A komisz rotavírus (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A komisz rotavírus
Szegényke!
Sajnálom, de remélem azóta rendbe jöttek!
Kicsit lazábban, meg egy kicsit pozitívabban kellene az élethez hozzáállni... arról nem hallottatok, hogy amitől a legjobban fél az ember, pont azt fogja bevonzani...
Igazad van: aljas dolog a betegség, de ez nem tartozik a gyógyíthatatlanok közé... Mit mondjon az, akinek pl. leukémiás vagy vmilyen anyagcserezavaros a gyereke? Hmm???
Már a jó öreg Einstein is megmondta... minden relatív. Nem igaz?!
Szerintem akkor is fel van fújva a "rota - ügy"...de ez az én véleményem és pont...
Ha jól belegondol az ember, minden "rohadt kereskedelem" ebben az életben: az is hogy megszületünk, meg az is hogy meghalunk. Bizony nagy üzlet!:) Ami a belgyógyász ismerősödet illeti, aki 3 gyermekes anyuka, én "csak" laikus szülők hozzászólásait olvastam, akiknek a gyermeke (gyermekei - mert volt egy ikres anyuka is) megfertőződtek ezzel a "túldramatizált" vírussal. Egyikőjük azt nyilatkozta, hogy be sem engedték a gyermekéhez az intenzív osztályra. Az orvos azt mondta, telefonáljon be másnap reggel, és akkor majd megmondják neki, meg tudták-e menteni a gyermeke életét...
Divat ma mindenben üzletet szimatolni, no de mi van ingyen? Drága, elképesztően drága az oltóanyag, pofátlanul drága, hogy mit ne mondjak, na meg a pneumococcus elleni vakcina is aljas módon drága! De vannak ennél drágább és aljasabb dolgok is: maga a betegség...
Nem gondolom, hogy nincs szíved, csak meglepődtem.
Ha átestem is rajta, nem lehetek benne biztos, erre én nem alapoznék.
Biztos nem olvastad a korábbi hozzászólásaimat, én is azt gondolom, hogy a kereskedelemnek nagy szerepe van ebben (is). A belgyógyász ismerősöd biztos tudja, mit beszél, ért hozzá. Nála kevesen jobban. Én picit tapasztalatból beszélek, a kórházban sok picit láttam ilyen betegen. Rossz volt. Én beadattam, mert féltem a lányomat. Talán nem csináltam rosszat, remélem. :)
Figyelj, én ezt csak a megfontolás végett írtam... Hogy túl van dramatizálva...Nem azért, mert nincs szívem... az ismerős meg egy belgyógyász csajszi, akinek három gyermeke van.
Egy rohadt kereskedelem az egész... eladó lett az oltóanyag... amit nem szúrnak, hanem lenyeletnek a gyerekkel...
Amúgy meg lehet hogy átestél rajta, csak a felnőtteknél gyorsan lemegy és nem okoz olyan súlyos tüneteket, mint a kicsiknél.
Nem anyatejes a lányom, és én nem estem át rajta! és igaz, hogy nem halálos, de ki szeretné látni a gyermekét kiszáradtan, infúzióra kötve, hányás, hasmenéssel. Én biztos nem! Az ismerősödnek csak a halálos betegség valami? Volt már a gyereke beteg?
Én nagyon beteg tudok lenni, ha több napig hasmenésem van, teljesen legyengülök. Akkor a kicsik hogy érezhetik magukat.
Szia!
Két év alatti gyerekeknek lesz csak ingyenes, így Márknak fizetős mindenképpen.
És magadon észleltél-e valamilyen betegségtünetet? Én sem kaptam el semmit a kislányomtól, de panna77 igencsak megszenvedte a kislánya vakcinációját.:(
Én is ma hallottam a védőnőnél, hogy a pneumococcus elleni védőoltás ősztől ingyenes lesz.
Én úgy hallottam, hogy a pneomococcus elleni szeptembertől ingyenes lesz.
A Rota vírus ellenit én is beadattam a kislányomnak. Az elsőt már megkapta. Nem észleltem nála semmi mellékhatást az "oltás" után.
Köszönöm a hozzászólásokat! Nagyon tanulságosak, számomra mindenképpen!
Mothetiger: ha a kisfiad a vírus egy másik alfajával találkozott, akkor mindenképpen igaz, ezt hogyne bizonyítaná a kórházi felülfertőződés! Sajnos!:( Ezért logikus contu véleménye is, hogy az egyszeri fertőzés nem véd. Na ja, ha más-más altípusokkal van az embernek dolga! A hepatitisnek is van A, B, és C változata. Ha jól tudom, a C-re még nincs védőoltás, vakcina. Még nem találták fel, de már dolgoznak rajta... Hiába kapja meg valaki az A-ra vagy a B-re, az a C variáns ellen nem nyújthat védettséget. A kötelező és ingyenes védőoltások között szerepel a Hepatitis B vakcina. Nyilván nem mondom azt (én legalábbis személy szerint) hogy be se oltsák a gyerekemet Hepatitis B-re, mivelhogy a C-re, A-ra nem nyújt védettséget. Ezeknek a vírusoknak az a rákfenéjük, hogy mutálódnak, változnak. Panna véleményét osztom, mint laikus szülő, hogy ha már egy alfaj ellen is megvédi a gyerekemet 2 éves koráig, amíg a legveszélyeztetettebb, akkor már (nekünk) megérte a vakcina. Ki jósolja azt meg előre,(mondjuk fél évvel előre, biztosan) hogy melyik vírusvariáns támad ha jön a rotaszezon?
Még valamit szeretnék az érdeklődők figyelmébe ajánlani, egy cikket az egyik megyei napilapból: A címe: Tizenöt éve nem volt ilyen:nem akar vége lenni a rotaszezonnak (2008.május 13.kedd - Petőfi Népe)
"A hányással, hasmenéssel és magas lázzal járó rotavírusfertőzéssel több mint 160 beteget ápoltak december óta a kiskunhalasi Semmelweis kórházban. És az a szám még most, májusban is növekszik, amire az elmúlt másfél évtizedben nem volt példa. Az orvosok egyelőre nem tudják az okát.
Az elmúlt héten egy öttagú család fertőződött meg, mindkét szülő és a három gyerek is napokat töltött a halasi kórházban. A kiszáradás veszélye miatt infúzióra kellett kötni őket - tudtuk meg dr.Bodrogi Tibortól, a gyerekosztály vezető főorvosától.
A vírusfertőzés nem,de kísérő tünetei együttesen kiszáradáshoz vezethetnek, ami komoly veszély a gyerekekre. A szakorvos lehetőleg hűtött, cukros folyadékot javasol kisebb kortyokban iszogatni. Ha ez huzamos ideig nem marad meg a betegben, azonnali kórházi kezelésre van szükség.
A vírus szájon át kerül a szervezetbe, és nagyon gyorsan elszaporodik a tápcsatornában. Bodrogi szerint minden évben van "rotaszezon", de ez legkésőbb áprilisig lefut. Most azonban folyamatosan érkeznek az újabb betegek.
- Csecsemőknek hat hónapos koruk előtt lehet védőoltást adni, de nagyon drága, a TB nem támogatja. Az emberek döntő többsége ötéves kora előtt átesik a fertőzésen, ami után TERMÉSZETES VÉDETTSÉG ALAKUL KI - így a főorvos."
Épp most olvastam utána. Egyáltalán nem véd az egyszeri fertőzés. Utána is bármikor el lehet kapni.
A lányunkat mi is beoltattuk. A fiam idejében még nem volt ez az oltás sajnos. Most pedig a Prevenart készülünk beadatni nekik a pneomococcus ellen.
Krisike: igaz... Még azt is mondták, hogy nem kap védettséget a gyerek, ha már egyszer megfertőződött, bármikor újrafertőződhet. Ezt sajnos bizonyította a kórházi felülfertőződése.
Panna: igen, én is éreztem, még nekem is pokolian fájt, hát a gyerekeknek milyen rossz, hogy folyamatosan hánynak... Kálmus éjjel is, álmában is hányt. Két hétig minden éjjel egy-két órát tudtam csak aludni, mert féltem, hogy megfullad a hányástól.
Az én védőnőm azt mondta, hogy ez a vakcina elvileg felesleges, mert a rotavírusnak annyi alfaja van, hogy nem védheti meg mindtől. De nem tudom. Tavaly mi is átestünk rajta, hát borzasztó volt, kórházba is került a kisfiam, és lábadozása során a kórházban ismét felülfertőződött, ami itthon jött elő újra rajta.
Én is elkaptam, de én csak "megúsztam" egy fergeteges hasmenéssorozattal. Ráadásul szoptattam Kálmust, és el kellett választanom, mert minden kijött belőle, és az orvosok megtiltották, hogy anyatejet kapjon. Rémálom volt az a két hét...
Nekem nem lett bajom. Igaz, én nem szoptatok. Nem lehet, hogy panna77 szervezete még sohasem találkozott ezzel a vírussal? Az enyém meg már lehet, hogy találkozott valamikor. Ha valaki egyszer megkapja, utána védett lesz, ez biztos,bár a vírusnak sok szerotípusa lehet. Persze egy szakember megadja a kérdésekre a helyénvaló választ.
Igazad van, valóban minden szülő maga mérlegeljen, beadasson-e a kötelező védőoltásokon felül az ajánlott védőoltásokból is valamit. Ilyenkor sok szempontot figyelembe kell venni. Mindenképpen érdemes a gyerekorvossal vagy más szakemberrel konzultálni. Nemrégen jelent meg nálunk a megyei napilapban egy cikk a védőoltásokról (kötelező és ajánlott védőoltások, táblázatba foglalva, árak feltüntetve).A lap által megkérdezett budapesti gyerekorvos az ajánlott védőoltások közül kettőt javasol feltétlenül a szülőknek: a rotavírus elleni vakcinát a Meningococcus elleni védőoltást. Na persze, ő egy orvos a sok közül, más orvos talán mást mondana, így aztán marad az embernek a választási lehetőség és az a tudat, hogy végső soron neki kell döntenie.
Panna, jó, hogy ezt leírtad, én ezzel nem voltam tisztában. Ahogy te, én is úgy gondolom, inkább én kapjam meg, mint a kislányom! De remélem, megússzuk. Én nem is szoptatok. Próbálok még óvatosabb lenni!
Szia!
Szia!
Én elkaptam a kislányomtól, aki a vírusgazda volt, de a tejem nem sínylette meg. (szerencsére)