5 éves gyerek hiszti (beszélgetés)
Csak feljel , nagyon - nagyon felj! utoler a sors hidd el !gyerek bantalmazas meg bunözest kriminalitas ...itt a artatlan gyerekröl van szo .
kislanynak a viselkedese csak arra mutat hogy bizonytalan es frusztralt , talan a nagyanyanak mar leesett a tantusz es megszolalt a lelkiismerete az uton - es igy probalja " nyalni a lelki sebeket " vagy ami egy kulön kategoria hogy ö sem bantata a unokaja anyajat .Azert tetszvemhes a renegteg nö amikor nagyi korban van mert igenis sejtik hol basz...el ! Kezel labal verekszenek a unokakert hogy tudjanak veluk talalkozni mert mar sok fiatal raebredt arra hogy a testi buntetesnek a arat az ember egy eleten at viseli igy nem szeretik az ilyen nagyik közelet sem .
Ez a szó, hogy verni, nekem azt jelenti, hogy ha kell, ha nem, bántalmazod fizikailag.
Ez ne legyen már egyenlő azzal, hogy rácsapok a fenekére.
Verni egy gyereket, az szörnyű dolog. Volt egy gyerekkori barátnőm, őt verték. Rendszeresen. De úgy, hogy vér folyt, ablak tört.
Bizony. Ilyen esetben eszembe nem jut megverni.
Nálunk ez elég gyakran előfordul és fordult is. Indulatosak a gyerekeim, és van indulatkezelési problémájuk is.
Ezzel együtt pont ez az a helyzet, amikor nem lehet így reagálni. Én sokszor veszítem el a fejem, de pont ez az, amikor a szülőnek észen kell lenni, mert ha az ütésre Te is így reagálsz, akkor a gyerek ezt tanulja meg. Ez nagyon veszélyes.
Hogy mit csinálunk? Ha kell megyünk pszichológushoz, terapeutához, fejlesztésre, amit mondanak igyekszünk megfogadni, dolgokon a családban változtatni.. És hogy ez számít-e? Hát a nagyfiamnál 10 évbe tellett, de elértük, hogy mostmár (a normál testvérbunyót leszámítva) senkit sem üt meg, akármi is van.. Sőt, ő próbálja elmondani a testvérének, hogy hogyan kezelje a problémáit.. 7-8 évig én voltam mindenki bolondja, mert nem ütöttem agyon a gyereket, pláne, ha a buszon nem bírt magával, és megrúgott, stb.. És megvan az eredménye, bár évekig én sem hittem, hogy lesz ilyen. De van. És ez viszont nem megfélemlítésen, hanem sok munkán, kitartáson alapuló eredmény. Van, csak ez a nehezebb út..
Nem gondolnám, hogy lelki sérült generáció nevelkedett. Nyilván előfordulhatott, de azért nem generáció-szinten.
Szerintem a gyerekekhez való viszonyulás általában sokkal jobban működött 30-40 évvel ezelőtt. Akkor még nem ezeket a liberális elveket vallották a szülők, mint most. A kortársaim zöme szüleiket szerető, tisztelő emberek, tehát nem hinném, hogy olyan őrületes lelki sérüléseket szenvedtek volna el gyerekkorukban.
Mielőtt valakinek az jönne le, hogy verem a gyerekemet, itt mondanám el, hogy NEM, nem verem. :) De ha megütne, akkor biztos, hogy kapna egy frászt, ez ezer százalék. És kapott már seggest, amikor se a szép szó, sem a csúnya nem használt.
Te csakis azért hiszed, hogy nem szabad rabolni, ölni, csalni, stb. mert hiszel Istenben?
Egyébként meg úgy gondolnád, hogy rendben lévő?
Hát, ez érdekes...
Igen, nagyon sokat gondolkoztam ezen, és igencsak erre jutottam, bár lehet szebben nevezni..
És talán mégis az az oka annak, hogy minden tekintetben elszabadult a pokol, hogy a hagyományos "vallásos" világkép feloldódott..
Mert rendben, hogy ma már másként gondoljuk, stb, de mi van helyette? Mert ha ebben nem hiszünk, akkor mi is akadályozza azt meg, hogy öljünk lopjunk, hazudjunk??
Egyébként éppen ezzel jutottam el a saját vallásosságomban oda, hogy ez szinte Isten létének bizonyossága.. Lehet, hogy nem régimódi köntösben, de nélküle nem megy.. Mert önmagában az elv sem létezik az Isten léte nélkül..
Hogy eltértünk a témától? Szerintem most értünk oda..
Mert ugye hogyan is tudom átadni a gyereknek, hogy ezt nem szabad, ha igazából magam sem hiszem, hogy nem szabad?
Ki írt itt olyat, hogy egyenrangúság?
Olvasd már el akkor talán, hogy miket írtam pl. a szabálxokról, határokról és azok határozott és következetes betartásáról és betartatásáról!
De verni egy gyereket, az nem vezet jóra.
Én se verném ki a fogát, költői túlzás volt.
Kapna egy sallert, hogy többé eszébe ne jusson ilyesmi.
Ez így nem igaz..
Egyébként meg mégis 90%-ban igaz amit mondasz..
Egy lelki sérült generáció nevelődött akkor sajna.. Apám, anyám nagyon rendes emberek, "jól neveltek" is, viszont annyi de annyi kisebbségi érzést, frusztrációt hordoznak, amit nekünk is öntudatlanul átadtak, amit mi már jogosan nem szeretnénk.. Nem csak ők személy szerint, a társak szülei ugyanígy. Volt, aki csak csóró maradt, nem mert vállalkozni a másik fele ivott, stb..
Ami viszont érdekes a témában, hogy az ellenkezője sem igaz..
Mert a demokrácia, meg az egyenrangúság sem működik a gyereknevelésben. Ez is tény, mondhatnak itt a per pillanat könnyebben kezelhető gyerekek szülei bármit. Mert az sem igaz, hogy felborulhat az alá fölé rendeltség. Illetve nevezzük vezető, és vezetett, vagy mester tanítvány szerepnek.. De ebben benne van, hogy az egyik, igen, akár a koránál fogva többet tapasztalt.. És sajna annyi időnk nincs a világban, hogy "szemünkfénye" mindenre a saját tapasztalata alapján jöjjön rá. Mert ez így nem megy..
Ez a "verés" téma is olyan, hogy biza a nagylányomat még gyakrabban megvertem, mert akkor még én is úgy gondoltam, ahogy most te írtad.. Az egyre következőket egyre kevéssé, a legkisebbet sohase ütöttem meg, és 4 éves... Ennek ellenére emelt rám kezet a legnagyobb is, lehülyéz ha olyanja van ő is, meg a legkisebb is..
Bár én tudom, hogy én is egy szívből élő, sokszor hamar indulatba jövő valaki vagyok, én nem akadok ki azon, hogy a gyerek csinál ilyet, 5 perc múlva meg minden rendben van, és már nem egyszer maguktól kérnek bocsánatot.. De én is szoktam bocsánatot kérni, és elmondani, hogy miért lettem mérges.
A tutit nem tudom, nincs is olyan, de valahogy mindkét világból az előrevivőt kellene kimazsolázni.
Egyébként az anyja mit csinált?
Mert pl.soha egy szóval sem írtam, hogy hagyni kell, nem kell rászólni és kezelni a helyzetet.
Az erkölcsi tartás ismétlem, megfélemlítésen alapszik. (Ha rossz vagy, nem kerülsz a mennyországba...)
Az, hogy mi ezt évszázadokon át megörököltük, és belénk ivódott, hogy nem szabad lopni, csalni, hazudni, embert ölni stb., az egy más dolog.
De tudunk olyan vallást ugyebár, ahol nem számít bűnnek az emberölés, az erőszak pl. Káosz is van, mióta napirenden vannak az öngyilkos merényletek, a terrortámadások.
De már eltértünk a témától. Szóval továbbra is állítom, hogy semmi probléma nincs abból, ha a gyerek tart a szüleitől, a tanáraitól. Nem RETTEG, hanem tart tőlük.
De mi lenne, ha nem ütne meg többet?
A mi lenne, ha-nak semmi értelme.
Hogy mi volt a kislánnyal a villamoson, nem tudhatod. Lehet, hogy anyuka szart a gyerekre, végigtelefonálta az utat, csóró kölyök meg hiába próbált szólni, hogy észrevegye.
Láttam ilyet sokat.
Ja, aztán ha megszegték a tízparancsolatot,meggyónják, kapnak penitenciát: mondjon el tíz miatyánkot, és minden meg van bocsátva, mert Isten megbocsát.
Ugye ott se verik ki a fogát senkinek... megbeszélik, és rendben van.
Legalábbis nem ennyi lenne.
Így van, nem minden emberben van félelem. Pl. a pszichopaták sem félnek semmitől.
Aha. Tehát ha téged megütne a gyereked, leültetnéd beszélgetni. Szóljon, ha átgondolta. Okés. És ha még egyszer megteszi annak ellenére, hogy leültetted? Aztán még egyszer?
Egyszer a villamoson egy 4-5 éves forma kislány 10 percen keresztül rugdosta erőből az anyját. Biztos őt is leültették otthon, hogy gondolja át. :)
Erkölcsi tartás nélkül szart sem ér, szért vannsk sokszorosan visszaesők és voltak is réégen is, rosszabb börtönkörülményeknél is.
Ha a félelem elég lenne, nem lenne se gyilkos, se betörő, se csaló.
Bocs, telefonról nem jól írok.
helyes volt-e
Így van, leültetném, hogy gondolja csak át, hogy mit tett, az helyrs vt-e szerinte és hogy ő szeretné-e, hogy én is megüssem mindig, ha valamiért mérges vagyok rá.
És szóljon, ha átgondolta, mondja el, mire jutott és megbeszéljük.
A bábozást csak arra írtam, hogy ha nem tudja kiszedni a gyerekből, hogy mi baja van, így könnyebben ki lehet deríteni.
Ezt olyan nehéz felfogni?
Írtam még mást is, de ugye egyszerűbb egy szóba belekötni, mint gondolkodni. Az nehezen megy, úgy látom.
Te mindent szó szerint veszel? A kezdő komnentben írták, hogy a gyerek megütötte az anyját.
De mit csinálnál?? Erre lennék kíváncsi.
A hozzászólásaid alapján, amennyire én látom, kettőnk közül te vagy az agresszívabb, ezért érdekelne, mit tennél, ha megütne a gyereked. Leültetnéd, hogy beszéljétek meg?
:D
A félelem nem jó semmire. A becsületes ember nem azért nem lop, gyilkol, mert fél a büntetéstől, hanem mert van egy erkölcsi tartása, tudja mi a helyes és helytelen és van büszkesége is.
A félelem aljas tetteket generál.
Miután én nem vertem, ő sem ütött meg soha.
De ha megütne sem verném ki a fogát.
További ajánlott fórumok:
- Tehetetlen vagyok a hisztis gyerekemmel szemben
- Mit reagáltok arra, ha a gyerek nem hagyja abba a hisztit (már 1 órája)?
- Segítség! Hisztizik a gyerek, mit csináljak?
- Más gyereke is hisztizik, ha nem értitek meg, amit mutogatni akar?
- Mit tegyek? 2 éves gyerekem erős hisztikbe kezdett, amit nem tudok kezelni.
- Miért ilyen hisztis egy másfél éves gyerek?