Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Vásárolj, fizess, házasodj automatából…

Vásárolj, fizess, házasodj automatából…


Az automata, önkiszolgáló gépezetek immár több mint két évszázada jelen vannak életünkben, talán csak a legeldugottabb helyen élők nem találkoztak velük, ha mást nem, kávé- és bankautomatát szinte mindannyian használtunk.
Vásárolj, fizess, házasodj automatából…

Angliában indul az automaták jelenkori története, az 1800-as években újság-, és bélyegkiadó szerkezetet készítettek, a postahivatalokban, állomásokon lehetett ily módon vásárolni. A dohányáru hatalmas piac volt az 1960-70-es években, ám a későbbi jogszabályok sok országban korlátozták vagy betiltották. Ma megtalálhatóak az önkiszolgáló gépek az utcán, szórakozóhelyen, bevásárlóközpontokban. Vásárolhatunk enni-innivalót - a kávé mellett vezet a kóla és az energiaital, de az első italautomatákból bizony sörtől a szakéig alkoholt is lehetett vásárolni. Fogyaszthatunk szendvicset, édességet, chipset, rágógumit, képesek forró ételek előállítására félkész alapanyagokból. Lehet diszkréten intim termékekhez jutni, és kismillió játékot horgászni. A „fénykorban” mai szemmel elképesztő dolgokat lehetett venni, fújásnyi illatszert, ébresztőórát, zsák szenet, egy gépsorból akár nagybevásárlást is meg lehetett ejteni.

Az említett bankautomatákat az 1960-as évektől kezdve használjuk pénzfelvételre, befizetésre, egyenleg lekérdezésre, telefon feltöltésre. Érdekes, hogy nemcsak apró vidéki településeken, néhány lakott, pl. görög szigeten sincs bankautomata, van ellenben a Déli-sarki bázison és pár óceánjáró hajón. Az első ATM-ek még nem bankkártyával működtek, tulajdonképpen egyfajta csekket váltottak be, amit pénzre cseréltek.

A legtöbb kis fogyasztási cikkért az adott ország aprópénzével lehet fizetni, elvárás a készülékkel szemben, hogy képes legyen a pénzérméket, bankjegyet, bankkártyát beazonosítani, számolni, visszaadni, ezeknél minden pénzfajtának külön rekesze van, ahonnan a visszajárót adagolja.

Elterjedtek a csomagátvevő automaták Magyarországon is, praktikusak, ha nincs időnk futárra várni. A terméket kifizethetjük helyben vagy előre, SMS-ben, e-mailben értesítenek a megérkezéséről, kóddal azonosítjuk magunkat, mindezek után a gép kinyitja a kis rekeszt, amelyből kivehetjük a holmit vagy betehetjük, amit szeretnénk elküldeni.

A legbolondosabb tájéka e szempontból a világnak kétségkívül az Egyesült Államok és Távol-Kelet. Amerikában, ahol kb. mindent gépesítenek, beszerezhetünk így élvezeti cikkeket, horgászcsalit, autóalkatrészt és biztosítást. Las Vegasban fél óra alatt házasságot köthetünk – ettől csak az automata gyorsabb, romantikus rózsaszín konzolja előtt egy perc alatt házasodhat az ifjú pár, persze játékosan… Szingapúrban luxusautót, Japánban pedig minden elképzelhetőt megvehetnénk e csodás szerkezetekből, fagyikehelytől az élő garnéláig, egzotikus gyümölcsöktől az orvosi maszkig.
Írta: Liselotte, 2024. május 13. 09:35
Fórumozz a témáról: Vásárolj, fizess, házasodj automatából… fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook