Főoldal » Írások » Babák & Mamák témák » Terhesnaptár - 20 hetes terhesség

Terhesnaptár - 20 hetes terhesség


Itt a félidő! De vajon mi zajlik le bennem? Mi van a picurral, hogyan s mi fejlődik? Vajon mekkora lehet, milyen súlya van? Sok-sok ilyen kérdéssel találkoztam, s természetesen bennem is előfordultak. Így hát úgy gondoltam, hogy írok egy cikked erről a hétről.
Terhesnaptár - 20 hetes terhesség

A terhesség első napjaimban, s talán az első hetekben is, arról álmodoztam, hogy mikor lesz már félidő, és hogy mennyire sokká van még. De az idő gyorsan telik. A pocak nő, s sok változáson megyünk keresztül.


Ami az első terhességnél kicsit furinak is tűnik, hogy mi történik bennünk. Légzési nehézségeim voltak, amik természetesek, mert a babám nyomni kezdi a belső szerveimet. De én akkor is megijedtem, s sok kismama van ezzel így.


Tehát, mi is történik velünk ebben a csodálatos hétben?


Előfordulhatnak légzési nehézségek (amit az előbb is említettem), de ezek természetesek, s egyes kismamáknál ezek a szülés előtti utolsó hat hétig eltarthatnak. Egészen addig amíg a baba meg nem fordul, s a kicsinyke buksija beilleszkedik a medencékben.

A melleink érzékenyebbé telítettebbé változnak, egyes kismamáknál ilyenkor fordul elő az első előtej (mint pl nálam).

Gyakoribb vizelési ingerrel találkozunk, s a székrekedés is némi gondot okozhat. Székrekedés ellen én lekvárt ettem, ettől hamar elmúlt.

A legtöbb kismama innentől kezdve kezd el hízni, akár heti fél kiló pluszt is elérhetjük. Bár eddig kb 4 kilót híztál, de ez lehet kevesebb is, attól függ mennyire voltál rosszul az elején (én pl elég rosszul bírtam, s eddig mínusz 2,5 kilóval tartom a frontot).

Előfordulhatnak hőhullámok, ezek nekem nagyon megkeserítették az életemet. Sokkal jobban izzadunk mint eddig, de ez nem minden kismamánál fordul elő.


De a picivel mi is történik ezen a héten?


Az utolsó hónapban a kisbabánk nagyon sokat nőt, s megnégyszerezte súlyát. Most elérheti a 25-28 centi hosszat, s kb 30 deka.

Innentől kezdve érezhetjük úgy erőteljesebben a pici mozgásait.

Tökéletesen hallja, hogy mit mondunk, felismeri a hangunkat, s a külvilág hangját is. Reagál zenére, de más zajra, hangra is. Az én picurkám pl. zenére nyugodott meg :D

A kisbaba teste és szervei teljesen kifejlődtek, de még nem lenne alkalmas a külvilági életre. Már gyakorolja a légzést, de még nem képes igazán lélegezni. Mostantól csak a növekedésre és a súlygyarapodásra kell odafigyelnie.


Ezen a héten a legtöbb kismama már tudja a picurja nemét (én is csak most tudtam meg).

Kisfiú vagy kislány? Szerintem ez volt a kérdés, ami a legtöbbször elhangzott, s ez így természetes.

Most már van a picurkánknak neve is (ha már el lett döntve), s nevét szólítjuk.


Ezen a héten van a második genetikai Ultrahang is, amin megmérik picinyke porontyunk méretei.

S úgy gondolom (vagyis én így éltem át), ettől a héttől kezdve érezhetjük magunkat igazán kismamásnak. A pocakunkat már a külvilág is látja, mi érezhetjük már hogy mozog, tudjuk a nemét, tudjuk (esetleg) a nevét is. Most már kész emberke lakik bennünk, s már csak ki kell várnunk, hogy megszülessen az a csoda.
Írta: 480cafea21, 2008. július 21. 17:03
Fórumozz a témáról: Terhesnaptár - 20 hetes terhesség fórum (eddig 3 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook