Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2 éves kisfiam nem akar felöltözni. Elég hűvös van már és nem hajlandó normális sapkát felvenni fórum

2 éves kisfiam nem akar felöltözni. Elég hűvös van már és nem hajlandó normális sapkát felvenni (beszélgetős fórum)


1 2 3
68. a360345bdd (válaszként erre: 62. - Michelle.r)
2015. okt. 29. 10:56
Ezért javasoltam én azt, hogy anyán is legyen sapka, az utánzással jó dolgokra is rá lehet venni a gyereket :)
67. Ildia
2015. okt. 29. 10:28

Középiskolában 3 évig tanultam pedagógiát,pszichológiát,gyermeknevelést és a gyakorlatokat is mindig iskolában,de főképp óvodában végeztük.Némi rálátásom tehát van a dologra,de nem vagyok gyakorló szakember,sem édesanya.

A dackorszak a gyermekfejlődés természetes velejárója. A gyerek felfedezi a személyes ént és a saját akaratot,tehát próbálgatja is,mint minden mást. Feszegeti a határokat és az így van rendjén. A határok és a korlátok azonban kellenek,mert csak azokhoz tudja magát mérni,tud fejlődni és tanulni. A gyereknek meg kell tanulnia,hogy van amit lehet és van,amit nem lehet.

Nem azt mondom,hogy mindig és mindenhol korlátokat kell felállítani,sőt,sokszor hagyni kell a gyereket,hogy ő dönthessen. Pl. tudja,hogy mikor szabad tévézni,de ő dönthessen,hogy melyik rajzfilmet akarja nézni.De ez csak a legtriviálisabb példa.

Az óvodáskorú gyermeknek már lehet magyarázni,mert megérti a magyarázatot,sőt már bölcsődéskor vége felé is.

Ami pedig a sapkát illeti, ha hideg van,akkor fel kell venni,ez is egy olyan dolog,amiben nem a gyerek dönt.

2015. okt. 29. 09:11
Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond ;)
65. anya4005 (válaszként erre: 62. - Michelle.r)
2015. okt. 29. 09:09

Pont betalált a példád! Én szinte kizárólag kólát iszom,a gyerekeim pedig vizet max. teát. Szinte egyáltalán nem eszem se gyümölcsöt,se húst,ők pedig a gyümölcsöket,nyers zöldségeket imádják,és naponta legalább kétszer eszik is.

Baromi egyszerű: a kóla felnőtt ital,csak akkor kapnak,ha hánynak (hátha megfofja),és nem is kérik,nem is érdekli őket.

Szóval,szerintem nevelés kérdése is,nem csak a látott minta eltanulása formálja a gyerekeket.

A sírjon csak "nevelési módszerrel" pedig én sem értek egyet,az nem nevelés,hanem kínzás!

64. 76c87e32e1 (válaszként erre: 59. - Nefaria)
2015. okt. 29. 08:42

Nem megbántani akartalak, őszintén kérdeztem, nem tartasz-e attól, hogy felesleges félelmeket nevelsz a gyerekbe. Meg is lehet sértődni, mert senki sem szereti, ha esetleg rávilágítanak arra, valamit talán nem jól csinál, de el is lehet gondolkodni rajta, főleg a jövőre nézve.


Olyan ez, mint a fogorvos. Ha egy gyereket megtanítasz a helyes fog- és szájápolásra, rendszeresen viszed ellenőrzésre, elmondod, mi fog történni, miért fontos mindez, megszokja, és felnőttként valószínűleg nem fogja elhanyagolni a fogait, ami általános jelenség. Ha azt mondod a gyereknek, ha nem mosol fogat, elromlik, kilyukad, és fogorvoshoz kell menni, aki majd kifúrja és mennyire fog fájni, akkor lehet, hogy megijed, és fogat mos rendesen, de nagy az esélye, hogy belesulykolod eleve a félelmet a fogorvostól, és később, felnőttként is csak akkor megy majd, ha már baj van, és fáj. Érted a különbséget?


Ugyanígy a ruhafelvételnél. Vagy közlöd a gyerekkel, hogy fel kell venni a meleg sapkát, nadrágot, harisnyát stb., mert hideg van már, és megfázol, beteg lehetsz - és utána nincs kecmec, ráadod, vagy fenyegeted, hogy megfázik, beteg lesz, orvoshoz kell vinni, és ugye emlékszik, milyen az, fáj a füle stb. Ezek kis különbségek a helyzet kezelésében, de a későbbiekben nagyon is számíthatnak. Sok gyerek már félelemből nem mondja vagy letagadja inkább, ha fáj valami vagy baja van, a szülő pedig nem érti, hogy miért.

63. michelle.r (válaszként erre: 59. - Nefaria)
2015. okt. 29. 08:22

Én híresen higgadt vagyok, de vannak pillanatok, amikor agyon tudnám verni őket ;) Mindenkinek vannak rossz napjai, egy gyereknek miért ne lehetne?


Egyébként figyeld meg, te milyen hangulatban vagy, amikor átkapcsol sátán üzemmódra. Magamon számtalanszor észreveszem, hogy csak azt tükrözi vissza, ami bennem van éppen.

62. michelle.r (válaszként erre: 57. - Anya4005)
2015. okt. 29. 08:17

Szerntem pedig egyáltalán nem "nevelni" kell a gyereket. Úgy kell mindent csinálni - mert úgyis azt teszi - hogy amit rólam/rólunk lemásol, az jó legyen. Nem hülye, csak kicsi. Hiába próbálnám vízzel itatni, gyümölcsökkel etetni, ha azt látja, hogy közben a kólát vedelem, és sült krumplit tolok rá. Hiába is mondanád neki, hogy gyereknek nem való a kóla, ő pontosan azt akarja csinálni, amit a felnőttek.


Megőrülök, amikor azt hallom, nem kell felvenni, ordítson csak, erősödik a tüdeje :/

61. Channa* (válaszként erre: 59. - Nefaria)
2015. okt. 29. 08:10

Ne is vedd magadra!

Te legalább neveled a gyerekeidet, és ez így helyes!

A te gyereked biztos aranyos:D

És ugye ezt manapság rámondani gyerekere elég nehéz...

60. Channa* (válaszként erre: 54. - *Csajszi*)
2015. okt. 29. 08:08

Manapság az a legnagyobb baj a gyerekneveléssel kapcsolatban, hogy mindenki bújja a könyveket, keresi a neten az információkat és semmi kreatívítás nincs senki nevelésében. Minden gyerekre megpróbálnak ráhúzni egy sémát, ami természetesen nem jó, ezért van ennyi "rossz" gyerek. Neveletlenek, játszani nem tudnak, csak őrjöngeni, mert a szülőknek fontosabb dolga van, mint a gyereket nevelni. Meg kell kérdezni a neten, hogy mit tegyek ilyen helyzetbe...el kell olvasnom, hogy csoda dada mit tenne hasonló helyzetben...vagy! nincs időm, mert várnak a virtuális barátnőim a fórumokon, fb-n és társain. A gyerek meg olyan, amilyennek sikerül neki nevelés nélkül lennie. Vannak esetek, amikor jobb is, ha a szülő nem folyik bele a gyerek formálásba, mert rosszabb lenne a helyzet, de szerintem, ha a mai szülők csak egy kicsivel többet foglalkoznának a gyerekeikkel mint, ahogy teszik, akkor nem lenne ennyi viselkedés zavaros gyerek a oviban, iskolában, majd később a felnőtt világban. Nem akarnák a gyerekek minden áron elvenni a másiktól a játékát és nem kellene a felnőtteknek végig hallgatniuk a gyerek üvöltését egy bkv-utazás során, és meg sem említettem, amikor még arra is figyelni kell, hogy a gyerek ne hozzávágja azt ami a kezében van, vagy ne őt rugdossa meg a természetes fejlődéssel járó dackorszaka közepén. Csak bízunk benne, hogy az így nevelt gyerek a saját anyját fogja megrugdosni egy utazás alkalmával, vagy ráönti a kezében lévő szószos tako-t.

Nem kell a gyereket verni, hanem odafigyeléssel, foglalkozással meg kell előzni az ilyen kitöréseit. A gyereknek meg kell tanítani, hogy mi a helyes, erre időt kell szánni. A gyerek nem fogja tudni magától, hogy nem sétálhat a száguldó autó alá, erre is a szülő tanítja meg, ugyan így arra is neki kell megtanítani, hogy sapkát kell felvenni, nem kell rugdosni, stb.

És persze ezt is lehet úgy csinálni, hogy ne terror legyen, ne katonaság filingje, stb.

59. nefaria (válaszként erre: 52. - 76c87e32e1)
2015. okt. 29. 07:30

Ezt pedig nem veszem magamra mert ha figyelmesen olvastad amit írtam láthattad h az én gyerekem - bár van elég baja - de pont nem az a toporzekolos hisztis fajta, csak elhiszem és tudom h van ilyen, és nem feltétlenül a szülő hibája h megtortenik.


Szerencsés vagy, hogy jó gyereked van és tokeletesen neveled kivanom oszinten h maradjon így és ne tudd meg milyen az ellenkezője :)

58. nefaria (válaszként erre: 53. - 76c87e32e1)
2015. okt. 29. 07:27

Nem mosakodom utólag. Én leirtam amit leirtam és a legelejen mondtam hogy nem helyes módszer. De ha a gyereked szaja ammoniaszagu verzik mert kirepedezett és nem ivott meg SEMMIT aznap akkor eldontod hogy pofonvagod, belenyomod, viszed infuziora, vagy kitalalsz valamit ami nem a leghelyesebb de mukodik.


Amúgy nem hazugság mert már tulkepp tenyleg ott tartottam h viszem infura mert kiszarad.Amugy meg nem fel a szuritol. Minden este kap ugyanis.De én befejeztem itt.


Szerintem nem kéne minositeni amig nem lepsz a cipombe.

57. anya4005 (válaszként erre: 55. - *Csajszi*)
2015. okt. 28. 23:22

Csak példának írtam,nyári esők sincsenek már...!


Azért azzal nem értek egyet,hogy születéük pillanatától nevelni kéne a gyerekeket! De,ha igazad van,én csinálom rosszul!

56. *Csajszi* (válaszként erre: 49. - Ildia)
2015. okt. 28. 22:58

Nem akartalak megbantani, ne haragudj ha rosszul jott le.

Amig nem volt gyerekem en is hasonloan gondolkoztam, ugyhogy teljesen megertem a velemenyed. Mostmar 2 kicsivel maskepp latom, de ehhez kellett, hogy legyenek.

55. *Csajszi* (válaszként erre: 51. - Anya4005)
2015. okt. 28. 22:51

Hol vannak minuszok?

Egy gyereket a szuletese napjatol nevelni kell szerintem, nem lehet eldonteni, hogy na majd X honaposan meghuzom a hatarokat - szerintem.

54. *Csajszi* (válaszként erre: 48. - Channa*)
2015. okt. 28. 22:47

2 eves kor korul koztudottan dackorszak koszont be sok gyereknel. Ezellen tul sokat nem lehet tenni, hidd el lattam a fiamnal, heteken keresztul minden nap tobbszor is foldhoz vagta magat barmiert. Itthon hagytam had hisztizzen, kitombolta magat aztan lenyugodott. Egy korszak volt, elmult, tul kellett elni. Ha akkor elkezdem verni vagy eroszakkal tudatara hozni (2 eves volt, tehat tul sokat nem varhattam tole), hogy ki a 'fonok' szerinted jobbat tettem volna neki, mint igy hogy megvartam mig kinovi?

Manapsag a szulok sokkal tajekozottabbak, mint mondjuk 30 eve, sokkal tobb informacio all rendelkezesre, konnyebben elerheto mint evtizedekkel ezelott. Nem minden fekete meg feher, nem katonasag a gyerekneveles, hogy marpedig fiam ha tetszik ha nem felveszed a sapkat vagy en huzom a fejedre... Jatekosan, kedvesseggel vagy csak siman turelemmel (kivarassal) sokkal tobbet lehet egy gyereknel elerni mint hogy allandoan ereztetjuk vele, hogy ki a felnott / ki viszi a vadaszpuskat.

53. 76c87e32e1 (válaszként erre: 41. - Nefaria)
2015. okt. 28. 22:28

Minek utólag mosakodni? :) Nyilvánvaló, hogy a két dolog nem ugyanaz, elmondani egyszerűen, röviden a gyereknek, hogy megfázol a sapka nélkül, és feladni rá tökölés nélkül, mint azokat mondani, amit írtál, ijesztgetni szurikkal, orvosokkal.A fogorovos barátnőm ugyan már letorkolt azért, amit most írni fogok, de én mindig azt mondom a lányomnak, ha nem vesz fel sapkát, megfázik, és mehetünk a doktorbácsihoz. Meg ha nem iszik eleget, azt mondom, hogy mehetünk a kórházba, ahol szuriban fogja kapni a teát. Tudom, nem szabad orvossal ijeszthetni, de a helyzet az, hogy szinte sose iszik, ellene szerintem anélkül egész nap, hogy inna, néha már vérzik a szája annyira ki van repedezve, és néha már ammóniaszagú a lehelete ... ez a szuris-teás dolog válik be, ekkor hajlandó meginni valamicskét.

52. 76c87e32e1 (válaszként erre: 40. - Nefaria)
2015. okt. 28. 22:18
De akkor valamit rosszul csinálsz. Ezzel az erővel bármiért bevághatja a gyerek a nagy hisztit, hogy nem eszi meg, nem veszi fel, nem csinálja, nem pakol el, nem fürdik, nem alszik stb. Nem mondom, hogy nem kell megélniük a dackorszakot a gyerekeknek és feszegetni a határokat, de ha valaki nem bír el egy ruhafeladással a gyerekre, az hogy birkózik majd meg éles szitukban némi fegyelmezéssel? Vagy ezeknek az anyukáknak a gyerekei üvöltenek, hisztiznek és dobálják magukat a boltokban és mindenhol, ha akarnak valamit? :)
51. anya4005 (válaszként erre: 43. - *Csajszi*)
2015. okt. 28. 21:56
Nem a gyereknek kell így működnie,hanem a szülőnek kéne! Vannak határok,és ezt már nagyon korán tisztázni kell. Minuszokban nem megyünk sapi nélkül utcára,viszont nyári esőben lehet ugrálni a pocsolyában! :)
50. anya4005 (válaszként erre: 45. - Michelle.r)
2015. okt. 28. 21:54

Anyum engem vitt oviba pokrócba csavarva a nagy téli hidegben,kezében a piros lakkcipőmmel! :)

Mostmár ciki,és talán még vissza is kapom az élettől,de kevés nálam makacsabb gyerek létezett!

Hála az égnek a fiaimmal ki vagyok "békülve",egetverő hisztik nincsenek,persze,néha próbálkoznak (főleg a kicsinek fáj elpakolni a játékokat),de hamar rájönnek,hogy rossz embernél!

Amúgy,ha már itt tartunk,meg kell említenem,hogy anyós-pajtás spec. mindig bedől,úgyhogy nem véletlenek a próbálkozások sem. De,a mama azért mama,mert mindent lehet nála (itthon meg nem!!!)!

49. Ildia
2015. okt. 28. 21:28
Tudtam előre,hogy megkapom a"hogy amíg nincs gyereked"kezdetű mondatokat.Én csak ,mint kívülálló írtam le a véleményemet,előre leszögezve,hogy nyilván nem tudhatom. Személyes tapasztalatom nincsen,csak a barátnőimnél láttam a történetet.Csak kicsi rosszul esik.Nem tehetek róla,hogy nincs még egy fészekalja gyerekem. De legközelebb biztosan em nyilvánítok véleményt.
2015. okt. 28. 21:04

Hát nem tudom....

Valamit nagyon rosszul csináltok....

Hogy a 2 éves gyerek hisztizik, mert nem akar felöltözni? Hol élünk? Aztán 2 hónap múlva azért fog hisztizni, mert a fene tudja mit mi kell neki, aztán majd anyuci veszi neki a drogot tini korában, mert nehogy már hisztizzen? Nehogy már! Ki a felnőtt? Ki tudja jobban, hogy kell öltözni, viselkedni, stb.?

Tényleg nevetséges, amit mostanság csinálnak a szülők....

47. michelle.r (válaszként erre: 46. - Nefaria)
2015. okt. 28. 20:17
Gyereket zsarolni rettenetesen aljas dolog. Viszont eléggé működőképes....... ;)
46. nefaria (válaszként erre: 45. - Michelle.r)
2015. okt. 28. 20:04

:D


Hidd el az enyém büszkén vonulna bugyiban a bölcsibe :D

45. michelle.r (válaszként erre: 31. - Nefaria)
2015. okt. 28. 19:56
Enyém anyám pedig pont ezt választotta a családi legendárium szerint ;) Nagyon hideg téli reggel volt, én viszont egy cuki kis rózsaszín ruhában, rózsaszín gumicsizmában kivántam pompázni, amíg a pulcsit húzta rám, én leszedtem magamról a harisnyanadrágot. Azt mesélte, abból választhatott, hogy agyonüt, vagy kipenderít az ajtó elé, hogy oké, mehetünk. Elég gyorsan mentem vissza felöltözni ;))
44. anya4005 (válaszként erre: 40. - Nefaria)
2015. okt. 28. 19:50
Hú,nálunk sem volt ilyen,de ha lesz (most is babát várok),tuti rácsomózom a kapucnit a fejére a kisasszonynak!:)
43. *Csajszi* (válaszként erre: 39. - Ildia)
2015. okt. 28. 19:49
Valtozik majd ez a "ráadom a sapkát,ha tetszik,ha nem" hozzaallas majd ha lesz gyereked. Elmeletben lehet hogy tok jo, de egy gyerek nem igy mukodik.
2015. okt. 28. 19:47
(Egyébként az kimaradt a történetből, de lehet, hogy szükséges ahhoz, hogy tisztán értsd: a lányom még nem beszél folyamatosan, mondatokban)
41. nefaria (válaszként erre: 37. - 76c87e32e1)
2015. okt. 28. 19:44

Te ezt írtad:


"Elég lenne az igazat is mondani, hogy ha nem öltözik fel, megfázhat, és akkor megfájdulhat a feje/füle. "


Én ezt írtam:


"De hát én ezt mondom. Ha nem öltözik fel, megfázik és megyünk a doktornénihez. "


"az enyém pl ma reggel a nadrágot nem akarta, elmondtuk, hogy hideg van odakint, nem lehet bugyiban menni, és ha nem engedi hogy ráadjam a nadrágot, hanem bugyiban akar majd menni, akkor megfázik, irány a doki, és az ugye mennyire nem jó. Erre ő rögtön mutatta a fülét (mindig fülecskére megy sajnos neki), mondta hogy kukk, és jujjj, mert hát ugye az fáj ha beteg a fül. szóval a negatív emléket összekötötte, és hagyta magára adni a nadrágot."


Tehát: őszintén hazugság nélkül elmondtam neki ha nem öltözik fel, megfázik, beteg lesz, és amikor legutóbb beteg volt, mennyire nem volt neki jó. Ő meg megértette, és felvette a nadrágot.


Hol itt a mumus, és az ijesztgetés?

Szerintem ugyanazt írjuk, de te tudod :)

40. nefaria (válaszként erre: 39. - Ildia)
2015. okt. 28. 19:41

És ha toporzékolva hisztizik és te ráadod ő leveszi ledobja? És már annyi az idő, hogy ha rögtön elindulsz, akkor is elkésel minimum 20 percet a melóból? És ezt csinálja minden reggel? Mit csinálsz? Pofonvágod?

(Az enyém nem ilyen, de mivel van gyerekem és láttam már hisztit, el tudom képzelni, hogy van ilyen is egy jóóóó kis dackorszakban)


(amúgy amíg nem volt gyerekem, én is ezt hittem, hogy majd én megmondom ő meg engedelmeskedik)

39. Ildia
2015. okt. 28. 19:03

Nekem még ugyan nincs gyerekem,tehát nem is nagyon van okom beleszólni a kérdésbe,de mint kívülálló,talán tisztábban látom a dolgokat,vagy talán csak másként.

Én azt mondom,amit Huszonöt is,hogy nehogy már a nyúl vigye a vadászpuskát. A 2 éves gyerekemre ráadom a sapkát,ha tetszik,ha nem,mert igenis,ebben az időben nagyon meg lehet fázni.

Másrészt,ha a gyerek kicsit nagyobb lesz és elkezd rajongani Thomas mozdonyért és a Pókemberért,le sem tudod majd róla imádkozni a sapkát.

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook