megmértem a lázam és 39 fok felett járt. Azt hittem elpusztulok, de komolyan. Én életemben ilyen rosszul nem voltam még. Olyan gyomorgörcseim voltak még három napig (hasmenéssel egybekötve), hogy azt gondoltam ezt egy gyerek ki nem bírja... Ja, hozzáteszem, hogy nem vagyok egy nyávogós liba.
Féltem, hogy a tejem elapad, mivel minden folyadék amit betöltöttem előbb fent, majd lent távozott. Nagyon kemény 5 napon vagyok túl, fogytam is két és fél kilót.
Azt tapasztaltam, hogy a rotavírus ellen nem elég a napi háztartási higénia, ez a dög mindent kibír. :-(
Én személy szerint csak javasolni tudom a szer beadatását, mert hogy ezt az időszakot egy gyerek hogy tudja átveszélni, arról fogalmam sincs!
Kétféle rotavírus elleni védőoltás van. Az egyik kettőből áll, a másik három részletből. Nálunk is meg lehetett kapni a hármas fajtából az egyiket ingyen, az önkormányzat fizette. Csakhogy nekünk az már nem fért volna bele igényléssel együtt, mert ott is 1 hónapnak kell eltelni köztük. Luca meg már 4 hónapos.
Mindegy, a fő, hogy nem kaphatja meg a csúnyaságot!
Ilyen ről nem is hallottam! Ingyen kaptátok meg? Ez tök jó!
Nálunk is megkapta a lányom. Sokan meg is szóltak érte, hogy flancolunk ezzel a drága oltással. Pedig nem erről van szó! Sajnos az emberek nagyon tudatlanak ezzel a vírussal szemben. A korházi csomagokban is megtalálható róla egy kis füzetecske. Csak el kéne olvasni...
Na igen az ára a rémisztő. Én is beadatom a kicsinek. nálnuk 3 oltásból ál a dolog. Nem tudom miért, valszeg más oltó anyag. S nekünk szerencsénk van, mert kicsit "kivételezettek" vagyunk hála a dokinéninknek és az ANTSZ-nek ill a cégnek. ugyanis itt kapott néhány körzet ingyen oltó anyagot, és mi azon szerencsések közt vagyunk akiknek nem kerül semmibe.
A kullancs elleni védőoltásról az a véleményem ,hogy felesleges. Azért mert csak a kullancs által terjesztett egyik fajta enkefalitis ( agyhártya gyulladás) ellen véd. De a kullancs sok féle betegséget terjeszthet az agyhártya gyulladáson kívül pl a lime -kórt is ami ellen viszon nincs védőoltás. S ráadásul ezt az oltást, hogy folyamatosan védjen az életben 3 évente ismételni kell.Én mér nem kapom, de nekem a sport tevékenységemből fakadóan kötelező volt.
Szia!
Abban tényleg igazad van, hogy valaki hiába is ügyel a saját otthonában, környezetében a tisztaságra és higiéniára, ha más emberek ehhez nemtörődöm módon viszonyulnak. De a ragyogó tisztaság, precíz higiénia is kevés a rotavírus kivédésére. A gyerek óvodában, iskolában is elkaphatja, vagy pont az orvosi rendelőben. Elég egy korlátot megfogni. Az a háromgyermekes család akikről ajacskának írtam, tiszta, rendes, higiénikus lakásban lakik, én ugyan nem jártam náluk, de a közvetlen szomszédomékkal összejárnak, az unokáik a gyerekeikkel együtt játszanak, nagyon jól szituáltak és nagyon tiszták. Miután megállapították a kislányuknál a rotavírusfertőzést, kijött az ÁNTSZ és lefertőtlenített mindent a házukban.
Szia ajacska!
Kislányom pénteken kapta meg az oltás második, befejező adagját. Sajnos tényleg drága a vakcina, a TB nem támogatja. Az oltóanyaggyártók "riogatásánál" számomra még elrettentőbb maga a betegség. Két utcával arrébb tőlünk egy háromgyermekes családdal történt két hete, hogy 3 éves kislányuk elvesztette az eszméletét.Rohammentő jött ki hozzájuk, kórházba vitték a kislányt, ha jól tudom, újra kellett éleszteni. A kórházban újra rosszul lett. CT vizsgálat,hogy agydaganat-e, ezt végül kizárták az orvosok hál'Istennek, majd lumbálás következett, ugyanis az orvosok agyhártyagyulladásra gyanakodtak. Aztán hamarosan rájöttek mi okozta: rotavírus.:( Most már hála az égnek, jobban van a kislány! Pénteken engedték haza a kórházból.
Jó egészséget kívánok a kislányodnak és egész családodnak!
Én semmiképpen nem akartam volna, hogy Luca elkapja ezta vírust. Sajna, hogy ti átestetek rajta. Az óvatosság nem mindig elég.
Én bölcsődei gondozónő és óvónő vagyok, tudom, mennyire könnyen megfertőződnek a gyerekek. De én azt látom, a kicsit ápolatlanabb gyerekek gyakrabban betegek. És igen, általában ha a bölcsiben többet beteg a gyerek, óvodáskorában kevesebb mindent kap el.
Épp a napokban olvastam egy orvosi fórumot. Azoknál, akik "burokban" tartják a gyereket, többszörös a leukémia pl. A fürdetést is túlzásba viszik a szülők. Amilyen körülmények között élnek a mai gyerekek, elég lenne a heti 3 x-i fürdés csecsemőkorban. Az ekcémát is kb. ennek köszönhetjük.
Ez nem azt jelenti, hogy nem kell wc használat után kezet mosni, mert az az alap.
Egyébként pl. a tetvet, és a rühességet is koszos emberek terjesztik, és tiszták kapják meg.
Nálunk a két kicsi beleesett ebbe a vírusba, és én is megfertőződtem. Gyermekorvos barátnőmtől tudom, hogy maga a vírus, még legalább 10 napig a lakásban marad, hiába fertőtleníted.
Ha a gyerek 3 éves, és még semmilyen fertőzést nem kapott, számíthatsz rá, hogy az óvodában mindent megkap.
Hát, nem semmi az ára! S az sem biztos, hogy megkapja a pici, főleg, ha odafigyelünk az alapvető higiénés rendszabályok betartására is! Tudom, ezzel csak az a baj, hogy a környezetnek/illetve idegeneknek is pl. kezet kéne mosniuk teszem azt wécézés után. Sajna azonban nem ez a tapasztalat a környezet részéről. Az én apósom pont ilyen nemtörődöm! S bár jó egy évig egy házban laktunk vele, a hiányos higiéniai viselkedése mellett is sikerült elkerülnöm, hogy megfertőződjön a lányom.
Most már három éves, nem azt mondom, egyszer elkapta egy olyan betegség, amitől hányt, de hasmenése pl. sosem volt!
Azzal, amiket leírtam, nem vagyok a védőoltások ellen, sőt! Szerintem nagyon hatásosak és kellenek. Mi pl. beoltattuk magunkat kullancs ellen, még a picurt is 1 éves kora után.
Szóval, lényeg a lényeg, nem kell rettegni a Rota vírustól, de azért egy kisbaba mellett jobban oda kell figyelni a higiénére. Természetesen azt már ti, a szülők döntitek el, hogy beadatjátok-e vagy sem a védőoltást a gyermeknek. Ti érzitek, tudjátok, hogy mi lesz neki a legjobb!
Szia !
Én nagyon tartottam tőle, hogy a kislányom elkaphatja a rotavírust, ezért be is adattam neki pénteken ellene a cseppet. Egyetlen gond az ára: Kétszer 17990 Ft! Szemétség, ahogy kihasználják, hogy sok szülő úgyis megveszi, bármennyibe kerül. Egyébként nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az egész nem az oltóanyaggyártók reklámozása. De legalább nyugodt leszek, és Luca nem kapja el ezt a vírust!
Ugrás a teljes írásra: A komisz rotavírus