Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Szilveszteri népszokások idehaza és külföldön cikk

Szilveszteri népszokások idehaza és külföldön


Bizonyára mindenki ismer egy-két népszokást, hogyan ünnepelték elődjeink a szilvesztert és az új évet, illetve mik azok a hagyományok, amik még a mai időkig fennmaradtak. Azt viszont nem sokan tudják, hogy a nagyvilágban milyen különös szokások terjedtek el. Most a cikkből megismerkedhettek ezekkel.
Szilveszteri népszokások idehaza és külföldön

Magyarországon úgy hiszik, hogy amit az év első napján csinálunk, az a következő év több napján is megismétlődik, ezért elsején csupán kellemes dolgokkal érdemes foglalkozni.

Tilos a szemetet kivinni a házból, mivel ezzel a jövő évi szerencsénket is kidobjuk. Teregetni sem szabad, mivel ez halálozást jelent. Dolgaink kölcsönadásától is ódzkodjunk ekkor, mivel ezeket bizony nehezen kapjuk vissza. Orvoshoz se menjünk, mert akkor beteges évre számíthatunk. Szilveszterkor ételt kell hagyni a hűtőben, így a jövő évben sem lesznek élelmezési gondjaink.

Elsején nem mindegy, kit engedünk be a házba először, ha férfit, szerencsénk lesz, ha nőt, inkább a balszerencse fog megkörnyékezni.

Ha szilveszter éjszakáján eső esik, reggel pedig látható a nap, akkor a termés nem lesz jó a következő évben, viszont ha az időjárás egyforma éjjel és reggel, akkor minden rendben lesz a veteménnyel.

Ha távol kerültünk szilveszter éjjelére a kedvesünktől, egy kis pezsgőt locsoljunk a földre koccintáskor, akkor egész évben együtt maradhatunk vele.

Az étkezéshez is kötődik babona, disznót kell enni, mert az a házba túrja a szerencsét, tyúkot viszont semmiképp sem, mivel az pedig kikaparja a szerencsét. A halat a farkánál fogva kell elkezdeni enni, nehogy elússzon a szerencse, viszont érdemes enni, hiszen pikkelye sok pénzt jelenthet. Elsején még lencsét is esznek, ami szintén sok pénz érkezését jósolja előre. A köles és rizs is hasonlóképp jó e célra. Pulykát ne együnk, mérget hoz a házhoz. Az egyéni vállalkozók, cégvezetők gyümölcsöt kell egyenek, hiszen akkor gyümölcsöző esztendő vár rájuk.


Néhány külföldi szokás a nagyvilágból, a teljesség igénye nélkül:


Ausztriában énekesek járják a vidéket, és dalokkal kívánnak Boldog Új Évet. Ezenkívül új év első napján bevett szokás, hogy kifüstölik a házakat és ólakat, így űzve el a gonoszt a falak közül.


Romániában gyerekek járnak körbe, és gyümölcsfaágakkal paskolják meg azt, akivel találkoznak, ez minden földi jót hoz a delikvensre, gazdagságot, boldogságot, gyermekáldást.


A németországi Tirolban a kertbe mennek a férfiak meztelenül és megráznak egy almafát, ezzel a következő évre elég szexuális potenciát képesek biztosítani maguknak. A Rajna vidékén libasültet esznek, annak ellenére, hogy szárnyas, és ez nem szerencsés szerencse szempontból.


Az angoloknál szilveszter éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak a szerelmesek, pontban 1 órakor pedig minden buli véget ér, a pubok bezárnak, mindenki térhet nyugovóra. A szigetországbeliek az év első napjára tervezik a rokonlátogatást.


A skótok nem pezsgőt isznak, hanem whiskey-vel, illetve egy sörből és whiskey-ből készült keverékkel (amit hot pintnek hívnak) koccintanak. A szilveszteri társaság legmagasabb tagjának éjfél után ki kell állnia az ajtóba némi étellel és itallal, így csalogatva be a szerencsét a házba.


Spanyolországban ahhoz, hogy a következő tizenkét hónap mindegyikében megtalálhasson a szerencse, éjfélkor gyors egymásutánban, a másodpercmutató minden egyes lépésére, tizenkét szőlőszemet kell megenni. Spanyolország egyes részein aranygyűrűt ejtenek a pezsgősüvegbe. Akinek a poharában kitöltéskor ez landol, az igencsak szerencsés évre számíthat.


Olaszországban az év utolsó napján vörös alsóneműt hordanak a helyiek - így a jövő esztendőben rájuk talál a szerelem. Ezenkívül úgy tartják, hogy az ablakon át a lakásukból kidobált régi holmikkal helyet csinálhatnak a következő évben várható új dolgoknak. A hosszú és betegségmentes élet reményében az olaszok ilyenkor hosszú tésztából készült ételt fogyasztanak. Egyes városok főterein máglyán égetik el a múlt évet.


A dánok régi cserepeket, edényeket törnek szeretteik és családtagjaik háza előtt, és az minél hangosabban csörren, az annál boldogabb esztendőt jelent.


A görögök az év utolsó estéjén játszanak. Ha a kaszinóban nyer valaki, egész évben szerencséje lesz, ha viszont veszít, a szerelemben várnak rá örömök. Ezenkívül szilveszter este a gyerekek kitisztított cipőjét a ház elé teszik, Szent Vazul, a szegények védőszentje pedig megtölti azt.


A hollandok kör alakú süteményeket esznek, mivel ezeknek pénzérme formája van, sok pénzt jelenthetnek a következő évre.


Svédországban gyertyát ajándékoznak egymásnak, aminek fénye az örömöt és vidámságot szimbolizálja. Mivel náluk az év közben nem sok alkohol fogy, ilyenkor szinte kötelező pityókásan fogadni az új évet.


Oroszországban mákos és mézes ételek kerülnek az asztalra. Sokan még csak december 31-én állítják fel a karácsonyfát, és január 1-jén bontják ki az ajándékokat, az újévet pedig 13-án ünneplik.


Bulgáriában éjfélkor lekapcsolják a villanyt, így lehetőség van csókolózásra. Az újévi tortába pedig pénzérmét rejtenek, aki azt kapja a neki vágott szeletben, igencsak szerencsés lesz az új évben.


Törökországban gránátalmát esznek, így lehet szerencséjük és pénzük a következő évben.


A portugáloknál az év első napján gyerekek járják a házakat, és énekelnek, némi pénzért és édességért cserébe.


Japánban aki meg tud enni egy extra hosszú tésztát elszakadás nélkül, annak hosszú lesz az élete. Ezenkívül rizstortát esznek és egészen január 7-ig ünnepelnek. A tradicionális 108 harangütés mindegyike egy bűnt jelképez. A gyerekek ilyenkor ajándékba pénzt kapnak, a felnőttek pedig kártyára írt jókívánságokat.


Az amerikaiaknál családlátogatással kezdődik az év, illetve Új Év napján babból készült ételeket esznek.


Brazíliában karnevál zajlik (ilyenkor ott nyári meleg van), a legtöbben az utcán töltik az év utolsó estéjét.


Argentinában rózsaszín alsóneműt hordanak a helyiek az év utolsó napján.


Afganisztánban pedig nem is most ünneplik az Újévet, hanem március 21-én, ami egyben a tavasz első napja is. A gyerekek ilyenkor új ruhát kapnak.


Egy olyan szokás van, amely sehol nem maradhat el, hogy az emberek Boldog Új Évet kívánnak egymásnak.
Írta: szeretekolvasni, 2013. december 31. 09:08
Fórumozz a témáról: Szilveszteri népszokások idehaza és külföldön fórum (eddig 10 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook